Ako umiestniť vonkajšiu jednotku TC vzduch-voda?

Profilova fotka
Ahoj strechaci, chcem Vas poziadat o radu ako by ste umiestnili vonkajsiu jednotku TC. Ide mi o smer - ostatne veci su uz doriesene. Firma co robila realizaciu trva na tom, aby bola jednotka podla varianty c.2 (vid obrazok - zelena farba) teda smerom na dom. Stavebny dozor pozaduje umiestnenie kolmo na dom - varianta c.1. (vid obrazok - modra farba) A teraz sa jeden a druhy pozeraju na mna na koho stranu sa priklonim. ]-( ]-( ]-( Pan z realizacnej firmy tvrdi, ze to mozem umiestnit aj podla varianty c.1, ale potom tam musim dat nejaku zabranu, kt.bude branit silnejsiemu vetru. Vraj ked bude jednotka takto umiestnena silnejsi vietor ju bude prefukovat a znizi sa tym vykon TC. Stavebny dozor si naopak mysli, ze tak to ma byt a jednotka potrebujem dostatok prudenia... Susedov plot je vzdialeny 3 m, technicka miestnost je nedaleko vonkajsej jednotky... Prikladam pre istotu vykres...
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@lenka_21 podstatne je o aku jednotku sa jedna, pretoze vela z nich nasava z boku a vyfukuje dopredu. V tom pripade by som sa priklonil k firme. Inak bude TC fukat studeny vzduch na fasadu a to domu teda neprospeje.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ak sa nemylim mame toto TC - Vitocal 222 - S 7,7 kW , AWT-AC 221 . B10 , 400 V Na nete som nasla tento link - snad je to ono... http://www.toptechnika.cz/Tepelna-cer...
Odpovedať
Podľa toho, že máš od suseda okná do obývačky to asi stiesnené pomery nebudú. No ak aj by on bol 2 či hoci aj 5 m od hranice tak by ste si toho "milého" bzučania TČ podľa zelenej užili do sýtosti obaja. Zvuk by sa vám odrážal a násobil v medzere medzi domami. Ak už bude musieť sused strpieť zvuk vašej vrtule, tak jednoznačne modrá. Jedna vec sú normy na hluk uvádzané na výrobku, druhá vec je zdravý rozum a ohľaduplnosť hoci aj k susedom.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 ak dobre vidim, tak to je presne take TC ako som popisoval:). Ale ja hodnotim samozrejme technicku stranku veci, nie suseda...
Odpovedať
@lenka_21 varianta c 2 je správna😉 je to aj v technickej dokumentácii. Kvoly prúdeniu atď atď je to tam okotovane aká má byť minimálna vzdialenosť od steny. Tuším 20 cm. Stavebný dozor to zas vie lepšie ako výrobca😉😀
Odpovedať
@lenka_21 ... ups, tak to nasáva zboku, technicky správne ostáva teda zelená. Pri obede si budete užívať v laboratóriu za ideálnych podmienok nameraných 61 dB. Našťastie tam nemáte spálne ....a ... sused má skrátka smolu. Rýchle namontujte nech si zvyká.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @pripad001 pani dakujem, ale ide mi o technicku stranku veci - nie akusticku. Susedov dom je dost daleko (cca 15/20m) :-D Ak by bolo potrebne sused nema problem vybrat panel zo svojho plota...staval ho tam, lebo nevedel, ze tam budem nakoniec stavat (povodne to bol sestrin pozemok), sused je jej kamos a kupovali pozemky spolu. Kedze sestra ho chcela predat, nevedel kto ho kupil a tak postavil plot... Ide mi o technicku stranku - viete prosim poradit s tym? @majkoj teda ak ta chapem spravne, tato jednotka nasava z boku a vyfukuje dopredu a preto bude lepsie ked to bude osadene podla var.c.2 (ako navrhuje realizacna firma?) A chcem sa opytat, lebo s TC nemam skusenosti...ale naozaj tie vrtule tak hrozne hucia? Pocula som to len par krat, ale az taky strasny hluk sa mi to nezdal - mame to teraz osadene iba provizorne a pocuvam to len ked sa idem pozriet na dom...Kedze mam aj stropne chladenie TC bude v prevadzke castejsie ako bezny priemer... =-) =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 no otvaratelne okno mam cca 5m od tej jednotky - tam kde je jedalensky stol... To okno tam bolo davane skor kvoli presvetleniu ako funkcii vetrania... Vzdy viem vetrat balkonovym oknom... Samozrejme ak je treba, viem tu jednotku este posunut na uroven technickej miestnosti a tym sa ta vzdialenost este zvacsi o cca 2 metre... Neviem ci sa da najst "idealne" miesto na osadenie tejto jednotky, kedze nemoze byt daleko od technickej. Nie je mozne nejako ten hluk zredukovat? Teda, aby sa neodrazal od toho betonu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 ano 2 je v tomto pripade podla mna spravne riesenie. Co sa tyka hluku, to zavisi kedy sa nan pozeras, ked ide naplno v noci tak to veru prijemne byt nemusi.
Odpovedať
@lenka_21 hlucne su iba v mrazoch, a vtedy nema nikto dlho otvorene okna. V lete problem nebude. Dolezite je zabranit prefukovaniu vetrom, lebo vrtula bude inak hvizdat. A samozrejme dokladne oddelit od konstrukcie domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj @peto99 no viem to este posunut viac dopredu (na uroven technickej miestnosti)??? Takto by bola ta jednotka cca v strede a v rovnakej vzdialenosti od otvaravych okien. Teraz skor riesim moj hluk ako susedov. :-D Sused ma tiez TC vzduch voda, ale sam povedal, ze jeho to az tak rusit nebude, lebo je dost daleko - ako som pisala cca 15/20m od plota je jeho dom, okna ma orientovane do zahrady - cize tym istym smerom ako ich mam ja v obyvacke... Na moj smer okna nema... @peto99 prepac, ale som blondina v tychto veciach :-D :-D :-D Dokladne oddelit od konstrukcie domu myslis tym co? Vzdialenost od domu? Co viem robia na to betonovy zaklad, kt.bude v urcitej vzdialenosti od domu...
Odpovedať
Profilova fotka
Dom c.3 staviam iba s plynom ... a mam pokoj s hlukom...z tohto TC mam iba bolehlav :-p ;-) :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lenka_21 betonovy podklad TC by nemal byt konstrukcne napojeny na zakladovu dosku, lebo kompresor vydava nizke frekvencie a tie sa siria konstrukciou domu. Inak si nemyslim, ze bude s TC problem. Pocas mrazov treba vykurit pocas dna aj ohriat TUV cez den. Vtedy sa TC spusti az nadranom. V lete je hlucnost velmi nizka, ziadne obavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ale bude ta hlucnost nizka ked mame stropne chladenie? V lete bude TC ochladzovat dom...
Odpovedať
@lenka_21 podla popisu je teda sused OK. 15m je v pohode. Ty si zabezpeč aby vrtula fúkala do otvoreného priestoru, nech sa ti zvuk neodráža od plota ak je napr betónový. Skús sa ho zmeniť na pletivový, nasaď tam nejaké kríky, prípadne daj vrtulu vyššie ak je to možné. Technicky správne riešenie je jednoznačne zelené. Možno ti ten zvuk vadiť nebude, spálne máš na opačnej strane. Ak by som na vlastné uši nepočul TC túto zimu nereagoval by som ti na príspevok. Nepodceň to. -17C nebýva v BA každý rok, no stalo sa a suseda veľmi vrčala.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 hej ved prave...rozhodovali sme sa medzi moznostami TC voda, zem, vzduch...ale vraj na nase pomery (zapadne SK) staci aj vzduch. Zimu sme nevideli uz ani nepamatam a teraz... :-| No uz to tak asi aj bude a na tieto zmeny sa treba pripravit...i ked mne ta zima nevadi, mam rada zimu :-D
Odpovedať
@lenka_21 voda v stropnom chladeni nie je velmi studena, preto staci nizky chladiaci vykon. Vadit by to nemalo. Okrem toho to budu max 3 tyzdne z leta.
Odpovedať
@lenka_21 Musim opraviť tuto pánov, to TČ má nasávanie zo zadu, z boku má len kvázi dodatočné, to stačí tých 20cm ako písal výrobca. V technickom manuáli sú aj šípky v smere nasávania/výfuku, je to preibežné. Nasávanie len z boku by to pre tie dve vrtule bolo málo. Presne takýto problém som mal aj ja. Ja mám daikin altherma 11kW. Vonkajšia jednotka je konštrukčne podobná. Ja mám od hranice pozemku medzeru 1,5m. TČ musí mať pred sebou aspoň 1m miesto aby sa studený vzduch nevracal. Ale verím tomu že to je málo, pretože osadil som ho ako je varianta 1 a keď je bezvetrie cítim prúdenie vzduchu v tej úzkej medzere 1,5m na 10 metrov. Nemal som s tým problém. inštalatéri vraveli že to je jedno ale že môže sa stať že keď bude fúkať silný vietor smerom proti vrtuliam že môže vyhodiť chybu. Ale bolo aj veterno a v pohode. Orientoval som ho tak aby vrtule vyfukovali tým smerom ako prevládajú smery vetra u nás. A vzduch tam nestojí a prirodzene prúdi. Takto bude vyzerať tvoja jednotka zozadu, teda máš tam aj mriežky http://www.modrastrecha.sk/blog/kajo8... takto je umeistnené http://www.modrastrecha.sk/blog/kajo8... Lepšie foto nemám.
Odpovedať
@kajo873 ... ako píšeš to má hlavu a pätu a mala by po probléme s prípadným odrazom zvuku medzi betonovým plotom a domom. Ide o to či jej dodavateľ, ktorý ju láme práve naopak na to pristúpi a či nebude mať problém so zárukou. @lenka_21 Osobne by si mala kontaktovať priamo výrobcu a skonzultovať s jeho zástupcom. Navrhované riešenie mi pripadá skôr pre nejaké japonské mesto, kde sú domy nalepené jeden na druhom.
Odpovedať
@lenka_21 nech inštalatérska firma nezabudne použiť silentbloky na vonkajšiu jednotku. Najlepšie pasuje zo škody 120😉 Eliminuje vibracie.
Odpovedať
@pripad001 Mne dodávatel keď videl aké mám miesto, schválil bez problémov takéto umiestnenie, so zárukou problém nie je, jedine ma upozornil že keď bude silný protivietor tak môže vyhodiť chybu. Ale teraz keď nad tým tak uvažujem keby mám tak orientovaný dom ako mám ale na rovine a mám miesto za domom na osadenie tepelného čerpadla vrtulami smerom od domu, tak keby dul silný severák ako v zime dul, tak či tak fúka priamo na vrtule a vtedy by problém nenastal? Myslím si že to je úplne jedno ako sa osadí. Ja ešte plánujem posadiť tuje alebo niečo podobné ale 8 metrov od vonkajšej jednotky smerom ako smerujú vrtule, lebo smerujú na cestu. Aby lámali hluk a zabránia prípadnému silnému protivetru na vrtule.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 nuz nie je jedno ako sa osadi. Fukat ochladeny vzuch na fasadu nie je dobry napad, zvysujes si tym tepelne straty baraku.
Odpovedať
@kajo873 nieje jedno ako sa osadí😉
Odpovedať
@majkoj Nehovorím aby vrtule boli natočené na barák. To je jasné že fúkať ešte studenší vzduch ako studený čo je vonku na fasádu je zle. Os vrtúľ rovnobežne s domom. V mojom prípade sa inak nedalo len sa vtesnať do 1,5m. @gkrivanek hej úplne zasa tak jedno nie je. Aj vzdialenosť hrá úlohu a ako príspevok pred tebou fúkať vzduch na fasádu tiež nie je dobre...
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ale vsak fukat rovnobezne s domom je to najhorsie, lebo hybes vzduchom po celej dlzke fasady.
Odpovedať
@pripad001 "Našťastie tam nemáte spálne ....a ... sused má skrátka smolu. Rýchle namontujte nech si zvyká." Ty si fakt pripad... Teba mat za suseda...
Odpovedať
@kajo873 veď to vravím od začiatku zle si čítal😉
Odpovedať
Profilova fotka
No ked sme riesili ake typy cerpadla - voda, vzduch, zem ...tak pri vzduchovom sme prihliadali aj na to kde bude osadena jednotka...aby sme nerusili suseda a samozrejme, aby to najmenej rusilo aj nas...Podla toho sa navrhoval aj dom...ako som pisala jedno okno podlinkove je v kuchyni neotvaratelne, to druhe je tam skor kvoli presvetleniu, najskor sa bude otvarat balkonove... Nastastie mame velke pozemky rusenie suseda nie je problem. On sam ma TC vzducch/voda - v tejto lokalite nie je plyn, takze vacsina domov bud TC, alebo elektrika. Trosku nas trapi ten betonovy plot, ale ako som hovorila, sused povedal, ze ak by nam to robilo velky problem moze tie panely vybrat... Preto som sa priklanala za osadenie var.c.1, aby sa ten zvuk od plota neodrazal... No teraz v tom uz mam opat chaos :-D :-D :-D :-D ...tak teda ako pani, co nakoniec doporucujete - var.c1, alebo c.2??? Resp.keby to bol Vas dom ako by ste to osadili.... @majkoj @pripad001 @gkrivanek @kajo873 @jarosujo @peto99
Odpovedať
@majkoj a co je za problem ze sa vzduch hybe okolo fasady? Ze ju akoze ochladzuje? Preboha ved to ma uz aky vplyv..
Odpovedať
@lenka_21 Požiadaj dodávateľa TC o oficiálne stanovisko výrobcu TC k 1 aj 2 svoje . Až potom daj šancu stavebnému dozoru. Lepsia z hladiska logiky by bola 1, no podstatné je čo stanuvujú technické listy konkrétneho TC pre pripojenie. Má ti to vypadávať a denne volať servisáka ?! Nech sa postarajú oni, ale nech to nie je ústne vyjadrenie nejakého montéra, lebo "ON" to tak vždy montuje. Ty to platíš, tak nech sa dodávateľ postarajú o komfort zákazníka. Dupni si.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?