Uzemnenie - vedenie v konštrukcii

Zdravím, len taká laická otázka na vás odborníkov. Do domového rozvádzača máme privedený FeZn 10mm gulatina FEZN na uzemnenie. Aká je prax s vedením tej gulatiny v konštrukcii? Môže byť v chranicke alebo vedený len tak volne? Nemusí sa tam riešiť odolnosť voči požiaru? Lebo laicky keď sa zamyslím ak tade má prejsť prúd tak nemôže byť len v konštrukcii an horlavom podklade? Dúfam že som sa vyjadril tak že ma pochopíte 🙂
Odpovedať
@martinrac to je uzemnenie tade nemá ísť prúd... Iba ak pri poruche resp. zvedenie prepatia z prepatovej ochrany... No pri poruche obvod odstaví prudovy chranic (pokiaľ je inštalovaný - lebo norma povoľuje v istých prípadoch chránič neinstalovat). Inak tade nič nemôže ísť. Môže ísť volne v konštrukcii. Skôr by som sa bál aby správne urobili zvody z bleskozvodu hlavne ak budú vo fasáde.
Odpovedať
@martinrac volne v konštrukcii/murive. Nemusí byť v chráničke.
Odpovedať
@martinrac Rieši niekto otázku, že ak zvádzaš FeZn do zeme, že musí byť táto guľatinka v chráničke, alebo či v zemi neide náhodou okolo drevených koreňov a pod. ??? Musia byť pospájané (uzemnené) napr. kovové potrubia vodovodu, kúrenia v chráničkách? Určite nie. Odpoveď: Stiahni si to do zeme, ako sa Ti podarí - cez konštrukciu, či cez neizolovaný vodič (ale predpísaného min. prierezu)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?