Ekvitermická regulácia Protherm

Dobrý deň. Chcel by som sa poradit ci mate niekto skusenosti z krivkami na Panther v18. Na tuto zimu som sa rozhodol nahodit si ekvitermiku (bez EBUS regulatora) a tak som si kupil teplotne cidlo a nastavil krivku. Problem je ze navody na oficialnych strankach Prothermu a realita ohladom nastavenia krivky sa nezhoduju. Prikladam foto kde jedna je mnou namerana hodnota VV pri pozadovanej teplote 25stupnov pri rozne nastavenej krivke. Prikladam aj foto ako by to malo udajne vipadat. Aj ked nastavujem pozadovanu teplotu na 25 stale to smeruje k max 23. :( V podstate to vsetko funguje ako ma no problem je ze pri 10 a viac stupnov celzia mi dava VV moc nizko co ma za dosledok ze do radiatorov ide len okolo 35stupnov a kotol toci vodu aj 4 hodiny. Ak krivku naopak zdvyhnem tak pod 10 stupnov mi zas VV ide az k 60st a dom je neprijemne prekureny. Kotol dokuruje presne ked rozdiel teploty medzi nastavenou a realnou VV klesne o 10st. Cize ked si kotol pri vonkajsej teplote vypocita 40st VV tak cerpadlo toci, toci kym neklesne VV na 30st kedy potom dokury VV na 45st a znova sa ciklus opakuje. Ide o starsi zatepleny dom bez podlahoveho vykurovania. Kurenie ovladane automatizaciou cez Domoticz.
Odpovedať
Aby som to zjednodusil dokreslil som krivku aku by som potreboval (Seda priamka) pre svoj dom, no taka je podla vsetkeho nenastavitelna pre Protherm panther
Odpovedať
@fl4k ja ked som mal problemy z kotlom protherm /namontovany nevhodny termostat/ kontaktoval som technicku podporu protherm.Oni mi poslali aky termostat s akym cidlom teploty a ako namontovat, tak isto aj poradili v nastaveniach.Mam lev kko a krivka sa mi nastavuje sama :-)
Odpovedať
@robo_h No to ano len ja to mam trosku inak spravene pretoze ja nemam termostat z EBUS zbernicou ale len klasicke ovladanie on/off ktore je spinane automatizaciou domu cez Domoticz. Tym padom nemam moznost automatickej regulacie krivky cez termostat ale len rucne nastavit krivku na kotli.
Odpovedať
@fl4k treba to testovať... hlavne nie tak že za deň meniť tú krivku viackrát.. treba si zvyknúť na komfort.. či človek chce čím skôr vykúriť alebo postupne.... záleží to od tepelných strát aj od radiátorov.. či sú naddimenzové viac alebo menej... na pri automatike si všímam, že v prechodovom období (rozmedzie 15 - 8 stupňov) mám krivku 1,5 a pri teplotách okolo nuly už mi to klesne len na 1,1 - 1,2.... preto je kus výhoda tej automatiky čo vo vašom prípade nie je... treba skúsiť sa pohrať aj s čidlom teploty a zvyšovať mu korekciu teploty...
Odpovedať
@fl4k pri rádiatoroch ktoré reagujú rýchlo veľmi externý netreba, ja ho nemám , výkon môžem meniť ked treba, tým i teplotu,reguluje len vnútorný, no el kotol, ten ide stále na 100% účinnosť,pri KK musíš mať väčšie radiátory aby mohla ísť nižšia teplota ináč ho nevyužiješ vo väčšej účinnosti , tiež mám väčšie , teraz stačí len nízka teplota, len aby nechladila studená voda
Odpovedať
@mattyrv Presne tak by mi to aj sedelo okolo 10 keby som mal krivku 1,5 a pri nule 1,2. Myslel som ked som do toho zacinal babrat ze to bude trosku primitivnejsie a ze si jednoducho nastavim ze pri +20 chcem vodu 40 a linearne pri -20 nastavim vodu na 70 a hotova vec. Dom ako taky uz vykurujem piaty rok a zo skusenosti viem co chcem nakolko som si to teraz reguloval vzdy rucne. okolo 10st mi stacilo vzdy cca 50VV pri nule 55 a pri -5 VV na 60. No regulacia v takej konfiguracii akej momentalne je mi to jednoducho nedovoluje. Kedze byvam v BA -20 nieje realne. Momentalne to mam nastavene od +20 (VV40) do 0(VV60) a vsetko pod nulu na kotli obmedzene na 60 ale tym padom ta regulacia prestava mat plny potencial. Budem musiet porozmyslat ako dostat ovladanie kotla na EBUS urovni do automatizacie a tam uz si to potom nastavim jak je libo.
Odpovedať
@fl4k Dalsia vec je ze nikde som sa nedocital na nete ze co je lepsie resp ako kurit NEkondenzacnym turbo kotlom. Pri Kondenz mi to je jasne ale pri Turbe bez kondenzu nie. Predpokladam ze obratena logika asi nebude to prave.
Odpovedať
@fl4k EBUS zbernicu nepoznam (mam kotol Buderus s EMS zbernicou), ale zbezne co som pogooglil to vyzera byt celkom dobre zdokumentovane... mozno by sa to dalo zautomatizovat. Inak, v 02/2012 bolo v BA -17, nepovazoval by som -20 ako nerealne :)
Odpovedať
@gashtaan nj -17 to boli casy :D Aj v 2002 Göteborgu sme boli zlaty :D Posledne roky to uz nieje co to byvalo takze -17 by som sa az tak neobaval no aj keby ak by sa mi to podarilo nastavit ako by som chcel tak pri -17 by som mal mat VV cca 67 a to by bolo ok. Proste potrebujem vysoku a plochu krivku. Na kotli viem krivku zdvihnut len rucne nastavenim pozadovanej teploty v miestnosti do max 25st co aj mam no stale je to malo pre sklon krivky 1.2 pri 15stupnoch to chce tlacit len niakych VV40 a to je malo resp. Toci to vodu aj 3-4 hodky kym dokuri a neviem ci to nieje vela pre turbo kotol bez kondenzu. (Uz som jedno obehove cerpadlo menil na 5 rocnom kotly...)
Odpovedať
@fl4k aha, netusil som, ze 7 rokov dozadu bola doba ladova, na ktoru uz mozeme len spominat... aby si nebol prekvapeny.
Odpovedať
@fl4k v podstate ak ide o komfort a o pocit teplych radiatorov tak je lepsia varianta to ale na usporu to asinpri tych starsich kotloch vychadza tak ze vykurit dom a cau a paa... Ono to vonkajsie cidlo ma zmysel skor pri kondenzacnych kotloch.. Ale zas na druhej strane ked ide nizsia teplota to vykurovania tak to aj menej papkaa... @rvs co povies na to kamarat?
Odpovedať
Profilova fotka
@fl4k - ak chces pri +20 teplotu kotlovej vody 40, a pri -20 70, a pri 0c cca 50c, tak pouzi krivku 0.2 a urob jej vertikalny posun +20c hore. Otazka je, ci sa to da na tvojom kotli vobec nastavit. Vacsinou co vidim idu korekcie +- max 5c.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fl4k ešte teraz som čítal tú druhú časť správy... to zrejme kotol bude cykliť pri tej 40 stupňovej vode.... lebo tak som si všimol cyklenie aj na mojom protherm kotli... že napríklad vonkajší snímač mu káže 38 stupňovú vodu ... on dokáže so svojim minimálnym výkonom vyhriať pri teplote spiatočky dajme tomu 35 stupňov (už sa otočila celá voda) na 40 stupňov a potom ho zacyklí a horák zapne len ak klesne teplota pod 32 stupňov a vtedy zapne opäť horák... a ešte @robo_h neviem či aj vy ste si pri automatickej krivke všimli ale ja som si napríklad všimol, že keď je 3 dni po sebe chladno kotol očakáva aj 4. deň chladno a sa oteplí tak to vtedy vykuruje tak ako keby bolo chladno a keď aj nie je.. podobne sa to správa aj keď sa ochladí tak náhle... takže systému trošku trvá kým sa naučí na niečo nové.. kus taká nevýhoda.. ale o tejto primitívnej regulácii mi dakde asi už niekedy písal aj @mgx ale možno sa mýlim.. neviem ako to majú poriešené iné značky...
Odpovedať
@mattyrv kotol urcite neocakava, ze bude aj dalsi den chladno, len berie do uvahy akumulaciu budovy (obycajne sa da nastavit typ budovy), tzv. tlmenu teplotu. A to je pre spravnu regulaciu zasadna vec, nie nevyhoda ako to tu popisujes.
Odpovedať
@gashtaan ďakujem za ozrejmenie... som len samouk, ktorý sa zaujíma o kúrenie :-)
Odpovedať
@gashtaan ano aj u mna na viessmane sa to vola tlmena teplota. Ale pravdupovediac nerobilo to dobrotu a tak som tam nastavil minimum 10min. Mal som podozrenie ze to s casti mohlo sposobovat cyklovanie. Neviem aka je tam logika toho prepoctu medzi aktualnou a tlmenou teplotou.Nech to kuri podla aktualnej von.teploty.
Odpovedať
@stokibb tak bud vykurujes ultralahky drevodom ci nejake sapito, alebo to je tak, ked sa clovek pusti na zaklade podozrenia do nastavovania niecoho, o com nema sajn :)
Odpovedať
@gashtaan mozem ta poprosit zverejnit odkazy na vypocet casovej konstanty budovy? dakujem.
Odpovedať
@gashtaan o to co ja vykurujem nemusis mat strach pri tomto nastaveni a to sa s tym hramo uz 3 rok mi kotol ide cca 13 zo 16 hodin vykurovania (8hodin nocny utlm) a stale mam dom vykureny na cca 22.6 az 23C a pocas tych 13 hod sa kotol zapne max 5x a tlaci teplotu vyk.vody do systemu v rozmedzi 28-30C.Spotreba okolo 3m3 den takze si myslim ze som si podlahovku a kotol dokazal vyladit celkom slusne kedze preferujem podlahu teplu co najviac a nechcem za 2 hodiny dom vykurit a potom chodit po studenej podlahe a dlazbe.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?