Ako riešiť kúrenie v nezateplenom starom dome?

Profilova fotka
Zdravím, schyľujeme sa ku kúpe staršieho rodinného domu. Je v dobrom stave, rekonštruovaný bol v r. 2000, no nie je zateplený, okná nemá plastové. Má hrubé obvodové múry a dvojité okná vo veľmi dobrom stave. Rátam teda s tepelnými stratami. Dom sa nevyužíval na celoročné bývanie, v zime temperovali krbom a el. konvektormi. Keďže pokračovať v tomto type kúrenia nemôžeme, náklady by boli privysoké, chceme zainvestovať do plynovej prípojky s radiátormi alebo iného zdroju kúrenia. Chcela by som počuť vaše nápady, o čom inom okrem plynu by sme mohli uvažovať. Dovezenie plnovej prípojky spolu s napojením domu na plyn, radiátory, kotol, bojler, zmena komínovej vložky nám vyčíslili na strop 10tisíc. Pýtala som sa tu už aj na variantu dať v dome urobiť sálavú pec, no dom je dlhý, napravo a naľavo má dve izby dole i na poschodí, nie je preto úplne vhodný na vykurovanie pecou. Uvažujeme polku domu aj nevyužívať, zatiaľ je pre nás polka domu postačujúca na bývanie. K dispozícii máme tých desať tisíc. Dom rekonštruovať nebudeme, je v dobrom stave, budeme robiť len malé úpravy a opravy. Preto niečo také ako podlahové kúrenie (beztak by ste mi ho neodporúčali) nebudeme robiť. Ďakujem za vaše postrehy skúsení strecháči!
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko na taký malý rozsah prác je cena vysoká, oddeľte prípojku a zvyšok a dajt esi spraviť aj inú ponuku
Odpovedať
Jednoznacne radiatorove kurenie a ako zdroj tepla bud peletovy kotol alebo plynovy cenou vyjdete takmer rovnako. Pelety drazeju rok co rok chodte do plynu.
Odpovedať
Profilova fotka
ako vypočítať v starom dome s kameňa potrebný výkon splyňovacieho kotla s akumulačnými nadržami
Odpovedať
@tomasvrabel skúsený kúrenár to nepotrebuje počítať a dokáže zhodnotiť +- aký výkon je postačujúci
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek odkiaľ máš informáciu, že peletky každý rok zdražujú ? :-) ( nieje to pravda )
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek len pre istotu :-) http://www.skenergia.sk/
Odpovedať
Nasi byvaju v podobnom nezateplenom dome "na dlzku" maju starsi kotol na tuhe palivo, teraz aj plynovy kotol, radiatory a plyn si nevedia vynachvalit
Odpovedať
@mirooslav neboj teraz Vás nabalamutia na pelety a potom to príde:)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dakujem, tak to odhadol moj otec, je z fachu, tak hadam toto je realna cena, povedal, ze 10 je max, aby sme radsej ratali viac ako menej. Bude to asi aj on robit. Jediny motiv, preco by prehanal je, ze on velmi nechce, aby sme tam sli, hm. @gkrivanek @malabiba diky, takze predsa plyn. @malabiba ake maju naklady? Tento nas dom ma 140m2. Otec nas od neho velmi odhovara, ze nas bude stat este vela penazi. Len nas laka prave to, ze prve naklady nebudu vysoke, teda ocakavane prve.
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko otec má pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko Ja by som vo Vašom prípade dal na rady Vášho otca... ;-) Ten problém "nezateplenia" a vysokej spotreby energie budete pred sebou stále tlačiť. Pomaly, ale isto, budete prekurovať dnešnú "výhodnú" kúpu a bude Vás opúšťať nadšenie z pekného bývania. 8-(
Odpovedať
@gubiko objektivne naklady neviem, pretoze ziju sami a cast domu nevykuruju, len ked prideme my
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@leonardom akej vysokej spotreby energie? keď by sa menilo vykurovanie na plynové.. zateplujú sa vôbec takéto staré budovy so starými širokými múrmi? ináč, sú tie straty pri takto hrubých múroch také vysoké? otec tými investíciami myslel najmä, že je to starý dom a bude si vyžadovať údržbu, opravy, bude nás stáť prachy. počíta nielen s kúrením. @poliacik321 aj ja si myslím, že má pravdu. @malabiba tiež uvažujeme časť domu odstaviť.
Odpovedať
Mam podobný dom a radsej by som si 100x postavila ako ho opravovat, moze sa vam zdat ze je ok ale kazdy rok nieco treba a stale neviete co prve. Ak mate moznost zvazte stavbu niecoho mensieho. Moj názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko Aká vysoká spotreba energie...? Súčasné novostavby by mať tepelné straty na úrovni do 50 kWh/m2/rok. Novostavby spred 15 - 20 rokov sa pohybovali okolo hodnoty do 100 a domy postavené na konci socíku (tzv. kocky) boli na úrovni 150 - 200 kWh/m2/rok. Skúste si teda nechať vypočítať, na akej úrovni sa budete pohybovať Vy...(?) Takže Vaše náklady budú v porovnaní so súčasnými novostavbami minimálne 4-násobné. O starých domoch náhodou niečo viem, keďže som už nejaké rekonštruoval. My sme dom z roku 1937, postavený z plnej pálenej tehly z múrom o hrúbke 50 cm, zateplili 18 cm na fasádu a okná sme dali trojsklo (+ do podláh 12 - 14 cm a do stropov 35 cm izolantu) - a tomu zodpovedajú aj energetické nároky objektu. To, že prejdete na plyn, neznamená, že budete kúriť lacnejšie - aj keď faktom je aj to, že dobre navrhnutý systém s moderným kotlom dokáže ušetriť energie.
Odpovedať
Profilova fotka
@luckatro dakujem, skusenost inych sa vzdy hodi 😃 @leonardom dakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
@gubiko Ono ťažko to tu takto jednoznačne zhodnotiť ... Hlavne ak ľudia nepoznajú podrobnosti a hneď vynášajú súdy nad tým, čo sa oplatí a čo nie ... V každom prípade je dôležité porovnanie ceny medzi kúpou starého domu a kúpou domu nového, prípadne postavením. Ak je starší dom v dobrom stave a je navyše za výhodnú cenu, určite by som to nezatracoval ... Tak isto náklady nemusia byť šialené, ako si to mnoho ľudí predstavuje :) Rodičia vykurujú "podobný" dom plynovým kotlom, avšak rozmer cca 90 m2, platby sa vojdú do 50 Eur mesačne ... Áno, aj by mohli komplet zatepliť, aj stropy, aj podlahy, aj dať trojsklá, všetko super, možno by spadli na 15 Eur mesačne, ale kedy sa táto investícia vráti ? Tak isto by som chcel vedieť, z čoho vychádza investícia do 10 tis. Eur ... To sa dá celkom presne určiť :) Boli by vhodné, aby si vedela odhadnúť mernú spotrebu tepla. Ale čisto orientačne, ak by ste sa hýbali na cca 150 kWh / m2 / rok a vychádzali by sme s faktu, že nebudete užívať celý dom, ale dajme tomu len 100 m2, tak to máte cca 1400 kubíkov ročne na vykurovanie. čo je pre BA ročne 679 Eur čo v preklade znamená 57 Eur mesačne. Niečo vás bude stáť aj TUV, ale to sem zámerne nepočítam, nakoľko na to zateplenosť a nezateplenosť objektu nemá vplyv ... Samozrejme, toto je čisto orientačný výpočet z brucha ... Záleží aj od toho, aké bude zima, či budete sem tam prikurovať aj krbom (prípadne ako často) a ako budete mať nastavenú teplotu, je totiž rozdiel vykurovať na 22 či 25 stupnov ...
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko: ano zatepluju :-) ja mam 50tku mur a idem davat 15cm EPS
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ďakujem moc pekne za tento názor. ono tie názory môjho otca sú dosť tradičné a neviem odlíšiť, kedy mi hovorí svoj odborný názor a kedy jeho vlastný na to, že nechce, aby sme šli do domu. vo veľa veciach s ním súhlasím, no preto som to tu založila. všetko sú to otázky, na ktoré mi už on odpovedal. on celý život robí plynárenčinu. keď ho počujem sa vyjadrovať, aj keď vidím ako poctivo veci robí a vždy robil, váham či ísť do niečoho, s čím nesúhlasí. no riadiť sa iba ním, tak žijem v byte v BA, čo nechcem pre seba, pre moju rodinu a najmä nie pre syna. stavať nechcem. hoci by bol dom podľa našich predstáv, ale tie nervy, tie roky života, čo mi to vezme, plánovať teraz s dieťaťom všetko od piky, och vôbec sa mi to nechce. radšej pôjdem do relatívne schopného domu a budem v ňom bývať a pomaly ho dávať do modernejšieho stavu. tieto moje názory ovplyvňuje i to, že už vyše roka dom zháňame. tu, v okolí BA sú ceny nehorázne, absolútne nehorázne, nemôžeme si to dovoliť. a kompromis za cenu, že budem mať pozemok 300-400 m2 to nechcem. pokiaľ by boli náklady za dom do 200 eur se vším všudy (voda, žumpa, OLO, plyn, elektrina), sme schopní to uniesť. @leonardom som si uvedomila, ako som vám predtým odpovedala, že som reagovala na "energiu", ale v hlave som operovala s pojmom elektrina. už mi dáva zmysel, čo ste písal aj v tom predchádzajúcom príspevku. už mi ide hlava prasknúť, nad čím všetkým premýšľam, tak mi hlava tie pojmy pomenila.
Odpovedať
@gubiko Do Vašich rodinných vzťahov sa nevyznám, takže v tomto neporadím. Ak robí otec celý život plynárčinu a zriadenie prípojky nebude stáť "majland", tak by som asi nič iné neriešil ... Do nákladov 200 Eur sa musíte pri rozumnom vyriešení kúrenia dostať, aj keby nechcete ... Pri staršom dome však treba rátať s rezervou na niečo, čo dom prinesie ... Duplom teda, ak je starší ... Ono s idilkového bývania na dedine pri Bratislave sa razom môže stať napríklad pre manžela celkom peklo ... Zrazu mu ubudne čas kvôli cestovaniu do práce, troška viacej nervov a stresu v zápchach, zrazu už nemáte ani rodičov na dosah (keď treba dieta postrážiť), zrazu je treba druhé auto a zrazu po príchode domov má zväčša manžel povinnosti, ktoré v byte nemal, duplom pri staršom dome ... Na druhej strane chválim "vyhnutie" sa dnešným super štandardom pomerne veľkého bungalovu na 3-4 árovom pozemku ponalepovaných na seba rad za radom ... Ak to nie je tajomstvo a dom je na izneráte, pošlite mi do IP link ...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 to nevadi, mne to pomohlo utriedit si myslienky. S nevyhodami, ktore spominate ratame. Do ip vam posielam link.
Odpovedať
@gubiko Pernek? Tak držím palce nech to klapne a ste spokojní.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson :-D ste ma vystopovali :-D hej, Pernek. dnes sme to rezervovali.
Odpovedať
@gubiko každú téme čo sa týka reko starého domu čítam, pretože tým prechádzame :-( Ak je váš pocit z toho domu dobrý, potom chodte do toho. A je to ten dlhý biely pod lesom?
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson jo. to je von.
Odpovedať
@gubiko ak fakt myslíme na ten istý ,tak ten, je parááádný. Ak fakt chcete ísť do Perneka tak snád kvoli tomuto domu by som ho zobrala na milosť :-) Bude tam roboty ale kde na dome nie je? Toto je tak strašne pekné, moje gusto.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson určite to je on. lebo je biely a je pod lesom :-D však bude roboty, my sa roboty nebojíme :) aj keď uvidím, čo ti poviem o rok :-D
Odpovedať
@gubiko no keď fučí tak v Perneku 2x/možno aj 3x :-D/ keď sneží tak v Perneku 2x ale s tým myslím počítate. My sme tiež kúpili starší, v časti MA kde sme chceli a makáme, makáme...... už navždy :-D Ale chceli sme to , nelutujeme a to sme určite o dost starší ako vy. Mne sa váš výber neskutočne páči, každý može hovorit čo chce, tomuto sa žiadny bungalov na 4á nevyrovná.
Odpovedať
@mateson ešte som chcela, neviem, či máte deti a ako staré, ale záležitost školy , už máte predstavu. Pretože Pernek chodí na druhý stupeň do Kuchyne či MA alebo rodičia vozia do BA.
Odpovedať
Profilova fotka
@mateson súhlasím, to teda nevyrovná. a zavše hory sú hory.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?