Rekonštrukcia RD - výmena rozvodov?

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, V prvom rade sa vopred ospravedlňujem za "hlúpe" otázky, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou už boli stokrát zodpovedané v iných diskusiách, ale neviem sa v tom zorientovať. Elektrike rozumiem ako hus pivu a mám taký pocit, že každý majster to zo mňa cíti a neberie ma vážne. Situácia: RD v pôvodnom stave, medené dvojzilove rozvody hrúbky 2.5 - 3mm (neviem technické označenie kábla, sú to individuálne kable), rozvádzač pôvodný, keramické ističe, okruhy rozdelené celkom logicky (zásuvky a svetlá zvlášť, každé poschodie zvlášť, garáž, 3x400v, exteriér svetlá, zvyšok isticov netuším k čomu sú). "Krabičky" sú logicky rozmiestnené a prístupné všade, kde je "križovatka" na rozvodoch (už by mala byť jasná tá hus s pivom). Prerábame za plnej prevádzky (deti, starí rodičia, život :) a aj práca z domu), stále je niekto doma. Z tohoto dôvodu prerábam postupne, nie všetko naraz, snažím sa, aby vždy bola "rozbitá" jedna časť/izba v dome, nedá sa odsťahovať celá perepúť niekam inam. Otázky: je potrebné vymieňať všetky káble podľa vášho názoru a prečo? (Budem vďačná za diskusiu) Nie je možné natiahnuť "len" ďalší individuálny kábel do existujúcich husacich krkov (miesto v nich je). Ak áno, dá sa tento krok robiť postupne ako prerábam, doložiť kábel, vytiahnuť do krabicky, ktorá je logicky najbližšie k poistkovej skrini resp. chodbe, odkiaľ ďalší kus rozvodu už vedie do poistkovej skrine? Samozrejme by sa tento kábel zapojil až na záver pri výmene poistkovej skrine, dovtedy čaká nezapojeny v krabičkách. Alebo je tento krok napr. pre bežné spálne zbytočný vzhľadom na "dostatočnosť" existujúcich káblov, napriek tomu, že nemajú zem? Aktuálne prerábam kuchyňu, do ktorej by som potrebovala samostatný okruh. Elektrikári pozrú skrinku, vidia keramiku a automaticky chcú začať tam, výmenou rozvádzača, ale mne to príde nelogické, keďže ešte vôbec neviem, čo nájdem a budem potrebovať napr. na poschodí. Chcela by som kuchyňu napojiť z pivničneho okruhu, kde mám aktuálne voľné dva 400v samostatne okruhy, je to možné/rentabilne? Jednu 400v by som chcela nechať k dispo na tepelné čerpadlo do budúcnosti, na tretej je napojené studnove čerpadlo. Chápem, že občas môže vzniknúť potreba mať 400v zásuvku napr.na miešačku, generátor atď, ale podľa môjho husacieho rozumu mi príde jednoduché na tú chvíľu odpojiť studňu, zapojiť miešačku, urobiť čo treba a zapojiť studňu naspäť... Či? :) Ako zistím, kam idú rozvody z isticov, ktoré sa tvária, že nič nevypinaju? Rozumej - znacim okruhy v skrini tak, že postupne vypínam ističe, behám po dome a zisťujem, čo zhaslo. Mám dva ističe, ktoré však nevypli nič. Dá sa nejako zistiť kam vedú káble od nich? Samozrejme bez búrania stien :) Kabeláž na nový kuchynský okruh - aký kábel/káble na bežné zásuvky (mixér, kávovar, toaster, umývačka atď)? V kuchyni budem mať indukciu (IKEA 230, ale tu som sa dočítala, že sa dá aj na 400v), rúru na inom mieste, nie pod indukciu, chladnička, umývačka (napojená na teplú vodu - skrátený cyklus ohrievania), mixéry, kávovar atď, bežné spotrebiče/odber. Potrebujem dva okruhy alebo tri? Ako by ste to nakablovali vy? Ťahať všetko z rozvodovej skrine, alebo môžem potiahnuť z pivničneho okruhu? Na ňom aktuálne nič nie je, 400v je úplne nevyužitá, 230v ma aktuálne zapojenu iskru na kotol (viem zapojiť do iného okruhu). Ďakujem každému, kto dočítal až sem a pomôže mi pochopiť toto pivo, pretože elektrikár zbadá ženu a namiesto vysvetľovania vydáva príkazy. To mi pod mojou strechou ježí chlpy viac než 230 na jazyku.... :(
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sunny2828 ak planujes indukciu, tak pre kuchynu doporucujem: 1x cyky 5x2.5 (3 fazy) pre indukciu + ruru. 2fazy budu na indukciu (400v), 1dna na ruru (230v). zasuvky nad kuch.linkou dalsi 3x2.5 (16A), ak mas okrem konvice aj kavovar ci iny geret ktory chces pustat spolu, lepsie 2X16A (Tzn. 2 kable 3x2.5). Plus svetlo 10A (moze tam byt mikrovlnka, ledsvetla, digestor). A predpokladam chladnicka+umyvacka. Tzn. dalsi 1-2 okruh. Projekt toto vsetko riesi (co s cim) Vsetko toto sa da potiahnut novymi kablami aj do starej rozvodnice (kym sa neurobi nova). Zapoji sa to bud novym docasnym isticom alebo do pozicie namiesto obvodu, ktory ti treba "najmenej". Lepsi system je nova rozvodnica, ale da sa to prerobit aj docasne (oznacit co je co) a potom to nakomplet prehadzat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sunny2828:

@minoo jasné, že kuchyňa nevyhovuje, preto ju rob…
@sunny2828 vy musíte hlavne nájsť veľmi ochotného elektrikára, ktorý bude mať chuť a hlavne čas toto podstúpiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@sunny2828 ak planujes indukciu, tak pre kuchynu …
@mgx nie som velky fanusik tohto zapajania inducky a rury, lebo tie dnesne lacne dosky maju dva 1f obvody, plus rura a teda nie je to ako klasicke 3f zariadenie, kde sa ten prud scita vektorovo a nulakom ide nic, ale ten jeden N zatazuje kazda faza (zariadenie na faze), cize nim vie ist viac ako 16A ked ide napr rura a jeden obvod na doske
Odpovedať
Profilova fotka
@minoo suhlasim. Ale, v 99% gazdina vari cez tyzden na jednej platnicke hemendex a v nedelu pecie kolac, kde si rura supe na 500w (ked uz vyhriala 2kw). V zasade, s bosch/siemens rurami som nikdy prepaleny "N" vodic nevidel a to sa toto zapojenie pouziva uz asi 30 rokov. A kto sa boji, nech si kludne nataha 3x 1faz... Casy ked sa varilo na 4 platnickach su uz davno prec. Viac sa pouziva mikrovlnka na ohrev pukancov...
Odpovedať

@minoo suhlasim. Ale, v 99% gazdina vari cez tyzd…
@mgx sorry ja som zil v omyle, a myslel som, ze sucet prudov 2f bude vacsi, ale som nad tym zacal viac rozmyslat, ze vlastne aj privod do domu je 1N na 3L a ono vzhladom na ten posun faz a to, ze ta sinusovka ide cez minus vychadza, ze tie dve fazy ked sa scitaju, tak maju tolko, kolko je maximum 1f... Vsetko ok, neplati co som pisal
Odpovedať
Profilova fotka

@mgx "Casy ked sa varilo na 4 platnickach su uz davno prec" tak, tak, 4 platnička je dnes zbytočná ako autobus pre 4 člennú rodinu. Výrobcovia by mali tlačiť na spotrebiteľa cenovou politikou, aby kupoval dvojplatničky (až sa z toho stane mainstream) - nielen že je to ekologické (menej odpadu), ale je to aj praktické (zaberie to menej miesta) a lacnejšie (menej materiálu).
Odpovedať
tak neviem chlapci, u nás sa ešte stále varí, ak nie denne, tak určite obdeň, nejako sú nám tie vývarovne s rôznymi honosnými názvami ukradnuté.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od foox:

tak neviem chlapci, u nás sa ešte stále varí, ak …
@foox veď áno, príklad: kura s plnou v trúbe, ryža na jedne platničke a slepačia polievka na druhej. Určite sa nájde niekto, komu sú aj 4 platne málo a potreboval by min. 8 alebo 16 ("DJ šéfkurár")..
Odpovedať
Vari sa u nás každý deň, mikrovlnku ani rýchlovarnu konvicu nevlastním, ani nechcem. Cez víkendy sa veru vari aj na štyroch horakoch, bude to výzva variť na indukcnej a nepotrebovat všetky štyri platne. A to vývar varím vedľa 18-24h v pomalom hrnci 🙈 Už dva roky fungujem na jednom kuchynskom okruhu so všetkými spotrebičmi, pekne na striedačku, už presne viem čo s čím môže byť zapnuté a čo nie. Preto ma už ťa kuchyňa tak tlačí, aj keď nemám zvyšok rozvodov vymeneny.
Odpovedať

@mgx asi zijem v nejakom paralelnom vesmire lebo 90% mojho okolia doma poctivo vari ci cez tyzden alebo minimalne cez vikend. Takze 4 platne uplatnenie najdu stale.
Odpovedať
My varime tiez menej ale cez vikendy idu platne urcity cas vsetky.. ved ked si vezmete: 1. vyvar 2. cestoviny do vyvaru - aj ked kratko ale uvarit sa musia 3. trebars perkelt 4. noky - tie takisto kratko ale uvarit sa musia Ked robime rezne a zemiaky tie sa takisto musia uvarit..cize vzdy obsadime 4 platne. Istic 3pol B16A nikdy nepadol :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?