Ako zabrániť rychlému ochladzovaniu akumulačnej nádoby

V pivnici, kde mám aj kotol na tuhé palivo mám aj akumulačnú nádobu. Pivnica sa nachádza pod zemou cca 1,5m. Teplota po vyhriatí na 80 stupňov v akumulačke pri vypnutí všetkých cerpadiel klesne v akumulačke o 10 stupňov - z 80 na 70 stupňov. Akumulačka má cca 800l objem vody. Je položená na zemi. Ako dlho udržite teplú vodu v akumulačke, analyzoval to niekto? Pôvodne pred kúpou akumulačky som uvažoval nad vytvorením samostatnej zaizolovanej miestnosti aj zaizolovanim od podlahy, bol som od toho odradený....má niekto nejaké postupy ako dodatočne zlepšiť izoláciu akumulačky?
Odpovedať
Z tých 80 na 70 st. klesne po akej dlhej dobe (to je Dosť dôležité) Tu nádrž nemáš ničím izolovanu? Kup rolku nobasilu, a zatepli nádrž.
Odpovedať
@radoslavc ako tam do tej pivnice vozíš drevo. To je zrejmé riadna drina.
Odpovedať
@radoslavc Mam to nejak podobne, AN atack 1000l, kotolna pod zemou, podchylene okno. Nejako extra som neskusal kolko vydrzi nahriata bez odberu... Ono An ako taka je zaizolovana myslim ze lususne, mozno skusit nejako extra doizolovat vstupne a vystupne napojenia.... @viktor811 do pivnice mam priamy vstup, 5 schodov 2 schody.. polozim fosnu a mam vytuningovany furik a ide to bez problemov :-)
Odpovedať
@quako2 izolovana je od vatou a takym syntetickym obalom, ako vacsina. Pokles je za 12h. Teplota okolia okolo 25 stupnov.
Odpovedať
Treba ju este viac zaizolovat . A dufam,ze mas aj spatnu klapku aby sa ti nevracala naspat tepla voda cez kotol ktory by ju ochladzoval .
Odpovedať
@dodik13 skor klapky ako klapku... tepla voda vdaka stratifikacii dokaze prudit dvoma smermi aj v jednom potrubi...
Odpovedať
@kejsix Neviem ake ma zapojenie ale spatna klapka ku splynovaciemu kotliku sa vacsinou dava jedna a druhu si ani neviem predstavit aby bola opacnym smerom :-D
Odpovedať
Ja mám akumulačku v podkroví a tak teplo z nej ide do priestoru, nejaké straty ma netrápia. Okrem toho keby vypli elektriku otvorí sa ladomat a kúrenie ide samospádom. Ten pokles nemusí byť len stratou, ale aj postupným vyrovnaním teploty v AN. Zistil som že je oveľa nižší rozdiel po čase pri nabití na 60c ako na 85c. Každá izolácia navyše je len +
Odpovedať
@dodik13 o spatnej klapke neviem, ani ju tam nevidim...mam tam stvorcestny ventil..kde by presne mala byt? Ta dodatocna izolacia, ako ju najlepsie urobit? su na to nejake sady?
Odpovedať
@dodik13 Vsetky vstupy a vystupy vykurovacej vody maju byt osetrene klapkami. Nie dve na jednej trubke...
Odpovedať
500l izolovana, v technickej miestnosti, cca 24 st. Pri nizkych teplotach ked kuri TC tak zanedbatelny rozdiel. Ked kurim krbom a vyhrejem a 55 st napr. o 21:00 mam rano o 8:00 pri vypnutej podlahovke stale 53 st. a to nemam ani dosledne doizolovane potrubie na vstupoch.
Odpovedať
@kejsix Pisal som o klapke na kotliku a tam ked das klapku na spiatocku alebo na vystup z kotla tak vzdy to bude iba klapka v jednom smere kadial tecie vykurovacie medium-voda ,ze staci jedna a druha by robila to iste . A opacne tu druhu dat nemozes . Klapka sa dava vacsinou nato aby sa tepla voda z akumulacky hornou trubkou-tepla voda stupa hore- netlacila naspat cez kotol opacnym smerom. A akumulacky staci doizolovat mineralnou vatou .Radoslavc A ci mas klapku a kde tak to zavisi od zapojenia . Inak ked mas stvorcestny ventil tak mas ho riadeny servom a elektronikou + cerpadlo na kotliku a dalsie nad akumulackou smerom ku radiatorom alebo len holy stvorcestak a nastavujes rucne par krat za sezonu ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dodik13 Este raz a inak: Na vsetkych vstupoch a vystupoch vykurovacej vody na strane AN treba klapky. Idealne priamo na natrubky AN. Jedna klapka na okruh nestaci, treba vstup aj vystup kvoli tomu co pisem vyssie, ze v klude voda ptudi oboma smermi aj v jednom horizontalnom potrubi a vynasa tak teplo z AN von. Neviem to uz inak napisat.
Odpovedať
@dodik13 je to laddomat, do ktoreho je pustana elektrina z kotla a ten si ho tak reguluje, ze zapne a vypne pri urcitej teplote v systeme. Nastavenia tam nevidim ziadne, ani to nicim neovladam. V prilohe to posielam nakreslene ako to mam. Zachovane su aj vysky na nadobach. Spatnu klapku som nenasiel nikde v systeme.
Odpovedať
spominana schema
Odpovedať
@radoslavc tam nalavo kde sa to zbieha a su bodky je laddomat http://www.netkotol.sk/e-116-laddomat...
Odpovedať
@radoslavc skús si zatvoriť ventily na potrubiach keď už nejdú čerpadlá od kotla a z kotla a odsledovať či ti bude podobne klesať teplota... predpokladám že máš guľové ventily na vstupe a výstupe z AN. Popravde ja nemám žiadny spätný ventil a nejaké ochladzovanie som si nevšimol. Keď vypne čerpadlo, tak postupne potrubia ochladnú na izbovú teplotu. Nič viac. Asi 1,5-2 metre od akumulačky je ešte trubka teplá. Schválne som si to odsledoval od včera večera a do rána klesla asi o 3 stupne v hornej časti AN. K dolnému teplomeru sa teraz nedostanem.
Odpovedať
Tak dnes som to skusal znova. Vykuril som akumulacku, pred uzavretim mala: teploty dnes o 10:00 od hora dolu: 75, 75, 73 stupnov C. Teraz vecer o 22:00 ma teploty 72,72,68. Z toho vyplyva ze za 12h to kleslo cca o 5 stupnov, vsetky ventily von a dnu do akumulacky boli uzavrete. Ked neboli uzavrete minule ako som pisal, tak za 12h klesla teplota o 10 stupnov C. O kolko vam klesa teplota pri nepouzivani akumulacky za 12h, skusal to niekto?
Odpovedať
Dnes rano som to premeral a teploty: 70,70, 60 stupnov C, akumulacka mala vypnute vsetky ventily. Pokles teploty za 24h o 5,5,13 stupnov celzia. Cize najvyssi pokles v dolnej casti akumulacky.
Odpovedať
no asi jej je zima od noh :-) Pokles zavisi od rozdielu teplot, ale nevidel by som tie vysledky nejak tragicky.
Odpovedať
@rkorba to som meral ked boli uzavrete ventily, ked su otvorene sa to ochladzuje 2x rychlejsie..preto ma zaujima, ci mate viaceri tie spatne klapky na kazdom vyvode?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@radoslavc neviem ale podla mna je fajn ked ma s cim miesat. preto sa ani cidla kontaktov poziadavky nedavaju na uplny spodok akumulacky ma tam byt kus chladnejsia voda Ten spodok by som asi neizoloval nejako extra
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?