Jednoduchý solárny systém na ohrev vody

Zdravim, v polsku som videl jednoduchy, ucelny a funkcny system na solarny ohrev vody. Skladal sa z solarneho panelu, obehoveho cerpadla, zberna nadoba a kombinovany bojler a par termostatov. fungovalo to nasledovne: Na solarny okruh bolo napojene obehove cerpadlo ktore bolo nizsie ako solarny panel a bola v nom mala dierka. Sluzila na to, ked sa zastavilo obehove cerpadlo, tak kvapalina zo solarneho okruhu stiekla do zbernej nadoby, cim sa vyriesilo prehrievanie aj chladenie obehovej kvapaliny. Ziadne expanzne nadoby, nic, len termostat na solari, a v bojleri. Co na to vravite? Nieco take si viem sam skonstruovat... Fungovat to funguje, videl som to na vlastne oci. Mate niekto takyto system doma? Jedna sa mi len o ohrev TUV v byte. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
fungovat to urcite bude, ale prevazne len v lete. na zimu musis otvoreny system vypustit. V byte chces mat kolektor kde, na balkone alebo mas terasu?
Odpovedať
v byte by som ho chcel zavesit na obvodovu stenu orientovanu na juh... naklon dam aky bude treba... nevadi, ked to par mesiacov v zime nebude fungovat... vtedy to bude spustene v zbernej nadobe a ak nahodov sa objavi na solari dostatocna teplota tak sa aj v zime predkuri voda... kazdy stupen k dobru je ok...
Odpovedať
môj jeden známi si niečo podobné urobil v domácnosti tvrdil mi že to funguje aj keď neviem. Skúsim popísať. Vytvoril si doma solárny panel: trúbky plech sklo a veľa čiernej farby a pripojil si ho na bojler v izbe. Panel umiestnil pod úroveň domu, keďže mu to podmienky dovoľovali. Zohriatá voda v paneli sa vraj sama dostávala do bojlera hore (lebo teplá voda stúpa) a naopak zimná klesala do panelu kde sa ohrievala. Takto vyhrieval v bojleri vodu. Možno že by to mohlo fungovať. čo vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
skor by som sa obaval tepelneho mostu :). Ake odhadujes naklady na celu tuto srandu? Ak cez 200e, tak to by som si kupil radsej fotovoltaicky panel+invertor za 250-300e a pripojil ho napriamo do topnej spiraly umiestnenej niekde v bojleri. Aj ked to pojde max 200W, tak nemas problem prikupovat po mesiaci dalsie panely a zvysit vykon :)
Odpovedať
'drain-back' sa to volá.
Odpovedať
ja nemám ani tušenia koľko to môže stať avšak neviem či je niekde na trhu k zohnaniu panel za cenu ako uvádzaš lebo ak hej tak to by bolo potom omnoho výhodnejšie investovať do neho. Na druhej strane pokiaľ má človek dostatok materiálu doma keďže je od fachu tak ho to môže vyjsť pomerne lacno.
Odpovedať
Na teplu vodu fotovoltaika je kravina. Ovela mensia ucinnost. Ja planujem tak ze do 700€ si to vsetko spravim. Myslim ze za tri roky to mam spat. Iggi
Odpovedať
Profilova fotka
@igigi jasne jedna sa o beztlakovy system kvapalina je v zasobniku ked si ho kupis pripojis cerpadlo ktore kvapalinu vytlaci do kolektora a ta samospadom steka ohriata do zasobnika a zohrieva vodu. Ked sa voda v zasobniku zohreje na pozadovanu teplotu cerpadlo prestane pumpovat kvapalinu do kolektora a ta stecie dole do zasobnika. Ked sa voda ochladi cerpadlo znova vytlaci kvapalinu do kolektora. Vyhoda je ze nehrozi prehrievanie a nutne nudzove ochladzovanie. Vyraba to aj Vaillant.
Odpovedať
Tiez som spekuloval nad tym, ci na ohrev vody pouzit fotovoltaiku, alebo solarne panely. Odpovedou je ucinnost. Fotovoltaika ju dosahuje niekde okolo 16-18%, solarny panel aj 60%. Takze na tej istej ploche na streche, dokaze panel ohriat vodu na ovela vyssiu teplotu. Cize fotovoltaickych panelov by som musel dat asi 3krat tolko, ako solarnych. Samozrejme, ze su tam aj nejake tepelne straty, ale takisto pri fotovoltaike su straty v invertore. Ak si niekto chce poskladat system sam, tak sa pozrite na stranku firmy AERIAL v Kosiciach. Maju trubicove kolektory. Osobne mam 3 x 20 trubic na rodicovskom dome a slapu vyborne uz 3 roky. Aj pocas zimy, ak je slnecny den, tak v 300-litorovom bojleri mam 45-50C vodu. Da sa to urobit aj svojpomocne.
Odpovedať
aku znacku mas tie trubicove kolektory? ja rozmyslam o westech WT-b30 http://www.solarsystems.sk/sk/3/2/wes... nema ho niekto? je mi jasne ze to je nejaky cinsky, ale ked bude 10 rokov fungovat tak budem rad.
Odpovedať
Profilova fotka
A ktoré trubicové kolektory nie sú vyrábané v číne??
Odpovedať
Neviem. Isto sa nejake najdu. Mne nevadi ze je vyrabany v cine. Ak funguje. :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Viem, ze je vela odporcov cinskych trubic, ale mame cinany na dome uz 3 roky a funguju bez problemov. V tom case by ma nejake znackove /mozno tiez vyrobene v cine/ stali min. raz tolko.
Odpovedať
@misulinko otazka je, ci za dalsie 3 roky budu tiez fungovat a to potom bude trochu ina matematika :-)
Odpovedať
@cubicomp A preco by nemali? Medeny vymennik sa neroztavil, vaukove sklo je cele a nevyzera, zeby sa nejak rosilo, co by mohlo predpovedat porusenie. Tak co na tom moze odist?
Odpovedať
@misulinko ja nehovorim, ze nevydrzia ale.... staci aby sa porusilo vakuum z nejakeho dovodu. Ta sanca pri znackovom je predsa len mensia, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp šanca je úplne rovnaká,výrobca kolektoru nevyrába trubice. A trubice sa dajú vymieňať jednotlivo.
Odpovedať
@jan45 ja si myslim, ze ked da spravit cinanovi trubicu Rehau tak asi je vecsi predpoklad, ze ta trubica bude kvalitna oproti nejakej no name z tovarne oproti. Pokial si kupim tu istu trubicu len v krabici Hunghong za tretinu ceny tak OK, ale kde mam istotu, ze trubica Hunghong je z tej istej tovarne ako ju nakupuje Rehau? ;-) Originalny diel do auta je kvalitny ale da sa kupit ten isty diel len v krabici od vyrobcu za polovicu, ktory ten isty diel bali do krabice s logom automobilky. A da sa kupit ten isty diel od cinana za tretinu..... a kvalita? Taka ista? hmm?
Odpovedať
Tazko povedat, ako je to s tou kvalitou... Mna jedna nahradna trubica vychadza na 15 eur. To nie je az taka polozka. Nahradna do REHAU bude stat asi tolko, ako moj cely solar. Tak z tohto pohladu je to diskutabilne. Niekedy, pri cinskych vyrobkoch treba zobrat do uvahy aj to, ze ak je o polovicu lacnejsi, ako ten znackovy, tak si mozem kupit 2 vyrobky a tie urcite spolu preziju jeden znackovy ... Ale urcite tam bude nejaky kvalitativny rozdiel medzi cinanom a znackovym solarom. Len tu asi nikto nedokaze z casoveho hladiska povedat, ze aky... pretoze ho nikto nema 25 rokov a nema naistalovany aj cinan aj znacku :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Moje aktuálne skúsenosti s vákuovými kolektormi WESTECH WT-B30. Dal som si nainštalovať v máji 2017 dva panely po 30 trubíc. Prvý rok fungovali super, vzhľadom na nízku spotrebu teplej vody som ich ešte prekryl plachtou, aby nedochádzalo k permanentnému prehrievaniu. V ďalšom roku fungovali výborne, mal som dostatok doslova horúcej vody, k stagnácii došlo iba počas letnej dovolenky počas cca 10 dní. V súčasnosti systém funguje tretí rok a maximálna teplota, ktorú z článkov dostanem je na úrovni 45-46°C. Dodávateľ vidí poruchu v trubiciach, nevidí však dôvod na uznanie reklamácie, vzhľadom na to, že 2-ročná záručná doba už uplynula a prišiel s ponukou zakúpiť nové trubice za cca 20€/ks, tj. 1200€ doplatiť. Šialená suma, ak si uvedomíte, že za to som mohol mať teplú vodu zohriatu na tú istú teplotu bez akejkoľvek investície počas minimálne 5 rokov. Ak kohokoľvek napadne investovať do týchto kolektorov, vrele NEODPORÚČAM.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?