Umiestnenie solárnych kolektorov

Zdravim, mam otazku ohladom umiestnenia solarnych kolektorov. Na strechu ich davat nechcem, pretoze A/. nechcem na streche nic umiestnovat, B/. mam na pozemku este slnecnejsie miesto ako strecha (cisty juh a na kopci). Problem je ze vzdialenost od tohto miesta po miesto, kde by sa mala nachadzat kotolna je cca 50m vzdusnou ciarou. Kolektory chcem pouzivat vylucne na ohrev TUV v rozmedzi jar-jesen, pricom idealny stav by bol, keby som na ohrev TUV v tomto case nepotreboval ziadny dodatocny zdroj tepla. Objem TUV - cim viac tym lepsie :)) Otazka teda je, ci je to vobec na takuto vzdialenost realne urobit a ak ano, ci to predstavuje podstatne predrazenie celej realizacie. Ak treba doplnujuce informacie, napiste co treba a doplnim:) vdaka
Odpovedať
medene rozvody nie su najlacnejsie a prepocital by som straty vo vedeni,mozno budu minimalne a nebude ti to tam zavadzat?
Odpovedať
@creator ahoj, vdaka za odpoved, bohuzial som celkom nepochopil tvoju otazku, myslel si ci nebudu zavadzat kolektory alebo tie rozvody od nich smerom ku zasobniku TUV? predpokladam, ze rozvody idu do zeme. dakujem, r.
Odpovedať
Profilova fotka
niektore systemy ako napr. Vailant moze mat maximalne prevysenie medzi najspodnejsim miestom v systeme a najvyssim miestom v systeme 8 metrov , zisti si aky budes mat system ci to bude technologicky realne vykonat
Odpovedať
@muskaat vdaka za info, do tych 8 metrov by som sa s prevysenim mozno aj zmestil, ale bolo by to s odretymi usami. predpokladal som, ze obeh media v takomto systeme zabezpecuje obehove cerpadlo a tym padom prekonat vzdialenost, resp. prevysenie je zalezitostou vhodne nadimenzovaneho cerpadla.
Odpovedať
kolektory ma netrapia tie mas poriesene, tu ide skor o rozvody.... @muskaat dal dobru pripomienku ;-) zajtra pridu ku mne chlapci od profesie tak sa ti nato popytam ako to riesia....
Odpovedať
50m je podla mna strasne vela. Tu vidim priestor skor pre fotovoltaiku. www.logitex.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@benco najlepšie riešenie by bolo riešiť ohrev vody cez fotovoltaiku. Ja osobne doporučujem systém od www.logitex.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@creator my sme to tak mali v manuale max 8 metrov prevysenie v systeme a minimalny sklon 4° hadam nam ich buduci tyzden pripoji kurenar som zvedavy ako to pojde , skoda ze najvacsie horucavy su za nami
Odpovedať
vdaka vsetkym za rady, poobzeram sa aj po fotovoltickom systeme, ale solar zatial nezatracujem, stale verim ze sa to bude dat riesit:) este raz vdaka, b.
Odpovedať
@muskaat bud rád že sú horúčavy za nami, lebo vtedy ti bude i 1000 l zásobník malý, alebo máš bazén?lebo ináč je to nenávratná investícia, toto robia tak v chorvátsku kde majú kopu turistov,len na letné domy ako jediný systém
Odpovedať
@duzu na bazen staci aj 750L :-D ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu tazko povedat ci je to navratna alebo nenavratna investicia , teoreticky je ten system bezudrzbovy (teda ten nas) raz za 4 roky vymenis termo kvapalinu a je , teoreticky sa tam nema co pokazit takze si myslim ze investicia sa vrati , kazdy ma tie kolektory svoj nazor uvidime casom ci to boli dobre alebo zle investovane peniaze, isto je to lepsia investicia ako TV :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
osobne navratnost az tak moc neriesim, kedze pre mna je toto aktualne tak o 3 roky a dovtedy pridu novsie technologie a ceny sa tiez urcite pohnu smerom dolu..kazdopadne momentalne je navratnost mizerna, to je fakt a keby som sa na to dival vylucne cez peniaze, tak to urcite nechcem a to sa vlastne tyka vsetkych modernych, ekologickych a predrazenych technologii :)
Odpovedať
@benco dá sa už teraz predpokladať , že budú učinnejšie i lacnejšie fotovoltaické články a o 15r istotne nové technologie, to je ako dnes prevádzkovať 15r chladničku, ktorá má spotrebu 3x vyššiu ako dnešné
Odpovedať
@duzu vydel si uz v zivote dobre zapojeny a projektovany solar? Mam dojem ze nie :-) Pokial to nebude robene a montovane od brucha tak je te to navratna investicia ;-) Ked si kupis ipod za 600 € alebo auto za 10000 € je to navratna investicia? :-D
Odpovedať
@ludo65 auto sa kupuje pre luxus nie ako investícia, dnes ani dom nie je dobrá investícia, ceny stále klesajú, pre veľkú ponuku a malý dopyt, bublina ešte nepraskla
Odpovedať
@ludo65 ak chapes navratnost tak, ze "raz sa mi to urcite vrati", tak potom ano, je to pravdepodobne navratna investicia.. mas desiatky premennych, ktore musis vziat do uvahy, u mna vychadza navratnost na 10+ rokov a riesim to hlavne z ekologickych dovodov a este mozno preto ze mi je luto tej nevyuzitej slnecnej energie.
Odpovedať
@benco Je to velmi zaujimava odpoved od teba :-) Mas uz vobec projekt na tvoj solar? Kto ti ho spravil? Aka je predbezna investicia? Ak nemas tak ako mozes tvrdit ze tvoja navratnost je na 10 rokov? :-) Ty nesmies zabudnut ze tvoj solar chces 50 m od kotolne cim sa komplikuje tvoj projekt a to ti predrazi celkovu investiciu. ;-) A ten projekt by som velmi rad videl ;-)
Odpovedať
@duzu V dnesnej dobe napr auto nie je luxus ale nutnost. Nechapem len jedno, ze preco stale taki ludia ako ty stale vypisuju ze solar je nenavratna investicia co v skutocnosti neni pravda. Ludia kupuju v zivote take nezmyselne veci ze ich navratnost je = 0 len sa treba doma obzriet a budes vidiet ze take veci mas aj doma. ;-)
Odpovedať
@ludo65 súhlasím s tebou. inštalácia malej FV elektrárne na inom mieste ako objekt budovy (niekde v záhrade atď.) je zakázaná. neviem však ako je to so solárom.
Odpovedať
@ludo65 projekt samozrejme nemam, to nakoniec vyplyva aj z tej otazky, ktoru som polozil na zaciatku..tvrdit to mozem jednoducho - pozriem si parametre a ceny solarnych panelov a prislusenstva u dodavatelov, alebo mozem vychadzat aj zo zrealizovanych instalacii, ktore uvadzaju ludia tu na MS.. a ako sam pises, ta vzdialenost to este cele predrazi..je mi jasne, ze tie cisla su iba ramcove a presnu sumu sa dozviem az po naprojektovani, ale uz teraz viem aspon zhruba odhadnut, ze ta navratnost by bola v mojom pripade ozaj mizerna..co ale neznamena, ze si to nakoniec nekupim:)
Odpovedať
@miroslav_makara plati to aj v pripade, ze budes budovat ostrovny system bez pripojenia do distribucnej siete?
Odpovedať
@benco Solar montovat "len na ohrev TUV je nezmysel" To je prave to co stale pisem, Solar musis byt dobre projektovany. ;-) Kto ma napr. zapojeny solar na kombi AN ktora skuzi aj pre vykurovaci system a popri tom este rozvody na pracku a umyvacku riadu kde sa da po cele leto vyuzit energia ktoru vela ludi vypusta do kanalizacie lebo maju nadrze prehriate ? Je to cele zavysle od projekcie ci budes mat navratnost alebo nie ;-) To su neuveritelne uspory ktore ti zvysuju navratnost investicie co si dal za solar. ;-) A ja sa stavim ze na slovensku taky projekt nenajdes. ;-)
Odpovedať
@ludo65 OK, vdaka za tip, nad pripojenim pracky resp. umyvacky riadu som vobec neuvazoval, co sa tyka vykurovania, tam mi to kvoli ucinnosti solarnych panelov v zimnom obdobi prislo ako nie moc zmysluplne, kazdopadne vzhladom na to, ze planujem pouzit peletovy kotol, kde sa akumulacna nadrz vyslovene odporuca budem teda brat do uvahy aj podporu vykurovania. stale tam ale zostava ako problem ta vzdialenost od kotolne.
Odpovedať
@benco no v zákone sa o tom nepíše. osobne si myslím, že grid-off systém môžeš postaviť kde chceš a ako chceš. na grid-on musíš spĺňať iné kritériá.
Odpovedať
@benco prave ta vzdialenost sa vystavuje problematicka. Ked budes tahat 3/4" rury tak uz len vyvod ma objem 12,72 l kvapaliny na 50 m. To musis pocitat raz 2 a plus objem vymennika v AN pribl.medzi 20-30 l a plus objem v solarnych paneloch. Neviem ze kolko panelov planujes ale to je obrovke mnozstvo media.
Odpovedať
@ludo65 pozri si prepočet na rôzne typy solárov na tzbinfo aj efilip je porovnanie voči plynu , elektrine, uhlie, koks , drevo a podľa toho zistíš kedy sa solár vyplatí,mne je uplne jedno čím budeš vodu zohrievať kľudne aj TČ
Odpovedať
@ludo65 OK, ak tomu teda rozumiem spravne, problem je velky objem media, resp. velky pocet panelov, ktore by bolo potrebne na ohriatie media, ano?
Odpovedať
Profilova fotka
@ludo65 nielen médiá, ak použije trubicové, potrebuje špeciálnu izoláciiu, uloženie, výkonnejšie čerpadlo alebo väčší priemer. 3/4 sa doporučuje pri menšej vzdialenosti, pri 50m by asi musel ísť do 1" , to by bolo drahšie ako kolektory.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?