Zodpovedaná

FOTOVOLTIKA - "sporenie" energie

Dobrý deň. Chcel by som sa info na jednú vec. Riešim fotovoltiku, konkrétne virtuálnu batériu. Predajca mi povedal, že moje prípadné prebytky ktoré pôjdu späť do siete sa mi budú ukladať na môj účet - niečo na spôsob bankového účtu kde si ich môžem "sporiť" na čas, keď ich budem potrebovať - sporím v lete na zimu. Dodávateľ by bol napr. spoločnosť MAGNA. Je takéto niečo v praxi možné.??? Vďaka za každú odpoveď...
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Profilova fotka
@mirofza Dobrý deň, v našej ponuke nájdete Virtuálnu batéria Flexi, ktorá vám v kombinácií s fotovoltikou ušetrí až 50 % nákladov na elektrinu. Je to náhrada za fyzickú batériu, ktorá je oveľa drahšia. Virtuálna batéria Flexi stojí len 3 € mesačne a u nás ju viete získať bez dodatočných papierovačiek. Hodnotu prebytočnej elektriny vám automaticky zúčtujeme v rámci vášho fakturačného cyklu. Viac… Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od mirofza:

Dobrý deň. Chcel by som sa info na jednú vec. Rie…
@mirofza Čítaj... https://www.modrastrecha.sk/forum/ele...
Odpovedať

@mirofza Nesporíš na zimu, ale priebežne ukladáš pri prebytku a vyberáš pri nedostatku. To znamená, keď svieti slnko domácnosť funguje zadarmo a prebytok prúdi do siete. Keď slnko zapadne, alebo úplne sa zamračí, tok sa otočí. Elektromer ti meria spotrebu, ale aj elektrinu dodanú do sieti.
Odpovedať

@mirofza Je to možné, len nesmú prísť "nepredvídané energetické atmosferické javy" ako napr. teraz v Hispaniõle. 😉
Odpovedať
Profilova fotka

@mirofza cez fotovolt.., vo finale nic neusporis......, radsej si kup par unc zlata...
Odpovedať

@mirofza Ale pamataj na to,ze pri spätnom odbere platis distribucne poplatky....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimms:

@mirofza cez fotovolt.., vo finale nic neuspori…
@mimms vo všeobecnosti platí, že na to, aby si dačo ušetril, musíš spočiatku dosť zainvestovať. týka sa to zlata, aj fve. Avšak pri FVE vidíš priebežnú úsporu na mesačných poplatkoch hneď (napríklad plnoelektrický dom v mojom prípade cca 60 €/mesiac , pri zlate musíš dlhosobo čakať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mimms:

@mirofza cez fotovolt.., vo finale nic neuspori…
@mimms A to si na to ako prišiel ???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od melleus:

@mimms vo všeobecnosti platí, že na to, aby si da…
@melleus U mňa tiež len na elektriku a mesačne 80 € úspora a to celé leto vyhrievam 40 m3 bazén. Faktický už teraz mám v bazéne vodu ohriatu na 27°C. Bazénové tepelné čerpadlo ide už týždeň nonstop a cez deň k tomu solárny ohrev. @mimms Koľko by som asi tak platil účty, keby nebolo 9,9 kWp na streche?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka

@mirofza Dobrý deň, v našej ponuke nájdete Virtuálnu batéria Flexi, ktorá vám v kombinácií s fotovoltikou ušetrí až 50 % nákladov na elektrinu. Je to náhrada za fyzickú batériu, ktorá je oveľa drahšia. Virtuálna batéria Flexi stojí len 3 € mesačne a u nás ju viete získať bez dodatočných papierovačiek. Hodnotu prebytočnej elektriny vám automaticky zúčtujeme v rámci vášho fakturačného cyklu. Viac informácií nájdete: https://www.zse.sk/produkty/virtualna...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zse_fotovoltika:

@mirofza Dobrý deň, v našej ponuke nájdete Virtuá…
@zse_fotovoltika čo znamená "Hodnotu prebytočnej elektriny vám automaticky zúčtujeme v rámci vášho fakturačného cyklu." Odrátate ju z mesačnej faktúry? Jedná sa o predaj vyrobenej elektriny? Čiže ak sa nezmení legislatíva od nového roku budú musieť tí ktorí majú VB platiť mesačne poplatok do sociálnej poistovne?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@zse_fotovoltika čo znamená "Hodnotu prebytočnej …
@kajo873 srandu bokom poriadne si prečítaj , žiadny predaj ale požičanie, v čase prebytku požičiaš do siete a ihned ako nevyrába máš späť požičanú, takže to nejde odkladať na zimu,, prakticky ide vyrobená ihned k prvému susedovi alebo ako náhrada za stratu v sieti
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@kajo873 srandu bokom poriadne si prečítaj , žiad…
@duzu iba doplním: Od nového roka, ak sa niekde medzi "fotovoltickými partnermi - zmluvnými stranami" vyskytne slovíčko "predaj", tak pre fyzicku osobu nastupuje povinnosť platenia odvodov.
Odpovedať

@zse_fotovoltika Tak seriózne a objektívne: Aký rozdiel a v čom sa líši FVE ponuka od ZSE oproti VSE ?
Odpovedať
Profilova fotka

@kajo873 nebudes musiet lebo si porovnaj cenu za ktoru kupujes kw a za ktoru predavas Je to 1:2 pre zse
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@kajo873 nebudes musiet lebo si porovnaj cenu za …
@wolodymyr tu nejde o to za akú cenu ale o to že "predávaš" a ako spomenul @petersd vyššie od nového roka Fantoci zaviedol povinnosť platenia odvodov pre fyzické osoby. Neviem koľko to bolo ale 120€ mesačne, aj keď "predáš" len za 10€. Ak to teda ešte Fantoci neupravil. Preto sa pýtam čo znamená "Hodnotu prebytočnej elektriny vám automaticky zúčtujeme v rámci vášho fakturačného cyklu." či sa jedná o predaj prebytočnej elektriny či čo.
Odpovedať

@wolodymyr tu nejde o to za akú cenu ale o to že …
@kajo873 Presne o to ide. Lebo z účtovného hľadiska keď sa chcú doklady spárovať, tak sa musí párovať predaj/nákup. No, ale záleží, ako to urobia, ako im to legislatíva dovolí.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@kajo873 ZSE sú známe tým, že radi preberú prebytočnú elektrinu "bezodplatne", sú to vychcaní zlodeji.
Odpovedať

@zse_fotovoltika viac informaci nam poskytnite tu. Napr. teraz je november, moja domacnost minie za tento mesiac cca 1MWh energie. Mozete tu vypocitat ako mi usetrite az 50%? a kolko mi usetrite minimalne? Mam 10kWp elektraren :D
Odpovedať
ZSE s novou flexi VB posiela 3 faktury => prva faktura za energiu ktoru dodalo ZSE zakaznikovi, druha faktura ktoru vystavuju v mene zakaznika za energiu dodanu do siete a tretia faktura je rozdiel medzi prvou a druhou fakturou, Obvykle to samozrejme vyjde ze za dodavku treba zaplatit viac ako prijem za odovzdanu energiu do siete (faktura #1 je vyssia suma ako faktura #2). Napriek tomu ta druha faktura, kde v mene zakaznika vystavuju sami sebe danovy doklad je problematicka z danoveho hladiska. Toto by sa malo zdanovat ako ostatny prijem bez ohladu na celkovu vysku vyslednej faktury. Doporucujem ist prec od ZSE niekam, kde sa dodana a odobrana energia zapocitava na jednej fakture (SPP, Magna, Greenlogy). Toto je moj osobny nazor a neni to ziadna rada profesionalneho danoveho poradcu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@kajo873 ZSE sú známe tým, že radi preberú prebyt…
@foox neštudujem to stále len to občas pozriem , no niekde som čítal že energiu ktorú niekto vyrobí na FV a sám všetko nespotrebuje ihned, môže darovať komu chce , takže nie predávať, obdarovaný zaplatí len poplatok za distribúciu nie za silovú a aby toho nebolo málo včera v TV i v Pravde plno kecov od odfarbenej i mnohých daľších ako asi stúpne cena za všetke energie ale znova nič konkrétne, kto dotáciu dostane a kto nie, soc. poisťovňa nemá dokonalý prehľad kto v celej domácnosti má kedy aký príjem, trvalý pobyt môže mať na inom mieste ako v skutočnosti býva, kopa ľudí chodí na určitý čas za prácou inde
Odpovedať
Profilova fotka
Virtuálnu batéria a ZSE nejde dokopy, veď ten produkt už nemá nič spoločné s virtuálnou batériou, skorej odkup energie za cenu podľa časového pásma. Cez leto som ,,poslal" do ZSE vyše 3 MWh väčšinou za 1/3 sumy, za ktorú ju ja nakupujem od ZSE, keď nesvieti slnko (FVE nevyrába).. tieto 3 MWh nevyberiem teraz v zime ako u SPP, magna, kde platia len za distrubúciu (+ poplatok za VB) dni, týždne do konca roka sa míňajú a stále žiadne nové poriadne info
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

Virtuálnu batéria a ZSE nejde dokopy, veď ten pro…
@iamriso ZSE uz dlho vola virtualnu bateriu "dynamicky vykup energie" alebo tak nejako (bol som u nich do cca oktobra 2024). Ale vykupovali za uplne totoznu cenu ako dodavali, maximalne do vysky rocnej spotreby. Cize si poslal (=predal) 4MWh za cenu X a potom si tie 4MWh potiahol za rovnaku cenu X. Nechodili tri faktury, ale len jedna kde si to zapocitali. Problem nastal od juna, kedy zaviedli tie pasma a v dobe kedy solarka najviac vyraba tak je cena vykupu nizka plus zmenili model ze vystavuju tri faktury namiesto jednej. Ocakaval som ze ostatni hraci budu nasledovat tento trend, ale volajako nic. Uz som sa na to dokonca pripravil a cez EDC/OKTE som si spravil skupinu kde real-time (=v 15min intervaloch) viem zdielat energiu s rodinou. Pokial ale funguje virtualna bateria u SPP/Greenlogy/Magna tak ako funguje, tak cez EDC/OKTE nezdielam.
Odpovedať

@zse_fotovoltika Odrbávači ste.🙈
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?