Hlineny dom

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ci tu naj dem niekoho kto ma este hlineni dom. Jak je spokojni, ci sa neboji ze to spadne 😀 predsa len uz to ma svoje roky a podstate material uz nedrzi tak pokope. A cim ste zateplovali aký material ste použili ?
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel124 hlineni dom... urcite mas na mysli dom zos valkov... cize nepalenej tehly... v juznej amerike su z toho postavene stavby, pyramidy co maju cez 1800 rokov... takze nedrzi pokope je dost relativne....... zateplit taku stavbu mozes len s difuzne otvorenou izolaciou
Odpovedať
Profilova fotka
@marcel124 murivo treba podrezať, to je pri valkoch jednoduché, potom môžete izolovať hocičím . Pevnosť muriva je daná jeho vlhkosťou.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimms lenze tam moc neprsi ale nazivo je to monumentalne 😉
Odpovedať
@jan45 ked ho podrezem neposkodim izolaciu ktora tam je. Dom nevlhne je zdraví. Len co sa bojim ze napr. ked zateplim polistirenom tak dom prestane dýchať.
Odpovedať
@mimms tak predsa len je to hlina. Vetsinu co citam tak to ludia radšej buraju.
Odpovedať
Mam nieco podobne, kombinovane mury z nabijanej skvary a valkov. Ak si mal moznost stavat na danom mieste, nezavahal by som s buranim, zial mozem max udrziavace prace. Reci o zdravom byvani ... Po novom sa nepalena tehla nesmie pouzivat na nosne mury a pri vypocte tepelnych strat je rovna betonu, zateplenie max komplikovane. Stale sa presviedcam o vyhodach toho materialu no nezabera to. Podrezanie mame za sebou, kedze som ho robil cez nabijanu skvaru, nekonecne a komplikovane. Uvidim co najdem casom pod omietkou. Ak sa da burat a stavat na novo to je moja rada, samozrejme ak nemate specialnu vazbu na tuto stavbu (vztahovu, historicku,...)
Odpovedať
Profilova fotka
@atack "Po novom sa nepalena tehla nesmie pouzivat na nosne mury a pri vypocte tepelnych strat je rovna betonu" aký máte zdroj na takéto tvrdenie?
Odpovedať
Podla vyjadrenia statika o nosnom materialy a to druhe z projektu kurenia, ktory mi spracovali asi pred mesiacom.
Odpovedať
@atack tak pohuzial burat to nemozme keďže sme to kupuvali a novy by sme si dovolit nemohli. Bohuzial nam bolo zamlcane ze je to hlina a nas to ani len nenapadlo ze by to mohlo byt este hlineni dom. Tak musime pracovat s tým co mame. ale tiez si myslim ze tepelne vlastno su na bode betonu je to citit ze to teplo uteka rychlejsie jak v normálnom. Podpilovali ste a menili ste izoláciu ci ste len podpilili kvoli zatepleniu.? Stoho mam najvetsie o baví ze ked napr postavim novu strechu tak ze to niekde povoli ta hlina nema urcite taku nosnosť jak klasicke tehly.
Odpovedať
@marcel124 podpilit/podrezat znamena izolovat kedze vacsina hilenych domov ziadnu hydroizolaciu v muroch nemala (reps.mala tzv. terovy papier, ktory sa po XX rokoch rozpadol). hlinene domy vacsinou nemali ani ziadny veniec takze pred akoukolvek vymenou strechy by som dal pozor aj na tento detail.
Odpovedať
@marcel124 podpiloval som kvoli spodnej vode, kedze sa tam par rokov nebyvalo a nekurilo, zacali mury aj podlahy tahat vodu. Podrezali sme ho cez nabijanu skvaru, co je cca 10-15cm nad sucasnou podlahou, kedze ta je prevazne pod urovnou dvora, obkopali a styrodurom zateplili cca 60-70cm zaklad a 60cm sokel po uroven druhej rady valkov, dal som 100mm styrodur. Dnu planujem vytvorit izolacnu vanu s prepojenim na hydroizolaciu v podrezanymi murmi. Dalsie zateplenie je strom, tam viem dat do 20cm vaty a cca 15cm polystyren do podlah. Samotne valky zatial neriesim, mozno v buducnosti dakou vatou, ak bude kto vypocitat ako a kolko. Akurat uz viem, ze sa s nimi musi velmi ale velmi pomaly. Opravovali sme totiz jednu vonkajsiu stenu, nasledne rabicove pletivo, historicky prednastrek, historicku omietku a na odporucanie paropriepostnu silikatovu omietku, vsetko nie prave najlacnejsie materialy a po zime praskliny a zduta omietka. Nechali sme valky "len" dva letne mesiace obschnut a to bolo zial malo. Valky potrebuju svoje a skor dobre rady od skusenych, ako mudrlatske reci od stola. Kazdopadne nas stoji uz skoro 90 rokov a snad mu este par doprajeme.
Odpovedať
@marcel124 prevec ci nemas nahodou veniec, na nasom je cca 40cm vysoky zo skvarobetonu, pevne dufam, ze uplne dookola. Kedze mam eternit, raz planujem vymenu, no vzhladom na valky len plech, alebo cim dalej tym viac rozmyslam nad stresnymi panelmi z pur peny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marcel124 najekologickejsie, najkvalitnejsie byvanie je v hlinennej stavbe... (samozrejme ak je dom odborne odizolovany) nasi predkovia stavali uz za doby bronzovej v tomto style. dokonca aj s izolaciou. boli to dvojite steny s vyplnou zhutnenej slamy, sena... bol to pasivny dom este pred stredovekom... 🙂 valkove domy nemali nikdy hydroizolaciu., akonahle sa v nich nekuri, nebyva, zaplesneju, navlhnu cele mury... tak ako spomenul uz jan45, je preto potrebne zabranit vzlinaniu vlhosti. takyto dom zrekonstruovat nie je jednoduche. chyba v prvom rade odborna skusenost, materialy... a aj ked sa niekto najde, je to financne narocne. a je to na dlhu trat... co sa tyka izolacii, som ti uz hore spomenul ze stavba (izolacia) musi byt difuzne otvorena. ten tvoj novodoby chemicky scheiss ako si pises "polistiren" by ten dom zadusil... nastuduj si co je difuzne otvorena stavba, ale aj nieco o hlinennych stavbach... hned prides na to, ze dopadnes urcite ako ostatni...., ma to ale vyhodu, ze je to ekologicke.., mozes to zaorat do zeme... prial by som si ale, aby si nebol ten pripad..
Odpovedať
Profilova fotka
a tu mas nieco na inspiraciu z hliny pri novostavbe......... https://www.rammedearthconstructions....
Odpovedať
Profilova fotka
.
Odpovedať
Profilova fotka
kkso,že podrezať hlinený dom 😄 začiatok konca pre hlinený dom,čo drží pokope vďaka miernej vlhkosti,na znížení vlhkosti sa používa ,,meliorácia ,,okolo domu.stiahnuť vodu od domu,poprípade aj v interiéri. odkopanie zákl.(pravde podobne budú kamenné,alebo tehlové.navezenie makadamu,udusanie. podrezanie hlin. domu má za následok vysušenie hliny a následne drolenie
Odpovedať
@matko101112 Tiez som take pocul,len som nemal odvahu napisat,aby ma nezozrali... 🙂
Odpovedať
bol som v Tunise a býval som v hlinenom dome , múry cez 1 m vnútri teplota nepresiahla 25 a vonku 45, už ráno 30, okolie samí piesok,zelené len okolo hotela, nonstop zavlažované s odparenej slanej nepršalo tam večnosť, do mora ústila rieka , suché koryto široké 300 m, žiadna klíma , žeby ozaj hlina neizolovala?,
Odpovedať
@duzu urcite mate pravdu, aj ja mam v lete prijemnych 20 dnu. Inak aka je vo vasom regione nezamrzajuca hlbka zeme? 🙂
Odpovedať
@atack teraz sú mierne zimy neviem či premrzne 50 cm, no v 67 bolo -33 a zamrzla voda hlbka 80 cm, posledný rekord bol jan 2017, 20 dní v kuse teplota pod -25 , no veľa snehu voda nezamrzla,odvtedy len tieto vianoce zo snehom asi 20 cm no teplota už len -2, pred týždňom najviac pod -10 3 dni
Odpovedať
@duzu dakujem, takto presne som to necakal. Vacsina hlinenych domov je od 40 do 80cm hruba a ta hlina je riadne lisovana, cize porovnatelna so zemou, vlozena slama je skor na sudrznost ako na tepelnu izolaciu. No je pravda, ze dokaze naakumulovat mnozstvo tepla aj vlhkosti, nie nadarmo zacali vyrobcobia chrlit hlinene prieckovnice ci omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
ale definícia hlineného domu je ,,super,,Filozofia je založená na využívaní najstaršieho a najosvedčenejšieho stavebného materiálu - ZEMINE.Podstata hlinených domov spočíva v ochrane stabilizovanej zeminy cementopieskovým obalom. Cementopieskový obal s pridaním perlitu chráni zeminu pred nepriaznivými vplyvmi okolitého prostredia a zvyšuje tepelno-technické parametre steny. Hlina ako stavebný materiál je vysoko efektívna v absorbovaní tepla, ktoré je v stenách akumulované, čím sa udržiava vnútorná teplota na rovnakej úrovni aj pri výkyvoch vonkajšej teploty. Znižujú sa tepelné straty vedením tepla maltou až o 90% (steny sú jednoliate kompaktné, z jedného materiálu), čím vzniká úspora energie pri vykurovaní. Tepelný odpor R= 3,0 (m2 .K)/W. Hlinené steny majú schopnosť prijímať a vydávať vzdušnú vlhkosť, čím sa stálou vlhkosťou vzduchu v obytných priestoroch vytvára príjemná vnútorná klíma (podporne pôsobí pri liečbe astmatikov, alergikov a reumatikov). Bývanie v takomto dome pôsobí blahodárne na zdravie jeho obyvateľov.Výrobou stien priamo na stavbe pomocou stavebného debnenia zabezpečíme vysokú kvalitu povrchov a mimoriadnu presnosť ich tvarovania, čím sa dosiahne vysoká estetická úroveň. Zemina je mimoriadne pevný a pružný materiál vysoko odolný voči otrasom a zemetraseniu. Životnosť stavby je prakticky neobmedzená. Lepšie si to ,,kuk,, na nejakom ... tube či v tube? 😛
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu toto co popisujes je tepelná akumulácia a teplotná zotrvačnosť... ...inak aj beton izoluje.......
Odpovedať
@matko101112 ja keď som tu pár krát na fóre napísala ze hlina by sa nemala podrezavat tak ma zvozili pod čiernu zem...
Odpovedať
@matko101112 vela ľudí pise ze podrezat. Ja si tiež myslím ze ked spravim okolo domu drenaz tak to bude efektívne. Nebudu muri vsiakat toľko vody. A nebude my vlnut dom. Izolaciu to uz ma sice asi taku ako pan píše výšie ale asi funguje kedze sa nedostava vlchkost do murov. Hlina vyzera ze je zdrava tak sa my nechce meniť nieco co funguje a este asi aj dlho bude neviem aku ma zivotnost taka izolacia co sa davala voľakedy.
Odpovedať
@mimms tiež si myslím ze polystyrén neni stastna volba. Budem musiet si to nastudovat a poriadne si nechať poradit od niekoho co ma odskusane a funguje.
Odpovedať
@marcel124 dom z valkov netreba zateplovat, on sam si reguluje teplotu a vlhkost velmi dobre 😉 Rekonstruovali sme chalupu z valkov, t.j. z hlinenych tehal. Po zhodeni starej fasady sme zistili, ze na zakladoch je ipa, potom idu styri rady palenej tehly a tak valky. Cize sme nepodrezavali, nakolko steny su suche. Podlahy sme robili odkopanim zeminy, dali sme penove sklo, na to nove hranoly a na nich podlahu, nech to dycha. Steny - vonkajsia omietka s nizkym obsahom cementu (cement sa s hlinou nema rad). Davali sme hrubu jadrovu omietku na rabicove pletivo, nasledne vyrovnavaciu jemnu jadrovku a tak finalnu, ako finalnu sme pouzili Aqua balance od Weberu, ale aj Baumit ma mnozstvo priedusnych omietok s malym obsahom cementu. Vnutorne steny robime teraz, davame sadrovu omietku, pevne verim, ze je to dobra volba, uvidime casom. Btw - chyba, ktoru som spravila, bola ze som dala dve okna plastove namiesto drevenych. Samozrejme, ze ich uz teraz menit nebudem, ale uz teraz viem, ze to bola veeelka chyba. Ostatne okna mame vsetky drevene.
Odpovedať
@marcel124 byvam uz treti rok v svojpomocne rekonstruovanom 3izbovom hlinenom domceku a nemam ziaden problem 😉 Dom je postaveny na betonovych zakladoch, hlinene mury 50cm, vnutorne priecky 40cm, bez venca. Dom som nepodrezaval, ale isiel som cestou odvetravanej podlahy, zateplene 10cm vlna a 10cm xps na zakladoch, odstraneny stary strop a do tramov vlozena 18cm vlna. Krov je povodny ale spevnovany a nove latovanie, skrdila. Vnutorne omietky tiez hlinene. Vsetko od zakladu odizolovane az po strechu najviac ako sa dalo... Aj ja som mal obavu ci nespadne 😄 mal som tu 3och statikov, ktori ma ubezpecili ze ked nespadol doteraz nespadne ani potom. Nemozem porovnat zivot v dome z ineho materialu lebo som vyrastal v panelaku, no nebanujem a nemenil by som za co som mal 😉 dom ma svoju atmosferu a vela ludi neveri, ze je to stary hlineny dom 😁👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?