Odpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek ano, písali / odporúčali ste mi dokúpiť … @iamriso Pri skladanej 48V lifepo batérií si niekde okolo 60-70€ za kWh. Návodov je plný youtube,pri dodržaní základných pravidiel je to veľmi bezpečné a môžeš ísť na to holými rukami po troch pivách. Ale každý máme svoju cestu.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@iamriso Pri skladanej 48V lifepo batérií si niek… @kejsix teraz je uz asi neskoro... naco dat 1500 za aku, ked mozes sachovat s predajom aut, etc... namiesto porozumenia ze sa v prvom rade treba zbavit nocneho sosania prudu z distribucky... zabezpecit pripravu TUV cez den...Odpoveď na príspevok od rapidek:
@iamriso ty potrebujes preklenut noc a vtedy /had… @rapidek to je síce pravda, ale už som mal len jeden deň pred montážou FVE, čiže by to bolo dosť nekorektné to meniť :) to je mi jasné, že pri HV sú ceny batérie niekoľko násobne drahšie... ,,Teraz zistujes naivne predstavy o samospotrebe. " to ako myslíš?..nie, ja sa len pýtam na funkciu VB od ZSE a doposial mi na to nik neodpovedal (nepotvrdil), či to teda tak je, ako som tu písal (najprv som si to chcel tu potvrdiť a až potom volať do ZSE).. Ja s tebou súhlasím ohľadom fyzickej batérie, ale ako som písal, keby boli na ňu peniaze, tak si ju (možno) kúpim... alebo možno kúpim aj to druhé elektrické auto (lebo do práce je treba nejako chodiť, pre deti do školky / školy atď...) @kejsix už to je jedno, už sa bavme o HV, nie 48V :) Pozri, ja si trúfnem na hocičo, viď. fotky, pár dní dozadu som podľa návodu (písaný azbukou :D ) a videí na youtube riešil problém s voličom radenia v mojom aute, ale nie som elektrikár (ani automechanik) a keď viem, že niečo neovládam (nerozumiem tomu dostatočne a netrúfam si na to), tak sa do toho púšťať nebudem..(podaktorí by sa nepúšťali ani do toho auta a dali ho automaticky do servisu, ešte keď ide o pomerne nové auto).. ale aj preto, že pár týždňov dozadu som videl ako u nás na ulici horí dom aj s FVE (nehovorím, že za to mohla FVE, ale išlo tam o nejakú závadu v elektrine..), preto som chcel, aby mi FVE robila firma, ktorá sa tomu naplno venuje (a nie nejaký ,,hobby elektrikár" PS: žiadne šachovanie s autami nie je, ide o staršie auto a je normálne, že auto časom meníš za novšie (ešte teraz keď nám vláda možno odklepne kontrolu STK každý rok pre autá staršie nad 10 rokov).. :)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek to je síce pravda, ale už som mal len je… @iamriso naivne predstavy o samospotrebe som myslel v style, staci ongridovy menic, "vsetko porobim cez den vsak robim z domu a ostatne lacno poriesi vb".. toto je fatalna chyba, hlavne do buducnosti a nieje to len kupou FV. kde mas upravu systemu TUV /mas dost zohriatej vody, aby ti vydrzala do dalsieho dna? alebo sa bojler skonci o 20:00 a tahas zo siete za plnu palbu?/ nejake vytazovanie ala najprv zohrej vodu a potom nabijaj auto...Odpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek to je síce pravda, ale už som mal len je… @iamriso nemam Flexi VB od ZSE, ale ja som to pochopil nasledovne - nemas uz "VB" ale mas vykup. T.j. ZSE od teba vykupuje v 4roch pasmach (od polnoci do 10tej 0.069E/kWh, od 10tej do 18tej za 0.04E/kWh, od 18tej do polnoci za 0.068E/min a cez vikend/sviatok cely den za 0.041E/kWh). Cize kazdy mesiac ti pride faktura za to kolko kedy posles. Na druhej strane vsetok odber od ZSE mas za cca 0.1E/kWh. Zjednodusene by sa dalo povedat ze za kazdu dodanu 1kWh do ZSE (samozrejme vacsinu posielas cez vikend/sviatok a medzi 10tou a 18tou) si mozes zobrat zadarmo naspat 0.4kWh. Total nevyhodne. V SPP, alebo aj SSE a inde to je ze posles 1kWh a vyberies 1kWh. ZSE je proste 2,5krat nevyhodnejsia ako ostatni.Odpoveď na príspevok od rapidek:
@iamriso naivne predstavy o samospotrebe som mysl… @rapidek ee, preto som išiel do ongridu, že v budúcnosti budem kupovať pravdepodobne batériu (ešte deň pred montážou FVE som s firmou riešil aj batériu)...ja s tebou plne súhlasím ohľadom úspory cez fyzickú batériu, v budúcnosti sa tomu nevyhnem, ale ako som písal, všetko je to o €..proste nemožno mať všetko hneď :) popravde pár mesiacov dozadu som ani nevedel, že budem mať FVE.. keďže mi dieťa začalo chodiť do škôlky a tým som začal robiť ešte kratšie trasy, tak som sa chcel zbaviť čím skôr dieslového auta - kúpil Hybrida, videl som na základe nedoplatku, že mi to dvihlo spotrebu el. energie (počítam tak 2 MW / rok - ale zasa ušporil som na benzíne, tak som sa aj z tohto dôvodu rozhodol pre FVE).. ohrev vody mám zatiaľ riešený cez plynový kondenzačný kotolOdpoveď na príspevok od iamriso:
@rapidek ee, preto som išiel do ongridu, že v bud… @iamriso jasne, zas aj moja chyba, ze som predpokladal plne elektrifikovanu domacnost, co nic nemeni na tom, ze ked zohrejem vodu fv, tak neplatim plyn.Odpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso nemam Flexi VB od ZSE, ale ja som to poc… @zacik tie časové pásma sú mi jasné...ale nikde som sa nedočítal práve tú sumu, za ktorú ja ťahám elektrinu, keď nesvieti slnko (resp. je noc).. asi nebude rozdiel, či máš práve niečo ,,našporené" vo VB alebo sa to ťahá od ZSE (treba elektrinu dohrať počas roka a byť v plusy do konca zúčtovacieho obdobia).. na stránke ZSE je uvedené, že ťahám prednostne z VB, ale cenu za KW z VB / sieť som nikde nenašiel (možno je to tam niekde uvedené, ale nevšimol som si toho...vyúčtovanie ešte nemám, ako som písal, mám FVE len tri mesiace)... tak či je to tak ako ty píšeš = 0,10€ / KW .. ale chápem to tak, že výkup od ZSE je pri zúčtovaní raz za rok z prebytku el. energie vo VB, oni nejakým systémom zaznamenávajú v ktorom pásme sa im poslalo aké množstvo KW... čiže ako si uviedol, najhorší ,,scenár" je pri najnižšej sume výkupu a to je teda ten 2,5 násobok.. chápem, že to je nevýhodné, ale tak potom okrem najideálnejšej spotreby (čo najviac v reálnom čase), tak je dobré mať ešte minimálne 2,5 násobok poslanej / vykúpenej elektrickej energie z VB než energie, vytiahnutej zo siete... mne FVE za tieto 3 mesiace pokryla v reálnom čase 65% energie (chodím neskoro z práce, nabíjanie auta mi dosť zhoršuje %) ale ajtak je to výrazná úspora voči benzínovému/dieslovému autu :D preto aj v tej budúcnosti plánujem ako druhé auto malé elektrické, ktoré sa nabije počas dňa a môžem si autá potom s manželkou meniť, budem brať to, ktoré bude nabité..Odpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso nemam Flexi VB od ZSE, ale ja som to poc… @zacik pri DD3 je to asi takto (ale zasa neviem, kedy je teda VT a kedy NT :D )Odpoveď na príspevok od iamriso:
@zacik pri DD3 je to asi takto (ale zasa neviem, … @iamriso musis to kombinovat tarif zse + tarif zsdis, ten zistis podla kodu co sa vysvieti na elmeri https://www.zsdis.sk/Uvod/Online-sluz... a tu tiez pomaha fyzicka bateria, lebo si ju vies nabit v najnizsej cene (NT zse + NTzsdis)Odpoveď na príspevok od iamriso:
@zacik pri DD3 je to asi takto (ale zasa neviem, … @iamriso ostavat v ZSE s VB je ekonomicky nezmysel a cudujem sa ze si od nich neodisiel este pred letom aby si si "nabil" VB u inej firmy pocas leta. Ked odides teraz, tak co si dobil v lete stratis, co moze byt kludne 3-4MWh.Odpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso ostavat v ZSE s VB je ekonomicky nezmyse… @zacik akurát ZSE to má len krátku dobu,je tam najviac namontovaných FV a taký scenár bude asi všade, nie tak dávno to mala i Magna, následne to zmenila tak že energiu ktorú vyrobíš môže spotrebovať v tom čase aj iný odberateľ ktorého určíš napr. rodičia SSE zas ponúka fyzickú batériu aby v čase ked je malá spotreba sa môže nabíjať nie len z FV a ked je nedostatok môže z tadiaľ čerpať aj pre iných zarábajú dodávatelia každý mal v zmluve že VB , či požičovňa môže hocikedy skončiťOdpoveď na príspevok od zacik:
@iamriso ostavat v ZSE s VB je ekonomicky nezmyse… @zacik ja som pred letom ešte nemal FVE.. VB mám od 1. Júla, áno mohol som hneď zmeniť, ale tak to kludne môžem odísť hocikedy (napr. do SPP), o tie MW podľa mňa nikdy neprídeš, nakoľko pri odchode ti urobia zúčtovanie a tie MW odkúpia (bohužiaľ len za nie výhodnú sumu)