Tepelné čerpadlo - brať za rovnakú cenu TČ s vyšším výkonom?

Pozdravujem všetkých. Riešim výber TČ do novostavby rodinného domu (celková úžitková plocha 230 m2 s dvojgarážou, cca 185 m2 vykurovanej plochy, tepelná strata cca 8 kW) a dostal som sa do zaujímavej situácie. S ohľadom na budúcu výšku štátnej dotácie, vychádza v podstate rovnaký náklad na TČ s výkonom 9 kW alebo s výkonom 13 kW. Viem však, že TČ sa nemajú predimenzovať z dôvodu cyklovania kompresora, čo by však v tomto prípade malo byť minimalizované, nakoľko sa jedná o modely IVT AIR X, ktoré majú dvojitý rotačný kompresor a teda plynule riadený výkon kompresoru. Bod bivalencie bude pri 13 kW zariadení vyšší (resp. nižší čo sa týka teploty) čo môže znamenať nejakú úsporu, avšak zaujímajú ma prípadné ostatné dopady súvisiace s preddimenzovaním TČ, pokiaľ teda pri takomto type nejaké sú. Pokiaľ totiž nebudú žiadne, resp. môžu byť aj nejaké negatíva, zrejme nemá zmysel brať výkonnejšie zariadenie. Ďakujem pekne.
Odpovedať
No tak čo ja viem, tak TČ majú nejaký spodný výkon. Treba si ale uvedomiť, že čím viac sa k nemu TČ blíži tým viac mu to "vadí". Nemá komfortné podmienky pre svoju činnosť. Je to akoby si festovne podtáčal motor v aute - nejako ti pôjde ale proste to nieje ono. To v praxi znamená, že povedzme v prechodnom období sa bude trápiť. Toto vie trochu eliminovať akumulačná nádoba. Ktosi mi odporúčal brať práve preto TČ s trochu nižším výkonom ako je tepelná strata objektu. Ale je treba brať do úvahy aj lokalitu. Asi je to inak niekde pri Hurbanove ako v Starom Smokovci.
Odpovedať
@miropilot tu garaz nechces vobec vykurovat? To asi nie je najlepsi napad ked to bude sucast domu. Aspon nejake temperovanie tam bude potrebne. A IVT cerpadla sa vyznacuju svojou velmi "nizkou" cenou, tak by som sa asi pytal toho predajcu co Ti to ponuka. Oni sa vacsinou velmi snazia kedze tie ich TC stoja raz tolko co napr. Daikin.
Odpovedať
https://www.projektuj-tepelna-cerpadl...
Odpovedať
Neviem si prestavit ako ti mozu 2 rozne vykony vyjst cenovo rovnako a hlavne u IVT, co bolo najdrahsie z TC v cenovych ponukach ked som ich zbierala minuly rok. Navyse ak sa dobre pamatam, u IVT som nebola schopna najst nikde vykonove krivky a teda nevies zistit bod bivalencie. Aj to bol jeden z dovodov, pre ktory som sla do inej znacky.
Odpovedať
@miropilot no mali by ste ísť na 8kw. 13kw určite nie keď už tak 9kw.stale je lepšie menší vykon
Odpovedať
@miropilot tepelna strata sa u nas pocita pri -11°C (moze byt ze ina oblast ma inu teplotu). 90% casu je ale teplota u nas nad nulou, co znamena, ze realna tepelna strata objektu bude 90% casu mozno 5kW. Davat tam 13kW nie je dobry napad. Je mozne, ze ti to usetri par eur rocne pri nizkych teplotach, lebo bod bivalencie bude nizsie, ale vacsinu casu bude TC cyklovat a to ti rapidne znizi zivotnost celej masiny. Povedal by som, ze uz tych 9kW je tam vela pri "vypocitanych" stratach 8kW
Odpovedať
@mucha999 len kvôli inej výške štátnej dotácie, ktorá je vyššia pri 13 kW ako pri 9 kW, rozdiel je tam potom možno len 300 Eur
Odpovedať
Myslel som tak ako píšete viacerí, že pôjdem asi do nižšieho výkonu teda do 9 kW napriek rovnakej cene s 13 kW, keďže to môže predĺžiť životnosť celého zariadenia. Kompresor je ale s frekvenčným meničom, co viem ze ma uvedené cyklovanie obmedziť (srry keď sa nesprávne vyjadrujem) tak preto som uvažoval hoc nad výkonnejšiou verziou. Človek má prirodzene tendenciu "preddimenzovavat" veci, aj keď v tejto oblasti je to asi skutočne na škodu.
Odpovedať
@miropilot frekvencny menic reguluje v rozsahu od 20-30% nominalneho vykonu. Ak su ale straty este nizsie (co v obdobi jar/jesen je celkom bezne), tak zacne cyklovat
Odpovedať
Presne ako sa píše vyššie TČ bude cyklovat čím sa zníži životnosť.
Odpovedať
Ďakujem za príspevky. Možno este jedna otázka k tomu ma teraz napadla. AIR X ma aj verziu 70, ktorá pozerám ze ma maximálny výkon 8,45 kW. Nesprávne som aj vyššie uviedol ostatné modely ze majú výkon 9 kW a 13 kW. Sú to len označenia zariadení, teda Air x 90 ma maximálny výkon 11,92 kW a Air x 13 ma maximálny výkon až 14,52 kW. Mal by som teda uvažovať možno aj nad verziou AIR X 70 s výkonom 8,45 kW?
Odpovedať
Našiel som takúto tabuľku max. výkonov IVT TČ pri výstupnej teplote do UK systému 35° a 45°.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Bral by som silnejšiu verziu a cyklovať nič nebude je to veľká podlahová plocha prípadne sa tam vie vždy dať nádrž napr 100l na zväčšenie objemu ale to ani nebude treba. Sám mám 7kw a stratu 4,5kw a zapne max 4x Stačí nastaviť teplotu keď začne kúriť napr 22,7st a vypnutie 23,2st. Cykluje to tomu kto to nevie nastaviť.
Odpovedať
Presne ako píše jumt. Cyklovať nebude a to jednoducho. Poradím, treba znížiť teplotu vody na výstupe, tak ani cyklovať nebude pri väčšom výkone mám bez akumulačky takže treba sa z tým pohrať, ale to si treba vedieť poradiť tj. Nastaviť žiaden dom nie je identický. Teraz som zateplil tak uvidím ako tento rok. Mne to šlo v kuse bez cyklovania okrem vysokej tarify a odmrazovania.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?