Aké trubky na radiatory?

Zdravím vás riešim vykurovanie horného podlažia a voľba nakoniec padla na radiátorové vykurovanie je to Drevostavba. Podľa že je rozdelené na dve časti pravá a lava steana je je to ubytovňa. Už sa montujú konštrukcie sadrokartón a viete ako je to s kúrenár mi a projektantmi dnes má každý čas potrebovali by sme naťahať rúrky na kúrenie poza konštrukciu predpokladám plastohliník izolovaný. Ako píšem bude pravá alebo na strana na každej z nich bude 9 radiátorov. Vetvy budú končiť dole v technickej miestnosti. Chcem vás poprosiť aký priemer rúrok natiahnuť aby som nič nepokazil?
Odpovedať
@killiani aké máš priemery na radiátoroch? žeby cool
Odpovedať
@killiani Ak máš v pláne ťahať rúrky od každého radiátora zvlášť k rozdeľovaču na poschodí, tak stačí ku každému radiátoru 16 mm a z technickej k rozdeľovaču/-čom potom 32 mm. Ak to bude robené na T-kusy, tak z technickej po prvý radiátor 32 mm, odbočka 16 mm a ďalej podľa dispozície poschodia...
Odpovedať
@duzu nemam ziadne radiatory taham len rozvod aby sa to mohlo zaklopit….
Odpovedať
@dedo758 myslel som ze stacia dve vetvy ako pisem. Neplanujem ziaden rozdelovac. Dve vetvy z technickej miestnosti (tam budu spojene na cerpadle cerpadlovej skupiny) na kazdej 9 radiatorov.
Odpovedať
@killiani Tak ako píšem - z technickej miestnosti 32 na každú vetvu...
Odpovedať
@dedo758 po celej dlzke? Ci aj redukovat? 25-26 nestaci? Diky moc
Odpovedať
@killiani Po druhý-tretí radiátor 32 a potom môžeš zredukovať…
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Za mňa stačí ťahať rúrky 25 a potom za 2-3 odbočkou redukovať. Aký zmysel ma ťahať 32 ,keď výstup z kotla je 25 ?
Odpovedať
@zmrzlina_sk Miestne odpory?
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 Obehové čerpadlo výstup 25 . Ak by vadili tlaky dajú výstup predsa 1"
Odpovedať
@zmrzlina_sk To paušálne neplatí na akúkoľvek vykurovaciu sústavu.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Mimochodom, autor témy nepíše aký kotol, s akými výstupmi, s akým čerpadlom, s akými radiátormi, aké dĺžky potrubí. Ale píše dve vetvy a na každej 9 radiátorov. To nieje málo. A radiátory môžu byť kľudne veľké a ďaleko od seba. A pýtal si sa aký zmysel by malo dať rúrky DN32 za výstupom z kotlového čerpadla DN 25. Ja som ti napísal, že miestne odpory. Nutne to nemusí znamenať, že konkrétne v tomto prípade musí zadávateľ témy dať DN32 aby prekonal odpory v sústave. Pretože netuším takmer nič o jeho vykurovacej sústave. V niektorých prípadoch ale väčšie priemery na potrubí za čerpadlom ako na priemer výstupu z čerpadla však môžu byť k prospechu veci.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@toky1 @zmrzlina_sk Hlavne si nemýliť DN a "d" pri vodárskych "veciach". Už som to tu nie raz opakoval, zopakujem zas: DN je vnútorný priemer d je vonkajší priemer Priemer rúrky 32 mm s hrúbkou steny 3 mm má vnútorný priemer 26 mm (pri tvarovkách aj 22) čo zodpovedá DN 25 a v palcových mierach 1" - čiže cól. Priemer rúrky 25(26) mm s hrúbkou steny 2,5 mm je vnútorný priemer 20(21) mm čo je DN 20 a v palcovej miere 3/4" Atď, atď...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?