Aký kotol na drevo do dvojpodlažného domu?

Dobrý den potrebujem poradit aký kotol na drevo je dobrý. Mám dvojpodlažny dom zateplený a vykurujem 200m. Doteraz som mal Viadrus 5 člankový no ten tuto zimu praskol a tečie, priklanam sa aj k akumulačnej nadrži no aku velkost ? No mam ešte stare rebrove plechove radiatori no v buducnosti ich budem muset vymenit musim počitat aj stým. Potrebujem kotol aby vyhovovat terajšim radiatorom ale aj tým novým a kolko člankový. Viadrus by som už nechcel ako som tu čital maju tenku liatinu a praskaju mal som ho 9 rokov ale aj dechtoval zimy už niesu ako volakedy takže som ho aj dusil. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Odporučam Bio splynovaci kotol...
Odpovedať
Profilova fotka
@marx skús kuknúť kotle zn.Maga a akumulačnú nádrž min.50l/kW
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.google.sk/?gws_rd=cr,ssl&...
Odpovedať
@marx osobne doporucujem boto enviro
Odpovedať
@gkrivanek máte skúsenosti s týmto kotlom je to plechač neprepadli sa
Odpovedať
@marx mame ho na chate. Kolegovia ho instaluju po celom slovensku. Vsetko OK.
Odpovedať
@gkrivanek akú veľkú akumulačka máte alebo ho môžem dať aj bez akumulacky?
Odpovedať
@marx 1200 l a 27 kw kotol. Bez akumulacky nieje dobry ziadny kotol na tuhe palivo.
Odpovedať
@gkrivanek trocha má odrádza cena kotla no a keď k tomu pripočítame akumulacku a ostatné sa to vyšplhá cenovo vysoko. Uvažujem aj nad liatinovym kotlom buď ferroli alebo buderus no tam zas ta liatina ktovie aká je hrúbka stien. Viadrus ma sklamal no pomohol som mu asi aj ja že praskol.
Odpovedať
@gkrivanek ale tak automat na uhlie by mohol byt nie? Tomu netreba akumulacku
Odpovedať
@marx myslel si neprepali? Ak ano tak pre plechac je dlozite aby bol spravne zapojeny to je spjatocka nech sa mu vracia aspon 50 stupnova a mal by vydrzat dost dlho
Odpovedať
Profilova fotka
ak ti praskol liatinovy Viadrus, plechovy zvarenec ti vydrzi 1/2 - 1/10 vydrze Viadrusu, pretoze prasknutie sposobuje vacsinou nizkoteplotna korozia (NTK) = dechtovanie. Nauc sa poriadne kurit alebo si namontuj akumulacnu nadrz.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mgx alebo staci ked kuris mokrrjsim drevom a liatina ti je na prt. Cital som aj sklamanych uzivatelov liatiny po 6 rokoch pustila! Stane sa vselico viadrus nieje vecny ako si niekto mysli
Odpovedať
neve viadrusi nevidržia to čo stare, my máme doma viadur 20 rokov bez problémov a zistoval som domov informácia ohladom nového viadrusu tak mi v predajni povedali že nove viadrusi už tolko nevydržia , nie je v nich taka kvalitna liatin aako niekedy a že maju životnosť tak max.6 rokov, , odporučali my kúpyť kotol s hrubším plechom
Odpovedať
@mgx takže ako tu píšu kotol boto enviro je plechový a nieje dobrý ?
Odpovedať
@mgx dnešné zimy sú slabé a zlé sa kúry keď vonku máš 0 . Ja som mal vodu 50-60 stupňov a v nutry som aj tak mal teplo 25 až 26 stupňov tak ako mám kuryt?
Odpovedať
Slabsi kotol a kurit na 90st. Vtedy je ucinnost kotla najvyssia (+/- taka ako citas v reklamnych prospektoch).
Odpovedať
Profilova fotka
@leito - nic nie je vecne, ani liatinovy kotol. Ak kuris mokrym drevom / dechtujes/ teplota spiatocky je < 65C = nizkoteplotna korozia = co znici skor ci neskor kazdy kotol, aj zo sedej liatiny. 6 rokov je pri takom kureni celkom dobry vykon. Plechovy zvarenec je vsak pri takom kureni v keli nie za 6 rokov, ale za 2max 3. Kurit treba na teplotu kotla 90C a prebytocne teplo ukladat do akumulacnej nadrze.
Odpovedať
@quako2 hej slabší , no teraz mám plechové rebrove radiatory a v akruhu asi 200l vody no caka má v budúcnosti výmena radiátorov a chcel by som panelové takže sa zmenší objem vody boteras som mal viadrus 5 člankovy , keď dám slabší bude mi stíhať teraz aj potom?
Odpovedať
A ešte otazocka keď dám akúmulacku nádrž musym mať uzavretý okruh ? No ja mám expanznu nádrž , ktovie či zas by vydržal tieto staré radiátory majú 30 rokov.
Odpovedať
uzavrety okruh mozes ponechat, ale samotna expanzna (otvorena) nadoba musi byt najvyssie a musi mat dostatocny objem. Ked budes mat akumulacku tak ta uz vykon kotka nemusi trapit (v ramci beznych medzi 15-30kw).
Odpovedať
@mgx to sa mi zda zas blbost kurit na 90 to hej ale pri splynovaci, ale pri automatike na uhlie mi pride original tak 70
Odpovedať
To iste caka aj mna v tomto roku. Viadrus vydrzal 11rokov. Teraz dam plechovy prehorievaci s ventilatorom -Defro-asi kdr 30kw + 2000l akumulacku a to uz by malo nieco vydrzat
Odpovedať
Ešte otazočka premeral som kotolnu a akumulačna nadrž mi tam vojde max. 800l na výšku oplati sa aj taka? Ešte neviem aký kotol ale moja posledna varianta bude znova viadrus ale iba 4 člankový. Doteraz som mal viadrus 5 člankový a v zime som mal vodu na 60st. a kotol dechtoval a v izbach som mal 26st. takže ked dam 4 člankový mal by som kurit silnejšie voda by malm mat viac ako 60st. ale potom spalim viac dreva. mam trocha pravdu ?
Odpovedať
Ako mas zatepleny dom (predpokladam ze teplnu stratu domu nepoznas)? Ake mas rozmery miestnosti, kam chces dat akumulacku? Ak je problem vyska, daj napr. 2ks vedla seba. Co sa tyka Viadrusu... tu moja logika konci. Mal si ho 11r. dechotval ti (lebo si ho dusil) , praskol ti.. a aj tak ho chces znova? Ak by si dal akumulacku tak tam uz vykon kotla nie je az tak dolezity. Cim vyssi vykon , tym skor nabijes nadrz.
Odpovedať
Zateplený 10cm polystyren a plastove okna dvoj sklo, miestnost kde mam kotol jen 210cm x 170cm mam tam aj rule od kotla takže na výšku max.200cm. Viadrus som mal 9r. a pomohol som mu ja prerazil som ho ano dechtoval podla mna 5 čl. je silný , beriem to ako poslednu štaciu že dam viadrus 4čl. ten asi nebudem musiet dusit ked bude slapši či nie ?
Odpovedať
800 litrová nádrž nebude akumulačná,ale iba ako vyrovnávacia.Na Tvoj dom odhadujem 2000 litrov,čo je pri max.využití cca 110 kWh.Ja mám viadrus U22 6čl.,r.v.1992,bez AN.Vykurovaná plocha 150m2.Dechtovanie,neznámy pojem.Kúrim všetkým možným.Žiadny predohrev spiatočky,viadrus si predohrieva vodu sám,v dutom rošte.Výkon kotla mám prispôsobený tep.stratám zmenšením ohniska šamotkami.Prídavný vzduch potrebný na kvalitnejšie spaľovanie je privádzaný dvoma leš.trubkami v rohoch,pri zad.stene kotla.Sú aj lepšie riešenia prívodu vzduchu nad plameň formou rôznych rámov z jokloviny s navŕtanými dierami,trubka zo stredového tunela a p.Som zástancom veľkých kotlov,pôvodne som chcel namontovať 8 čl.,len mu chýbali horné dvierka a mal praskutý spalinový vývod.Čím väčší viadrus U22/26,tým vyššia hmotnosť kotla/akumulácia/ väčšia výhrevná plocha a dlhšia spalinová cesta.Moderné splyňovacie kotle na drevo s výkonom 20kW majú hmotnosť 500-600kg.
Odpovedať
@jaropetrik podľa teba mám nechať 5 člankovy z vatšim výkonom . Ako som napísal mal som 5 člankovy a v zime som vodu v kotli mal na 60st. a v izbách som mal 26 až 27st. keby som ho hnal na 70 až 80 st. ako by som mal asi v izbách. A akumulačnu nádrž bohužiaľ po premeravani nemám kde dať . Pri novostavbách to riešia inak ale môj dom má 35r. vtedy sa nepočítalo s akumulaćku.
Odpovedať
Platí to,čo som napísal minule.Dodám ešte,že viadrus u22/26 bol konštruovaný na spaľovanie koksu,náhr.palivo čierne uhlie.Na kúrenie drevom nie je stavaný,preto tí čo v ňom kúria drevom si doň dávajú prídavný vzduch,ktorý drevo hlavne v 1.fáze spaľovania/splyňovanie/ potrebuje.Prehorievacie plechové na drevo majú prídavný,tretí vzduch už vstavaný,napr.Modratherm Zeus,ale aj nový odhorievací liat. Viadrus U32. "podľa teba mám nechať 5 člankovy z vatšim výkonom" Znamená to,že si na ňom už vymenil zadný článok?Na optimálne spaľovanie potrebuješ kúriť min.na 65°C.Spaliny u Tvojho kotla 160-220°C.Výkon kotla prispôsobíš tepelným stratám domu,napr.tými šamotkami..Na to,aby si nemal pri teplote kotla 80°C rovnako teplý aj vstup do radiátorov,ale iba potrebných napr. 50°C,potrebuješ 4 cestný zmieš. ventil/Duomix/ nastaviteľný ručne,lepšie riešenie je regulovaný servom riadeným termostatom,napr.Ladomat.Možné spôsoby zapojenia duomaxu sú v príbalovom letáku.Tým získaš dvojokruhový systém UK.V primár.okruhu býva obyčajne boiler s klapkou,v sekundárnom radiátory.
Odpovedať
@jaropetrik ako som zistil môj problém sú veľké radiátory ( mám staré plechové) to znamená že v miestnosti ako je nap. obývačka 5m x 4.5m x 2,5m mám 35 člankovy radiátor a v ostatných izbách mám 30 clankove. Keď sa rozpalia na 60st.a vonku je okolo 0st tak preto to horko a škrtenie toho kotla. Nechcem ich zatiaľ meniť moje financie sú obmedzené takže mením iba kotol. Podľa výpočtov na moje radiátory by som mal mať 33kw kotol ale to je nemysliteľné to by som v izbách asi nevydržal a čo ak dám slabší 20 až 25kw nabude stačiť? Má niekto skúsenosti s kotlom Protherm Bobor 30 je to síce liatina a vyrába sa v Skalici možno bude lepší ako Viadrus či je to rovnaké?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?