Obklad na polystyrén: lepenie na PS - možnosti

Profilova fotka
Ahojte, nakoniec nejdeme vymyslat hlinikovymi panelmi atd. dala by som na spodnu kocku nasho domu (mame akoby kocku na kocke polozenu) dali by sme klasa obklad ten co ma asi kazdy na dome mari sa mi bridlica vzor? Ale ciernu. Je mozne to nalepit aj na PS? Nedavali sme totiz styrodur a vraj iba na ten sa moze lepit obklad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ev1504:

Ahojte, nakoniec nejdeme vymyslat hlinikovymi pan…
@ev1504 ja som to lepil na polystyren ktory som prekotvil na sietku. Lepil som to mamutom. Zatial drzi, skusal som aj niekde odtrhnut a je to pevne. Cierny mramor stiepany predpokladam ze myslis. 15x70cm?
Odpovedať

@ev1504 Môžeš, keď odpadne, budeš riešiť. Základ je armovacia sieťka, aká sa použila... Pod ťažký obklad má byť takzvaná pancierová a samozrejme s patričným kotvením.
Odpovedať

@ev1504 z akého dôvodu ste na najexponovanejšiu časť nedali styrodur? Okrem mechanickej expozície je styrodur oveľa odolnejší aj po stránke vodnej rezistencie. Má uzavretú bunkovú štruktúru aj je vodeodolný, čo obyčajný EPS nie je. Šetrili ste na nesprávnom mieste. Ja by som na EPS tiež ťažký kameň nedával. Podľa mňa oveľa lepšie urobíte, ak to normálne zatiahnete silikonovou omietkou.
Odpovedať

@ev1504 silikonová omietka je vodeodolná, takže voda po nej bude stekať a dovnútra sa dostane iba minimum.. Silikonová omietka je paropriepustná, takže ak už sa do EPS nejaká vlkosť dostane, lebo to sa vylúčiť nedá, tak sa z nej vie ľahko odpariť.. No a silikonová omietka je ľahká, takže nezaťaží zbytočne polystyrén, ktorý má obmedzenia pri veľkej váhovej záťaži.. Jediné negatívum proti kameňu je, že silikonová omieta nie je taká pevná-nevydrží také hrubé nárazy, ako by kameň vydržal. Ale ak dobre spevníš povrch vrstvami sieťky a klebru na polystyréne, tak aj silikonová omietka môže dobre slúžiť na exponovanom mieste domu. Len škoda, lebo tu naozaj mal byt XPS, nie EPS.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@ev1504 z akého dôvodu ste na najexponovanejšiu č…
@zicher obklad sa dá lepiť aj na minerálnu vlnu, takže nevidím až taký problém s eps. Robia sa nové niekoľkoposchodové bytovky s lepeným obkladom a tehličkami, tak prízemie na dome by mohlo zvládnuť. Známy majú tiež na eps lepené tehličky (nejaké originál pálené), ale dali tú pancierovú sieťku a drží (susedný dom podobne). Nehovorím že xps je zbytočné, ale neviem či všetci prízemie dávajú do xps, ak raz plánujú obklad.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@zicher obklad sa dá lepiť aj na minerálnu vlnu, …
@marsdm nebránim sa a súhlasím.. Mám tiež zateplené vatou.. ALe spodnú základovú časť som zateplil XPS. Z dôvodu,, ktorý som uviedol. Hydroizolačné a tiež mechanické vlastnosti XPS. Ja nevravím, že to nejde. Ja vravím, že sa šetrilo na nesprávnom mieste. Tých pár eur v konečnom dôsledku preplatia na kvalitnejšom kotvení, sieťkovaní a menej kvalitnej hydroizolácii, čo v konečnom dôsledku nebolo vôbec šetrenie, ale naopak. A kameňom by som EPS dolu neobkladal. Asi záleží aj od toho, aké má ten kameň vlastnosti. ALe preavdepodobne bude piť vodu a nebude tak paropriepustný, ako silikonová omietka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@marsdm nebránim sa a súhlasím.. Mám tiež zateple…
@zicher sokel beriem že má byt v xps práve pre spomenuté výhody a jeho vlastnosti. Ale nie celú výšku prízemia, resp. celú fasádu. Ja to chápem tak, že chcú celú jednu stenu obložiť a to je teda zbytočné celé dávať do xps. Keď tam má byť obklad, tak za mňa dať kotvy a pancierovú sieťku. Inak mne sa viac páčia buď tehličky ako bývali kedysi (ale musí tomu korešpondovať aj zjedol domu), alebo keď to má byť vzor ako kameň, tak kamennú dyhu. Je to ľahké, tenké a väčší formát.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?