Tepelné čerpadlo v staršom rodinnom dome

Ahojte máte niekto skúsenosť s tepelným čerpadlom v staršom RD ? a naviac na Orave ? Akurát sme kúpili RD a uvažujeme nad tým a fakt neviem na koho sa obrátiť každý má iné skúsenosti .. Prípadne viete niečo odporučiť alebo nejaký typ :-| :-) Ešte raz ďakujem za rady a reakcie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@simona123456789 cim a ako sa tam kurilo doteraz?
Odpovedať
a ja citam ze "tepelne cerpadlo a straší" :-D
Odpovedať
@majkoj nijako ten dom bol neobyvany iba postavený iba komín tam je
Odpovedať
@vianeli :-D heej zle mi to zobralo
Odpovedať
Profilova fotka
@simona123456789 pre serioznu radu treba vediet potrebu tepla domu, inak nebudes s TC spokojna. Na TC treba mat podlahovku (aj ked predajca bude tvrdit nieco ine), inak to nema velky vyznam. Pokial mas na blizku plyn a pripojka nebude extra draha, bude to vyhodnejsia investica.
Odpovedať
@majkoj ďakujem za radu áno plyn sa nachádza v dedine ale prípojka aj s pecou nás vynde skoro 10 000 tak preto uvažujeme o TC
Odpovedať
Profilova fotka
@simona123456789 problem je v tom, ze v starom dome nemusi stacit podlahovka a s radiatormi bude mat TC malu ucinnost.
Odpovedať
No vsetko zalezi v akom stave je dom. V kazdom pripade cim horsia energeticka bilancia domu tym rychlejsia navratnost. Navrhujem prerobit dom a potom ist do TC. Inac u vas na Orave je jedna firma ktora nielen predava ale dokonca vyraba tepelne cerpadla - mygren. Pan sa ozaj vyzna a urcite poradi. Takisto SVK tepelne cerpadla sa vyrabaju aj vo Zvolene - wamak. Myslim ze TC je super vec len navratnost si musi spocitat sam. V kazdom pripade ide o neuveritelny komfort a cistotu oproti tuhemu palivu.
Odpovedať
Ďakujem krásne za rady
Odpovedať
@simona123456789 najlacnejsia energia je tá ktorú neminiem, čiže ju nemusím platiť. to znamená , vymeniť okná, zatepliť v prvom rade, Ano aj na Orave a aj v staršom dome je možne vykurovať tepelným čerpadlom, priklad reálny (z Liptova) predtým 600€ za uhlie, potom 500€ za elektrinu spotrebovanú tepelným čerpadlom (nezateplený dom, radiátory) V dome tepelná pohoda a pohodlie - za to sa tiež plati :-) staršie domy s TČ do radiátorov, priemerne zateplené majú platby domácnosti celkovo za elektrinu od 110 do 160€ mesačne, netreba sa toho báť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?