Kúrenie a ohrev teplej úžitkovej vody so zostavou Protherm

Ahoj, prosim o radu. Chystame sa kupit do novostavby (bungalov 80m2, Ytong 375 Lambda, 12cm EPS podlaha, 30cm vata strop) elektricky kotol so zasobnikom 120 litrov - Protherm Ray 12kW ako komplet. - Viem, ze 12kW je dost vykonny, ale mam moznost ho kupit za vyhodnu cenu. Myslite si, ze urobim zle, aj ked viem, ze by stacil 6kW pripadne 9kW ? - Zakladnu montaz urobim sam a na ozivenie zavolam elektrikara z okolia, ktory ma opravnenie spustat Prothermy. Co este budem potrebovat k spusteniu kurenia a ohrevu teplej vody s touto zostavou ? Prepojovacia hydraulicka sada k zasobniku je sucastou tohto kompletu. Predpokladam, ze postaci priviest 2 rury od kotla k rozdelovacu podlahovky, ktory je v bezprostrednej blizkosti v technickej miestnosti. Napada ma nejaky poistny tlakovy ventil, pripadne nejaka teplotna poistka ? - Po case chcem doplnit termostat, je mozne na zaciatku kurit aj bez neho ? Viem, ze vsetko je to trochu zlozitejsie, ale velmi nas tlaci cas aj peniaze. Dakujem vopred.
Odpovedať
výkon kotla problém nie je ,dá sa zapnúť len prvý stupeň a pôjde len na 4kW, pri 12 by často cykloval, odídu relátka, nový kotol nemá termostat? to je základná ochrana ,ak vypadne čerpadlo teplota rýchlo vystúpi a mal si kotol i dom, tlakový ventil je ďalšia nutná ochrana,
Odpovedať
Profilova fotka
@xane Brat má podobný bungalov ako Ty. 12kw je dobrých hlavne pre ohrev zásobníka. Určite by som nešiel do menšieho výkonu. 12kw môže isť aj na výkon 2kW!!! takže o úplne postačuje v prechodných obdobiach nebude ciklovať. To čo napísal duzu je totálna hlúposť. Ak vypne el. prúd tak teplota v kúrení nevystúpi, lebo ju nemá čo zdvihnúť keď nepôjdu špirály. Poistný ventil je v kotli a aj expanzka. Ty musíš dať len filter na spiatočku kúrenia. Tepelná poistka je tiež v kotli. Termostat by som riešil už od začiatku, aby si zbytočne neprekuroval, lebo na kotli sa dá nastaviť iba teplota prívodu.
Odpovedať
@nadro Dakujem Ti. Dam tam 12kW variantu. Filter asi myslis takyto http://www.atria.sk/filter-zavitovy-1/ . Videl som niekde na obrazkoch, ze k rozdelovacu podlahovky instaluju aj obehove cerpadlo (medzi privod a spiatocku). Je to potrebne, kedze kotol Raja Protherm uz ma cerpadlo v sebe ? A este, je vhodna dalsia expanzna nadoba aj k tomu 120 litrovemu zasobniku ? Jedna expanzka je v kotli, ale ta zrejme nepokryva roztaznost nahriatej TUV. Ak tomu dobre rozumiem.
Odpovedať
Nemate nahodou foto rozdelovaca a zapojenia kotla pripadne schemu v takom podobnom pripade, ako je nas ?
Odpovedať
expanska co je v kotli je na kurenie na bojler potrebujes samostatnu expansku 3-4 litre budu stacit a plus poistni ventil zo spetnou klapkou na studenu vodu a cerpadlo dalsie us nieje treba iba by sa medzi sebou bili a vikon cerpadla v kotli ti musi uplne postacovat odhadujem ze tam mas nejakych 120 metrou podlahovky 8-10 okruhou vratane rebrikou ak mas mozno
Odpovedať
a ktomu termostatu to nieje as taka palka digitalni klasicky stoji 30 ecek a tie uplne jednoduche 15 ecek kabel by tam mal byt us zabudovany teda ak ti ho tam pani eletrikari vinehali a ktomu dopajaniu ja dopajam eurotisom zmeras si dlsky jednotlivich rozvodou pripojovacich pridas knim 1 cm na zaklepanie a v kazdom dobrom obchode ti to zaklepu daju matky aj tesnenia a ty si ju us len vitvarujes a nazohybas podla potreby je to trosku draksie ale davat tam ocelove pletene hadicky je sice lacnejsia verzia ale ne zrovna stastna je to sice take docase riesenie s timi hadickami
Odpovedať
@tibike11 Termostaty som pozeral a kupim asi Thermolink P 2 a k tomu vonkajsie ekvitermicke cidlo. Dufam, ze to bude dobra volba. http://www.atria.sk/protherm-thermoli... Mame 6 okruhov 35 - 95 metrov, tie kratsie budem musiet priskrtit. Z kotla do rozdelovaca podlahovky chcem robit napojenie cez AL-PEX 25ku, tie maju dufam len minimalnu roztaznost. Na spiatocku dam este filter. K tomu napojeniu bojlera, teda zasobnika TUV. V obchode mi ponukali flexibilne hadicky - nerezove, su trochu drahsie ale maju podstatne vacsi vnutorny priemer a vyzeraju dost kvalitne v porovnani s tymi pletenymi, chcel by som asi pouzit tie, nepokazim s tym nic ? Cize, mam privod studenej vody do bojlera. Dam tam spatnu klapku, aby sa nahodou tepla voda netlacila do studenej a plus poistny ventil na nejake 3 bary ? Na teplu vetvu z bojlera pripojim nejaku 5 litrovu expanznu nadobu a napojim to rovno do rurok - teplej vody. Mam aj vetvu pre cirkulaciu, tu zatial neriesim, takze len spojim rurky pre teplu vodu a cirkulacku, aby tam zbytocne nebol vzduch. Prikladam schemu, dufam, ste to mysleli takto: @nadro
Odpovedať
Profilova fotka
@xane poistný ventil na TUV min 6bar. Ten filter daj priamo pod kotol nie k rozdelovaču nech Ti filtruje aj nečistoty z výmenníka zásobníka. To je všetko. Ostatné máš dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadro a ozaj napadlo ma ešte jedno. Skús si pozrieť či k Raji môžeš pripojiť regulátor s e-Basom. Lebo ten Thermolink P má iba e-Bas.
Odpovedať
@nadro Diky! Mas pravdu, ten Thermolink k tomu asi nepojde, co je skoda :-( Paci sa mi viac ako Salusy.
Odpovedať
Profilova fotka
@xane no ide o to aby to fungovalo ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@xane ahoj, presne toto riesim teraz. mam Raja 9K+zasobnik.ta schema je super, lebo som si to nevedel predstavit. mne to vsetko zapoji kurenar+elektrikar. s tym, ze najprv dam kotol a za cca dva mesiace, ked bude cisticka aj zasobnik 120l. predpokladam, ze bud ohrieva TUV, alebo kurenie. nie je tam vypadok tepla do podlahovky? Ako si spokojny s tou kombinaciou? tiez chcem riadenie kurenia cez termostat a ekvitermiku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ten raja nemá zvlášť okruhy na ohrev teplej vody? lebo plynové od nich majú zvlášť a netreba tam 3jcestný ventil...
Odpovedať
Podla mojho skromneho nazoru, by mala byt recirkulacia zapojena medzi spatnu klapku a privod studenej vody do zasobnika (a chyba tam cerpadlo). takto by si cirkuloval len vychladnutu vodu v potrubi. takisto ako pisu vyssie, chyba tam poistny ventil za vystupom zo zasobnika, aspon 6 bar. Expanzna nadoba 5l mi pride mala, mne vysla pre 120l zasobnik 12l s rezervou. A presne, treba dat filter az ku kotlu.
Odpovedať
Ahojte, fuuha, to je uz riadna doba, co som to riesil, uz skoro staviam dalsi dom :-) @dorwin Poviem ti pravdu, tiez som sa tejto kombinacie Raja Protherm + zasobnik TUV obaval, ale uz 4 roky to fici uplne bezchybne. Mame Raju 12kW, nahriatie plneho 120L zasobnika vody trva cca 35 minut, takyto vypadok pri podlahovke nehra rolu, kedze ta ma svoju zotrvacnost. Cele toto riesenie nas stalo par stovak eur, cize ozaj MAXIMALNA spokojnost. @mattyrv Ten Protherm Raja, ktory mame my nema zvlast okruh na ohrev teplej vody. Je to riesene cez 3 cestny ventil, ale ako pisem vyssie, v kombinacii s podlahovkou necitit ziadny vypadok kurenia pocas dohrievania TUV. @milos_z Ano, vsetko co pises je pravda. Expanzku som dal 8L tusim, s objemom problem myslim nie je, akurat raz za pol roka zvykne sfuknut, co sa prejavi tak, ze pri nahrievani vytecie par deci vody cez 6bar poistny ventil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?