Spoluvlastnici

Dobry den, zistila som, ze kataster eviduje Plombu na dome a dozvedela som sa, ze niektory spoluvlastnici (vacsinovy) predali svoj podiel. Je nas tam niekolko spoluvlastnikov a nikto z nich nas neoslovil s predkupnym pravom. Mozeme ten proces zastavit?
Odpovedať
Profilova fotka
@skyvka Ak to nepredali iným spoluvlastníkom ale niekomu úplne inému tak môžeš súd by mal ten predaj zrušiť.
Odpovedať
Pravdepodobne to predali inemu spoluvlastnikovi, takže to bude právne ok. Ak nie tak: Skúste zavolať na príslušný katastrálny odbor okresného úradu, ale pochybujem, že by to riešili. Kontaktujte predavajucich, že si nesplnili svoju povinnosť, nech zastavia vklad, lebo to dáte na súd. Keď prebehne vklad kontaktujte kupujuceho, že predavajuci si nesplnil predkupne pravo a budete sa dožadovať svojich práv. Ak nič nezaberie, tak jedine súd.
Odpovedať
Dakujem a co ak su dvaja spoluvlastnici, ktori chcu dom kupit, kazdy samostatne a nevedia sa dohodnut?
Odpovedať
@skyvka Jeden z nich môže podať žalobu na súd o vysporiadanie spoluvlastníctva.
Odpovedať
@skyvka Alebo to môžu skúsiť cez mediátora - bolo by to rýchlejšie než cez súd.
Odpovedať
Ak nešlo o prevod na im blízku osobu, prevod je relatívne neplatný, teda zostane platný, pokiaľ sa neplatnosti ostatní spoluvlastníci nedovolajú. Tí sa môžu domáhať buď neplatnosti prevodu alebo od nadobúdateľa prevod podielu do ich vlastníctva za tých istých podmienok ako ho on nadobudol sám.
Odpovedať
A suma, ktorá je uvedená v zmluve za ktorú svoju časť kazdy predal, musi byt ponúknutá aj nam? Ci ju môžu navýšiť ? Dakujem za odpoved.
Odpovedať
@skyvka zastaviť to môžete podaním námietky v katastrálnom konaní o povolení vkladu a katastrálny úrad ju musí riešiť. Ak neuspejete tu, tak potom súd. Vlastník podielu, má osloviť všetkých ostatných spoluvlastníkov s rovnakou ponukou ako je dohodnutá so záujemcom o kúpu a nejde len o samotnú cenu ale aj ostatné podmienky podľa budúcej kúpnej zmluvy so záujemcom. Ak chcú predkupné právo využiť viacerí spoluvlastníci a nevedia sa dohodnúť, tak každý odkúpi časť v pomere podľa výšky svojich podielov. Ale podrobnejšie Vám poradí právnik, ktorý sa tomuto venuje.
Odpovedať
@skyvka no kataster by mal taketo veci sam preskumat v procesnom konani o vklade. Nemusi im to zavkladovat ak zisti, ze bolo nieco porusene. Dohodnut sa vlastnici musia, kedze ide o nakladani so spolocnou vecou (obciansky zakonnik)... nemoze kazdy konat na vlastnu past... :-)
Odpovedať
@skyvka Nemôžu previesť lacnejšie než ponúkali spoluvlastníkovi.
Odpovedať
@skyvka @kreola Katastrálny odbor nič také preskúmavať nemusí, pretože nedodržanie predkupného práva spôsobuje len relatívnu neplatnosť úkonu. Opomenutý spoluvlastník však môže podať námietku aj v danom katastrálnom konaní a namietať neplatnosť úkonu. Skúmalo by sa, či predkupné právo bolo dodržané, ak nie, návrh na vklad kataster zamietne.
Odpovedať
@draik jj mas pravdu. Napadnut to mozu opomenuti spoluvlastnici x-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kreola vlastníci by sa mali dohodnúť ale nemusia,stačí ak jeden ostane v nehnuteľnosti a nehnuteľnosť nepredajú, u nás sa o jeden dom súdili viac ako 10r presúdili viac ako bola hodnota zanedbaného domu, až ked pomreli predali to daľší dediči, lebo každý vlastnil len veľmi malú časť, toto by sa tiež malo uzákoniť ako sa plánuje pri pôde zdedí len jeden a ostatných musí vyplatiť
Odpovedať
Este posledna otazka, ci sa da Generealna plna moc, podpisana u notara zrusit?
Odpovedať
@skyvka generálna , to je na všetke zmluvy i v budúcnosti? bežne sa dáva len na konkrétnu, pokiaľ je niekto svojprávny, len nesvojprávnemu pridelí súd niekoho na zastupovanie vo všetkom, ale zrušiť ide všetko ved to ty platíš , ani nesvojprávny to nemá do konca života, ak sa vylieči
Odpovedať
@duzu tety, ktoré predali svoje podieli na dome, vybrali spomedzi seba jednu aby ich pri predaji domu zastupovala. Podpísali u notára Generálnu plnú moc (GPM) na predaj domu a s tym spojené ďalšie úkony. Ale syn jednej z nich, nesúhlasí so sumou, ktorú jeho mama dostala za svoju cas a chce tu GPM v mene jeho mamy zrušiť. Cize od nej odstúpiť. Uz je zápis na nového vlastníka zaevidovaný na lište vlastníctva. Ci sa da v takom prípade odstúpiť od GPM?
Odpovedať
...na liste..
Odpovedať
@skyvka Nie, právny úkon prepisu nehnuteľnosti už bol vykonaný. Spätne nemôže vziať plnú moc. Späťvzatie plnej moci bude účinné až dátumom späťvzatia. Prepis bol urobený v čase, kedy plná moc bola účinná a platná.
Odpovedať
@skyvka synovi to mohla povedať dopredu , on s tým nemôže nič ved mu to napatrí, je ten zápis u nového už platný ? do 14 dní to ide zrušiť neskôr už nie
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. Veľmi ste mi pomohli. Krásne Vianoce prajem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?