Dom iba na fotovoltaiku bez solárnych kolektorov

Kto hladi do buducnosti tak zrejme by rad casom mal na dome fotovoltaiku + solarny ohrev vody. rozmyslal som ci nie je zbytocne instalovat 2 systemy a riesit iba fotovoltaiku a nasledne elektrinou ohrievat vodu. Takto nie je nutna cerpadlo, rozvody, dohrievaci vymenik, regulacia a pod. ale najme ak nie je nutne ohrievat vodu tak vyrabam energiu, ktoru dodam do siete ci do baterii. Rozmyslal niekto nad niecim podobnym pripadne to aj takto riesil? Vdaka.
Odpovedať
1
2
8
No tento clanok najma jeho druha nekomercna cast vniesla trochu svetla do toho http://www.ecoduc.eu/sk/produkty/sola... Dalej 1 m2 panelu u fotovoltaiky vazi cca do 15 kg, u kolektorov je to raz tolko. A toto som vobec nevedel ze treba vymienat napln v systeme.
Odpovedať
VElmi hodnotny clanok - http://www.fotovoltaika.cc/energetick... plus http://www.nazeleno.cz/domaci-solarni... http://www.fotovoltaika-panely.com/fo... takze rozhodne jedine fotovoltaika.
Odpovedať
@oscipovsky http://www.logitex.sk/8/index.php?ac=...
Odpovedať
@blacksr Dobrý den. Jasně, že jsem o něčem takovém uvažoval, protože FV je konstrukčně úplně jednodušší, jak solární ohřev vody. Nicméně neznám cenové relace elektriky a pořizovacích nákladů na Slovensku na tento systém. Ale již z hlediska diametrálně odlišné účinnosti přeměny sluněčního záření na teplo ( podstatně vyšší ) a přeměny na el.proud, je to investice ekonomicky těžko zdůvodnitelná. Jedině v případě dotací by se to dalo i realizovat. Čili, pokud neklesne cena FV panelů na 1/3 současných cen, tak je to pro mě naprostá fantazmagorie a není to nijak zajímavé. Ale za několik roků může stoupnout cena el.energie a klesnout cena FV panelů a všechno začne být jinak. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Ucinnost fotovolt. technologie pristupnej smrtelnikom je este hlboko pod 50%. Mozno ma niekde v sufliku -NWO- skupene a odlozene patenty na zariadenia so 100% ucinnostou a nepustia to kym nedojdu na planete fosilne paliva. Ak u nas dopadne na m2 1000 až 1250 kWh/rok-cca 5 GJ, 50% ucinne zariadenia by uz stacili aj na full - od monopolov energeticky nezavisle ostrovne systemy. Nebavim sa o fotovoltaickych elektrarnach, cez ktore zakonom chranene financne zraloky okradaju cele slovensko. Preto: 1, jej treba vela. 2, maju panely biedny vykon za horsich podmienok Myslim, ze z vodnych solarnych hraciek (heat pipe, termosifonov..) je pri podobnej zaobstaravacej cene lepsia financna vytazitelnost v case. Aj ked sa technologie nejako brutalne nezlepsuju, ceny hardware sa hybu dole a energii stupaju hore. Ak minuleho roku platilo, ze je to nenavratne, buduci rok uz to moze stat zato do toho ist. Treba to sledovat..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte tiez som otom premyslal a po dlhsom snoreni na nete som nasiel aj taketo mensie zostavy co vy nato http://www.sos.sk/?str=702 Skoro vzdy je nejaky vietor ci je den a ci noc skor toto by sa vyplatilo ako fotovoltaika. Ale pri vecsich zostavach dost rapidne rastie cena to je tak len na chatky a pod.kde nieje moznost pripojenia.
Odpovedať
@jano2011 - zaujimava vec....
Odpovedať
@jano2011 nevyplatilo ;-)
Odpovedať
Otazka je, co od takychto rieseni ocakavate. Vacsinou je to bohuzial len o dobrom pocite a nie rentabilnosti.
Odpovedať
myslim ze celkom zaujimavym moze byt TEG generator ktory funguje na princip rozdielu teplot a vyuziva peltierov clanok je to vlastne polovodic NP prechod. Celkom zaujimave kuknite http://www.youtube.com/watch?v=dMD4Gl...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ja uz asi prestanem citat tieto fora lebo uz som pomali nestestny pri tych informaciach :-( Uz neviem co bude a co nebude pre mna lepsim riesenim. Nakoniec tam proste len nieco dam a hotovo :-)
Odpovedať
@tomco tak podla mna ty by si mal precitat nazory ludi a potom k nejakemu tomu nazoru priklonit pripadne ist vlastnou cestou. Myslim ze solar je buducnost. Ano mozno sa to teraz javi ako nerentabilne ale myslim ze clovek by mal mat aspon pripravu pre solar urobenu keby nieco. Nalepsia energia je tak ktoru ti dava priroda,je najmenej zavisla od prostredia, je lacna atd. Stretol som sa s jednym chlapom co mal vedla domu na orave potok a vyuzil to tak ze si urobil vodnu elektrarnicku a proste este dodava elektriku do siete a je uplne sebestacny. Takze kazdy si to urobi ako vie. Slnko vietor je pre vsetkych, voda malokto.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Podľa mojho názoru a aj prepočtov, ktoré som robil je v súčasnosti fotovoltaika už rentabilná, v kombinácií s výborne zaizolovaným domom bez tepelných mostov s elektrickým podlahovým kúrením a fotovoltaikou na streche je dom v porovananí s inými systémami jednozančne úspornejší. momentálne takýto dom navrhujeme pre jedneho klienta :)
Odpovedať
@rady_architekta ako suvisi rentabilnost fotovoltiky s tepelnymi stratami domu?
Odpovedať
Profilova fotka
:-D este, ze v tom mam jasno aspon vo svojom pripade. To ,ze tu pisem ako by som bol nestastny zo vsetkych tych infosiek co su tu je len reakcia na to-ako tu kazdy radi a povacsine este aj kazdy nieco ine. Je jasne, ze viac nazorov dava moznost sa aspon orientovat jak na trhu tak i v problematike a rovnako sa otvara moznost pre porovnavanie no v zasade to rozhodnutie kazdy uroby v presvedceni o najlepsiej volbe sam. Kolko ludi - tolko chuti hovory porekadlo a plati to v zasade aj tu. Ten co uz nieco ma a funguje mu to, tak to chvali dalej-co nefunguje tak sa hani no a ty co sa na to pozeraju profesne to budu neustale porovnavat so vsetkym co existuje a vzdy budu vyhladavat nove a nove moznosti.
Odpovedať
mne sa fotovoltaika velmi paci - dore riesenie aj pre panelakovy byt s dobrou orientaciou - balkon na samom vrchu a ide sa :-D ale: je to drahe, treba sa o to starat - cistit - inak klesa ucinnost, navratnost? - kedze to nejaku tu zivotnost - vecne nevydrzia ... - prestal som nad tym uvazovat - zatial. ked klesne cena a stupne ucinnost tak som urcite za - a len za fotovoltaiku a tou si ohrievat v boileri vodu - mam rad jednoduche veci - naco to komplikovat. je to taky moj maly sen - kurit drevom alebo vobec, vodu z vlastnej studne, odpad do cisticky, elektrina z fotovoltaiky - a dovi dopo SPP, Elektrarne, Vodarne a kanalizacie .....
Odpovedať
@malydom Akoze ta fotovoltanika nie je najlacnejsia ale sa mi vidi postupne rozsirovanie do buducnosti. Takze cloveku staci si dat cca 6 panelov a mat urobenu pripravu na 20 panelov. A ked budu peniaze a pripadne ked klesne cena panelov tak sa len dokupia dalsie. TC sa mi zda predrazene a otazna je jeho zivotnost. Ohrievanie vody fotovoltanikou je tiez drazoba. Realne vidim kolektory ziskanie DC a potom konvertnutie na AC a vyuzivanie v dome podla potreby.
Odpovedať
@fricko zab udol si na velke baterie, inak budes moct doma svietit a kurit len ked bude slnko, teda vlastne FVE ani potrebovat nebudes.
Odpovedať
@hop377 neboj je to sice najdrahsia polozka ale verim ye to nejak poriesim
Odpovedať
Moj nazor je, ze fotovoltaika je slepa cesta. Ucinnost mala. Existuju aj ine a hlavne ciste zdroje (lepsie povedane konvertory) energie, ktore dodavaju energiu stale, ale tie nie su OFICIALNE realizovatelne, aspon vo vacsine pripadov. Takze sa nedaju kupit, ale ich treba postavit. Na toto by sa mala zamerat veda a vyskum, ale to nehra do karat gigantom, co ovladaju ropu a ine zdroje. Treba hladat a hladat na nete a zaujimat sa o "overunity" zariadenia. Toto som napisal preto, aby som ludom otvoril oci a neverili len veciam, co vidia v telke, alebo co sa oficialne vyucuje na skolach.
Odpovedať
@durino Chlapika ktory vymyslel prvy funkcny vodikovy vyvijac rozkladajuci vodu jednosmernym prudom zabili. Neututlali to (princip), ale dodnes sa nedari napodobnit jeho technologiu s takym vykonom. Asi pred rokom a pol nejaky japonec zlepsil technologiu lithium-polymerovych clankov, zdvojnasobil vazby v materiale a takuto bateriu by stacilo nabijat len raz za pol roka. Uz o nom tiez nepocut. Videl som niekde schemu udajne "vecneho" energetickeho clanku ktory sa raz nabije s VVN a uz nikdy sa nevybije. Udajne existuju na svete mechanicke stroje, ktore nepohana ziadny zdroj, vyuzivaju zakony mechaniky, kinetiky, gravitaciu, funguju dlhe roky a este sa nezastavili. Nikto nevie co uz je vymyslene, mozno uz niekde existuje aj perpetum mobile, lenze ropaci, plynari a naftari uz bud vynalezcu odkraglovali, kupili ho, aby drzal hubu alebo odkupili jeho patent ktory zavreli do suflika. To iste plati aj pre oblasti, ako je napr. svetovy vyzkum rakoviny, AIDS. Som si isty ze lieky na tieto choroby existuju, lenze vyliecenim vsetkych chorych na svete by sa zastavil milionovy liekovy biznis. Fotovoltaika nie je slepa cesta, na zem dopadaju denne GJ energie, skoda by ich bolo nevyuzit. Lenze ucinnej technologie niet.. nedaju to k dispozicii chudobine, ludom, to by sme sa vyrvali z otroctva a zavislosti na nich. Akyze by to bol pre nich kseft, keby nikto neplatil VSE, SPP inkaso.? To by ludia nevedeli co od rozkose s peniazmi. :-)
Odpovedať
Tomu sa hovori ta spravna konspiracna teoria. :-D
Odpovedať
@hop377 A myslis, ze ty nie si vo financnom a energetickom otroctve? Vsetci zijeme v gulagu. BUY-CONSUME-DIE. :-)
Odpovedať
@kanvor: ucinnost komercnych fotovoltaickych panelov je 15-20%.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@kanvor Mas pravdu je to vsetko na r... lenze my musime ako ostatni vstat z popola zdvihnut rite a zacat na vyvoji nejakeho skveleho modelu napr. optimalizacia fotovoltaniky. No a za 20 rokov ked nieco vymyslis/me tak potom rozkopirujeme to na net az ta ani ropny magnat ani nikto nezastavi. Vyvoj je skvela vec(sam v tej oblasti robim) len to zabera neskutocne vela casu a namahy. Mozes robit 2 roky a nic nemyslis a pride student a povie preco to robite takto pozrite sa nato inac a potom si povies ja osol ze ma to nenapadlo co tu vlastne robim :-D.
Odpovedať
@rady_architekta to by chcelo nejake konkretnejsie prepocty
Odpovedať
zaujimavy produkt - Schüco Energy Manager http://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/8...
Odpovedať
Podla mna by stacila len fotovoltaika. A vyrobenou elektrinou si vodu ohrejem. No treba pockat kym pojde cena dole. Kedysi som kupila plazmu (TV) za 1500€ a dnes ju davaju zdarma k pecivu :)
Odpovedať
@jana256 : na ohrev vody Ti staci 1.5 - 2 kWp vykon fotovoltaiky... Tusim Drazice robia bojler s 2 spiralami - na striedavy 240V a jednosmerny 12 V z fotovoltaiky. Rocne Ti terba na vodu cca 2-3 MW. Co ale v pripade ze dasfotovoltaiku s vykonom 4-5.5 kWp ? Toto nemoze ist do bojlera... tam moze ist maximalne 2kWp.
Odpovedať
@jana256 to Ta uz drahsi a najmenej ekonomicky sposob vyuzitia fotovoltaiky nenapada, ked tym chces ohrievat vodu?
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?