Odpoveď na príspevok od standa1981:
Ahojte, chcem odstaviť kotol na tuhé palivo Viadr… @standa1981 vypusti vodu z kotla, aby predislo zamrzaniu a poskodeniu. ak ho nechces uplne vypustit, mozes pouzit nemrznucu zmes fridex. kotol uloz do sucheho, odvetravaneho priestoru, aby sa predislo korozii. nezabudni na vycistenie kotla pred uskladnenim.Odpoveď na príspevok od davco3:
@standa1981 vypusti vodu z kotla, aby predislo za… @davco3 môžem kotol nechať úplne suchý? On trochu zahrdzaví aj tak a v prípade spätného zapojenia ho prepláchnem inhibítorom?Odpoveď na príspevok od rudy1973:
ako "poistku" by som ho nechal napustený na svojo… @rudy1973 Aj tak by si ho nechal aj keď píšeš, že je to vlastne zbytočné? 😅Odpoveď na príspevok od rudy1973:
ako "poistku" by som ho nechal napustený na svojo… @rudy1973 mám AN 1000l s výmenníkom a špirálou (elektrokotol), ktorá ostáva, kúrenie nízkoteplotné (tč zemvoda+podlahovka+radiátory) kúpil som takýto kotlík na dokurovanie bazéna, nakoľko mám kopec dreveného odpadu, uvažujem že ho aj načas zapojím do systému, rozvody v kotolni sú v medi, ktorú viem donekonečna rozoberať a upravovať. Viadrus sa na makké drevo nehodí, aj keď mi je ľúto predať funkčný kotol, viem že ho už nikdy nezapojím.... a uhlie už nikdy, to budem radšej o zime....Odpoveď na príspevok od standa1981:
@rudy1973 mám AN 1000l s výmenníkom a špirálou (e… @standa1981 predaj ho pokiaľ sa dá, pokiaľ nevypadáva el .sieť OK ináč by si potreboval náhradný zdroj na čerpadloOdpoveď na príspevok od standa1981:
Ahojte, chcem odstaviť kotol na tuhé palivo Viadr… @standa1981 Podľa môjho názoru máš len 2 najefektívnejšie riešenia: 1. Ak ho chceš mať ako poistku pre "krízové obdobie" tak ho, preboha, ani neodpájaj. Nový zdroj tepla iba k nemu prípoj paralelne. 2. Ak si už nevieš predstaviť máť ho ďalej v technickej miestnosti, tak ho odpoj, vynes von, vyčistí a predaj, než má akú - takú hodnotu. Ináč, kto Ti nakukal, že Viadrus sa nehodí mäkké drevo? Napr. v mojom regióne je drvivá väčšina lesov len jedle, smreky, sosny, prípadne polotvrdý smrekovec, a ľudia palia iba toto. Kamarát má obchod a páli vo Viadruse iba kartóny z krabíc a tiež je všetko OK. Aký starý je Tvoj Viadrus ?Odpoveď na príspevok od duzu:
@standa1981 predaj ho pokiaľ sa dá, pokiaľ nevypa… @duzu kúril som len vtedy, ked som bol doma (žijem a pracujem z domu, nikde nechodím), ked vypadla elektrina, mám menič napätia - čistý sínus, naštartujem traktor a neriešim... prečo myslíš, že pokiaľ sa dá?Odpoveď na príspevok od petersd:
@standa1981 Podľa môjho názoru máš len 2 najefekt… @petersd pretože výmenníková plocha je žalostne malá, a kedže som kúril uhlím, tak sa rýchlo zaniesla. účinnosť tam nebude bohvieaká.. a čo si pamätám, keď som robil pokusy bukové drevo a smrekové drevo, spotreba pri smreku bola pomerovo vyššia a o dosť...(už si nepamatam presne ako to bolo...) a to v prepočte na kilogramy paliva... posielam výmenník čo má tá malá piecka pre bazén, zajtra to idem zapájať do bazénu..Odpoveď na príspevok od standa1981:
@duzu kúril som len vtedy, ked som bol doma (žije… @standa1981 lebo sa už nebudú vyrábať ani predávať,sú neekologické, každé drevo má rovnaký výkon na kg akurát mäkké horí oveľa rýchlejšie, je vhodné len na rozkurovanie aby sa rýchlo ohrialo ohnisko, u nás je najtvrdšie agát, postupne dub, buk, hrab, najviac na množstvo asi bučina, listnaté rastie do menšej nadm. výšky, najvyššie smrek a následne len kosodrevina. to sú kríky, chvála že sa už u nás nedoluje nekvalitné uhlieOdpoveď na príspevok od duzu:
@standa1981 lebo sa už nebudú vyrábať ani predáva… @duzu u nás všetci dymia, páli sa všeličo... ale vidím progres, starší susedia prechádzajú na plynOdpoveď na príspevok od duzu:
@standa1981 lebo sa už nebudú vyrábať ani predáva… @duzu "každé drevo má rovnaký výkon na kg" - to by som netvrdil. Skús vyhľadať "výhrevnosť dreva". V niektorých tabuľkách to je pekne porovnané - či na hmotnosť, alebo na priestorové metre...Odpoveď na príspevok od dedo758:
@duzu "každé drevo má rovnaký výkon na kg" - to b… @dedo758 priestorové metre? tam záleží či predávaš alebo kupuješ, vždy sa dá naukladať rôzne, u nás sa predáva i guľatina presne zmeraná na m3 a tú výhrevnosť na kg pri max 20% vlhkosti som si nevymyslel ja, tam sú +- veľmi malé rozdiely, hlavne pri mäkkom, podľa toho koľko kedy obsahuje živice-niekedy sme mali len také žuvačky,Odpoveď na príspevok od duzu:
@dedo758 priestorové metre? tam záleží či predáv… @duzu Akurát drevo sa nepredáva na kilá, ale na kubíky; už či také, alebo také. Jedno je isté - pri mäkkom dreve ho treba do kotla nahádzať viac. Ideálne aspoň dva roky suchého... :-)Odpoveď na príspevok od duzu:
@dedo758 priestorové metre? tam záleží či predáv… @duzu Ajajáj, to snáď nie. Vo výhrevnosti medzi rôznymi druhmi dreva sú značné rozdiely. Teda myslím, že medzi tvrdým a mäkkým. Pri niektorých mäkkých drevinách len aby si sedel pri piecke a stále prikladál - horí jak papier, a teplo len ledajaké.Odpoveď na príspevok od petersd:
@duzu Ajajáj, to snáď nie. Vo výhrevnosti medzi r… @petersd http://www.krbypecekominy.sk/kurenie-... neverte mne ale čítaj čo zmerali múdrejšie hlavy, ja som len obyčajný kurič, ale rozdiel poznám, nakúril som sa dosť vo viacerých dostupných spotrebičoch na drevo mäkké drevo je riedke preto horí rýchlejšie ale na kg vydá približne rovnaké množstvo energie ako tvrdé,preto je najvhodnejšie len na rozkladanie, ja naložím krbovú vložku doplna vhodnou skladbou dreva opačne a horí min 10 hod, ak by som to nečítal tak to neviem,akurát musí byť správny spotrebič ktorý spaľuje i plyny ktoré vznikajú horením