Zapojenie akumulačnej nádrže

Profilova fotka
Dobrý deň. Ma drevoplyn kotol Ladan 25kw s Laddomatom Atmos 21 a dve akumulačné 400l akumulačné nadrze. Prosím vás aké odporúčate zapojenie? Ako napojiť dve nadrze, kde umiestniť 3csetmy ventil, s kadiaľ sa napájať do radiátorov? Všetko chcem robiť na novo. Ďakujem.
Odpovedať
Dobry den ake akumulacne nadrze mate?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter100001 Nadrze sú pravdepodobne iba vyrábané. Kúpili sme dom v ktorom už boly. Sú 400L na vrchu majú odvzduanovak a pripojenia nejakých 20cm od vrchu a podobne od spodu.
Odpovedať
@patrik_belan Daju sa odfotiť pre lepšiu predstavu aby som to videl a mohol poradiť čo a ako by mohlo byť?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter100001 Momentálne sú zapojené takto ale nezdá sa mi to byť najlepšie riešenie.
Odpovedať
@patrik_belan dobre tie nadrze sa nahrievaju spolu kedze su zapojene paralelne ja by som ich zapojil tak aby sa najprv nahriala jedna a potom druha a z tej prvej by som z vrchu ako su odvzusnovaky napojil riadiatory cez 3 cestny ventil len neviem co je ten ventil medzi nadrzami a za nadrzou od kotla kde ide ta trubka a cerpadlo na tej druhej si myslim ide do kurenia ?
Odpovedať
Myslím si, že aj 2x400 l trocha pomôže, ale: V minulosti, vychádzal (perfektný) zborník Urob/udělej si sám. Keď občas boli príspevky a praktické skúsenosti od majstrov na tému akumulačných nádrží UK, zhodovali sa v tom, že pre RD treba rátať s objemom od 2m3 a viac, aby celá tá úprava systému bola efektívna. Keby som sebe robil akumulačnú, určite by som sa odpichol od tejto informácie.
Odpovedať
@petersd Myslim ze rada: pre RD minimalne 2 kubikova AN nie je spravna. Vela zalezi na tepelnych stratach domu. Do A0 domu ktory je fakt precizne a spravne zatepleny, kde sa dbalo na kazdy detail by bola 2 kubikova AN zbytocne velka. Ale do napr komunistickej nezateplenej kocky by to mozno vyhovovalo. Otazne je ale, kto si da do ultra nizko-energetickeho domu akumulacnu nadrz a kotol na drevo.
Odpovedať
@kemino a čo tým človek pokazí, ak dá väčšiu nádrž, než mu "múdry" projektant naprojektoval?
Odpovedať
@kemino Ked mas lacny zdroj energie a potrebujes ulozit energiu, tak je voda najlacnejsia "bateria". Keby bolo na mne, tak by som ohrial kludne i 12m3 vody v lete zadarmo a v prechodnom obdoby vyuzival uskladnenu energiu, ktora inac ostane nespotrebovana na streche.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?