Horúca

Prístrešok pre 2 autá - rozmery

Ahojte, Kuknite prosím obrázok a poraďte :) Aktuálne máme pripravené pätky pod 6 stĺpov - základ + DT40. Stĺpy budú murovane z plotových tvárnic preblok - je z nich aj predný múr a teda stĺpy budú rovnako 40x40. Rozpon medzi rohovými stĺpmi je 4m a 7m. Pripravené sú aj pätky v strede na dlhšej strane. 4m je málo a je to z dôvodu kolízie s kanalizáciou, ktorá by sa inak musela prekladať. Riešiť to budem presahom strechy, ktorá bude pultová so sklonom dozadu. Mám ale pár otázok a prosieb o radu: - je potrebné, resp. za akých okolností nebude potrebné robiť stredné stĺpy? (Ocel pomúrnica "I", ...) - vadí, že na kratšej 4m strane sú len 2 stĺpy? - akú výšku odporúčate? Parkujeme 2 kompaktné suv. Návrh je - v predu 10 tvárnic nad terén a v zadu 8 - akú krytinu by ste odporučili? Na dome je A strecha s čiernou bet. krytinou. Možno plech kvôli váhe? Ďakujem za pomoc a rady :)
Odpovedať
Profilova fotka
Na um bude už poriadny oceľový profil. Reálne to je. Záleží kde je stavba umiestnená (zaťaženie vetrom a snehom). Ľahká krytina tomu pomôže. Plechu by som sa nebál, kľudne škridloplech, aby to tak nebilo. Záleží...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od leluka:

Ahojte, Kuknite prosím obrázok a poraďte :) Aktu…
@leluka pozri na inspiraciu,rôzne varianty v Hornbachu a skus prispôsobit na tvoje podmienky. https://www.hornbach.ch/de/c/garten/g...
Odpovedať

@leluka - ak Ti to neprekáža z nejakých estetických dôvodov, tak tie prostredné stlpy tam nechaj. len potom tam budú musieť byť 2 garážové brány (čo podľa mňa ani nie je na škodu veci) - rozpon 4 m na "kratšej" stene nie je vôbec tragický. Naopak, ja by som doporučoval aspoň cca 5 m, lebo dĺžka garáže 4 m je podľa mňa málo. (okrem toho, nikdy nevieš, aké auto tam bude stáť v budúcnu) - vnútorná výška okolo štandardných 2,5 m - krytina plechová, prevedením a farbou prispôsobená streche domu - konštrukciu stropu/strechy nekombinuj s nejakými oceľovými nosníkmi. Daj všetko z dreva a kde bude treba tak len hrubšie/tenšie prierezy.
Odpovedať

@leluka vysku by som dal kludne do tych troch metrov. niekedy je lepsie mat tam este kus rezervu. krytina staci kludne plechova, da sa vybrat kadeco a viete do dobre doladit urcite ku zvysku domu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@leluka - ak Ti to neprekáža z nejakých estetic…
@petersd garazove brany veru nie :) bude to len otvoreny pristresok. 4m viem, ze je malo a dovod je popisany v prispevku. Budem to kompenzovat presahom strechy. Teda ak by sme tam ten stlp nechceli, viem pouzit drevo na rozpon 7m?
Odpovedať

@petersd garazove brany veru nie :) bude to len o…
@leluka Áno, sú rôzne typy strešných drevených konštrukcii (napr. väznikový krov) kde napr. ani rozpon 10 - 12 m nie je problém. Prečo je problém kanalizácia vs. dĺžka garáže? Garáž, resp. prístrešok nemôže byť nad kanalizáciou ?
Odpovedať

@petersd garazove brany veru nie :) bude to len o…
@leluka u nas na Orave vyslo drevo na tento rozpon 7 metrov, ale islo o 2 hranole 20x20, nad sebou a spojene na viacerych miestach seobtycami Strecha so sklonom 22 stupnov, krytina plech
Odpovedať
Ten stĺp vpredu v strede vás bude dosť obmedzovať. Máme rozpon 8 metrov bez stredového stĺpu, nosník z lepeného profilu.
Odpovedať

@leluka Áno, sú rôzne typy strešných drevených ko…
@petersd pretoze popred patky ide kanalizacie a ine siete (na tom pochopitelne patky nemozu stat, teda dalo by sa, ale nechcem). Vidno na foto - oranzova a modra. Dalej = pred kanalizaciu tiez patky nemozem robit, lebo by uz zasahovali do prejazdu brany. Toto je najvhodnejsie miesto a chydajucu strechu uplne v pohode porieaime presahom strechy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

Ten stĺp vpredu v strede vás bude dosť obmedzovať…
@stowasser aky rozmer a typ ste pouzili prosim?
Odpovedať

@stowasser aky rozmer a typ ste pouzili prosim?
@leluka To musí podľa vašich požiadaviek vypočítať statik. Pre orientáciu-> my máme dĺžku 8.600mm, šírka je asi 220 a výška 360, alebo 400 mm. Spolu 3 ks stáli pred 12 rokmi cca 1000€ od Jafholzu.
Odpovedať

@petersd pretoze popred patky ide kanalizacie a i…
@leluka ... a popod dom Ti neidú žiadne rozvody? "... teda dalo by sa, ale nechcem..." Nikdy nevieš, čo bude v budúcnu a či nezochceš ten prístrešok obaliť stenami na riadnu budovu. Uvidíš, aké komplikácie Ti urobí ten presah. Ale nakoniec, je to Tvoje rozhodnutie, rob ako chceš...
Odpovedať

@leluka ... a popod dom Ti neidú žiadne rozvody? …
@petersd vďaka za názor, ale toto je rozhodnuté :) vyhovuje nám to dispozícioiu aj esteticky. Každopádne riešim tu inú dilemu a nie presah.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?