Prevod spoluvlastnickeho podielu kupnopredajnou zmluvou alebo darovanie?

potrebujem, prosim rychle odpovede... manzel je spolu so svojim bratom vlastnikmi nehnutelnosti/vyse 5 rokov dedena v prvom rade,po rodicoch/.kedze je to nutne/fin.dovody/z nasej strany predat,chcem sa spytat,ci je nejako vyhodnejsie /bez platenia dalsich poplatkov za notara,atd/previest ako predaj riadne kupnopredajnou zmluvou alebo darovat svoju cast synovcovi/synovi toho kupujuceho/,ktoremu to bude cele patrit vo finale. Oni by nam nasledne zaplatili za tu cast urcitu sumu,na ruku.ma to nejake uskalia,pravne klucky...?pre buducnost,co by to mohlo pre nas znamenat?ja som za klasicku kupno predajnu zmluvu a nech si nasledne s tym svagor robi co chce....manzel chce darovacou zmluvou,aby nam nevznikali nejake dalsie poplatky,nemame s darovanim nijake skusenosti,sami mame dieta,tak aby v buducne nieco nevyskocilo :-|,a tie vztahy s tou rodinou su skor vlazne....presne vycislili poplatky za roky,co sa kvazi starali....hoci aj my sme platili poplatky a dane...cize take su to vztahy :-( dakujem za rady,zajtra sa mame vyjadrit,u nas je bojova nalada,prepacte za chyby
Odpovedať
Nie som právnik tak ber rady srezervu - len orientačne ;-) Ak použijete kúpnu zmluvu tak predávajúci (teda vy) budete platit daň z príjmu. Príjem z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku) je od dane oslobodený až po uplynutí 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia. Teda ak už ste spluvlastníkmi aspoň 5 rokov tak daň z príjmu pri predaji neplatíte. Notára nepotrebujete ak si kúpnu zmluvu urobíte, stačí overit podpisy predávajúcich a podať s návrhom na vklad na kataster. Kolky za prevod zvyknú platit kupujúci alebo podľa dohody. Ak dáte do kupnej zmluvy nižšiu sumu, tak by mohol nastať problém ak by sa prevod z nejakého dôvodu nezrealizoval - zastavené knanie na katastri. Potom sa nehnuteľnst (podiel) vracia predávajúcemu a kupujúci dostane naspät peniaze vo výške pdľa kúpnej zmluvy. Takže zase skôr prblém na strane kupujúcich. Vy ste v pohode ;-) Darovanie vám neporadím. Viem, že je v niektorých prípadoch žiadať vrátenie daru, ale nebude to také jednoduché. :-)
Odpovedať
@maria123 to bolo pre teba, vyššie
Odpovedať
V danom prípade je oslobodenie od dane z príjmu, a teda aj zdravotného odvodu. Ak si chcete nechať zaplatiť, tak použite kúpnu zmluvu. Je to pre obe strane právne istejšie.
Odpovedať
Predať normálnou kúpnopredajnou zmluvou. Minule to tu bolo,aj ja som sa zmýlil,že v prípade dedičstva sa neráta čas päť rokov ale aj obdobie počas ktorého vlastnil nemovitosť zomrelý po ktorom sa dedí. To však aj tak nieje Váš prípad,keďže je manžel vlastníkom viac ako päť rokov. Neplatíte žiadne dane len poplatky na katastri. Kúpne zmluvy niekde vypracujú aj realitky a lacnejšie ako advokát,ak si netrúfnete sami. :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maria123 Spoluvlastník má predkupné právo. Teda musíte váš podiel ponúknuť na odkúpenie najskôr jemu. Odporúčam písomne, aby ste mali doklad, že odmietol, aby to nemohol napadnúť súdne. Potom riadku kúpnu zmluvu novému vlastníkovi. Teda v tvojom prípade synovcovi - dúfam, že je plnoletý. Ak nie, tak je to komplikovanejšie. Ak je nehnuteľnosť zdedená v priamom rade a poručiteľ( ten po kom ste ju dedili) ju nadobudol aspoň pred 5 rokmi pred zdedením, tak dedič pri predaji takejto nehnuteľnosti je oslobodený od dane z predaj nehnuteľnosti. Čiže nie je rozhodujúca lehota od zdedenia ,ale od nadobudnutia poručiteľom.
Odpovedať
martuska75 draik dodok ve_ki tak som to aj ja myslela,ze klasickou zmluvou,len manzel rovno navrhol darovaciu,ze nebudeme este platit poplatky u notara apod,bolo to narychlo,bol postaveny tou druhou stranou pred hotovu vec,ja nemam rada takyto natlak... viem,ze sa plati overovanie podpisov na kupnopredajnej zmluve,chcem sa este informovat,poplatok na ziadosti o vklad do katastra 66 e hradi kto?my?alebo je to na dohode? dakujem vsetkym
Odpovedať
@maria123 Poplatok za vklad do katastra je 66,- eur, ak to dávate sami. Ak spišete zmluvu u notára, podá návrh na vklad do katastra on a vtedy sa za vklad platí 33,- eur. Zákon neošetruje, kto to platí, je to vec vzájomnej dohody.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?