Rekonštrukcia RD - výmena rozvodov?

Dobrý deň, V prvom rade sa vopred ospravedlňujem za "hlúpe" otázky, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou už boli stokrát zodpovedané v iných diskusiách, ale neviem sa v tom zorientovať. Elektrike rozumiem ako hus pivu a mám taký pocit, že každý majster to zo mňa cíti a neberie ma vážne. Situácia: RD v pôvodnom stave, medené dvojzilove rozvody hrúbky 2.5 - 3mm (neviem technické označenie kábla, sú to individuálne kable), rozvádzač pôvodný, keramické ističe, okruhy rozdelené celkom logicky (zásuvky a svetlá zvlášť, každé poschodie zvlášť, garáž, 3x400v, exteriér svetlá, zvyšok isticov netuším k čomu sú). "Krabičky" sú logicky rozmiestnené a prístupné všade, kde je "križovatka" na rozvodoch (už by mala byť jasná tá hus s pivom). Prerábame za plnej prevádzky (deti, starí rodičia, život :) a aj práca z domu), stále je niekto doma. Z tohoto dôvodu prerábam postupne, nie všetko naraz, snažím sa, aby vždy bola "rozbitá" jedna časť/izba v dome, nedá sa odsťahovať celá perepúť niekam inam. Otázky: je potrebné vymieňať všetky káble podľa vášho názoru a prečo? (Budem vďačná za diskusiu) Nie je možné natiahnuť "len" ďalší individuálny kábel do existujúcich husacich krkov (miesto v nich je). Ak áno, dá sa tento krok robiť postupne ako prerábam, doložiť kábel, vytiahnuť do krabicky, ktorá je logicky najbližšie k poistkovej skrini resp. chodbe, odkiaľ ďalší kus rozvodu už vedie do poistkovej skrine? Samozrejme by sa tento kábel zapojil až na záver pri výmene poistkovej skrine, dovtedy čaká nezapojeny v krabičkách. Alebo je tento krok napr. pre bežné spálne zbytočný vzhľadom na "dostatočnosť" existujúcich káblov, napriek tomu, že nemajú zem? Aktuálne prerábam kuchyňu, do ktorej by som potrebovala samostatný okruh. Elektrikári pozrú skrinku, vidia keramiku a automaticky chcú začať tam, výmenou rozvádzača, ale mne to príde nelogické, keďže ešte vôbec neviem, čo nájdem a budem potrebovať napr. na poschodí. Chcela by som kuchyňu napojiť z pivničneho okruhu, kde mám aktuálne voľné dva 400v samostatne okruhy, je to možné/rentabilne? Jednu 400v by som chcela nechať k dispo na tepelné čerpadlo do budúcnosti, na tretej je napojené studnove čerpadlo. Chápem, že občas môže vzniknúť potreba mať 400v zásuvku napr.na miešačku, generátor atď, ale podľa môjho husacieho rozumu mi príde jednoduché na tú chvíľu odpojiť studňu, zapojiť miešačku, urobiť čo treba a zapojiť studňu naspäť... Či? :) Ako zistím, kam idú rozvody z isticov, ktoré sa tvária, že nič nevypinaju? Rozumej - znacim okruhy v skrini tak, že postupne vypínam ističe, behám po dome a zisťujem, čo zhaslo. Mám dva ističe, ktoré však nevypli nič. Dá sa nejako zistiť kam vedú káble od nich? Samozrejme bez búrania stien :) Kabeláž na nový kuchynský okruh - aký kábel/káble na bežné zásuvky (mixér, kávovar, toaster, umývačka atď)? V kuchyni budem mať indukciu (IKEA 230, ale tu som sa dočítala, že sa dá aj na 400v), rúru na inom mieste, nie pod indukciu, chladnička, umývačka (napojená na teplú vodu - skrátený cyklus ohrievania), mixéry, kávovar atď, bežné spotrebiče/odber. Potrebujem dva okruhy alebo tri? Ako by ste to nakablovali vy? Ťahať všetko z rozvodovej skrine, alebo môžem potiahnuť z pivničneho okruhu? Na ňom aktuálne nič nie je, 400v je úplne nevyužitá, 230v ma aktuálne zapojenu iskru na kotol (viem zapojiť do iného okruhu). Ďakujem každému, kto dočítal až sem a pomôže mi pochopiť toto pivo, pretože elektrikár zbadá ženu a namiesto vysvetľovania vydáva príkazy. To mi pod mojou strechou ježí chlpy viac než 230 na jazyku.... :(
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od sunny2828:

Dobrý deň, V prvom rade sa vopred ospravedlňujem…
@sunny2828 tak ako to popisuješ, je to nerealizovateľné. Kedysi som tým prešiel, kompletná prerábka elektriny vo vlastnom dome za prevádzky, všetko staré fungovalo do poslednej chvíle, ťahanie nových káblov za provizornými plachtovými závesmi, bez búrania to nejde, ibaže by si to dávala do nevzhľadných plastových líšt. Mne to celé v obytnej časti trvalo tri týždne, ak by to bolo neobývané stihol by som to za tri dni. Plánovanie pred tým cca mesiac, čo a kam príde, aj tak sa to nakoniec trocha upravovalo, všetko sa naplánovať nedá, ten večný strach z toho, že som nechal niekde odokrytý živý (v dome sa pohybovalo 5 detí) a nakoniec 12 hodinová odstávka pri kompletáži okolo rozvádzača. Dopadlo to dobre, ale neviem, či by som do toho išiel znovu. (asi áno). V každom prípade, keď si zavoláš elektrikára a povieš mu svoje podmienky, tak utečie. Dá sa to iba tak, že ho zavoláš, presne dohodneš čo chceš a na tri dni vypadneš z domu, určite ťa tam nepotrebuje, iba by si zavadzala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@sunny2828 tak ako to popisuješ, je to nerealizov…
@foox Nemám veľmi na výber, musím prerábať postupne, nedá sa utiecť ani na jeden deň (starí rodičia vyše 90r, domáce zvieratá, deti a chudák muž, ktorý pracuje z domu). Ešte muža a deti viem odpratať na pár dní, keď naozaj treba, starých rodičov a zverinu nemôžem a seba tiež nie, lebo sa treba o nich starať (viac než o deti). Vždy je niekto doma. Sme zvyknutí na bojové podmienky do určitej miery, kým má každý čistú posteľ na noc, nemáme problém. Tiež sa nebránim buraniu ako takému, len to nemôžem rozbiť celé naraz (aj kvôli tým čistým posteliam). Živé ani nezive káble nikde netrčia, krabičky (križovatky) sú v 2m výške, z nich idú dole káble do zásuviek, všetko v husacich krkoch, káble všade vyzerajú "zdravo", preto ma zaujíma dôvod vymeny všetkých rozvodov. Nijako tomu nerozumiem, zdá sa mi, že na 80te roky to tu dedo všetko predimenzoval, že by to mohlo byť postačujúce aj dnes, okrem kuchyne a kúpeľní. Bolo mi povedané, že kvôli zemi, že by tam skrátka mali byť tri žily. Ďalší povedal, že dokonca štyri. O 5 rokov príde niekto a bude to trhať von znova, lebo nebudem mať žil 5? Aj preto uvažujem nad tým napájaním z pivničneho okruhu. V zásade vyskúšať vytvoriť kvázi "stupačku" pre elektrické vedenie stredom domu (popri nosnom múre), čo by ale bolo treba urobiť teraz s kuchyňou. Lištám sa nebránim na miestach, kde to inak nejde, dnes už sú aj pohladnejsie možnosti.
Odpovedať
A áno, elektrikár utiekol, pretože sa mu nechce prerábať, chcel by natahat všetko nové a ideálne naraz. Vydal príkaz vytrhať rozvody zo steny a zavolať mu, príde natiahnuť nové. Pre mňa nereálne, najprv musím spraviť nový okruh pre kuchyňu, potom môžem trhať starý okruh von (ak sa nebude dať inak). Na starom kuchynskom okruhu je "nová" izba starých rodičov, necítim akutnu potrebu vymieňať celý tento obvod, keďže na tú termo deku a televízor im to bohate staci.
Odpovedať

A áno, elektrikár utiekol, pretože sa mu nechce p…
@sunny2828 je ešte možnosť urobiť nový rozvod len do tej plánovanej kuchyne. Podľa popisu tam je problém v dvojvodičovej inštalácii poľa normy TNC, nová sa robí trojvodičovou (3 drôty) ide o bezpečnosť a ochranu používateľov. Druhý problém si naznačila tými porcelánovými "ističami", to budú staré poistky, nie ističe, tam to chce prerobiť domový rozvádzač a zase je problém s tou dvojvodičovou inštaláciou, asi ti to nikto nebude prerábať na starú retro TNC. V každom prípade by asi išiel urobiť kompromis a všetko nové urobiť po novom, bez rekonštrukcie starých rozvodov a pripraviť k tomu nový rozvadzač dimenzovaný na kompletnú rekonštrukciu, ak sa k nej niekedy dokopeš. No a tie čisté postele pri prerábke sú len ilúzia, ja si ešte pamätám, že prach mi škrípal pod zubami aj v polievke :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sunny2828 vacsinou sa postupuje nasledovne 1) projekt podla poziadavky na "prikon" jednotlivych spotrebicov v danych miestnostiach. Sadnete si, nakreslite kde v kazdej miestnosti chcete mat zasuvku (a kolko) a co v nich bude a z toho vypadne nejaky nacrtok. S nim skocita za projektantom s nejakymi eurami a vypadne z toho projekt jednotlivych okruhov, ako budu zapojene a ako budu dimenzovane. Vsetko sa stretne v jednom alebo viacerych rozvadzacoch, co bude v rozvadzaci sa z projektu dozviete tiez (istice, chranice, ochrany) 2) podla projektu si nechate natahat alebo natahate kable v rozsahu podla okruhov do jednotlivych miestnosti, stare okruhy nechate zatial zit. Novy rozvadzac nechate osadit ked mate 1-2 izby hotove, alebo uplne na konci, elektrikar osadi, revizak zreviduje. Novy rozvadzac je vedla stareho, prehodia sa veci (to sa da stihnut za jeden pracovny den, osadenstvo si urobi vylet alebo bude pracovat z kaviarne). Vydumovat tu o "vyuziti" starej 2vodicovej sustavy niekedy z roku 1950-1960 je cista fantazia. Jedine co vytvorite je odistena "bomba", nikto normalny Vam takuto sustavu nepride nielen zapajat a zrevidovat uz vobec nie.
Odpovedať
žiadny seriózny elektrikár to neurobí Vami určeným postupom. Keďže za svoju robotu zodpovedá, nebude napájať pochybné káble v pivnici a iné pozostatky starej inštalácie, o ktorých si myslíte, že sú v poriadku, lebo ste ich vy nepoužívali. Urobte to podľa návodu @mgx a budete spokojná s fungujúcou elektroinštaláciou na ďalších 30 rokov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@sunny2828 je ešte možnosť urobiť nový rozvod len…
@foox takto nejako si to predstavujem, že ak teda TREBA vymieňať káble, tak postupne robiť nové rozvody tam, kde práve renovujem a vyvádzať ich k jednému miestu, kde bude nová skriňa. Ale aké teda káble? Prípadne len zasekavat nové chranicky tie pevné hrubšie, aby si elektrikár potom popretahoval káble?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@sunny2828 vacsinou sa postupuje nasledovne 1) pr…
@mgx Rozkreslene to mám, projekt som nedávala robiť, lebo sa plány postupne menia "životom" v dome. Postupne zisťujeme, čo kde potrebujeme a chceme, mám rada, keď sa veci vyvíjajú organicky a nie sme zaseknuti pevným plánom. Potom sa všetko rúca ako domček z karát. Plus keďže je to starší dom, sú veci, ktoré sa postupne ukazujú ako problematické, neviem, ako by sme na to robili projekt bez pančuchy na hlave a rýchlej návštevy nejakej banky :D Asi teda ozaj zvolím tento postup (bod 2), len mi to stále nerieši pripojenie novej kuchyne. Lebo s ňou čakať nemôžem kým dokončím postupne zvyšok domu, pomrú mi tu od hladu....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od robo1985:

žiadny seriózny elektrikár to neurobí Vami určený…
@robo1985 ja som nenavrhovala postup, to sú všetko otázky. Aktuálne fungujeme na pôvodnom rozvode (1980), káble skontrolovane, elektrikár navrhol, že nahodí silnejšiu poistku na existujúci okruh, čo sa mi zdá byť bomba s kratšou rozbuškou, než riešenie z okruhu z pivnice, či? Pivničný okruh sme identifikovali až po návšteve elektrikára, keď povedal, že máme 3 X 400v prípojky niekde, ja som vedela len o dvoch. Našli sme tretiu po konzultácii s babkou (šak bola stavbyvedúca, keď si to tu stavali), či je funkčná neviem, preto sa pýtam, či by to bola schodná cesta pre pripojenie okruhu kuchyňa aspoň do času, kým nebudeme pripravení s novými rozvodmi. Potom sa samozrejme môže pripojenie vytiahnuť z novej skrine, nie? Je to pekné nad sebou.
Odpovedať
1. Toto aktualne absolvujem, stačí správnu management 2. Podmienka je ze kable pôjdu vytiahnut a dáš tam nove medené. Mne sa do malého krku podarilo dostať 4x2,5 a aj zlotozeleny . 3. Rady typu vsetko sekat na novo som dostal aj ja. Odmietol som a našiel som takú cestu ze to ide aj bez toho. Áno chce to čas analyzovať a hľadať riešenia ale išlo to. Ak tak píš správu
Odpovedať
Profilova fotka
@sunny2828 kazdy elektrikar aj projektant zazil desiatky alebo 100ky rekonstrukcii starych stavieb, postup je overeny, vy tu zbytocne vymyslate koleso. Spoliehat sa na 45 rocne instalacie je cestou do pekla, ale je to kazdeho vec. Projekt velkej elektroinstalacie stoji cca 200euro, to kde co bude musite vediet a ak to neviete, nikto to za vas nevymysli, ale moze Vam poradit na zaklade skusenosti a platnych noriem (pocet zasuvkovych okruhov, svetelnych okruhov), aka instalacia do kuchyne (ak to poviem sprosto, aj tak ma kazdy v kuchyni viac-menej to iste a nic noveho to nevymyslite). Prelozit kabel samozrejme moct budete, pretoze budete presne vediet co a aky, amperaz je len jeden z parametrov, ale to Vam tu nebudem vysvetlovat, kedze elektrikar nie ste. Instalacie bez projektu su vzdy len take suflikanie a namiesto jednorazovo 200e+ nejake konzultacie natahate material, ktory vas radovo vyjde 10nasobok casto uplne zbytocne. A to ako budete tahat CYKY kabel starym komunistickym husim krkom 3x v stene zalomenym je "ciste" scifi, hlavne ak chcete mat povodnu el.instalaciu priebezne funkcnu....
Odpovedať
@mgx ja si tu dovolím trocha nesúhlasiť. Mne sa podarilo takto naťahať káble pri eliminovaní 99% búracích prác. Okrem 2 miest kde bol prerušený krk mám komplet nové káble v stenách. 4 bytové jednotky v dome (vyše 320 m2) sa robili asi 3 dni (zásuvky). Takmer žiadny bordel, a išlo to vcelku dobre. Samozrejme u zadávateľky témy to môže byť iné. Mne tu takisto niektorý elektríkári hovorili že to nejde, to nepôjde a dalšie "reči". Chceli sekať, búchať prerábať. Ušetril som asi 80% nákladov - takže z pôvodných niekoľko tisíc som sa dostal na niekoľko stoviek eur. Zobral som elektrikára a k nemu jedného pomocnika ktorý mu pomahal s prácami. Alkohol a jedlo nerátam. Takže mám novú elektriku (rozmejme káble), plus som to rozšíril na TN-S a aktuálne čakám na výmenu skrine s ističmi. Následne revízia. Preto som opatrný na slovo "nedá sa"...
Odpovedať
Ešte doplním, robila sa to za plnej prevádzky domu. áno bolo treba vypnúť niektoré časti a menšie obmedzenie pri pohybe pracovníkov, ale to je asi jasné že bez toho to nepôjde.
Odpovedať

@sunny2828 kazdy elektrikar aj projektant zazil d…
@mgx no nakladate mi riadne, ja ale netriafate sa celkom do cierneho. Prerábam. Všetko a poriadne. Len nemôžem robiť všetko naraz. Nemám záujem fungovať na nejakom problematickom kábli, ale ako viem, či je problematický? Či čo je staré, to je automaticky zlé ? To je ako keby mi zubár povedal, že mi musí vytrhať všetky zuby, lebo čo ak mám niekde kaz? Veď som rovnako stará ako moje káble :D Urobme poriadne, ale postupne. Realita je taká, že celý rozvod nedáme naraz, ja tých ľudí v domácnosti musím sťahovať z izby do izby. Momentálne varím, pečiem, riady umývam a prádlo suším na tom jednom starom okruhu. Čo je lepšie? Napojiť na voľný okruh novú kuchyňu, alebo fungovať ďalej na predlžovačkach, kým mi deti neodídu na vysoké školy a starkí nepomru? Teória je super, realita a život je prudko individuálna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marcos33:

1. Toto aktualne absolvujem, stačí správnu manage…
@marcos33 ďakujem za povzbudenie, to by bolo riešenie číslo 3, ak by teda nebola schodná cesta s čakaním na rozvody. Do kuchyne však káble na nový okruh nenatiahnem cez existujúce chranicky, to by som ani nechcela. Len teda iba kvôli kuchyni hneď meniť skriňu nechcem, viem, že ešte budem pridávať okruhy na kúpeľne v budúcnosti. Pripojenie kuchyne musím búrať, som v štádiu, že môžem, vodár mi už rozbil pol izby keď ťahal vodu, len teda tu elektriku tam neviem dospekulovat. Ja mám všade porobeton, vysekam aj prstom, len to pripojenie do starej skrine je problém. Preto by som asi radšej išla z nevyužitého okruhu zatiaľ, kým nebudem mať aspoň jednu kúpeľňu hotovú budúci rok.
Odpovedať

@mgx ja si tu dovolím trocha nesúhlasiť. Mne sa p…
@marcos33 vodara som takého našla, čo počúval potreby a vymyslel riešenia, chodí na jednotlivé etapy a postupne vymieňa inštalácie ako idem od pivnice. Ale elektrikár frfle, vytrhať, zavolajte mi a nataham nové aj so skriňou. Kde sa hľadajú takí, čo by mali trpezlivosť a nervy na toto? Pripadam si ako mimozemšťan. Razitko a papiere budem chcieť až po inštalácii novej skrine, tiež nehľadám najlacnejších, kde mám hľadať?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sunny2828 nikto Vam nenaklada, dovolil som si nesuhlasit s Vasimi predstavami, ze k 2vodicovej sustave (citujem "Alebo je tento krok napr. pre bežné spálne zbytočný vzhľadom na "dostatočnosť" existujúcich káblov, napriek tomu, že nemajú zem?) sa PE vodic nedoraba. Izolacia 50 rocnych vodicov je vacsinou v dost zlom stave (poviem rovno, ze to drzi dokopy len farba sociplastu "nieco tvrde ako bakelit"), preto ziadny normalny elektrikar nebude resuscitovat 50+ rocnu elektroinstalaciu, ak teda nejde o nieco s historickym etalonom, co pri beznom dome asi nebude. Druha vec je narocnost/casova lebo cas su peniaze a bezny elektrikar nebude s Vami travit tyzden, ked za ten isty cas nataha elektrinu na 3 rodinne domy. Taka je skratka realita. K Vasej dileme. Pri rekonstukcii elektriny (to co robite je rekonstukcia) by ste mali dostat elektrinu do suladu s aktualnymi normami, ktore "2 vodicovu" sustavu ani tahanie samostatnych vodicov nepoznaju a myslim, ze ani nepovoluju (nehadam sa, mozno ma presvedcite). Zo sustavy TN-C (co vy ale nemate, kedze zem Vam chyba) musite prejst na TC-S alebo TN-C-S v "rekonstrukcii" kde spolu ziju stare a nove obvody. Presne Vas pripad. Elektrikar nema problem s postupnymi fazami, len si musite takeho najst a dohodnut sa s nim co a ako. Ale neratajte s napadmi, ktore tu mate, vysledny stav by mal byt TN-S a stare obvody sa odpoja a deaktivuju. Lebo netusite, kde a ako je to zapojene a na elektro sherlocka holmsa kombinovaneho s edisonom a nicolom teslom sa nikto tyzden u vas hrat nebude, aby zistil co kde ide :). Najjednoduchsi postup pre kuchynu ja natiahnut nove kable prislusnych prierezov (povie projekt alebo elektrikar) s rezervou na jednej aj druhej strane a zapojit do "noveho" rozvadzaca. Postupne pripajane izby prihadzovat do noveho rozvadzaca a stare obvody vyhadzovat zo stareho rozvadzaca. Da sa to aj per partes, da sa to aj system velky tresk, da sa aj aby oba "systemy" isli spolu, nakoniec sa stary deaktivuje. PS: ak chcete len suhlasne komentare s Vasimi napadmi, treba to dopredu napisat, ze cakam len potvrdenie toho, co si tu predstavujem, aby sme zbytocne nedrali klavesnice
Odpovedať
Takýto majstri sa hľadjaú ťažko. Ja som ho stretol v práci a ponúkol mu fušku po robote, najprv sa mu do toho moc nechcelo ale nakoniec som ho zlomil. No píšu však hore dobre že nechajte si urobiť nejaký projekt a podľa toho postupujte. Lebo treba vedieť čo robiť a ako sa to bude realizovať.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez sa elektrine rozumiem ako hus do piva, ale ak chcete v dome bezpecne byvat, tak potrebujete vymenit aj skrinu. Stare poistky srobovacie nie. Treba nove istice a na kupelne sa uz dava prudovy chranic - to v starych instalaciach nebyva. Plus bez prepetovej ochrany ani nam nechcel ziadny elektrikar urobit elektrinu. Mnohi rozpravali ze aj bleskozvod treba. Ak sa chces vyhnut kompletnemu rozsekaniu celeho domu, tak si urci postup prac na rekonstrukcii jednotlivych izieb. Presli sme tym, viem o com hovorim. Ked budes mat postup prac, urci si ake spotrebice v akej izbe. Nebudes predsa cely zivot prerabat podla aktualnych potrieb. Natahejte pocas rekonstrukcie vsade nove kable a ano, burat a nanovo zatiahnut omietkou. Tomu sa nevyhnete. Postupne budete ozivovat novu elektrinu Nakoniec odpojite staru a tie stare kable nechajte kludne v stene. Ale nekombinujte stare a nove v jednej rurke. To je sialenstvo. Ak chces nechat ten system v rurkach, tak potom vymenit kable vsetky naraz. Aj tak je to robota na 2 veci. My sme si sami davali do zeme chranicku s optickym a elektrickym kablom, uplne nove kable aj chranicka a bol to mordor pretiahnut kable aj ked bola v chranicke od kupy ta snurka. Ani sa necudujem, ze to nechcu elektrikari robit. My sme elektrinu robioi 2x. Prvykrat po kupe stareho domu - sekanie komlet novych kablov. A druhykrat po 9 rokoch prisla kompletna rekonstrukcia a isli prec vsetky tie 9r kable a davali sme dokonca hrubsie kable, lebo tie stare uz boli nedostatocne na vsetky spotrebice, ktore sme potrebovali. Proste nad elektrinou nespekuluj a rob to poriadne od zaciatku
Odpovedať

@sunny2828 nikto Vam nenaklada, dovolil som si ne…
@mgx vôbec nechcem súhlasné komentáre, to mi stačí diskutovať so zrkadlom a veru aj tam sa často nezhodneme :D Dopredu ma posúvajú komentáre s riešeniami, ktoré by ma ani vo sne nenapadli a ešte ďalej ma posúvajú argumenty proti mojim myšlienkam, pretože názor ani riešenie zatiaľ nemám (viď referencia hus a pivo). Žila a pracovala som na stavbách v zahraničí viac než desaťročie, tak sa v názoroch na to, ako sa čo má a nemá robiť s majstrami často rozchádzam. Ale naučila som sa, že niekedy je dobrá záplata lepšia, než nové gate z Číny. Dom staval môj dedo, zvárač, elektriku ťahal predimenzovanu, káble sú medené indivindi, vyzerá úplne presne ako moderný kábel, nič sa nikde nedrvi. Žijeme tu cela rodina, nemám záujem riskovať životy mojich detí, ale podľa môjho skromného laického názoru tieto káble by bez problémov prezili ďalších 30-40 rokov, keby som nevymýšľala s novou kuchyňou. Koniec koncov medené káble by mali mať životnosť 100 rokov, rovnako ako slávne panely v bytovkách, ak niekde soudruzi neurobili chybu :D Mám k dispo aj pôvodný projekt stavby, tiež zakreslujem úpravy postupne, ako ich robím, keby to bol dom od cudzích ľudí, možno by som neuvažovala nad záplatami. Tiež chápem, prečo elektrikár chce komplet riešenie a áno, platím aj za konzultácie, keď nájdem majstra ochotného stráviť čas hľadaním riešení. Na takého elektrikára som zatiaľ nemala šťastie. Neviem si technicky predstaviť hneď spustenú novú skriňu, z ktorej by mi išla už nová kuchyňa, to by asi tiež musel rovno rozoberať a ťahať niečo z rozvodovej, nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

tiez sa elektrine rozumiem ako hus do piva, ale a…
@sissik srobovacia keramika je na 400v a v privodnej skrini (myslím), ostatné sú staré pákové. Tie keramické elektrikár povedal, že nie je problém vymeniť aj hneď (je treba). Ide o tú skriňu, že ju chcem meniť až keď natahame aj kúpeľne atď a to sa mi nedá naraz. Viem, čo kde chcem (hlavne spotrebiče, podlahové atď), prispôsobujeme detajly, nie zásadne celý "projekt".
Odpovedať
A teda nie je vhodné dokladat samostatnú "zem" v žiadnom pripade? Nemá to význam ani napr. v tej spálni, kde sú potrebné dve zásuvky a svetlo? Nespekulujem, úprimne ma zaujímajú dôvody.
Odpovedať
TN-C dvojvodičová sústava má fázový a PEN vodič, väčšinou čierny a žltozelený. Pridať stačí modrý pracovný N vodič (nie ZEM) a z pôvodného PEN zostane ochranný PE. Tiež to mám v pláne u našich tak prerobiť; inštalácia z roku '89...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

TN-C dvojvodičová sústava má fázový a PEN vodič, …
@dedo758 och, tak nie som mimozemšťan? A pôvodný rozvod si nejako testoval? Či tiež len okom? Káble v UK majstri testovali nejako porovnaním odporu, ale neviem, či to tak nejako funguje aj pri rozvodoch, alebo sa to nedá nijako potvrdiť, že kábel je "zdravý"?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

TN-C dvojvodičová sústava má fázový a PEN vodič, …
@dedo758 v pamäti mi zostalo, že elektrikár povedal, že nemám "zem", ale ja niekedy počujem, len čo chcem. Farby káblov mám čierny a modrý na rozvodoch, a na paralelkach čierny a zelený (bez pasika). Zapísala som si do poznámok keď tu bol elektrikar, že v oboch prípadoch to je fáza a nulak.
Odpovedať

@dedo758 och, tak nie som mimozemšťan? A pôvodný …
@sunny2828 Vodiče sú "zdravé", k zásuvkám dokonca prierezu 4 mm2 (aké zohnali, také ťahali). U ďalšich známych som s výmenou vodičov v chráničkách začal od poslednej zásuvky. Vytiahol som jeden vodič a za druhým som vtiahol nové 3 vodiče (tam bola o dosť staršia inštalácia), skončil som zatiaľ 2 krabičky pred rozvádzačom, lebo prvá je schovaná za dreveným obkladom. Nakoniec osadím do rozvádzača chránič, ističe som vymieňal dávnejšie...
Odpovedať
Zem je nutná aby sa dali dať prúdové chrániče. Bez toho už ani elektriku nerobte. Zopakujem - začnite s poriadnym projektom. Ak vás raz prizabije elektrika, tak si spomeniete. Prúdový chránič zachraňuje život. Tu proste nešetrite.
Odpovedať

Zem je nutná aby sa dali dať prúdové chrániče. Be…
@marcos33 veď toto. Ale pochopila som to tak, že nové okruhy ako teraz kuchyňa, ktoré budú mať tri žily, pravdepodobne nebudu "spolupracovať" s rozvodovou skriňou (poistkami? Isticmi? Neviem...), čiže kým vyriešim zvyšok domu (také dva roky podľa aktuálneho plánu), tak preto som uvažovala nad pretahovanim tretej žily do existujúcich rozvodov, aby sme mohli teoreticky vymeniť skriňu skôr, než dokončím zvysok domu (stavebné úpravy, ktoré robím postupne). Prudovy chránič je v dnešnej dobe hádam samozrejmosť, hľadám spôsob, ako sa k tomu dopracovať postupne, nepochybujem o jeho nevyhnutnosti a nesnazim sa šetriť, snažím sa to robiť postupne za prevádzky. Myslím, že Tvoj spôsob by tiež mal byť takým možným elektrikarskym štandardom, nie len všetko hned vytrhať a basta. Ďakujem za nápady a diskusiu, mám nad čím v noci premýšľať. :)
Odpovedať
Ja som sa este nestretol s tym, ze by pocas rekonstrukcie niekomu vyhovovalo rozmiestnenie zasuviek a pocet obvodov (hlavne v kuchyni) rovnako ako z pred 45 rokov... Dotiahnes do kuchyne v povodnej chranicke 3 vodice (jeden obvod) a co tam s tym, ked dnes potrebujes na kuchynu min. 3 obvody? V izbach ti vyhovuje rozmiestnenie nabytku ako kedysi? Ak nie tak budes tahat predlzovacky? Podla mna sa sekaniu nevyhnes a ked uz tak ci tak, naco sa babrat so skumanim ktora chranicka kade a ako ide a kde sa z nej budem vediet odpojit, ked drazkovackou mam trasu prebehnutu za 10minut... Pripadne sa budu robit podlahy a polozi sa na zem... A teda do kuchyne by si aj tak vsetko do povodnej chranicky nespratala, ak ti tam nejdu aspon 3... Jasne, ze to nie je nerealizovatelne, ale rekonstruovat aby som nakoniec nepocitil ziadne zlepsenie komfortu, tak ostanem na tn-c (tej medi nema co byt a ak ano, najskor to zbadas pri zasuvkach), vymenim istice a poucim kazdeho clena domacnosti o ne/bezpecnosti elektriky - ved vsetci sme vyrastli s tn-c sietou...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ja som sa este nestretol s tym, ze by pocas rekon…
@minoo jasné, že kuchyňa nevyhovuje, preto ju robím hneď po kanalizácií a čiastočne vode. Ďakujem, to bola jedna z pôvodných otázok, či stačí jeden okruh na zásuvky plus zvlášť indukcia a rúra, alebo ešte jeden na rúru plus zásuvku, keďže nebude pod indukciou. Keby som nepotrebovala kuchyňu prerábať, tak by som ešte nespekulovala s elektrikou, ponatahovali by sme nové obvody postupne pri prerabkach a zapojili potom naraz spolu s novou skriňou. Ale holt už som s kuchyňou nemohla viac čakať, tak zisťujem ako to urobiť a zapojiť, kým prerobíme zvyšok. V spálňach mi zásuvky existujúce vyhovujú, stačí na to, čo potrebujeme. Nevyhovujú kúpeľne, ale to bude diskusia na neskôr...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?