Kupno predajnú, alebo darovaciu zmluvu na prepis pozemku?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na názory, či je lepšie napísať kúpno-predajnú zmluvu k pozemku, alebo darovaciu zmluvu. Ide o pozemok mojej mamy, takže by mi teoreticky aj stačila darovacia zmluva, len tú vraj môžu napadnúť ostatní členovia rodiny po xy rokoch. Je pravda, že pozemok síce mama zdedila po svojom otcovi, pozemok je na ňu aj písaným, no údajne by to malo ísť po správnosti ešte na súrodencov starého otca. No neviem, čo v prípade, že vypíšeme kúpno predajnú zmluvu, akú sumu mám napísať do kúpno- predajnej zmluvy, aby mi v budúcnosti dali hypotéku na dom, ktorý budem chcieť stavať na tom pozemku. Ďakujem
Odpovedať
@marcela_77 Ak ti pozemok mama daruje, tak napíšte darovaciu zluvu, ak ho od nej kupuješ, tak kúpno-predajnú. Nešpekuluj nad rôznymi alterantívami, lebo sa ti to môže v budúcnosti vypomstiť. Zastieraný právny úkon je neplatný. Každá zmluva sa dá právne napadnúť, pokiaľ existujú na to dôvody. Aj kúpna aj darovacia majú rovnakú právnu váhu a žiadna z nich sa nedá len tak niekým tretím zrušiť. U oboch však existujú drobné odlišnosti, napr. čo sa týka dedenia po darcovi, prípadne ohľadne vrátenia daru. Ale požadovať vrátenie daru môže len darca, teda mama, ak by si sa k nej správala tak, že by si hrubo porušovala dobré mravy. Banka berie hodnotu pozemku nie podľa toho, aká je v kúpnej zmluve kúpna cena, ale podľa hodnoty uvedenej v znaleckom posudku v čase, keď sa schvaľuje úver.
Odpovedať
Ďakujem veľmi pekne za radu. ;)
Odpovedať
@marcela_77 Daj si radsej kupnu zmluvu.A daj si aku sumu ty chces ved to nikoho myslim na urade ani u notara nezaujima a ani nekontroluje.Daj si 7000e a mas dobre.Ale ani kupna sa neda len tak lahko napadnut ako si kazdy mysli.Akurat pri dedeni ked ti mama zomrie tak o to asi by si ty dostala menej.Neviem ale kdesi som to citala ze sa prihlada na to.Ale to si zisti lebo mozno sa mylim.A preto si daj radsej kupnu a ak chces mama ti moze predat aj za euro ale ja by to tak nechcela ale ludia vseliako svojim pribuznym predaju.
Odpovedať
No ak by som aj dávala kúpnu zmluvu, nemá zmysel do zmluvy dávať na 7.000€, kedže jeho hodnota je momentálne nejakých 4 000 € a ja do neho idem ďalšie 4 000 investovať, aby ako takú takú hodnotu mal.
Odpovedať
@marcela_77 Pri tejto hodnote nemá zmysel zohľadňovať hypotekárny úver. Táto hodnota je veľmi malá na to, aby sa pozemkom dalo ručiť za HU.
Odpovedať
@petka456 Máš pravdu, že darovanie sa môže zohľadniť pri dedení. Vychádza sa pritom z ustanovenia § 471 ods. 2 Obč. zákonníka, ktorý uvádza: ".... Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ..." Takže ak by marcela dostala do daru pozemok v hodnote 4000 EUR, tak pri dedení ostatného majetku by jej podiel mohol byť znížený o túto hodnotu. Nie je to ale automaticky, museli by to počas dedičského konania uviesť notárovi, ktorý by dedičstvo prejednával. Pri tak nízkej hodnote daru to ale nemá až taký význam.
Odpovedať
@marcela_77 A ak nemas nic cim budes rucit tak neviem kto ti da uver.Ja mam s tym tiez teras problem lebo zarabam teda na paske je iba min mzda a zdedila som dom aj s podzemkom a vrazila som uz do nho 45000e a odhadca my spravil odhad na 74000e ale aj tak neviem ci my to bude stacit lebo este takych 40 50000e by som potrebovala.Ale viem ze nemusis nicim rucit v stavebnem sporitelni ale musis si aspon niaky ten rok sporit ale asi aj ked si neni ich klient tak ti niake peniaze uvolnia a potom im to zdokladujes co si kupila.Ale tam maju vecsi urok ale si to radsej pozistuj lebo vsetky banky su dnes dost opatrne.A ci sa da iba podzemkom tak to neviem lebo pre banku to je asi malo.Az sa ti dary viem o com pisem a maj pevne nervy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?