Koreňová čistička odpadových vôd pre domácnosti

Zobraz úvodný príspevok
Máte niekto skúsenosti s výstavbou a fungovaním koreňovej ČOV pre domácnosti? Rada by som vedela, aké je vybavovanie povolení náročné, čo všetko k tomu treba. Aký veľký priestor je potrebný a aké podložie by malo byť pod ňou. diky...
Odpovedať
Profilova fotka
@dada73 ak sa oplatí vyvážať žumpu na centrálnu ČOV, tak áno.Ale je to trochu zložitejšie, nekontroluje sa vývoz žumpy, ale spotrebovaná voda. Práve preto musí byť KČOV väčšia, že sa predpokladá viac osôb, ako je tam v súčasnosti, objekt môže zmeniť majiteľa.
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Pozdravujem chystám sa svojpomocne do realizácie kčov a som vo fáze výberu septiku 🙂 už som si myslel že som múdrejší keď som narazil na toto: https://www.eplastsystem.cz/Septiky-1... Má to nejaké zásadne výhody oproti klasickým 2-3komorovym spetikom? Vyzerá to podľa obrázkov že to je len jedna komora, zeolit filter a tuková plienka.. Ďakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
@noces myšlienka je logická, zachytiť čo najviac NL (nerozpustné látky) už v septiku. Zeolit naviac má schopnosť viazať fosfor. Ale čo ďalej? Kaly čerpať treba, to je v poriadku, zeolit ako filtračná vrstva je dosť malé množstvo, časom sa zanesie. Treba vymeniť, ale v tak malom priestore sa to dá len ručne, je to vhodné do kompostu, ale manipulácia s nevyhnitým kalom je dosť nepríjemná. A treba to sledovať, pretože pri tak malých otvoroch môže dôjsť k úplnému upchatiu. Boli by potrebné referencie z praktického použitia, skúšky z odborných laboratórií nemajú dostatočne vypovedaciu schopnosť, používajú len umelo vytvorené podmienky .
Odpovedať
@jan45 Vďaka za odpoveď, istejšie bude teda kúpiť klasickú trojkomoru. Myslím si že 3m3 na našu spotrebu musia stačiť. Odpad zo záchodu separujeme, denné sprchovanie nehrozí, s vodou sa snažíme nakladať šetrne, používame len ekologickú drogériu. Tie zvárané súdy z polypropylenu sa mi moc nevidia, pozdávajú sa mi tie monoliticke vyrábané rotačným spôsobom.. rád by som nejaký ležaty aby som nemusel príliš hlboko kopať..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň, máte niekto skúsenosti s Ekokockou ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@2danculik Vidím že je to rok staré, ale aj tak odpíšem. Ja som to chcel teraz dávať na chatu, nacenili to na komplet aj so septikom na 7,5 tisíc €. Tak musím nájsť niečo iné.
Odpovedať
@urgy áno aj mu sme kôli cene zmenili na klasickú žumpu, čov nam nepovolilo ŽP 😐
Odpovedať
Profilova fotka
@2danculikje málo miest na Slovensku kde sa ČOV nedá použiť a okolie Senca tam nepatrí, nepovolili preto, že ste nežiadali. Vy ste sa len pýtali medzi dverami a odpoveď bola, že nepovolujú, ale na papier to nedali. A nie je problém ak je pozemok, dorobiť ČOV., zo žumpy sa urobí septik. https://www.modrastrecha.sk/forum/
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Prajem pekny den. Je nutne precerpavanie zo septika do KCOV cerpadlom alebo aj na rovinatom pozemku to ide "samospadom". Za odpoved vopred dakujem
Odpovedať
@kamos166 uz ked to clovek pise, musi mu byt jasne, ze je to hlupost napisat takuto otazku 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@kamos166 rovinatý pozemok ak má spád aspoň 1m je možné použiť. Prvá podmienka je, že kanalizácia bude z domu vyústená -45 cm, spád do septika max. 1% , odtiaľ už môže ísť potrubie so spádom 0,3%. Pri spáde pozemku 50 cm na 15 m je vyústenie cca 0,3 m pod terénom a stačí. Ale treba aspoň základné zameranie a potom sa rozhodovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 dakujem a chapem, presnost nadovsetko
Odpovedať
Zdravim, Co sa tyka pouzitia rastlin, niekde som cital, ze je mozne pouzit aj travnik namiesto rastlin. Ako v takom pripade postupovat ? Predpokladam, ze je nutne najprv odizolovat kamenivo od samotneho zahradneho travnika ( odizolovanie hliny od kamena ). Je mozne vobec pouzit na prekrytie KCOV klasicky travnik ?
Odpovedať
Profilova fotka
@corel66 sú zakryté filtre, pieskové lôžko sa prekryje geotextíliou a zasype, ale cieľom vysokých rastlín je odbúravať nerozpustné látky z filtra. Ale dá sa to urobiť aj ako okrasná záhrada. Vo Švédsku sa pre dlhodobé mrazy používajú len také, je to drahšie.
Odpovedať
@kvazar Nechem rýpať, ale naozaj ma to zaujíma, nedá mi, musím sa opýtať: Keď vám nevadia antibiotiká, ktoré dávkujete priamo do vášho tela (väčšinou orálne), teda zasiahnu a zničia vám celý mikrobióm v čreve a následne sa dostanú do krvného obehu, prečo vám vadia milión krát zriedené reziduá antibiotík na vašom "pozemku pri lese? Napokon, antibiotikum nie je v podstate nič iné, ako produkt plesne. To by ste museli nadvihovať každý padnutý list na pozemku a pozerať, či pod ním nezačína rásť pleseň. A hormóny sú súčasťou v podstate každého organizmu. Ak vám na pozemku niekedy napríklad skapala vrana, jej telo obsahovalo pred rozkladom okrem iného aj hormóny...
Odpovedať
@miso555 takmer 5 rokov stary prispevok a uzivatel je uz neaktivny, ten ti uz neodpise.
Odpovedať
@sousedekovci89 To nevadí, hlavne je, že Pán @jan45 je tu stále aktívny.
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 máte podobnú otázku ako som mal, keď som začínal navrhovať KČOV. Ako technikov nás učili konštrukcie, príčiny a následky len okrajovo. A keď som sa začal pýtať odborníkov z iných oblastí, bolo ticho. Dnes už je situácia iná, sledujú a riešia sa veci, ktoré predtým boli neznáme. Život na zemi z môjho pohľadu ovládajú baktérie, aj narodené dieťa najskôr musí kolonizovať svoju tráviacu sústavu baktériami od matky aby mohlo spracovať výživu. Je to kolobeh prvkov a bol v poriadku dovtedy, kým ľudoa nevynašli "večné " chemikálie, plasty, ktoré sa do organizmu dostanú, nepodielajú sa na jeho činnosti a nevieme aké budú dôsledky ich prítomnosti. Preto je hľadanie spôsobu čistenia vody dôležité. @frantisekca , som rád, že som ešte medzi Vami
Odpovedať
@jan45 To aj ja, pretože vďaka Vám zvažujeme KČOV, keďže to je pre nás asi najvhodnejšia alternatíva, kôli trochu neštandardnej domácnosti. Venoval ste skutočne mnoho úsilia, energie, času do problematiky, riešení a taktiež zviditeľnenia KČOV na Slovensku. Len dúfam, že ešte stále aspoň nejakým spôsobom mentorujete s tou spoločnosťou, čo sa zaoberá výstavbou KČOV.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Chcem sa opytat ci klasicka dvojkomorova zumpa staci ku KCOV. Popripade ake upravy v nej urobit. V PD mam zumpu ,takze ku kolaudacii tam bude musiet byt , nemam cas teraz riesit birokraciu k zmene.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jedendvatri:

Chcem sa opytat ci klasicka dvojkomorova zumpa st…
@jedendvatri Dvojkomorová je postačujúca, keby ste je u veľmi chceli vylepšiť, zaveste v nej fólie. Ale nechápem, na čo sa robí dvojkomorová žumpa, vnútorná priečka je pri žumpe zbytočná, len zo statického pohľadu má význam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@jedendvatri Dvojkomorová je postačujúca, keby st…
@jan45 dakujem pekne folia - ucelom je dokladnejsia separacia? do oboch komor? Uvepnit len z hora alebo aj po bokoch ? Staci nalepit purpenou ,mamutom alebo to vyzaduje nejaku odolnejsiu montaz? Nopovka bude postacujuca?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jedendvatri:

@jan45 dakujem pekne folia - ucelom je dokladne…
@jedendvatri hore zavesiť na trubku alebo pripevniť na strop, na stene netreba, cieľom je predlžiť trasu vody. Ale dvojkomorová stačí.
Odpovedať
Zdravím komunitu. Realizuje niekto KČOV na východnom Slovensku? Posúdenie, projekt, realizácia? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od branopetro:

Zdravím komunitu. Realizuje niekto KČOV na východ…
@branopetro je to tak malý rozsah prác a také neznáme, že s tým sa firma neuživí. Sú návody ako nato a podľqa projektu to každý remeselník urobí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@branopetro je to tak malý rozsah prác a také nez…
@jan45 ďakujem za odpoveď. Tak na začiatok by možno stačil ten projekt, len nepoznam (neviem sa dopatrať) kto na východe také niečo projektuje.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od branopetro:

@jan45 ďakujem za odpoveď. Tak na začiatok by mož…
@branopetro asi len ja, Slovensko je malé. zember45@gmail.com, parcela kataster, posúdim možnosti (nezáväzne), vysvetlím základné poýžiadavky, potom projekt
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@branopetro asi len ja, Slovensko je malé. zember…
@jan45 ďakujem za usmernenie, ukladam si na Vás kontakt. Pekný deň.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?