Krbová vložka Romotop 6.6.2 TV a veľkosť akumulačnej nádoby

Rozhodli sme sa pre krbovú vložku Romotop 6.6.2 s teplovodným výmenníkom. Aký veľký priestor ňou dokážete vykúriť a koľkolitrová akumulačná nádoba je vhodná?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
romotop udava velkost priestoru 150-300m3. Zavisi skor vsak od tepelnej straty tvojho domu...
Odpovedať
@rastika Podľa tepelnej straty domu. Niekto teraz potrebuje dodávať do domu 400 W a iný 4000 W.
Odpovedať
Vložka 6.6.2. je veľmi ekonomický výber vhodný pre byt stredného rozmeru cca 100m2 pri výške stropu 2,4-2,6m pre tepelné straty strednej kategórie. V závislosti od kvality stavebnej technológie (eurookná, zateplenia podlahy , fasád, podkrovia vložka určite postačuje s rezervou pre vykurovanie cca 100-120m2, avšak pre stavby modernej nízkoenergetickej úrovne je silná. Reguľovateľný rozsah je v rozmedzí 4-18kW, avšak to sú teórie, ktoré v praxi môžu znamenať príliš veľký výkon v prechodnom období, slabý výkon v zimnom extréme. V každom prípade je vhodný výber pre akumuláciu vody nádoba s väčšou kapacitou, volil by som 300-500l čo umožní i prípadnú prípravu TÚV a zároveň dorovná výkyvy vykurovacej výkonnostnej krivky. Pochopiteľne bude vhodné k nej pripojiť i alternatívny zdroj resp. hlavný zdroj, podľa technických možností (plyn. kotol, elektrokotol, kolektory, tep.čerpalo). Samozrejme v miestnosti - v hale kde bude vložka umiestnená je vhodné umiestniť radiátor - článok s termostatickým ventilom, ktorý bude v prípade vykoravania krbom tento článok vypínať.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne. Veľmi mi to pomohlo.
Odpovedať
@rastika ahoj tak ako ? rozhodli ste sa pre romotop ?
Odpovedať
@stormwitch áno, už je kúpený, ale ešte nezapojený. Kúrenie sa začne robiť po Veľkej noci.
Odpovedať
aj ja nad nim rozmyslam alebo skor som uz rozhodnuty... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@rastika tak ako uz kurite ? :-D
Odpovedať
@stormwitch áno, už úspešne kúrime. Podľa môjho laického názoru je to v poriadku.
Odpovedať
@stormwitch to je vložka vhodná do objektu kde ide veľa tepla do vzduchu a málo do vody, takže ju umiestniť do veľkej obývačky a vodou kúriť menšie miestnosti výkon je priamoúmerný veľkosti ohniska, tak nikdy sa nedá regulovať v tak veľkom rozsahu výkonu pri najvyššej účinnosti,ak sa zníži nominálny výkon 18kW na 4 tak sa akurát dusí horenie, a účinnosť je vtedy nižšia ako 50%, najekonomickejšie i najúčinnejšie je kúriť stále na nominálny výkon a prebytok tepla ukladať do AKU odtiaľ sa dá použiť pri strate 5kW i 15kW. vložka je ale prioritne konštruovaná pre relax nie pre nonstop kúrenie, tak by som zvážil napojenie vody, to je oveľa ekonomickejšie do kotla v ktorom sa dá kúriť nonstop na vyššiu účinnosť.
Odpovedať
@duzu vela do vzduchu a malo do vody ? videl si nekedy tuto vlozku ? nominal nie 18 kw ale je 14kw pricom do vody ide 9kw...a nemam pocit ze by to bola na relax kurenie ....mam pocit ze si tu vlozku videl asi z rychlika sorry...no aku vlozko okrem Nordica focolare idro odporucas ? predpokladam ze Bef :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@stormwitch o tom pomere výkonu do vody pochybujem... s tými číslami to výrobcovia zámerne preháňajú. Táto vložka má vodu len v dymovej ceste a preto nemôže dať 2/3 výkonu do vody, no sú aj iné... Bef ani zďaleka nie :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stormwitch @reward ja mam doteraz dobré skúsenosti s Romotopom ,konkrétne s 6.6.2kou,čo sa týka toho výmenníka je aj okolo ohniska...
Odpovedať
Profilova fotka
@flamaecol netvrdím, že je to zlé ohnisko... len parametre na štítkoch u mnohých výrobcov sú prehnané... sám som kedysi v bývalej prevádzke kúril vodníkom značky XY a žiaľ šuster chodil bosý :-D bola tam kosa... naopak mám zopár realizácií inej značky XY, kde napr. na horách ťahá môj krb celý veľký penzión... Uff, nevedel som že Romotop už má aj v plášti vodu, beriem späť a idem sa doučovať ;-) Dúfam, že Ivan Žurek toto nečíta :-D
Odpovedať
@stormwitch túto som videl len na obrázku,ak je voda na dymovode musí ju ochladzovať, no videl som i vložku s pomerom 80% do vody, no na prvý pohľad vypadá ako kotol,voda je len v plášti, akurát vrchné dvierka má presklené,pozrem výrobcu keď tam pôjdem ,bola raz i tu na fore tiež CS, neviem či nie Verner
Odpovedať
@reward a aku vlozku odporucas ty ? opakujem ze o Bef nechcem ani pocut :-D ...moja druha alternativa je Nordicca focolare idro 80 to je ale ina trieda a aj cena samozrejme ;-) .potrebujem co najnizsi vykon do vzduchu max 5 kw pri nominale....mam akumulacnu nadobu 500l ...
Odpovedať
@stormwitch prečo to musí byť len vložka? nebude výhodnejší kotol tesne pri AKU? denne by som nechcel kúriť v obývačke,keby som chcel kúriť v obývačke tak radčej poriadnu pec bez aku raz zakúriš na celý deň, do vložky musíš častejšie prikladať robí sa s tým bordel,hlavne na spodu vložky,prach nasaje na vložku musí tam byť medzera a prepáli sa,kúril si už do vložky?z ďaleka nie je taká praktická ani účinná ako kotol, je viac pre relax zakúriš si pre potešenie nie nonstop
Odpovedať
Profilova fotka
@stormwitch nemôžem nič odporučiť, zatiaľ mám veľmi málo informácií, čo a ako to budúce vykurovacie čudo má robiť ;-) Bavíme sa tu stále o pomere voda - vzduch, naozaj je veľmi málo výrobcov na trhu, ktorých výrobky dokážu odovzdať viac ako 2/3 výkonu do vody. Ber to s rezervou, všetky naozaj nepoznám, to sa ani nedá... Nevychádzam z údajov, ktoré si výrobcovia radi prikrášľujú ani z bombastických reklám na nete. Meradlom kvality sú pre mňa moji spokojní zákazníci, ktorých sa nemusím pri náhodnom stretnutí po rokoch báť opýtať: No ako? Funguje? Ďalším meradlom sú skúsenosti mojich kamarátov, s ktorými v tomto fachu roky bojujem a keďže máme akýsi cech a je nás cez 300, je s kým pokecať pri každom stretnutí. No a ak mi kolega z východu povie: Mal som problém s takou a takou vložkou, už to nikdy nechcem robiť, ja viem, že ruky od tohto preč a nepresvedčí ma už nikto, že je to dobré ;-) No ale späť k tvojmu problému. Chceš veľa teplej vody a málo horúceho vzduchu. A čo keby nebol žiadny horúci vzduch, ale iba sálanie? A už to nie je len o vložke ale aj o konštrukcii krbu. @duzu kamarát, stále to isté dookola... kotolňa v obývačke, krb iba pre relax, kupujte všetci na astranet, prepálený prach.... A ja ti poviem, že prepálený prach = sfušovaný krb a stojím si za tým! ;-)
Odpovedať
@duzu a co mas v obyvacke ty ? prestan dookola trepat tie tvoje nezmysli..nic konkretne k problemu nemas len trepes co si niekde cital... :-)
Odpovedať
@reward v podstate chcem teplovodnu krb. vlozku + akumulacna nadoba 500l...dom ma tepelnu stratu podla projektu 3,8 kw....preto ten vykon do vzduchu co najnizsi...a hladam co najlepsiu vlozku a v podstate mi asi vychadza tá Nordica idro 80....
Odpovedať
Profilova fotka
@stormwitch kazdy mame ine preferencie, ja osobne povazujem vodnika za prilis zlozite riesenie. Jednak treba riesit bezpecnost. Ked potrebujem rychlo zohriat tak sa neda, lebo cast ide do vody. Ked mam nabitu akumulacku tak ju mam vybit aby som si smel zapalit ohnik ? A suhlasim s nazorom, ze to vyrobcovia znacne prilasuju s tym pomerom do vody a vzduchu. Na to aby islo do vody co najviac, by muselo byt sklo co najmensie a to sa zase nikomu pacit nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
@stormwitch prepáč, toto vôbec nepoznám...
Odpovedať
@majkoj hm bol si v takom dome kde to maju a funguje to ? ja ano tak taketo reci mi pridu zbytocne ...specialne od radiatorov v panelaku... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stormwitch a bol si dakedy v NED dome s krbom ? Lebo ja ho mam a byvam v nom :), vsak kludne si drbni do domu s 3,8kW stratou pri -15C (?) 15kW vlozku je to tvoj vyber :), ja by som to na zaklade svojich skusenosti nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj v snahe o čo najväčší pomer výkonu do vody sa aj takéto veci dejú :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@reward to je presne to o com som pisal :D
Odpovedať
@reward ,@stormwitch práve preto že mám v obývačke, krb tak to môžem posúdiť,kúrim len nejakých 10 r tak ozaj nič neviem čo vy, tiež ste sa to museli niekde naučiť pochybujem, že to niekto vôbec staval ked ste mali 20 to je "IN" tak posledných 10-15r a k tým informáciám na vašej stránke mi to chýba, myslíte že tý ktorý tie informácie zverejnili, že trepú do sveta aby predávali len svoje produkty?
Odpovedať
@reward presne toto som tu videl ako prezentácia vložky do vody , to je na prvý pohľad kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu samozrejme že trepú...o tom niet pochýb. A ty nebuď naivný, na web si môže napísať každý, čo chce. Až keď je problém, vyjde na povrch skutočnosť a práve k týmto prípadom mám dosť blízko. Ty máš v obývačke krb a teda vieš posúdiť všetko z tejto problematiky. Ja som začal stavať krby, keď som mal 23, teraz mám 45, tak rátaj koľko rokov fungujú. Mám ich okolo 750 na svedomí (aj pece a sporáky), takmer všetky postavené tými rukami, ktoré teraz ťukajú do klávesnice. Žiaden z tých 750 ľudí nemá v obývačke kotolňu, nedýcha spálený prach a mnohí kúria iba krbom, či pecou.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu never obrázkom... je to ohnisko kachľovej pece ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?