Predaj spoluvlastníckeho podielu na dome a pozemku.

Potrebujem radu. Situácia je nasledovná. Babka je menšinovou spoluvlastníčkou domu a pozemku v obci. Pozemok je malý, dom neobývateľný, vlastníkov veľa (8 kusov) a nevedia sa dohodnúť, jediné plus je lokalita (centrum obce). Babka už stráca prehľad a chuť to riešiť. Vyhľadal ju kupec, že chce, aby mu predala svoj podiel. Požiadala ma o radu za koľko to má predať. Cenu som jej poradila a dúfala, že babka predá a bude pokoj od majetku, ktorý neprináša žiadny úžitok (1/3 domu vhodného na zbúranie a podiel na 600 m2 pozemku, ktorý sa vojde do fúrika). Však kupec vie čo chce kúpiť a je to jeho starosť ako to bude ďalej riešiť s ostatnými. Keď žiadal overenú kópiu LV tak som ho niekoľkokrát upozornila, že vlastníkov je viac, je to zložité a mal by sa poradiť s právnikom, on ma len prerušil či to chceme predať alebo nie? Evidentne ignoruje dobre mienené rady a nerozumie tomu. Čo mám robiť? Pre babku je východné predať a mať po starostiach, ale kupec si zarába na poriadny problém. Ak to babka predá spolu s ostatnými vlastníkmi naraz predkupné právo nemusí riešiť, ale kupec stále kontaktuje babku a rieši len jej LV. Čo robiť.
Odpovedať
Profilova fotka
Kupec sa vyzna viac ako vsetci ostatni ;-) Vie preco tlaci na 1 vlastnika. Ak mu preda jeden vlastnik, on moze zacat tlacit na ostatnych. 600m2 pozemok nie je maly, uz vobec nie v centre obce. Poradte sa s pravnikom aj vy
Odpovedať
@veronika40 Ak to niekto chce kúpiť, tak nech mu to predá. Možno ten kupec rokuje aj s inými vlastníkmi a babka o tom ani nevie. Len pred predajom to musí babka ponúknuť na odkúpenie tým ostatným spoluvlastníkom za takú cenu, ktorú to ide predať kupcovi. Ak to odmietnu, tak to môže predať. Keby o to niekto zo súčasných spoluvlastníkov aj mal záujem, tak v podstate to aj tak to predá. A môže jej byť jedno, že komu.
Odpovedať
Je reálne kupovať pozemok v podiele 4/216 (ako som už spomenula, do fúrika) a dom 1/3, ktorý je vhodné len zbúrať. Každému platiť overenú kópiu LV 16 € (dom má iné LV ako pozemok) + cena za zmluvy u právnika. Vlastníkov je 8 a niektorý nežijú na Slovensku a 1 nežije vôbec. Niečo tu nesedí buď je kupec skúsený právnik, ktorý to vie bez problémov riešiť (podľa spôsobu komunikácie nepredpokladám) alebo tomu absolútne nerozumie.
Odpovedať
@veronika40 ako pise @sissik on dobre vie, co robi a ver tomu, ze rozumie. ;-)
Odpovedať
@veronika40 Možno má na to nejaký iný dôvod, o ktorom nevieš. Napr. napadá mi, že možno vlastní nejaký vedľajší pozemok, ktorý nemá prístup z verejnej komunikácie a cez tento pozemok by mohol získať prístup. Vybaviť si vecné bremeno v tomto prípade je takmer nemožné, ale keby vlastnil čo len 1/1000 - nu, tak by mal právo prechodu cez pozemok. Alebo jednoducho potrebuje vlastniť v danej obci nejakú nehnuteľnosť, aby mohol vyvíjať nejakú inú aktivitu. Alebo sa potrebuje prihlásiť na trvalý pobyt, aby mohol dostať nejaký parkovací preukaz. Nejaký dôvod na to bude mať. Ak to chce, predajte mu to. Tebe môže byť jedno, prečo to chce. Ostatní spoluvlastníci ťa nemusia zaujímať, aj tak sa neviete dohodnúť.
Odpovedať
@veronika40 ako napisal chrobak, staci ked ponukne najprv ostatnym a ked nebudu chciet preda zaujemcovi, kupec nemusi riesit s ostatnymi nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@veronika40 moze kludne predat, ale ako pisali vyssie mali by ponuku dostat aj terajsi spoluvlastnici, pre nieco sa asi zaujma prave o babkinu cast alebo sa vy opytajte spoluvlastnikov ci ich oslovil niekto :)
Odpovedať
Mňa by zaujímalo načo od Vás žiada "overenú kopiu LV"? LV si môže vyžiadať na katastri ktokoľvek, teda aj potencionálny kupec, nemusíte mu ho zabezpečovať vy, a už vôbec dávať mu nejaké overené kópie. A keď chce silou mocou kupovať, dalo by sa zjednávať aj nech si zaplatí vyhotovenie zmlúv a samozrejme poplatok za návrh na vklad. Samozrejme babka by si - s Vašou pomocou - mala návrh zmluvy riadne prečítať a nekonať pod nátlakom.
Odpovedať
@katkasav To zaujíma aj mňa. Ponúkla som mu, že mu vytlačím výpis LV z Katastrálneho portálu, ale on výpis nechce. Požaduje overenú kópiu LV, vraj aby mohol dať vyhotoviť kúpno-predajnú zmluvu. Ale na overenom LV budú už osobné údaje o babke (rodné číslo) a napadlo ma že ich môže zneužiť. Poplatky chce zaplatiť, len musím babku priviesť na Kataster, aby požiadala o overené LV.
Odpovedať
@veronika40 ale zmluvy môže pripraviť vopred aj bez udania osobných údajov. Keď budete súhlasiť so zmluvou, údaje sa doplnia.
Odpovedať
@chrobak7 @zazzina ja hľadám dôvod prečo to robí, lebo na prvý pohľad to vyzerá ako veľká hlúposť od kupca. Kupec nevlastní vedľajší pozemok, vlastníkom je problematický sused o ktorom viem, že má podiel aj na pozemku babky. Overené LV platí na právne účely (kúpna zmluva) 3 mesiace. Babka bude musieť čakať na odpoveď 2 mesiace ak ponúkne svoj podiel zvyšným spoluvlastníkom. Kupec má 1 mesiac na to, aby podpísal s babkou zmluvu a dal ju zavkladovať na Kataster. A potom bude v situácii mojej babky, môže sa ísť pozrieť na svoj podiel ale nemôže búrať dom ako plánuje. Ja som mu povedala nech rieši všetkých spoluvlastníkov naraz, pre mňa logické riešenie 1 zmluva + 1 poplatok za vklad na katastry + netreba čakať či si niektorý spoluvlastník uplatní predkupné právo.
Odpovedať
@veronika40 Nemusíte s babkou ísť na kataster, overený výpis z LV ti urobia aj na pošte, ak tam je služba IOMO. Stojí to ako na katastri - 7,90 €. Jedinou nevýhodou je, že to nie je na počkanie, ale na druhý deň. Ak chceš vedieť, prečo má taký záujem o pozemok, tak sa ho opýtaj. Ale je to jeho vec, nemusí ti to povedať. Ak mu nedôveruješ alebo sa vám zdá byť podozrivý, tak to nepredávajte. My nevieme, aké sú jeho dôvody, tu nikto krištáľovú guľu nemá.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@veronika40 babka nemusí chodiť na žiaden kataster, LV dajú komukoľvek - "kupec" ho už mohol dávno mať a nie ťahať kvôli tomu babku po úradoch
Odpovedať
@spiderhst áno, takto som to myslela aj ja. Právnik bude mať dosť práce správne uviesť čisla parciel, podiel a výmeru. Babka kým nájde okuliare :-) a všetko skontroluje či sedia čísla, a potom ešte raz ja skontrolujem, to nejaký čas potrvá, to si súdny človek uvedomuje. Doplniť osobné údaje je už maličkosť. Preto uvádzam, že je hlúposť čo robí kupujúci. Načo mu je overené LV, ktoré môže použiť len 3 mesiace. Ak to nestihne môže žiadať nové. Čistá strata času a peňazí. Buď je to s prepáčením hlupák a babke hrozí že ju bude neustále obťažovať kupujúci. Najskôr aby predala, potom že je problém a chce nové LV a nakoniec že zle kúpil a pod. Alebo niekto chce týmto spôsobom zneužiť jej osobné údaje.
Odpovedať
A má "kupujúci" peniaze? Na tú starú chajdu úver nedostane.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za info o pošte, to som nevedela. Dôvod prečo chce kúpiť viem. Zbúrať starý dom a postaviť nový. Starý dom je postavený na hranici pozemku :-( Môže niekto takúto hlúposť myslieť vážne (údaje o výške podielov som už uviedla. Podľa môjho odhadu to pre cudzieho človeka nemá skoro žiadnu hodnotu), alebo som nesprávne odhadla kupca ja.
Odpovedať
@veronika40 je to pravdepodobne clovek ktoremu iny vlastnici nevadia, sak sa stym nic nerobi, a zrejme si vie potom urobit "poriadok"
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobrý deň chcem sa opýtať kupili sme s manželom dom vsetky pozemky su nase aj pod domom len vpredu pred domom 50m2 nepatri nam tak sme kontaktovali majiteľov pozemkov ze ich cheme odkúpiť ale oni to nechcu riešiť ani predat ... potrebujeme si prerobit strechu bez toho nam nedaju hypotéku ci sa to da dako riešiť dakujem pekne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?