Dá sa vybudovať solárny ohrev teplej vody pre 1 byt?

Máte s tým skúsenosti ? Poznáte firmu ktorá montuje také systémy ?
Odpovedať
@lori0023 To akože v paneláku?
Odpovedať
Profilova fotka
@lori0023 Určite... 8-) A máš predstavu o návratnosti takejto investície...? To by ste sa denne (počas cca 1/2 roka - lebo tú druhú polovicu slnečný ohrev nefunguje) museli 3-4 kúpať v plnej vani, aby sa Vám to vrátilo. Cca za 15 rokov... To už čistejšie riešenie je tepelné čerpadlo. Ale aj tu sa návratnosť skracuje množstvom vyplytvanej vody... 8-( 8-( 8-(
Odpovedať
@chrobak7 Áno do paneláku, ale len pre jednu bytovú jednotku.
Odpovedať
@lori0023 Dajme tomu, že myslíš byt v paneláku. Čisto teoreticky - ak bývaš pod strechou a dáš si schváliť na schôdzi vlastníkov umiestnenie solárneho kolektoru na strechu, tak technicky realizovateľné to je. Pri byte na nižších poschodiach neviem, ako by si chcela ťahať potrubia na ohrievacie médium. Nechala by si ho len tak voľne viseť vedľa steny? Potom - investícia do takého niečoho je cca 1500 - 2000 EUR. Musíš kúpiť solárny panel (cena od 500 EUR), veľký zásobník vody, aspoň 200 litrov (od 400 EUR) hadice (od 200 EUR) a čerpadlovú skupinu (cena od 400 EUR). Kde by si umiestnila zásobník vody? V kuchyni miesto chladničky? Prepočítaj si, koľko teplej vody spotrebuješ. Spotreba studenej vody ti neklesne, tú budeš míňať tak či tak. Ja spotrebujem (sme 4-členná domácnosť) ročne vodu za 450 EUR, z toho fixné náklady a studená voda sú 100 EUR. Takže úspora by bola 350 EUR. Návratnosť cca 5-6 rokov. ALE! Solár ti nehreje každý deň 24 hodín. Potrebuješ ešte náhradný zdroj tepla. Najjednoduchšie je elektrická špirála. Plynový kotol kvôli tomu kupovať asi nebudeš. A elektrrina ti počas zamračených dní, v noci a v zime zožerie tiež niečo. Ak budeš mať náklady na elektrinu 50 EUR mesačne, tak sa návratnosť predlžuje na 7 a viac rokov. Takže v bytovke solar asi nie.
Odpovedať
@lori0023 Asi najdôležitejšie je to schválenie ostatnými vlastníkmi. Ty si nemôžeš umiestniť na strechu nejaký solárny panel bez súhlasu ostatných. A otázne je, či to to schvália.
Odpovedať
@leonardom A nie sú také menšie solárne systémy , povedzme s jedným panelom ktorý je napojený na elektrický bojler ?
Odpovedať
@chrobak7 A prečo potrebujem 200litrový zásobníkový ohrievač na jeden byt ? V bežných rodinných domoch dávaju 100litorové, alebo tie solárne systémy potrebujú väčšie zásobníky ako ostatné systémy ?
Odpovedať
@chrobak7 A len čiste teoreticky nedalo sa to umiestniť na balkón keď to má juhovýchodnú orientáciu ?
Odpovedať
@lori0023 ano potrebuju aspon 250l zaleži od výkonu panelu
Odpovedať
@lori0023 Slnečný kolektor potrebuje veľké množstvo vody, aby sa to teplo stihlo naakumulovať. Aj 1 panel má veľký výkon. 100 l vody zohreje na vysokú teplotu veľmi rýchlo. Solárny panel na balkón dáš veľmi ťažko, je to veľké hebedo. Mne teraz priniesli panel s 30 trubicami, ešte je v krabiciach. Trubice majú skoro 2 metre. Ešte tak fotovoltaický. Ale ten ti nepomôže. .
Odpovedať
@lori0023 Ešte k tej riadiacej jednotke a čerpadlu. Niekde v byte by si musela umiestniť aj takéto niečo - to veľké je 300 l zásobník teplej vody, nad tým je expanzná nádoba na solar a tie budíky sú čerpadlá na solár. .
Odpovedať
@chrobak7 Spomínal si ešte že budem potrebovať čerpadlovú skupinu, čo to presne zahŕňa ? čerpadlo a uzávery alebo ešte niečo ? O tom nemáš náhodou fotku ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Vtedy som ešte nemal aktualizovanú stranku, ale ďakujem za fokty :)
Odpovedať
mozno by sa dalo ohrievat TUV fotovoltaikou.(4-6-8 ks).zvedies dole len 1 kabel do bojlera. chce to orientaciu panelov na juh.
Odpovedať
@marko337 Ty kokso, vieš čo by to stálo? Odhadujem to na 4 - 5 tisíc EUR. Za to má teplú vodu na 15 rokov.
Odpovedať
@chrobak7 veď je celá uvaha blbosť.
Odpovedať
@gkrivanek Však ja viem, ale teoreticky to možné je. Inak v inej téme sa lori chce odpojiť aj od ústredného vykurovania. Pre neho by bolo najlepšie vymeniť byt.
Odpovedať
@chrobak7 jediná normálna alternatíva Je TC s boilerom napr Ariston nuos Osadiť ho niekam do špajze spraviť vyduch a nasávanie cez fasádu. Investícia do 1500€
Odpovedať
@chrobak7 Len chcem mať prehľad medzi alternatívami. Ale teraz som už pochopil že solárne panely nie sú vhodné riešenie, ďakujem za vysvetlenia.
Odpovedať
@lori0023 Je to veľmi nákladné. To ako keby si sa chcel voziť LIAZkou do roboty. Pre samostatné vykurovaný byt s vlastným ohrevom TV stačí mať kondenzačný kotol, ktorý byt aj vykúri aj pripraví teplú vodu. Len to odpojenie od centrálneho kúrenia je dosť obtiažne. Preto som ti doporučil, že ľahšie je predať byt a kúpiť si taký, kde individuálne vykurovanie má už každý byt.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?