Čím kúriť v 30 ročnom nezateplenom dome?

Ahojte, mám dilemu, ktorú riešim: kúpil som rodinný dom cca 30 ročný, nezateplený, obytná plocha cca 190 m2 (z kombinácie tehly-kvádru), zvyšok pivnice. V dome sú panelové radiátory. Riešim otázku, čím najekonomickejšie je vytápať takýto dom? Máme syna pol ročného, čiže aj spotreba TUV je mierne vyššia. Riešim, či kúpiť kondenzačný plynový kotol + vložku do komína alebo si zaobstarať splyňujúci kotol na drevo + akumulačnú nádobu. Drevo síce nemám možnosť zaobstarať za výhodnejšiu cenu, avšak samotná práca s drevom a následne topenie s ním nemám problém a ani moja žena, obzvlášť, keď by sme mali aj kombináciu s akumulačnou nádržou. Preto Vás chcem poprosiť o radu, čo zvoliť. PS: ak som zabudol uviezť nejaký podstatný detail, ospravedlňujem sa. Veľmi pekne ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mark_labzansky 1) aky kotol/kurenie tam mate aktualne? Podla aktualnej spotreby sa da odhadnut/vypocitat tepelna strata 2) ekonomika nakupu stareho domu sa mala udiat predtym, ako ste kupili 30rocnu nezateplenu haraburdu s cca 200m2 pre 3 ludi. Ale to neznamena, ze aj takyto dom sa neda zateplit. najlacnejsia je nespotrebovana energia. 3) ak nemate moznost kupit lacne drevo (vlastny les/urbar), nema vyznam sa zaoberat splynujucimi kotlami, lebo kotolna s armaturami a novym kominom vas vyjde 8k a viac. za 3-4k mate novy kondenzacny kotol a usetrene peniaze investujte do zateplenia. prva vec, projekt, vypocet a navrh. sice 200-300euro, ale usetrene 100ky az 1000ce nielen na instalacii, ale aj na prevadzkovych nakladoch.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mark_labzansky 1) aky kotol/kurenie tam mate ak…
@mgx Ekonomika nákupu odhliadnúť od toho, že je dom nezateplený a bolo by vhodné vymeniť kotol je veľmi dobrá, nakoľko dom som kúpil za dobré peniaze, je vo výbornom stave, s veľkým pozemkom, stačí akurát vymaľovať. Na dome sú nové plastové okná (aj keď iba dvojsklo), asi 4 ročná strecha, nové vnútorné vybavenie, nové podlahy a pod., dom sa mal zatepľovať a riešiť kúrenie ešte pôvodným majiteľom, ale už to nestihol. Kotol je tam ešte pôvodný plynový cca 25 ročný, presný typ momentálne neviem, je tam aj klasický liatinový kotol na drevo. Výmenu kotla som zvažoval hlavne z toho dôvodu, že už je tam kotol na drevo aj plynový kotol, teda nie je potrebné až toľko toho... Známy má práve ten drevosplyňujúci kotol s 1200l akumulačkou a veľmi si vychvaľuje, hlavne z pohľadu toho, že mu akumulačka priniesla určitú úsporu dreva a nemusí často podkladať. Rád si nechám poradiť, samozrejme, nechať vypracovať projekt nie je problém, no chcel som poradiť nad čím by bolo možné uvažovať. Hlavne aj z pohľadu možných zvýšení cien plynu, elektriny a pod. Ďakujem
Odpovedať
Ohľadom ekonomiky nákupu takéhoto domu a poznámka o, citujem:"30ročná nezateplená haraburda s cca 200m2 pre 3 ľudí". Priznám sa, že takéto poznámky ma trochu dvíhajú zo stoličky. Niekedy mám pocit, že ak nemáš to najnovšie a energeticky najúspornejšie tak si pre trendového človeka neschopný a tak ti treba pretože onedlho pôjdu ceny energií a vôbec všetko do astronomických výšin atď.... Takto. Kúpil som pred rokom a trištvrte dom. Prízemie z pálenej tehly, poschodie kváder. Každé podlažie 130m2. Zateplená len severná fasáda 5cm polystyrénom a pôjd strechy cca 20cm minerálnou vlnou. Zdroj tepla plynový kondenzačný kotol 20kW +zásobník TUV 100l, klimatizácia a teplovzdušný krb. Bývame v ňom traja dospelí. Teplota v interiéri udržiavaná v zime na úrovni cca 19°C. Spotreba plynu za posledný rok 15230kWh, elektriny 2370kW, dreva cca 2,5m3, vody 95m3. Plyn ma stál za rok 870eur, elektrina 490eur. Drevo už neviem - možno 150-200eur? Náklady na energie mesačne aj s poplatkami cca 140eur. Toľko si vypýtala moja 260m2 haraburda. Mne to príde pri mojom príjme úplne v pohode. Teba ak to bude stáť náhodou viac, tak isto nie oveľa. Inak, kotol na drevo by sa mi obsluhovať nechcelo. Do toho krbu nakladám len keď ho chceme len kvôli atmosfére. S 1), v 2) s poznámkou o zateplení, 3) a posledným dovetkom s mgx súhlasím.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 @mark_labzansky chlapci, nemam nic proti nakupu 30rocnej nezateplenej stavby, ak peniaze sedia. To uz je kazdeho matika :) je 100razi lepsie kupit dobre postavenu kocku zo 70rokov a zateplit, ako nechat si postavit na kluc "pasiv" za 3nasobok a potom riesit SK stavebnu fuserinu. Zial, kazdodenny chleba. Ak uz je tam kotol na drevo aj plynovy kotol, nechaj to prvy rok tak a zisti spotrebu. Predpokladam, ze plynovy aj drevo kotol je nieco do 25kw (to sa vtedy montovalo ako na beziacom pase= viadrus, destila, protherm). Pomohli by fotky "kotolne". Po prvom roku budes mat nejaky odhad spotreby (nastav si spravne zalohove platby = cca 150euro mesacne) a odpisuj mesacne/2tyzdenne spotrebu z plynomeru a elmeru. V lete vymen stary plynovy kotol za kondenzacny. Ak chces aj novy drevokotol (najprv si zisti ceny) aby si nebol prekvapkany a cenu vlozkovaneho komina ak nie je. Rozhodne nedoporucujem vykurovat len drevokotlom na kusove drevo, lebo ak ides na 2-3dni alebo tyzden prec, toto tato sranda neobhospodari. Z kratkodobeho hladiska (10 rokov), vymen klasicky plynovy kotol za kondenzacny. Mierit niekde na vykon 2-20kw. usetrene peniaze investovat do zateplenia. Ak je moznost, treba sa zamysliet nad akumulacnou nadobou (da sa pouzit pre nakurovanie kotlom na drevo, pripadne v lete ohrievat TUV spiralou a jednoduchym menicom typu Oplocky a spol.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mark_labzansky:

Ahojte, mám dilemu, ktorú riešim: kúpil som rod…
@mark_labzansky ešte doplniť počet a veľkosť radiatorov, typ okien a dverí / plast ? / , my sme po vymene stareho kotla za KK Bosch , znižili spotrebu o 33 % , a to sme ešte toho roku vymenili dvere a okná za 3oj sklo, doteplili pojd / 220 m2 , spotreba nezateplený 5200m3, zateplený 3800m3, výmena za KK 2700m3 , výmena okien spotreba ??? / teplota v dome 21-22 st.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mark_labzansky 1) aky kotol/kurenie tam mate ak…
@mgx si mu naložil. Aj zo staršieho domu sa dá urobiť super bývanie z nízkymi nákladmi na energie . Nemusí mať každý pasívny dom a podobne. K tým m2 sa vyjadrím asi tak, že niekto kto je zvyknutý na väčšie izby tak nebude bývať v bungalove 100m2 kde 50m2 je obývačka s kuchyňou. Ja mam okolo 185m2 a som spokojný, nemenil by som nikdy za bungalov kde by som sa tlačil. Okrem toho mam esre suterén 23m2 kde mam napratane technológiu pre kotol na pelety co je priestorovo náročné. Nemusím riešiť fotovoltiky klímy a podobne veci keď mal som možnosť inštalovať priestorovo náročnejšie kúrenie ale zároveň lacnejšie. Kúpim ročne pelety do 1000euro. Elektrika 65e mesačne. Na elektrike môžem ešte popracovať keďže chce dať solar. Vždy budem mat ďaleko nižšie náklady ako v nejakom byte.
Odpovedať
Ak máš plyn, tak ries plyn a zatepli. Cena pôjde hore ale odhadujrm ze drevo z dlhodobeho hľadiska tiez
Odpovedať
@connor87 ďakujem za pochopenie. Priestor v dome zbožnujem a je to presne to, čo som hľadal! mať priestor na dielničku, priestor na bordeľ, nemusieť riešiť či sa mi napr. do spálne vojde široká manželská posteľ s veľkou skriňou, priestor pre deti, návštevu a pod. (nie ako teraz v byte, kde je veľká kuchyňa s obývačkou, žiaľ na úkor zvyšného priestoru a následním zápasením, čo kam umiesniť). Alebo ako môj bratranec, dal si postaviť katalógový dom za "výhodnú cenu", pasívný, len aby platil čo najmenej. Ma celkovú plochu 56 m2 a tak teraz nadáva, že nemá priestor na nič. Ale odbočil som, pardon. Zatepliť by som časom chcel určite, ale nie hneď. Možno s ďalším kolom dotácií na obnovu domu ak by sa dalo. @mgx k domu sa dostanem asi najskôr za 3 tyždne a nemám nikoho, kto by mi teraz odfotil štítok z kotlov... Mám len od bývalého majiteľa foto kotla (ktorá bez štítku asi veľa nenapovie o výkone), značky Attack a bojler Dražice (ak sa nemýlim elektrický, ale objem už neviem).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@mark_labzansky ešte doplniť počet a veľkosť radi…
@rudy1973 veľkosti radiátorov zatiaľ neviem napísať, budem v dome najskôr o 3 týždne... sú tam panelové radiátory, na ktorých by som chcel vymenit obyčajné staré ventily za termohlavice (ak budem kúriť plynom), celkový počet je 13 kusov, z toho sa pravidelne bude využívať 10, 3 sa nebudú používať často, resp. podľa potreby (radiátory v pivnici - dielni, na WC pri pivniciach,...) Okná sú nové plastové, dvojsklo (menené ešte pôvodným majiteľom).
Odpovedať
Plyn.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mark_labzansky:

@connor87 ďakujem za pochopenie. Priestor v dome …
@mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat na pasiv, lebo niekto nevie pocitat metre stvorcove, je absolutne absurdne nepochopitelne. Kazdy nech si byva ako chce, ale predtym ako sa ludia z bytu prestahuju na DOM (dvojito starsi) si musia uvedomit, ze zrazu ich vydavky pojdu HORE. Preco? Pretoze budu riesit veci ktore nikdy neriesili. A ze je obrovsky rozdiel platit teplo na 50, 150, 250 m2 ak nemate dom v Ackovej triede. Sam poznam ludi co maju barak obrovsky a su jeho otroci, v kuse na nom robia a penazi moc nazvys neostava. Pretoze pre vecinu (99 %) je dom pasivum, nic vam to nezarobi, schvalne si pocitajte vydaje. Pred rokmi bol symbolom uspechu mat obrovsky dom, ale dnes sa veci menia, len ludia stale uvazuju v svojich rovinach. Je rozdiel mat dobre prijmy z biznisu a mat velky dom, alebo dret ako mula a mat obrovsky dom. Je rozdiel platit mesacne za dom 1000 eur a 200 eur. Sam mam dom o 300 metroch, ale 80% z neho je v prenajme a dom zaraba. Ak by nezarabal, tak by som si postavil 120 m2 bungalov, a vysmiaty zil v nom, bez ohladu na to kolko zarabam. Pretoze to povazujem za jednoduche, pekne byvanie. Opakujem, je to kazdeho vec. Ale je dobre si uvedomit, ze starsi dom potrebuje vela lasky a financi na to, aby bol v idealnom stave a hlavne aby nakladovo nezozral majitela. Peace
Odpovedať
Pasivny dom sa ľahšie dosahuje s 200 m2 ako 50 m2. Iný ako pasívny dom by som nechcela. Či je dom pasívny alebo nie, nemá nič s jeho veľkosťou, či skôr malosťou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Teplú vodu pripravujte tiež plynom, nie elektrinou, ktorá je 2,5x drahšia. Na ostatné detailné otázky a problémy nájdete vhodný inzerát v mojom profile. Koniec reklamného hlásenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@mark_labzansky @connor87 nemal som umysel nikomu "nakladat", pozastavil som sa len nad konstrukciou "najekonomickejsie" vykurovanie stareho nezatepleneho domu 190m2, hlavne ak nakup uz prebehol. Ak by som bol sprosty, poviem ze najekonomickejsie je nekurit, lebo naklady su 0. Realita je taka, ze kto chce mat opicu, musi mat na banan. Na tzb-info mate porovnanie jednotlivych "verzii" vykur.systemov, ale co bolo vcera neznamena ze to bude tak aj zajtra. Niekedy lacna elektrina bude draha, detto caka aj plyn a drevo... Vela Slovakov si za XYokov uvedomi, ze 2-3generacny dom (nezatepleny) pri neustalom raste ceny energii skratka nezaplati... Vratme sa ale k situacii. Nikdy som netvrdil, ze stary dom sa neda "lahko" zateplit, staci len citat. Navratnost takto investovanych prostriedkov je nasobne rychlejsia, ako kupit si peletovy kotol za 5K a potom usetrit oproti plynu rocne 200e. Tabulka na tzbinfo vas uvedie rychlo do reality. Splynovaci kotol na drevo ma navratnost rychlejsiu, ale chce to lacne drevo a 2-3 roky ho dakde skladovat, s tym treba ratat. Ak pojdete na tyzden prec, treba mat nejaky plan (temperovanie, zalozny kuric... K Vasmu stavu: stary 24kw kotol nekondenzacny. TUV priprava bojlerom. 1 faza: montaz termostatickych ventilov na radiatory, pripadna vymena radiatorov aby ste mohli kurit na spade 50/30 alebo menej. radiatory ani rozvody asi menit netreba, viac obhliadka. 2 faza: po zimnej sezone (merat tyzdenne/mesacne spotrebu plynu), projekt TZB, plus zateplenie. Co sa da pripravit na dotaciu. vypocet TS pred/po zatepleni 3 faza zateplit a vymenit vyk.system: - kotol za kondenzacny - nieco v rade 2-20kw. priprava tuv bud stavany zasobnik (nepriamoohrevny) alebo zabudovany 50-60l. bojler casom mozete prerobit na lacnu pripravu TUV cez fotovoltaiku (naklady do 2k), kotol budete moct april-sept. odstavit uplne - zateplenie - projekt, zateplenie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

@mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat …
@marcos33 mesačné náklady za 80m2 byt v KE sme mali cca 200eur. Za 260m2 dom zateplený len na severnej fasáde a pôjde mesačne za energie a vodu 160eur.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@marcos33 mesačné náklady za 80m2 byt v KE sme ma…
@toky1 za taký byt si platil len za teplo+TUV alebo komplet?, lebo som práve pozeral byt v LM u švagra, asi taká plocha 3-izbový a tam len teplo+TUV + voda,len 120 Eur a komplet za všetko do 200
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@toky1 za taký byt si platil len za teplo+TUV ale…
@duzu dá sa povedať, že tzv. komplet. Vrátane energie spoločných priestorov, fondu opráv, výťah. Mimochodom, medzitým tieto poplatky stúpli na 260eur kvôli nárastu ceny za teplo od prevádzkovateľa CZT a kvôli novému úveru z dôvodu výmeny výťahu v paneláku.
Odpovedať
Budem sa opäť opakovať, ak je plyn, kondenzačny kotol so zasobnikom, termostat s tyzd. režimom, dom sa postupne zateplí, zlepśí sa komfort aj spotreba, ako som pisal v prispevku, teraz si len pisať mesačne spotrebu plyn, elektrina, voda a po roku porovnaš, ja po vymene KK ,pokles oktober oproti 2022 cca 40%,podľa profilu si okr. PO, tak take mierne podnebie, ak bude aj foto domu, poradime viac...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

@mark_labzansky Teraz trocha rypnem, ale nadavat …
@marcos33 dom 120m2 je tak pre 2 až 4 ľudí mestského typu. Dostal by si sa do fázy ze možno by si si povedal ze koli komfortu by bol lepší dom povecme 150m2 a ver tomu ze nestal by výrazne viacej a už vôbec by nemal výrazne vyššie výdavky. Môj názor je ze malý dom sa neoplatí postaviť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mark_labzansky @connor87 nemal som umysel nikom…
@mgx príprava tuv cez FVE do 2000e? Chcel by som to vidieť, zabudol si napísať ze svojpomocne. A už chcem vidieť ako človek co nemá spolocne s elektroinštaláciou nič si sám montuje FVE. To nie je ako suchat omietku...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od connor87:

@mgx príprava tuv cez FVE do 2000e? Chcel by som …
@connor87 uz zase trolujes? Tiez sa nezivim elektrom a komplet elektroinstalaciu vratane FV som si spravil sam za nakup, tak prestan vyplakavat a zacni studovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@connor87 uz zase trolujes? Tiez sa nezivim elekt…
@rkorba ale zabudol si povedal ze si vyštudovaný elektroinzinier. Takže ty a tebe podobní sú trolovia, ja tu píšem aby som ukazoval pravdu. Za také peniaze sa nedá zhotoviť 6 FVE panelov vrátane montážne. Takže nepíšte hlúposti.
Odpovedať
Profilova fotka
@connor87 asi by bolo lepsie prestat pisat, lebo pises sprostosti cena k 1.11.2023 ohmicky MPPT/ACdo 3.5kw spir =350e 6x panel 400Wp+ = 650e poistkovy odpinac =100e 2x20m 6mm = 40e montazny material strecha = 180e drobny mat=30e =============================== spolu mat = 1250e montaz=500e (na kluc) revizia=250e celkom =2k bojler nepisem, lebo ho ma. toto su doporucene MOC ceny, zaruka 2 roky. ak pouzijes 2nd hand panely (ktorych je kopec) a neurobis reviziu, vmestis tam aj boljer...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@connor87 asi by bolo lepsie prestat pisat, lebo …
@mgx ako je potom možné že 2 až 3 solárne kolektory stoja výrazne viac? 3500e s montážou. Čím je to?
Odpovedať
Profilova fotka
@connor87 bezny solarny kolektor 2x1m stoji dnes 550e. Nasob 3ma. Dalej cena medi, cirkulacne cerpadlo, regulacia, nemrznuca kvapalina, expanzna nadrz. Montaz. Si na 3-3.5k. V lete riesis prehrievanie a nevies co s vykonom, v zime to nevyrobi nic. Ak mas cestu do T.Lomnice, kludne ti dam adresu kde ma majitel na streche solarny kolektor a na garazi FVE, presne ti vie povedat "rozdiel".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@connor87 bezny solarny kolektor 2x1m stoji dnes …
@mgx áno rozdiel je ze v zime nevyrabas a v lete máš blaho, ale presne o to ide. V zime to nepotrebujem.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@connor87 bezny solarny kolektor 2x1m stoji dnes …
@mgx je to proste také reťazenie "logických" úvah..... "FVE do 2000e? Chcel by som to vidieť, zabudol si napísať ze svojpomocne." "Za také peniaze sa nedá zhotoviť 6 FVE panelov vrátane montážne. Takže nepíšte hlúposti." keď napíšeš presnú kalkuláciu nasleduje "logická otázka" "Ako je potom možné že 2 až 3 solárne kolektory stoja výrazne viac? 3500e s montážou. Čím je to?" Napíšeš presne čím to je (cena medi, cirkulacne cerpadlo, regulacia, nemrznuca kvapalina, expanzna nadrz, práca) A namiesto ospravedlnenia....sebareflexie.... prichádza opäť víťazoslávne a "logické" konštatovanie "presne o to ide. V zime to nepotrebujem."🤣 A Vy ho prikrmujete ...a prikrmujete.......😁
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl mas pravdu, radopp ako vysity.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@mgx je to proste také reťazenie "logických" úvah…
@eagleowl mne ide iba o to ze nebude tu písať hlúposti ze FVE je lepšie na ohrev vody. A nevýhody co písal na solar nie sú nevýhody. Poznám x domov a všetci majú na ohrev vody solar a nie FVE. Čím to asi bude...
Odpovedať
Profilova fotka
@connor87 laskavo diskutuj k teme. Ze si nevies zratat 2+2 je v poriadku, ale potom bud ticho a netrolluj. To, co si ludia namontuju nechaj na nich, ty si kludne daj zastaranu technologiu s presne definovanymi problemami za 2nasobok a tes sa v skupine, aky si macher. Vacsina tych ludi ktorych "poznas" instalovala solar vtedy, ked FVE stal nasobne viac pripadne nebol,ci o problemoch s "regulovanim" ani netusila. Dnes mas na 1000 instalacii FVE asi jedneho solaristu, vacsinou clovek ktory sa riadi "lebo sused povedal". Nikdy som nevravel ze jedno alebo druhe je zle, len ty si mylis pricinu a nasledok. Radko, su na to lieky, ber ich!
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?