Aké tepelné čerpadlo si vybrať?

Profilova fotka
aké máte skúsenosti s tepelnými čerpadlami VZDUCH/VODA, ZEM/VODA a VODA/VODA? staviame bungalow.podlahovú plochu máme asi 140 m2 na vytápanie.kúrenie bude v celom dome podlahové... manžel uvažuje nad TČ ZEM/VODA - čo myslíte?poraďte prosím a uvítame,ak má niekto aj osobnú skúsenosť s TČ.
Odpovedať
1
2
7
My tiež riešime túto otázku, takže tiež uvítam rady. Vraj kombinácia so vzduchom nemá takú účinnosť ako ostatné. Odporúčam stránku http://www.abeceda-cerpadel.cz/ Veľa som sa tam dozvedela.
Odpovedať
Profilova fotka
@esmee ja som už prečítala snáď všetky fóra a manžel dosť veľa článkov o tomto číta. Ano, vzduch/voda má vraj podstatne slabší účinok ako zem/voda ...ale zas je aj lacnejší... hlavne by som chcela počuť názor ľudí,ktorí to majú doma...ďakujem,mrknem aj na túto stránku :-)
Odpovedať
@anavikasa Tu je jeden čerstvý s TČ: http://www.ostavbe.sk/uz-kurite-t5201... Obávam sa, že platby za elektrinu (komplet) bude mať okolo 1200 € ročne, čo je teda dosť. Pri toľkej investícii do TČ...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr tak to áno! my sme počítali s ročnými nákladmi cca 400 € :-( ...alebo sme veľký optimisti? :-|
Odpovedať
@anavikasa Len za el. hodiny dáte 200 € ročne. Ak na bežnú elektrinu zvyknete minúť cca 1500 kWh, vynásobte si to cenou 0,105 € / kWh = 157 €. Čiže 357 €. A teraz TUV a kúrenie k tomu. To závisí od toho, ako máte dom izolovaný a ako veľmi sa kúpete, aké je TČ... Ten príklad vyššie - ešte nedorobený dom, s izoláciami nepreháňal. Nemáte možnosť dať plyn?
Odpovedať
@anavikasa zalezi ake budete mat tepelne straty. odporucam pozriet si diskusiu http://www.modrastrecha.sk/forum/tema... prispevok ferre1 su to priblizne vypocty pri NED dome. My staviame tiez takyto nejaky dom a vypocitali sme ze by sme do cerpadla zem-voda sli pri nakladoch (na cele riesenie) do 5 tisic EUR.
Odpovedať
Profilova fotka
..my ideme mat TC vzduch/voda.. budeme mat podlahove v celom dome..tehly porotherm 44, ideme zateplovat 6cm asi, rozloha cca 160m2, dvojpodlazny.. zatial nevieme presne co ako bude fungovat, zistime buduci rok... cerpadlo nas vyslo 7000€.. nie mala suma, kupili sme uz take lepsie aj s regulaciou.. podrobne info nemam a ani sa velmi do toho nevyznam.. ujo co ma TC, ma sice bungalov, nizsie stropy, ale kupil si najlacnejsie cca 2500€.. bez regulacie, nevie si vynachvalit, maju stale teplo, vetraju.. naklady za cely dom v ratane spotrebicov.. platia mesacne cca 75€.. co je super, tiez maju zatepleny dom..
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr možnosť máme,len nechceme... prv sme uvažovali nad kotlom na pelety + solárne články... teraz nás ale nadchlo tepelné čerpadlo- nízke prevádzkové náklady,pohodlné a čisté...
Odpovedať
@kika214 zateplovat 6cm? To nema vobec vyznam, skoda tam taku izolaciu vobec davat :-|
Odpovedať
@anavikasa no ono to zalezi na vas ktorym smerom sa vyberiete. Ani jeden nie je ale super vyhodny oproti ostatnym. Takze, najlacnejsia energia je ta, ktoru nepotrebujem... - da sa ist smerom k stavbe pasivneho domu (teda dostatocne zateplenie, minimalizovanie tepelnych mostov, spravna orientacia stavby, 3-skla a pod. Ak sa vam podari dosiahnut standartu pasivneho domu tak je uz uplne jedno aky zdroj (zalozneho) vykurovania si zvolite. Kludne aj lacny elektrokotol pretoze vas nebude skoro nic stat vzhladom na minimalnu poziadavku na kurenie. Vtedy ale TC je jednoznacne v nedohladnej dobe s navratnostou. Zaroven ale tento PD smer ma obrovsku vyhodu, ze je uplne jedno ako budu drahe energie v buducnosti... vy proste toto riesit nebudete - da sa zvolit zlata stredna cesta a minimalizovat tepelne straty standartne tak ako sa teraz robi (v podstate priemerna izolacia). Vtedy potrebujete zdroj tepla a to ako primarny zdroj. Tu nastava otazka akymi mediami mozete vykurovat...plyn, elektrika, tuhe paliva. Investicne najlacnejsie bude kurenie tuhymi palivami ako aj prevadzka takehoto kurenia ale ma to tiez svoje uskalia a to komfort, ktory musite ciastocne obetovat a chodit prikladat do kotla (aj ked len obcas). Zo zvysnych dvoch ak je moznost plyn tak stale bude plyn lacnejsi ako elektrika a aj TC to moc nezachrani kedze je investicne najnarocnejsie (zem-voda o to viac) - no a po dalsie ak nie je dom zatepleny a ma velke straty (niekedy ani nie je mozne zateplit napr. historicke budovy) a este v pripade, ze nie je moznost plyn tak vtedy je TC jedna z moznych variant. Suma sumarum, podla tepelnej straty si vypocitajte aku dodanu energiu musite dat na vykurenie. Na TC si pozrite aku ma ucinnost COP pri cca. 5°C co je priemerna teplota pocas vykurovacej sezony a kalkulacka vam napovie ci TC ano alebo nie
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkp1982 to fórum som už asi aj čítala :-) ... my sme dostali ponuku na TČ cca 14000 €,čo sa mi zdá neskutočná cena.ani pri tom pohodli,co by nám poskytlo,tam nevidím žiadnu návratnosť...
Odpovedať
@cubicomp Presne toto hovorím stále dookola, že ľudia kúpia najhrubšie a najdrahšie tehly aké môžu a nakoniec na to aj tak dajú izoláciu, ale len tak, aby sa nepovedalo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anavikasa za 14000 by som bral tak akúrát TČ zem-voda aj s vrtom, robotou a rozvodmi kúrenia a chladenia po celom dome. Inak je to dosť brutus cena. Inak v prípade vrtu by ste získali chladenie v lete v podstate zadarmo, lebo čerpadlo vtedy slúži len na pohon solanky - min. spotreba.
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero a to je cena bez zemných a výkopových prác...
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero a samozrejme bez rozvodov po dome...
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp napisala som ASI ... :) to vobec nie je iste...netusim, co manzel zamysla.. ale keby sme stavali dom odzaciatku, isto by sme uz nedavali hrubku tehly 44..ale 38.. a zatepl. by sme dali 10cm.. ak sa dobre pamatam, na rozhovor.. ale vsetko je ASI :)
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero na zaciatku sme rozmyslali ze dom vobec nebudeme zateplovat, ked neodporucaju porotherm 44 vobec zateplit,..ma take a take vlastnosti.. ale kamaratka, co stavaju presne tento isty dom, po roku spravili zateplenie a citelna zmena .. a aj mesacne splatky isli dole... malo to tak byt a svet sa nezruti.. :) A LEN TAK ABY SA NEPOVEDALO... tak to urcite nie.. toto si si mohol odpustit.. .)
Odpovedať
@kika214 to zateplovanie len aby sa nepovedalo sa urcite tykalo tych 6cm co chcete dat na 44cm tehlu! Sorry ale to spravi naozaj len clovek co sa tomu vobec nerozumie a v domienke, ze si pomoze si narobi viacej zla ako dobra. Ked vam zacnu vlhnut steny, objavia sa pliesne tak budete hovorit presne to, co tu buchaju ludom do hlavy reklamy o dychajucom dome. Zateplovat 44cm tehlu efektivne a bez dalsich komplikacii je trochu zlozitejsie ako len placnut 6cm EPS. Vzhladom na rosny bod treba vypocitat optimalnu hrubku izolacie ale obavam sa, ze aj 10-12cm bude stale malo.
Odpovedať
@kika214 tak schvalne som si hodil tu 44cm do tabulky na TZB a vychadza to tak, ze pri 6cm EPS vam este stale mrzne na rozhrani EPS a muriva (-0,27°C) co je uplne zle kedze okrem kondenzovania ta voda este aj zamrzne a moze poskodzovat murivo. Bohuzial ak by sa malo uvazovat o bezpecnom zatepleni 44cm tehly tak to vychadza na 18-20cm EPS. Neviem v akej lokalite byvate ale bral som do uvahy vonkajsie podmienky na minimalnu teplotu -12°C co by zodpovedalo zapadu SK. Aby som nezabudol, bez zateplenia (pri 200m2 obvodovych stien) mate tepelnu stratu prestupom cez tuto konstrukciu 2,3kW, pri 6cm EPS 1,5kW a pri 18cm EPS 860W. Takze lahko si mozete spocitat kedy sa vam investicia do zateplenia vrati :( Skoda tej zlej volby v podobe 44cm tehly.
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 ved ja som pisala ze zateplovat ASi 6cm.. som zena.. a az tak ma tieto informacie nezaujimaju..takze 6cm som mozno trepla.. a ako som uz pisala.. keby sme stavali od zaciatku..volime velkost tehly..38cm.. ale dik.. :)
Odpovedať
@anavikasa Tak to je strašne vysoká cena. TČ zem-voda (aj voda-voda) by mali byť lacnejšie ako vzduch-voda, lebo sú technologicky jednoduchšie - pracujú stále v podstate s rovnakou teplotou privádzaného média (solanky, vody zo studne). Nevýhodou sú práve tie zemné práce. Zisťovali ste, aký hlboký vrt by ste potrebovali a koľko by stál?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero ešte nie.ale vlastne chytáme spádovú vodu asi meter pod zemou,tak predpokladám,že moc hlboký vrt nebudeme potrebovať...alebo to od tohto nezavisi?
Odpovedať
@anavikasa no priznám, že neviem, čo myslíš spádovou vodou meter pod zemou. V prípade čerpadiel zem-voda so robí vrt do hĺbky cca 80-120m (niekedy aj viac vrtov) alebo sa do zeme ukladá plošný kolektor. V prípade čerpadiel voda-voda sa čerpá voda z výdatnej studne a potom sa vypúšťa do druhej studne po spáde, ale nechce sa mi veriť, že by ste mali tak výdatný prameň meter pod zemou, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@calimero nie je až tak výdatný,ale normálne z neho používame vodu pri stavbe. a stále je plný. my uvažujeme skôr o tých plošných kolektoroch ako o vrte... koľko by bola podľa teba rozumná cena za čerpadlo + komplet celý systém zem/voda?
Odpovedať
@anavikasa dobrá cena je taká, pri ktorej sa vám ivestícia do TČ vráti skôr ako je jeho životnosť. 14000 len za TČ je nenávratná investícia. Nemám prehľad ako sa ceny čerpadiel zem-voda pohybujú dnes, ale nevidím dôvod, aby boli drahšie ako čerpadlá vzduch-voda, kde sa ceny pohybujú zhruba od 4500. Zemný kolektor vyjde lacnejšie ako vrt, mal by byť umiestnený na slnečnom pozemku. Škoda len, že sa kolektory nedajú využívať na letné chladenie, v tom majú vrty obrovskú výhodu.
Odpovedať
@anavikasa ceny vrtov sa pohybujú zhruba na úrovni 30-35 EUR za meter, takže 100 metrový vrt vyjde na 3000-3500. To by malo stačiť pri súčasných domoch. Treba však počítať, že doprava vrtnej súpravy tiež niečo stojí. Veľkosť kolektora treba vypočítať (podobne ako hĺbku vrtu) ale jeho cena vychádza zhruba na polovicu v porovnaní s vrtmi. Osobne by som si to dal komplet celé vypočítať a zrealizovať dodávateľovi čerpadla, nech je potom na to aj záruka, lebo nie je nič horšie, ako zle vypočítaná plocha kolektora, ktorá sa nestihne počas leta zregenerovať.
Odpovedať
@ferre1 vzniká v murive pod vatou vlhkosť ktorá by mohla kondenzovať tak ako pod EPS? nie je vata priedušný materiál?
Odpovedať
@martin1212 Za určitých podmienok áno. Napr. ak sa dá 4-5 cm, čo znamená, že sa rosný bod z muriva len trochu posunie k vonkajšej strane hrubej tehly.
Odpovedať
@blacksr to je jasné, tomu rozumiem. otázka bola, a preto aj uvažujem skôr nad vatou že umožnuje prechod vlhkosti smerom von. ak ju prepustí v určitom množstve murivo, mala by aj vata. ale to je skôr rečnícka otázka, ty máš viac naštudované, nie že by som chcel byť voči tebe v opozícii.
Odpovedať
@martin1212 Áno, vlna násobne lepšie prepúšťa paru. A vždy posúva rosný bod smerom von (EPS ho môže aj dovnútra - preto plesnivé steny - ale to nie je vina EPS, to je vina hlavy na krku.) V tomto môžeme vidieť výhodu vlny.
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?