Podlahové kúrenie v byte, vaše rady a skúsenosti

Profilova fotka
Ahojte, onedlho kupujem bytik a velmi tuzim po svetlej (bielej/smotanovej) dlazbe v celom byte (okrem spalne). Dlazba sa mi paci viac ako laminatove podlahy... a koniec-koncov laminat v svetlej farbe by urcite vyzeral lacno a nepekne. (Svetle, bielo-sive drevo je plan B ak dlazba nebude mozna...) Moj velky sen je vsak dlazba. Obavam sa vsak, ze dlazba bude v byte chladna, hlavne v zime.... Preto: Prosim poradte mi ako to funguje v byte s podlahovym kurenim? Je to vobec mozne/prakticke v byte? Vela o podlahovom kureni neviem, preto privitam vase rady a skusenosti. Ake su mozne druhy podlahovych kureni do bytov a ake su potom prevadzkove naklady? Ak je podlahovka v byte funkcna, staci ako jediny zdroj vykurovania? Aka by priblizne bola cena realizacie (mala chodba, kuchyna spojena s obyvackou a kupelna)? Ake su mozne problemy/ komplikacie, atd... PROSIM PROSIM poradte mi! Dakujem :)
Odpovedať
ahoj monika, na vela otazok ti odpoved nedam... ale - podlahove kurenie v byte je mozne ( sami ho v byte mame ) - regulovat sa da bud v celom byte naraz, alebo si regulujes kazdu miestnost osobitne ( podla toho ako si das snimace ) - my ho mame ako jediny zdroj kurenia, mame zapadne orientovany byt a uplne staci... - cenu ti nepoviem :-( u nas to bolo v standarte bytu, k tomu aj vlastny kotol... - dlazba urcite chladna v zime nebude - dlazba ti najlepsie vedie teplo ( my mame teda v celom byte laminatove podlahy mimo kupelky - laminat je prijemny - teda nie studeny, ale dlazba v kupelke je fakt teplucka...) - skor bude chladna v lete ked vypnes kurenie ( laminat si nejaku teplotu aj vtedy udrziava, dlazba je ale bez kurenia chladna...) - komplikacie , ani problemy sme my zatial nemali ( byvame 2-hy rok )
Odpovedať
@monika9349 Dobrý deň. Ide o byt na prízemí?
Odpovedať
Profilova fotka
@dai Ahoj Dai, dakujem za tvoju reakciu. Verim, ze s podlahovym kurenim je dlazba prijemne teplucka.... ja sa prave bojim toho, ze ked si dam dlazbu BEZ podlahoveho kurenia, tak to bude v zime neznesitelne chladit. Najviac ide zima od noh... :-| To je vam teda fajn, ked ste to uz mali v cene bytu... mna skor zaujima si sa to oplati dat do starsieho bytu, kolko by to stalo atd. Predpokladam, ze vy mate plynove podlahove kurenie, a viem ze este existuje elektricke. Tak ma zaujima ktore jelepsie, ake su prevadzkove naklady atd. Ale odpovedala si na jednu podstatnu otazku - ze staci ako jediny zdroj kurenia.... tak dakujem! Som o krok blizsie k rozhodnutiu ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dobry den blacksr, momentalne sa rozhodujem sa medzi viacerymi bytmi, ale vsetky su na 3. a vyssom poschodi. Byt na prizemi nechem.
Odpovedať
Profilova fotka
Podelte sa prosim o vase skusenosti s podlahovym kurenim v byte....
Odpovedať
Máme elektrickú rohož pod dlažbou v 1 miestnosti 10m2, príjemné, bez problémov, náklady asi v pohode, cenu elketriny nám to nijak dramaticky nezdvihlo, cena realizácie bola okolo 16000SK.
Odpovedať
Profilova fotka
@modra1 dakujem modra1 za uzitocne info
Odpovedať
do bytu bude asi najjednoduchsie el. podlahove vykurovanie. ale bude treba u elektrarni zistit ci vam tam schvalia dvojtarif a kludne to potom moze byt pouzite ako hlavny zdroj vykurovania. a ak chcete davat dlazbu vsade tak urcite podlahovku.
Odpovedať
@monika9349 Najskôr treba zistiť u vlastníka ( správcu ) bytového domu, či ti povolia zmenu elektroinšetalácie na 3 fázy a 2 tarif. Budeš to potrebovať písomne ku žiadosti do elektrární. Ak tam máš teraz radiatorové kúrenie a bude ho treba odpojiť, tiež to treba správcovi oznámiť. Následne si treba vybrať typ : devi rohože - http://devi.danfoss.com/slovakia alebo tenšie podlahové vykurovacie fólie fenix http://shop.fenix.sk/e-shop/action/pr.... Potom je to už jednoduché, dohodneš si realizáciu, podáš žiadosť na elektrárne a keď to budeš mať hotové,tvoj revízny technik ti dá revíznu správu pre elektrárne a tie ti schvália žiadosť a potom už len uzavrieš zmluvu na 2 tarifnú sadzbu pre kúrenie. Namontujú ti elektromer a prepínacie hodiny, aby si kúrila v lacnejšej tarife. ;-) ... dlažba bez podlahového kúrenia je chladná. Mám ju v kuchyni bez kúrenia a ľutujem. ... problémy môžu byť pri dlhodobej odstávke alebo výpadku prúdu.
Odpovedať
@monika9349: alebo kurenie od firmy raychern je to ten isty princip ako devi ale tusim ej kvalitnejsie ako devi ale o moc nie. mame ho doma v kupelkach pod dlazbou a v kuchiny pod plavackou a je to super. kazda miestnost ma vlastny termonstat a nastavis co len chces na nom kedy zapne a aka tepota ma byt podlahy alebo priestoru. staci ti kalsika siet 230 a da sa to len an 16A istic.. ohladom elektromu a tarfiov kurenia to sa spyatj priamo u elektrarni.
Odpovedať
mam dlazbu bez podlahoveho a ako pisala dai neni studena treba zistit ako je odizolovana podlaha
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
aké sú pri tomto kúrení mesačné náklady? Kúpil som dvojizbový tehlový byt s gamatkami (takže plyn tam je) a je tam aj dvojtarif kôli ohrevu vody. Dal som si naceníť nové plynové kúrenie a panuka je 3.700Eur s kondenzacným kotlom. Uvažujem nad elektrickým, ale mám obavy, aké by boli potom mesačné naklady za elektrinu. Konkretne uvažujem, že pod podlahu dám vykurovacie fólie a na stenú ešte nejaké konvektori (myslite že budú potrebné?). V obyvacej izbe mám komín, tak by som tam prípadne vedel urobit aj krb. Byt je v strede bytového domu na druhom poschodí a hore je este jeden byt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matusnorko Dajte tam vykurovacie fólie Ondolia (je to top) a máte pokoj. Oni Vám vypočítajú príkony do jednotlivých miestností. Žiadne konvektory už nebudete potrebovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@matusnorko pocitaj, ze cena za kurenie elektrinou (a je jedno akou technologiou) bude asi dvojnasobok ceny, ktoru platis teraz za plyn.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@matusnorko Ahoj, ak sa môžem opýtať, ako si dopadol nakoniec s tým svojím dvojizbovým bytom? Pýtam sa, lebo som teraz ja v podobnej situácii. ďakujem :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?