Ekvitermická regulácia- Bosch kotol

Ahojte, vedel by mi prosím niekto poradiť ako aspoň približne nastaviť parametre ekvitermickej regulácie? Nikde nie je možnosť vybrať si nejakú krivku, musím tam parametre vložiť manuálne. Ďakujem
Odpovedať
@pa3k27 Zdravím, Posledný týždeň nastavujem ekvitermickú krivku v aplikácií EasyControl. Zaujímalo by ma či máte novostavbu, alebo starší dom? Používate radiátory? Novší systém, alebo staré menšie radiátory? Predpokladám že už to máte nastavené...aké hodnoty sa Vám osvedčili? Ja mám nastavené momentálne: Vplyv priestoru: Vysoký Typ vykurovania: Vykurovacie teleso Pätný bod vykurovacej krivky : 22 Koncový bod vykurovacej krivky : 60 Min. teplota výstupu : 28 nastavil som to asi pred hodinou - mal som 25 Max. teplota výstupu : 70 Momentálne je teplo a pri tej min. teplote výstupu mi do radiátorov púšťalo vodu okolo 30 stupňov pri nastavenej požadovanej teplote 22,5...inak keď nastavím 22,5 udržiava mi 23,5. Za každú radu vopred ďakujem.
Odpovedať
@petrg86 Ide o starší dom (kocku), radiátory sme nechali pôvodné (liatinové), vymenili sme len ventily za termostatické a osadili sme inteligentné Bosch hlavice. Ja to mám aktuálne takto: Vplyv priestoru: Stredný Typ vykurovania: Vykurovacie teleso Pätný bod vykurovacej krivky : 25 Koncový bod vykurovacej krivky : 75 Min. teplota výstupu : 20 Max. teplota výstupu : 75 Aktuálne mi to kúri myslím, že dobre všade je akurát teplo, spotreba išla dole o cca 20-30% (po výmene kotla a osadení hlavíc). Takže som spokojný. Len jedna vec, podľa mňa ak si nastavíte vplyv priestoru na vysoký tak Vám to podľa ekvitermiky moc kúrite nebude ale skôr podľa termostatu. Inak jediné info, ktoré som k tomuto kde našiel bolo v návode k regulátoru CW100: https://www.bosch-thermotechnology.co... Konkrétne strana 11 a 12. A podľa toho to mám aj nastavené.
Odpovedať
Mam tiež kotol Bosch 8700iw ale CW400, kde sa nastavuje tiež krivka v dvoch krokoch menu, podľa obrazku to nie je CW100, ale Easy control CT200 a nastavenie v aplikácii? Alebo kombinacia s modulom v kotli? O ekvitermike je veľa člankov a diskusií aj na tomto fore, kde som si aj vďaka viacerym prispevkom "doladil" nastavenie môjho systemu, keďže som nemal žiadne skusenosti s tymto typom regulacie...
Odpovedať
@pa3k27 Ja mám regulátor CT 200 a tam v návode nieje ani zmienka o topnej krivke. https://www.bosch-easycontrol.com/med... Ako to funguje keď máte vplyv priestoru nastavený na stredný? Ja si fungovanie predstavujem tak že podľa vonkajšiej teploty a požadovanej vnútornej teploty prepočíta na koľko má ohrievať vodu aby dokúril a udržal požadovanú teplotu. Na akú požadovanú teplotu kúrite? A ako sa správa kotol a termostat...myslím či teplotu drží a ohrieva na nižšie teploty, alebo dokúri na požadovanú a vypne? A s tým termostatom trochu nerozumiem prečo mi drží teplotu o stupeň...momentálne o pol stupňa vyžšiu ako mám nastavenú požadovanú?
Odpovedať
ja ma nastavenie vplyvu priestoru od 1-10 , mám nastavené "6K" t.j. 60% vplyv bývanie oproti vonk. teplote , teplotu drží max. 50 st. počas tých chladných dní , teraz 38-44 st. pri nastavení na 21,5st. v dome , kotol ide nonstop bez cyklovania , v noci utlm na 21 st. S tým CT200 tu mali niektorí problémy s nastavením, ja s CW400 zatial spokojný zbytočne neprekuruje , systém 8 starých radiatorov, rebro 5x a 3x Korado , bez termostatických ventilov ...
Odpovedať
https://www.modrastrecha.sk/forum/kur...
Odpovedať
@rudy2501 Ja mám CT 200 a vplyv priestoru mám len tri stupne nízky, stredný a vysoký. Nastavené to mám na vysoký. Nerozumiem prečo drží o stupeň ...teraz o pol stupňa vyžšiu teplotu ako je požadovaná, teraz o pol stupňa. Kotol beží stále, dnes som trochu pridal na min. teplote výstupu ,lebo nedotápal.
Odpovedať
pri liatinových kotloch je dlhší čas dobehu , možno preto to prekurenie a znižil by som koncový bod aj max. bod na 60st. / v KE to absolutne stačí / a tým sa zníži aj krivka a nebude prekurovať pri nad +0st. .... P.S a aký kotol BOSCH ? https://play.google.com/store/apps/de...
Odpovedať
@rudy2501 Skúsim znížit ešte tú max. teplotu výstupu...min. teplotu výstupu máte na koľko nastavenú? A pri pätnom bode sa držať tabuliek kde sa uvádza 25?Mám 22. A máme Bosch Condens GC2300iW 22/25 C 23
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=95fPT...
Odpovedať
@rudy2501 Zaujimavé video, ale máme plechové radiatory.
Odpovedať
Oteplilo sa, spotreba cca 9m³ denne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ked je teplo tak točime cca 38st. vodu v radiatoroch...
Odpovedať
Vypni ekviterm a mas pokoj pokoj pokoj
Odpovedať
Pokoj od čoho...
Odpovedať
@rudy2501 Zatiaľ som ekvitermiku vypol a používam CT200 ako modulačný regulátor ktorý pracuje na základe vnútornej teploty a funguje to zhruba tak ako som si predstavoval...akurát sa mi nezapne letný režim, a aplikácia mi neukazuje na koľko hreje vodu a pod. vychytávky...s čím sa dá žiť...ešte sa tomu povenujem.
Odpovedať
@rudy2501 pokoj od problémov. Equitermika je najvacsi nezmysel, ktory sa tu pokusal po od revolucie uchytit (spolu s aktivnym blezkozvodom).
Odpovedať
@miso555 vypnutím ekvitermiky sa zmení v správaní kotla čo? Bude ešte nižšia spotreba, alebo bude kuriť inou teplotou? Nižšou, vyššou? Nebude zbytočne cyklovať?
Odpovedať
Čo to som vyčítal, pozisťoval...tak sa podelím: Pri nastavení ekvitermickej krivky v aplikácií EasyControl treba nastaviť max. teplotu aj na kotly aj v aplikácií rovnako...pri radiátoroch zhruba 75 stupňov. Minimálna teplota by nemala byť nižšia ako teplota požadovaná v miestnosti. Pätný bod je zhruba teplota požadovaná v miestnosti 20-25 stupňov...nastavíte ju keď je vonku +5 a viac stupňov .. keď pretápam uberiem...keď nedotápam pridám. Koncový bod krivky je pre doskové radiátory asi 60 stupňov, pre liatinové 55...nastaviť keď je -5 a menej. 5-7 stupňov na topnej vode je 1 stupeň v miestnosti pri radiátoroch a pri podlahovke 2-3 stupne topnej vody je 1 stupeň v priestore.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ahojte. Co sa nastavuje dlhsim podrzanim tlacitka cislo 8,viem že teplotu vody do radiatorov ked to kratko stlacim. Ale ked stlacim dlhsie tak tam naskoci daka teplota ale neviem coho.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vvalo:

Ahojte. Co sa nastavuje dlhsim podrzanim tlacitka…
@vvalo sučastne stlačenie 7 a 8 vyvolá servisné menu... Len 8 nastavenie teploty vody v kurení
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?