Aký druhý zdroj tepla do domu s krbom?

Ahojte, chcem Vás požiadať o radu, aký druh kúrenia by ste zvolili do 10-ročného dvojposchodového zatepleného murovaného domu, ktorý doteraz fungoval len na kúrení krbom s prieduchmi do izieb a kde si vypomáhali konvektormi? Plyn v dome nieje, ani ústredné kúrenie, ani podlahovka. Zvažoval som tepelné čerpadlo, ale musel by som rozbombardovať celý dom a a nainštalovať rozvody na radiátory alebo podlahovky. Napadajú ma len tri možnosti - infrafólie pod plávajúcu podlahu, fotovoltaika na elektrickú sebestačnosť alebo klimatizácia. Avšak dom je nanovo zateplený, nepoškodím inštaláciou klímy zbytočne fasádu? Štvrtá možnosť je pokračovať v tom, ako to bolo doteraz, lebo investícia do 2-3 klimatizácii alebo do fotovoltaiky sa nemusí tak skoro vrátiť. Vopred vďaka za praktické rady a osobné skúsenosti.
Odpovedať
1
2
@los zbytočne si šetril pri výstavbe ked si nerobil žiadne centrálne kúrenie, teraz to vyjde drahšie,lebo bez búrania to nepôjde, ak nemáš plyn ,ostáva len TC a k tomu podlahovka, máš tak i teplú vodu, všetko ostatné bude na teplo oveľa drahšie,menej pohody a kedy sa ti vráti výstavba domu bez kúrenia?krb je viac pre relax, to si nechaj ak bude výpadok el
Odpovedať
TC vzduch-vzduch.
Odpovedať
Tak ako pise @pier alebo splitka klimatizacia, zalezi od komplikovanosti dispozicie, v tomto pripade otvorene priestory budu plus...
Odpovedať
Profilova fotka
@los 1. Infrafolie by som nedal ani keby ich mám zadarmo, Ako chceš kúriť solárnym panelom ? by ma zaujímalo - nereálne... ostáva ti len možnosť TČ voda-vzduch asi do takého domu by bol fakt ideál, nemusíš to dávať do podlahy, môžeš aj do raidiátorov... Alebo potom klíma vzduch-vzduch ale čo som pozeral ceny, išlo aj to hore tak to treba prerátať , čo by sa ti viac oplatilo, podľa toho koľko klím potrebuješ, či by nevyšlo lacnejšie voda-vzduch a vháňať to do riadatorov
Odpovedať
TČ vzduch-voda ale ohreje vodu v UK systéme na max cca 60-65°, je treba tomu prispôsobiť veľkosti radiátorov. Fajn možnosťou by bola klimatizácia, ktorá dokáže vykurovať so slušným COP. Dnešné klimy už majú COP ako TČ vzduch-voda. Ak by bol vhodný pôdorys - povedzme otvorené priestory tak sa dá na inštalácii niečo ušetriť vykurovaním jednou vnútornou jednotkou pre každé podlažie. Neohreješ nimi ale TÚV, nepíšeš nikde ako to máš ošetrené teraz.
Odpovedať
No v tomto prípade buď len pokračovať v tom ako doposiaľ alebo TČ. Ale teda budeš musieť rozbiť aby si to mohol porobiť. Len ma to udivuje, že jak takto bez iného spôsobu to mohlo roky fungovať. Si to neviem ani predstaviť.
Odpovedať
Vďaka za rady. Aby som to upresnil, ja som ten dom nestaval, ale kupujem ho. Tiež nechápem, ako mohli 10 rokov dozadu takto rozmýšľať, už vtedy muselo byť jasné, že konvektory niesú ekonomické riešenie. Zaujal ma názor, že infrafolie ani zadarmo. Je to ešte menej ekonomické ako konvektory? Zatiaľ mi to vychádza v prospech tej klimatizácie. Máte aj nejakú konkretnu osvedčenú, čo do ceny, elektrickej úspornosti a hlučnosti?
Odpovedať
Profilova fotka
@los poviem ti to úprimne a narovinu, je to rovnaký ekonomický nezmysel z hladiska prevádzkových nákladov ako konvektory. SAMOZREJME, v dome môžu byť aj konvektory a spotreba elektriny nemusí byť vysoká - ale to už bude záležať na tepelných stratách domu. To je už iná vec. Ak chceš komfortne a rýchlo kúriť, bez veľkých zásahov do konštrukcie domu, choď do klimatizácie, jedna stojí priemerne okolo 800€ s montážou, multisplit 2x2,5 okolo 1800€ ako kde. S klimatizáciou na kúrenie spotrebuješ cca 30-35% z toho čo ti spotrebujú konvektory alebo infrapodlahovka alebo odporové drôty či rohože či jak to kto všetko možne volá - je to jeden druh - priamovyhrevné teleso - basta. (príkon = výkon ----- zle toto nechceme nikdy za žiadnych okolností) Ak nemáš plyn, rieš Klimu, alebo TČ - to bude ale drahé + realizácia podlahového vykurovania (do radiátorov nerozmýšlaj - dom nebude mať ideálne tepelné straty - predpokladám, že to bude energeticky náročné). Nešpekuluj ... S klimoškou prídeš, zapneš a do 5 minút už vidíš ako stúpa teplota v miestnosti a nenecháš na účte za elektrinu majland. 🙂 napíš do googlu - "vykurovanie klimatizáciou" - pochopíš keď prečítaš. GL a drž sa overených značiek, Daikin, Hisense, Samsung, MitsubiŠi, Gree, Sinclair....
Odpovedať
Profilova fotka
@los dobre to zhrnul @dominik_galaba Pouč sa s chýb ostatných a nerob rovnaké chyby... infrafolie sú nízkoteplotný zdroj, s pomalým nábehom a vysokým odberom elektriny 1 Kw elektriny = 1 Kw tepla. + ľudia čo to majú ja osobne som sa nestretol ešte s pozitívnym ohlasom, väčšinou ich pekne povedané o*ebali ... Ja mám priamovýhrevné káble v podlahe, kúri to ale pomaly nábeh, žerie kopu elektriny efektivita tiež 1 Kw elektriny = 1 Kw tepelnej energie... Po roku som si povedal, tudy cesta nevede a domontoval som klímu , ktorou druhý rok nonstop kúrim/chladím na 23°C nonstop takže sa dosť namaká, spotreba a pocit tepelnej pohody, komfort sa mi po presedlaní na tento zdroj kúrenia u mňa náramne zvýšil a spotreba elektriny klesla rapídne lebo z 1 Kw elektriny mi moja mašina vyrobí ideálne 3 - 4 Kw energie tepelnej, takže za prvý rok prevádzky, keď som nemenil zál. platby za elektrinu mi prišiel preplatok 500€ - zariadenie stálo 1400€ s montážou a wifi, takže po druhej zime sa mi už investicia do jednotky v podstate vrátila ... po treťom roku bude zariadenie splatené... Aké kúrenie na trhu, či systém , solár má návratnosť 3 roky? ja neviem o žiadnom... Proste tento rok teraz na jar idem domontovať ešte jednu klímu na kúrenie na severnú stranu domu , pre ešte lepší komfort... Keby som osobne vedel o tomto kúrení pred stavbou a mal otestovanú tú efektivitu, tak by som osobne už určite v žiadnom prípade nedal do podlahy žiadne priamovýhrevné káble, ale išiel dominantne len do tohto systému... Záleží kde máš ten dom, aká je dispozícia a rozloha, zateplenie a podľa toho nadimenzovať rozmiestnenie a výkon jednotky/jednotiek... to by mal vypočítať nejaký chladiar , alebo si to vieš vypočítať aj sám ... Ak klímy budú jediným zdrojom kúrenia pre objekt a nemáš zálohu, a si niekde na severe slovenska kde sú tuhšie zimy, odporúčam ísť do jednotky dimenzovanej na kúrenie, aj také sa vyrábajú pre Kanadu a sev. krajiny, ktoré majú vysokú účinnosť a kúria spoľahlivo do -25°C, Väčšina klasických jednotiek určených prioritne na chladenie, kúri do -15°C, čo na juhu Slovenska aj v kotlinách postačuje na celú zimnú prevádzku plnohodnotne...
Odpovedať
Dom je na Juhu a na slnečnej strane, tam nehrozí viac ako - 15 st. Ďakujem Vám všetkým za rady, poriesim to tou multisplitovou klímou s troma vnútornými jednotkami.
Odpovedať
Profilova fotka
@los Len nech ti dobre vypočítajú výkon jednotiek, aby stíhala priestor vykúriť , treba pamätať, že napr. 5 Kw jednotka má výkon 5 Kw pri vonk. teplote +7°C ! pri -10°C môže výkon klesať na polovicu a pri -15°C má napr. výkon 1,9 Kw takže ak je tepelná strata objektu /miestnosti pri -15°C napr. 3 Kw tak jednotka nedodá potr. teplo... ale to by mal vypočítať ten, kto to bude montovať... to samozrejme neplatí pre jednotky určené na vykurovanie tie čo kúria do -25°C tak pracujú s max. výkonom aj pri -15°C A čítam ešte , že sa bojíš o fasádu, nemusíš klímu multisplit umiestnovať na fasádu, dnes už bežne sa umiestňujú vedľa domu na zem, bet. pätky abo šalovačky ako klasické tepelné čerpadlo a máš poriešenú aj estetickú stránku
Odpovedať
Dobre, ale akým spôsobom sú potom vedené napájania vnútorných jednotiek od vonkajšej jednotky? Keby som dal Napr. Vonkajšiu jednotku na horny balkón a vnutorné by boli vedené do oboch poschodi a ešte aj do izby, ktorá sa nachádza za hornou balkónovou spalnou?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@los co je to za dom? aky je velky? ake ma tepelne straty? vzduchotesnost bola riesena? dalo by sa do stropu/podhladu instalovat vodovodne potrubie? na vykurovanie aj chladenie s TC? da sa to lacno svojpomocne urobit, strop das dole v pohode
Odpovedať
@jblaze, pôdorys 88m2, dve poschodia, tehlovy, zateplený polystyrénom. O vzduchotesnosti nemám žiadne info a dole v obývačke sú podhľady, inde v dome nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@los a to je este nedokoncene, ci je to komplet obyvatelne? co vsetko vies vyburat? kurenie elektrinou v tomto dome zavrhni, to by bolo drahe, no porozmyslaj do stropu natahat trubky , alebo do stien, do podlahy by to bolo narocne, do klimy na kurenie by som nesiel.
Odpovedať
@jblaze je to komplet obývateľné. Prečo by si nešiel do klímy? Tiež je to tepelné čerpadlo a vyžaduje si najmenej zásahov do domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@los no lebo zohievat vzduch nieje to prave orechove 🙂 a funguje to dobre, v przemnych domoch, a lahkych stavbach, ty mas poschodak murovany.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze a tými rúrkami v strope , či iným médiom ohrievaš čo? nie vzduch v miestnosti? Myslel som si, že zmyslom každého kúrenia je zohrievať VZDUCH v miestnosti či? Inak to musel byť riadny "Einstein" Ing. ten čo navrhol takú hovadinu ako ohrievať barák rúrkami v strope, kde prúdi nízkoteplotná voda... tipujem že to bude rovnaký mentán ako ten čo vymyslel tie nezmyselné infrafólie pod plavačku
Odpovedať
Teplo sa môže šíriť či odovzdávať prúdením alebo sálaním. Klima primárne to teplo odovzdáva prúdením, podlahové či stenové vykurovanie sálaním. Radiátory v určitom pomere aj jedno aj druhé.
Odpovedať
A mimochodom, asi zabudni na niekym spomínaných 800eur za monosplit aj s montážou. Iba ak je montér kamarát. Len za montáz s materiálom pod 350eur sotva. A to sa bavíme o najjednoduchšej možnej štandardnej montáži.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze nešír tu hlody, stropné kúrenie má zmysel v A0 domoch a nie v energeticky náročných domoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba ty predavas klimatizacie ze to jedine vidis ako najvhodnejsie riesenie? preco by stropne kurenie nemalo fungovat? @dexter89 tebe chybaju zaklady fyziky, tak nevie ci ma zmysel vysvetlovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze ja predávam sušienky a citrónovú vodu. @los uzavrime to. 1. Tepelné čerpadlo - vysoká vstupná investícia + vybudovanie komplet vykurovacieho nízkotepelného systému (teoreticky môže pomôcť v rámci prevádzky fotovoltika - na energetickú sebestačnosť zabudni pokiaľ nemáš aspoň 30 litrov vo vačku na čokoľvek) Tepelko s podlahovým kúrením a poterom rátaj cca 9-11 tisíc (to lacnejšie), a fotovoltika s rozumnou fyzickou batériou kľudne aj +20 litrov. (aspoň 30-40kW batéria a obrí viac ako 10 kWp systém (aby bateriu nakrmil). 2. Infrafólie / odporové káble - pri tom dome - ktorý určite nemá tepelné straty na úrovni 25kWh/m2, ťa finančne zruinuje v rámci prevádzkových nákladov (potom prestaneš kúriť a jednu sezónu budeš chodiť v lyžiarskej bunde v dome) a prejdeš na variantu č. 3 3. klimatizácia - najlacnejšie, najmenej invazívne, oproti priamo výhrevným telesám (infra / odpor), o cca 70% nižšie náklady na prevádzku a relatívne lacný servis. Veľmi rýchly nábeh tepla a môžeš s tým cez leto aj chladiť, či odvlhčovať barák alebo za pár šupiek temperovať ! Za mňa jedine: TČ alebo KLM. Nenechaj si radiť nezmysly o stropnom kúrení - dom je starší, určite nemá pod podlahou ani 5cm polystyrénu a do stropu ti pôjde 35°C voda a podlahu budeš mať studenú jak mŕtveho uši. Za mňa posledné. Rozhodni sa ty.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze zaklady fyziky... ty budeš asi Einstein, čo predáva stropné trubky... ešte som nevidel vodu tiecť do kopca ani teplo klesáť dole , bo furt tu prídu "experti" so somarinami inak @dominik_galaba kúri tuším plynovým kotlom a ja kúrim klímou a nepredavam klímy... len radím efektívny systém za malo prachov viac muziky... nie somarinu do stropu... A mám v jednej nehnuteľnosti plyn, v dome klímu aj podlahovku s káblami aj krb ... takže viem reálne a objektívne vyhodnotiť prínosy a efektivitu systémov nie iba tárať do vetra
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba aha takze pri klime bude mat teplu podlahu na prizemi? takto by ju mal aspon hore. zabudas na komfort. ten je si myslim dnes najdolezitejsi, a stoji zato si trochu priplatit, alebo nieco preto urobit, ako si bez rozmyslu dat klimu len z dovodu ze je to najlacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 teplo ma aj ziariacu zlozku, a vies vzdy je prijmnejsie aj zdravsie, ked vzduch chladnejsi ako konstrukcia, to je ale tazke dosiahnut, ale ked mas aspon jednu cast konstrukcie teplejsiu ako vzduch tak o to je to prijemnejsie, mozes kurit vzduch na 19 stupnov kde ma vyssiu RV, ako pri 23 s klimou, kde ti este hybajuci sa vzduch nuti prikurit este na viac stupnov aby si sa citil komfortne, vtedy je vzduch uz riadne suchy(ked aj vetras) co nieje prijemne. pochval sa na aku teplotu kuris s klimou? pochybujem ze to bude 19-20. a s tym suvisia aj tepelne straty, a potom zistis ze klima ma v zime COP max 1.5 suhlasim s kurenim klimou ale v lahkej konstrukcii a prizemnom dome, najlepsie izolacia z vnutra
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze pri tej nízkoteplotnej podlahovke aj keď som nastavil na 23°C tak mi bola zima ,kúrili sme na 24°C pri klíme mám nonstop 23°C a pocit tepla je lepší , asi preto, že to vkuse dodáva teplý vzduch a je to príjemné ... 18°C - 19°C mám tak akurát v pivnici kde skladujem zemáky , nie v obývačke, ja som zvyknutý doma fungovať v kraťasoch a tričku nonstop nie vo svetri a v papučiach aby som šetril, tomu hovorím komfort... pri kúrení podlahovkou prvú zimu v dome ma kúrenie stálo 750€, pri kúrení klímou sú ročné náklady na vykur. sezónu 250€ /rok, pri max. komforte neviem... v zahraničí tak kúria bežne, lebo podlahovka je tam luxus, ale u nás si ľudia radi zaplatia , tak nech platia keď ich firmy o*ebú na kadejaké drahé systémy, však banka peniaze dá, tak nech sa zadlžujú mne to je jedno... v kanade a v USA je systém kúrenia klímami , ktorými v lete chladia, v zime kúria na každom druhom dome a nikto sa nesťažuje, ale kukajú aj na doláre nedajú sa opantať prázdnymi rečami predajcov + potrebujú vzhľadom k sparným letám domy chladiť plnohodnotne COP mi priemerne vychádza na vykur. sezónu na 3,5 ... 1,5 mám možno keď je vonku -10°C Vlhkosť mám normálnu, vykur. klímou nevysušuje vzduch ! to je pri chladení, keď vlhkosť kondenzuje na vnút. vyparníku a chladný vzduch je suchý , pri kúrení neni fyz. dôvod na väčšie vysúšanie keď kúriš klímou v porovnaní s inými systémami je to to isté, čo mám tiež otestované a zmerané ...
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 pozri tu sa mozme natahovat na pocitovej teplote ale z evolucie ludstva vypliva ze sme navyknuti a je nam prijemnejsia ziariaca zlozka tepla nech konvekcna. v amerike a v kanade to funguje preto preco hovorim lebo maju lahke stavby, ja som dnes na 24 zapinal stropne chladenie, neviem si predstavit mat doma 24 stupnov, ale to je zas preferencia slovakov akoze "Luxus" vykurovat na vyssie teploty nez je bezne v europe, tym vysusovanim som nemyslel ze vlhkost odchadza cez vyparnik ale vzhladom na vyssiu vykurovaciu teplotu ktoru pri klime musis mat,. a teda dovolim si povedat ze ak mas pri 24 v dome RV dajme tomu 50 tak mas nevyvetrane 😛
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze z evolucie ludstva vyplýva, že najprirodzenejšie teplo pre človeka je drevo, nakoľko naši predkovia tisíce rokov sa hriali len pri ohniskách... evidentne zadávateľ témy drevo nechce, keďže hľadá iný spôsob vykurovania. Ty mu radíš drahý a pre neho zrejme neefektívny systém. Jasné stropné chladenie je super a možno je to super tým aj vytápať, keď máš jak napísal dominik pasívny dom alebo brutálne zateplený NED , neviem tento systém nemám odskúšaný tak sa nevadím, Ja píšem svoje subjektívne pocity , že pre mňa je to proste vyhovujúce a do iného by som už ani nešiel, ale samozrejme, máš XY ľudí , čo by do toho nešli ani za svet, lebo im vadí aj tikanie hodiniek v noci, tak šum klímy pri tom by ani nezaspali, aj takí sú... proste sto ľudí , sto chutí za mňa proste efektívne fičím tak druhý rok a nemenil by som za nič, práve naopak, idem dokupovať ďalšie jednotky pre vyšší komfort a prúdenie vzduchu z viacerých bodov v dome 😄 Inak dnes máš už TČ vzduch-vzduch čo teplo napr. aj sálajú tzv. funkcia heat boost , sú aj tiché pod 20 dB a sú aj čo ohrievajú aj TUV, sú aj čo kúria do -30°C s dvojitým vyhrievaným kompresorom a kopu iných možností... 🙂 takže ja keby staviam znova tak rozhodne idem do niečoho takého je to proste moja srdcovka ale je mi osobne jedno kto si čo dá aké kúrenie a do čoho investuje svoje peniaze P.S. mojej žene je furt zima a vlhkosť mám 40% v zime cca to je dosť sucho ale tak to som mal aj pri podlahovke , akurát prvú zimu v dome keď stavba ešte ebola vysušená tak to bolo aj nad 60% v zime
Odpovedať
@los my to riesime s multisplitom.. Aaale, nas sused ma taky dom ako ty. Ma 2 vonkajsie jednotky, jednu na rohu na balkone polozenu, nevidno to (na poschodi, pred domom mu rastie magnolia, ta to prekryva), druhu ma pred domom polozenu na boku, pri tom strome.. Ja to vidim, ale je to fajn takto.. Nie medzi oknami...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?