Krb vs kotol na tuhe palivo

Dobrý deň, momentalne sme este len v šádiu plánovania/vybavovania ohľadom stavby a potrebovali by sme radu ohladom vykurovania, žijeme v oblasti kde nie je plyn a ani v dohľadnej dobe nebude, sme cely zivot zvyknuty na vykurovanie kotolom -tuhym palivom. Planujeme 4i bungalov cca 105m2, najidealnejsie s podlahovkou vsade. Najviac uvažujeme buď tiez nad kotolom na tp, popripade krbom s vymennikom (+akumulacnu nadrž) o tepelnych cerpadlach sme zatial nic extra nezistovali a mierne nas odradza cena. Chcem sa spytať ake by bolo podla vas najidealnejsie/najefektivnejsie riesenie vykurovania. Za kazdu radu ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@didinka32 Moja pripomienka sa nebude tykat volby zdroja, ale komina. Vyberajte si taky spotrebic, ktory ma minimalnu potrebu tahu. Ak si kupite do bungalovu kotol s potrebou tahu 23 Pa, tak vas komin by mal byt vysoky 11 m. Zelam Vam, nech sa stavba zadari.
Odpovedať
@didinka32 i ten najúčinnejší krb má účinnosť max 80% no splynovací kotol na drevo cez 90 a prikladať stačí 1x za deň dva, takže pre teplo kotol, no pre relax krb
Odpovedať
Hlavne skuste zohnat nieco bez nutnosti elektriny,kedze spalovacie kotle potrebuju obehovku,co su na elektrinu,kde ked ju vypnu ste dokurili.Takze skuste nieco take zohnat. My mame na pelety,drevo,obehovku potrebujeme,ideme davat akumulacku aj tam je potrebna obehovka.Takze treba uvazovat o co najvecsej sebestacnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze ideal by to bol nejako nakombinovat a krb dat ako doplnkove kurenie, napriklad ked nepojde elektrina, alebo ked budete doma, je to podla mna prakticke riesenie, lebo my to tak mame a sedi nam to. Ked sme doma kurime v krbe, vykurime bez problemov a to teplo je prijemne.
Odpovedať
@emilia25 Moja reč, plne súhlasím. Neviem ale, či v dnešnej "zelenej bezuhlíkovej" (zvrátenej) dobe sa dá zohnať nejaký drevokotol, aby fungoval bez elektriky a bol vhodný aj na samotiaž... (?)
Odpovedať
@petersd Ja by som to nejako nepreháňal, divná doba prejde tak ako prešli všetky iné divné doby. Kľudne zobrať drevokotol s potrebným elektrickým napojením a prípadné výpadky elektriny riešiť cez záložný zdroj. Keď ty nebudeš mať elektrinu na pohon drevokotla ostatní nebudú mať elektrinu na TČ - čo je väčší problém a cez záložné zdroje to veľmi nevyriešia. Inak priznám sa, že som ešte nevidel samotiaž a podlahové vykurovanie a bez nejakých čerpadiel.
Odpovedať
@toky1 Rímska ríša trvala cca 600 rokov... Od doby, kedy sa v tejto ríši začali oslavovať (nielen) sociálne zvrátenosti, fungovala ešte cca 100 - 150 r. ... Húnia má zatiaľ iba 50 r. Nechajme to ale tak, sme na technicko-stavebnom fóre i keď sa vraví že "všetko so všetkým súvisí"... Jasné, nebavíme sa o podlahovom vykurovaní. Doma mám klasický stacionárny plynový kotol (PKM 18 SA) a samotiažný rozvod do panelových radiátorov. Funguje mi to bezproblémovo cez 25 rokov. Toto chcem zachovať a obzerám sa tiež po nejakom riešení na spaľovanie dreva, no bez potreby elektriky. Zelené šialenstvo nám už zakázalo kotly viadrusového, či atackového typu, nuž neviem. Dielňu mám, materiál tiež, asi by som niečo vyrobil skopíroval, len neviem čo... (?) 😞
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 preco myslis, ze cez nejake zalozne zdroje by sa to vyriesit nedalo, pokial by sa nieco taketo stalo, ze elektrina nebude, tak bez problemov si viem krbom vyriesit, vykurit ako potrebujem. My sme aj preto davali aj primarne kurenie, ale aj doplnkove, ze keby nieco sa udeje, ze je treba nejaku alternativu.
Odpovedať
@robbs Nepochopil si ma. Myslel som to tak, že drevokotol má nízku potrebu elektriny čiže relatívne malý záložný zdroj elektriny by prípadný dočasný výpadok prúdu v pohode utiahol. Určite s menším potrebným energetickým úložiskom ako by potrebovalo napríklad TČ. Obyčajný krb to samozrejme bez elektriny dá úplne bez problémov.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 aha ano, ale aj tak teda si myslim, ze je dobre mat aj taketo riesenie, ktore si nevyzaduje ziadny zalozny zdroj. Ze to zvladne bez elektriny.
Odpovedať
@robbs samozrejme.
Odpovedať
Uz nam ujo elektrikar napaja fotovoltaniku,tazka 50kilova baterka pojde na zem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?