Okna na hlinenom dome

Profilova fotka
Dobrý deň. Odvádzame okna na hlinenom dome / dome z nepálenej tehly? Čím by sme mohli zatepliť vzniknuté otvory a vyrovnať steny? Je dobre použiť polystyrén?
Odpovedať
Profilova fotka
@tiika bez obáv
Odpovedať
Kludne polystyren, netreba spekulovat s inymi moznostami.
Odpovedať
Co je to odvádzame okná? Ja osobne by som polystyren do domu z nepalenej tehly nikdy a nikam nedávala, hlavne koli paropriepustnosti ktorá by mala byť v takomto dome zachovaná. Tak isto sa vyhnite cementu, ten k nepalenej tehle tiež nepatri Ved je na trhu toľko ekologických materiálov a spôsobov zateplenia načo tam dávať polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
Pretože je to najjednoduchšie riešenie a niekedy netreba zbytočne špekulovať a hľadať možnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@teta_z_lesa Osadzame .. automatické písanie nie je vždy ideál 😀 Ďakujem za radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stano_33 @stano_33 @stano_33 A máte s tým aj osobnú skúsenosť? Nevlhne to potom?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 A máte s tým aj osobnú skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@tiika nie každý má dom z nepálených tehál, ale robil som pamiatky a poznám princípy stavebnej fyziky. Ani použitie PS a cementu nie je vylúčené, pretože sa PS osádza na buchty alebo pásy a odparená voda stúpa v medzere, resp. teplota v medzere má byť nad teplotou kondenzácie. Fakt ale je, že dom z nepálenej tehly treba podrezať, pretože ak sa zmení podlaha, klesne plocha odparovania a voda začne vzlínať do stien.
Odpovedať
@tiika ale keď sa pýtaš priamo čím vyplniť rôzne diery ci medzery v dome z nepalenych tehál najideálnejšie je vyrobiť si hlinenu maltu. Rozmocte zopár nepalenych tehál, pridajte piesok a slamu. Takato zmes je vhodná na všetky výplne, ako malta na spájanie hlinenych tehál, dokonca pri správnom pomere hlina/piesok aj na omietku. Namiesto toho polystyrénu ktorý vám tu všetci odobrili skúste drevovlaknite dosky STEICO napríklad. Z nejedného suchého zdravého hlineneho domu sa po vyliati betónom, osadení plastových okien a zatepleni polystyrénom stala vlhká plesniva búda vhodná akurát tak na zbúranie. Dom z nepalenej tehly si vyžaduje úplne iný spôsob rekonštrukcie ako dom z pálenej, tak pozor na neodborné rady.
Odpovedať
@jan45 nebolo by jednoduchšie namiesto zbytočného podrezavania, betonovania a obliepania polystyrénom opraviť takýto dom pomocou materiálov ktoré na naozaj s hlinou spolupracujú? Podlahy suché, bez betónu, ako izoláciu použiť penosklo a na to drevenú palubovku, omietky hlinene alebo vapenne, izolácie paropriepustne....Ved to je oveľa jednoduchšie a je tam istota že sa nemá co pokaziť..... .
Odpovedať
Profilova fotka
@teta_z_lesa to čo píšete so stavbárinou okolo hliny moc nepasuje. penosklo nie je izolácia, (Je, ale len napílené v doskách a lepené vodovzdorným lepidlom a to by ste sa nedoplatili, ) drevená palubovka bez dôkladného odvetrania zhnije, ak sa odvetrá tak je vlasne neizolovaná , a murivo bez podrezania nebude nikdy plniť funkciu aká sa požaduje. V hlinených domoch sa kúrilo na 16-18°C, dnes na 22°C, je to o 30 % väčšie množstvo tepla a teda aj odparenej vody(aj z podlahy), tá bude kondenzoať niekde inde. Doporučiť techbológiem ktoré korešpondujú so súčasným stavom môžem, ale dopytujúcemiu je to málo platné, nemusí mať odborníkov na realizáciu, preto sa vyjedrujem k možnostiam, ktoré má.
Odpovedať
@tiika moja velmi velka chyba, ktoru som na nasej chalupe spravila (zatial) bola, ze som vymenila stare drevene okna za nie drevene, ale plastove (lebo zamestnavatel preplatil polovicu okien a ja blba som to brala ako super moznost ako usetrit). No, samozrejme nam to otrepali polystyrenom, ved okniari sa neseru ze s cim to chcem mat vyplnene. A cuduj sa svete, v spalni nam neskutocne zacala stupat vlhkost, bolo citit, ako su nou nasiaknute matrace, odvlhcovac sa naplnil za dva dni zo zaciatku. Pouzivame uz teraz mikrovetranie aj ked tam nie sme, tak je to lepsie, ale keby mozem tie okna robit odznova, tak dam jednoznacne drevene a nic nikde netesnim nicim umelym. Tot moja skusenost.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?