Kotol na tuhe palivo a akumulacna nadrz

Dobry den, vedel by sa mi niekto vyjadrit k mojmu nakresu kratkeho okruhu medzi kotlom a akumulacnou nadobou? Ci tam vidi nejaku chybu alebo poradit zlepsovak? Jedna sa mi o to aby pri vypadku samotiazou ako tak vedela voda cirkulovat medzi kotlom a aku. Ci bude system spravne fungovat a ci je nutna klapka č3 a nebude robit problem pri chode ci uz cerpadlom alebo samotiazou. Poradit vhodny zmiesavaci ventil (č4) pozeram viac druhov od ESBE. Samozrejme budem mat aj zalozny zdroj na cerpadlo. Nadoba je v podstate zarovno kotlom v pivnici, viem ze tym padom nepojde samotiazou cely objem akku. Taktiez viem ze akku je mala , planujeme casom dokupit a zapojit do serie.tuv je riesene v boileri s hadom. (Pripadne ci boiler napojit priamo na kratky okruh a limitovat ho napr. elektronickym ventilom ) dochladzovaciu slucku mat nebudem - voda iba studna. Vopred dakujem za rady a postrehy
Odpovedať
Profilova fotka
@grngo moc komplikované, ak je kotol a AN v jednej miestnosti a v jednej úrovni, tak by som išiel nakrátko väčším priemerom. bez spätných klapiek. Zmiešavanie ano ale s ovládaním čerpadla a ovládaním zmiešavania a to je zbytočné. Skôr by som zaradil za kotol Tiechelmanna aby sa kotol rozbiehal aj bez nadmerného ochladzovania. Zmiešavanie za AN do systému ak je podlahovka ak nie je tal ani tam.
Odpovedať
@grngo ja to mám riešené inak. Chcel som sa vyhnúť veľkej akmulačnej nádobe v pivnici, urobil som to bez nej. Mám klasický kondenzačný plynový kotol v spojení s radiátormi.Na tento okruh som paralerne pripojil krbové kachle s výmenníkom, bez akmulačnej nádoby. Nechcel som čakať, kedy mi po zakúrení až o niekoľko hodín po ohriatí množstva vody v AN začnú kúriť aj radiátory. Spojil som to na priamo do vykurovacieho okruhu. Mám to realizované cez zmiešavací termostatický ventil 50/60°C, dve spätné klapky a nútené obehové čerpadlo napojené na tepelný snímač na kachliach. Oba systémy fungujú autonomne, nijako sa navzájom nerušia. Jedné, čo bolo treba upraviť, bolo nastavenie výkonu oboch čerpadiel, t.j v plynovom kotle a obehu v krbe a vyregulovať prietoky v radiátoroch. Oba systémy môžu ísť súčasne, ked stúpne teplota na domovom termostate, tak sa odpojí plynový kotol a pokračujem iba s drevom. Výhdou je, že po zakúrení v krbových kachliach, mám do pár minút teplé radiátory. Nemusím ohrievať veľké množstvo vody. Ale v prípade, že váš primárny zdroj bude iba drevo bez plynového kotla, tak je samozrejme lepšie mať veľkú tepelnú zotrvačnosť cez akmulačnú nádobu. Ja mám tepelnú zotrvačnosť riešenú v obstavbovom murive komína a dutinovej cirkulácii vzduchu cez nahriate jadro vložkovaného komína.
Odpovedať
Dobre to je zapojene akurat pred alebo za spätnu klapku by som dal ventil lebo ono to ide stale samotiažou az kym nezapne čerpadlo a zbytocne ochladzuje zo začiatku kotol a ten sa dlhsie ohrieva kym nejde cerpadlo. Ten dochladzovaci ventil by som dal tak ci tak neviem aku velku mate nadrz na vodu od studne ono staci aj par litrov a schladi ho.
Odpovedať
@peter100001 Ahoj , dakujem za reakciu. Za ktoru presne klapku ? Tu hore do aku ci dole plavajucu? Nadrz na vodu nemam, iba taku 10l malu. Mam frekvencny menic a nadoba sluzi len kvoli kratkodobemu poklesu. Ale teoreticky je mozne urobit ako keby zasobnik pre kotol.....
Odpovedať
@grngo Ja to mam zapojene bez klapiek. Obavam sa ze samotiaz ti takto fungovat velmi nebude, mozno keby si ju dal o poschodie vyssie, avsak pri vypadku prudu ti to kotol neschladi natolko aby si ho nevyvaril.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?