Fotovoltaika skusenosti

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den poprosim o slusenosti s fotovoltaikov. Kolko vas to stalo a kolko vam to rocne dokaze usetrit €. Moj dom ma spotrebu cca 10gwh rocne

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@joma3333 dať kábel/vodič do chráničky nie je nik…
@gadefox Ved tak Aj ja si myslím.Urobim to
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od joma3333:

Tak včera fwe nahodená Akurát ma zaujal argument …
@joma3333 ahoj, áno, tiež to máš teraz tak nastavené ako ja, len na ,,aktuálnu spotrebu" domu (nevyrábaš a neodosielaš prebytky do siete), keď budeš mať vymenené hodiny (obojsmerné) od distribučky a schválenú virtuálnu batériu, tak ti dialkovo nastavia menič (odosielanie do VB).... len pravda je taká, že tá elektrina ktorú ti momentálne vyrábajú panely, tak ona ide cez hodiny, resp. ty ju akokeby nakupuješ od energetickej spoločnosti (hodiny nevedia, že to ide z tvojích panelov), takže momentálne akokeby šetríš pre energetickú spoločnosť, nie pre seba..

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@joma3333 ahoj, áno, tiež to máš teraz tak nastav…
@iamriso nemyslim ze hovoris spravne....ak ide spotreba domu "priamo" z panelov, tak tato spotreba nepretecie elektromerom. Cize tvoja spotreba priamo z FVE nie je zaznamenana elektromerom, nevidis ju v dennych datach na portali distribucie a neni ani na fakture. Toto je proste pre distribucku "neviditelne". Samozrejme za predpokladu ze to mas spravne zapojene. Priamu spotrebu zo strechy vidis len v aplikacii k solarke/menicu.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@iamriso nemyslim ze hovoris spravne....ak ide sp…
@zacik no asi budeš mať pravdu (teda dúfam, ja som bol tiež spočiatku v tom), ale tento týždeň mi prišiel pracovník distribúcie (neohlásene) ráno meniť hodiny, tak narýchlo pred odchodom do práce som s ním prehovoril pár viet a nie vo všetkých veciach sme sa mohli pochopiť.. firma, ktorá mi FVE realizovala, mi obmedzila / nastavila menič tak, aby som do siete neposielal prebytky, resp. nastavené je to tak, že vyrábam len na aktuálnu sopotrebu domu, vidieť to aj v aplikácií (nevyrábam ne prebytky, pretože oficiálne VB mám až od Júla)... pracovník distribučky to možno zle pochopil a myslel si, že to mám nastavené na plný výkon a tie prebytky to dáva do siete (a ide to cez hodiny), lebo mi povedal, že to väčšina firiem vypína, že hodiny to zaznamenávajú (že nevedia, že to ide z panelov, vraj si hodiny myslia, že to berie ako spotrebu domu a nakupujem to všetko od ZSE).. resp. momentálna spotreba domu je 1,08 KW a malo by to ísť všetko z panelov (1,12 KW)..

Odpoveď na príspevok od iamriso:

@zacik no asi budeš mať pravdu (teda dúfam, ja so…
@iamriso sam vidis, ze mas aj pretoky do siete momentalne 36W. toto je info pre tych, ktori si myslia, ze nulove pretoky do siete su naozaj nulove.
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@iamriso sam vidis, ze mas aj pretoky do siete mo…
@rapidek to mi je v podstate fuk, za mesiac to celkovo urobilo cca 5KW, čo sú doslova drobné... takže ak len toto hodiny zaznamenali ako spotrebu (nakupovanú zo ZSE), tak to je mi jendo.. zjavne to zle pracovník distribúcie zle pochopil ako som to ja myslel, že to mám nastavené na aktuálnu spotrebu.. on si myslel jednoducho, že to mám nastavené na plný výkon a prebytky (v stovkách KW) už mesiac posielam do ZSE a to mi zaznamenáva ako spotrebu domu, ktorú budem musieť doplatiť :)

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@iamriso sam vidis, ze mas aj pretoky do siete mo…
@rapidek samozrejme nulove prietoky nie su mozne, menic neni schopny v ramci milisekund zareagovat na skoky v spotrebe (napr ked vypnes/zapnes rychlovarnu konvicu, alebo indukcnu varnu dosku). Niektore menice umoznuju nastavit konstantny minimalny odber na povedzme 50w, vtedy su prietoky skutocne takmer nulove, problemy zvykne robit len indukcia, ktora ma neskutocne peaky; treba si uvedomit ze vacsina idukcii ide zapne/vypne/zapne/vypne v niekolko sekundovych intervaloch, nema konstantny odber. A pokial nemas vymeneny elektromer, tak samozrejme akekolvek prietoky do siete su zaznamenane ako tvoja spotreba, ten elektromer odmeral ze nim nieco pretieklo, neriesi ktorym smerom.
A niečo k tomuto?(Foto)

A niečo k tomuto?(Foto)
@joma3333 ako som pisal par hodin naspat, napatie v sieti sa riadi normami a je to 230V, tolerancia je +/-10%. Vsetky FVE instalaciu maju ochranu aby sa pri prekroceni tejto odchylky vypli. Jedina cesta je reklamacia u tvojho distributora (ZSDIS/VSD/SSD). Nainstaluju ti na par dni meraci pristroj, na zaklade ktoreho merani uvidia ci to skutocne prekracuju a ak ano, spravia napravu.

@joma3333 ako som pisal par hodin naspat, napatie…
@zacik Toto riesi kamarat s firmou, kde ma okolo 100kwp a v DS je 243-247V. Už mu to odpísalo niekoľko priemyselných strojov. S SSD sa doťahuje rok, asi dva mesiace dozadu naozaj spravili konečne časové meranie a dali mu za pravdu. Nápravu sľúbili a zatiaľ nevykonali, momentálne ich s právnikom ide dať k súdu za škody na majetku, ktoré mu preukázateľne spôsobili. Takže fyzickej osobe naozaj "držím palce" ...

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@zacik Toto riesi kamarat s firmou, kde ma okolo …
@kejsix 243V-247V je este v 10% tolerancii. Asi to bude ze dlhodobo je 243V-247V ale uplne spicky su niekde nad 255V. Taketo vysoke napatie nerobi dobre ani beznym spotrebicom, ale ako si pisal je to jednotlivec proti obrovskej korporacii, takze asi tak...

@joma3333 ako som pisal par hodin naspat, napatie…
@zacik tak ti nevím Kamile, moja FVE sa pri prekročení 253V v sieti nevypne ale prejde na EPS, keď sa sieť stabilizuje, tak ju znova pripojí

Odpoveď na príspevok od foox:

@zacik tak ti nevím Kamile, moja FVE sa pri prekr…
@foox jasne, takto by to malo fungovat. Ale nie kazdy (vratane mna) ma zapojeny backup. Ale teda ja prepatie nemam a ani ine vypadky, takze neriesim.

@foox jasne, takto by to malo fungovat. Ale nie k…
@zacik občas mám dojem, že stabilita distribučnej siete išla do hája, akoby už tých 230V +/-10% prestalo platiť

Odpoveď na príspevok od foox:

@zacik občas mám dojem, že stabilita distribučnej…
@foox asi zavisi od lokality....ale suhlasim, distribucna siet na slovensku ma niekolko miliardovy investicny dlh. Preto v niektorych lokalitach odmietaju pripajat nove FVE, resp. s nulovymi prietokmi. Asi budme radi ze rozsirenie elektroaut neni u nas ako napriklad v Norsku, to by siet kolabovala kazdy druhy den.
"odmietaju pripajat nove FVE" - pretože sieť neprenesie akýkoľvek, len určitý výkon. Priveľa "zelenej energie" dokáže energetickú sústavu dostať "do tmy" ako v Španielsku.
Článok sa načítava...

@zacik Toto riesi kamarat s firmou, kde ma okolo …
@kejsix U nás na firme (tiez 100kWp),ssd vyriesili asi do mesiaca.Prepli odbocku na trafe.v trafostanici.

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@kejsix U nás na firme (tiez 100kWp),ssd vyriesil…
@dusan72 Nuž, zrejme v tomto prípade nie je jednoduché riešenie po ruke, nemyslím si, že by to zbytočne naťahovali. Ale ktovie. Chlap, čo robil merania povedal, že takých problémov majú vcelku dosť.
Teraz som skúsil pomerat napätie v zásuvke, takmer stále 250.

Teraz som skúsil pomerat napätie v zásuvke, takme…
@joma3333 tiez som mal podobny problem a ked som napisal staznost, tak ze vsetko v norme... :-( A preto to riesim FV kde mi to neustale upravuje menic na 230V a som kludny. Dnes už nikto nič negarantuje!

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@joma3333 tiez som mal podobny problem a ked som …
@rkorba Ako ti to môže upravovať? Buď máš menič s dvojitou konverziou cez DC, čiže defakto online UPS, alebo čo teda máš?

@joma3333 tiez som mal podobny problem a ked som …
@rkorba Nie som až tak veľký znalec do fwe a elektriky celkovo. Ale ako ti to upravuje.Aky mas menič? Tento udaj z monitoringu ,je hodnota z meniča?

@rkorba Ako ti to môže upravovať? Buď máš menič s…
@kejsix presne si sa trafil ;-) Cokolvek v norme mam na vstupe vystup mam taky aky by mal byt cize 230V/50Hz.

@kejsix presne si sa trafil ;-) Cokolvek v norme …
@rkorba Však ok, ale píšeš to inotajom ako jozef ciger hronsky 😃
Profilova fotka

@rkorba Nie som až tak veľký znalec do fwe a elek…
@joma3333 A nie si blízko trafostanice? Ja mám tiež v sieti vyššie napätie keď som meral klimy tak v zásuvke mi ukazovalo cez 240V bežne ... Teraz na nabíjačke na auto do 5-kolikovej zásuvky stále ukazuje 404V, a 16A na fázu ... Výstupný výkon perie do auta 10,2KW ... neviem či by tam nemalo byť 380V Inak už aj na poškuľujem po FVE asi by mi tá návratnosť pri nabíjaní auta dávala veľký zmysel Za máj mám nájazd 2400km a zo sietí mi to cuclo 180kwh - auto cca 120kwh kúrenie (máj bol studený a veľa som kúril klimami) Spotreba vyskočila ... Aku máte výrobu vo FVE za máj ? Celkom svietilo slnko to by sa dalo už dosť pokrývať asi z fve kebyže mám ...
Dobre ránko Teraz som sa rozprával s pánom ktorý prišiel spustiť fwe k susedovi. Áno ,potvrdil mi to prepetie,a už to aj riešil.Cez týždeň by to mali prísť elektrárne nastaviť. Ale zarazila ma jedna vec, keď som mu spomenul že mi pán, ktorý mi inštaloval(elektrikár) menič ,nastavil na meniči hodnotu na 255V(do času), povedal že to mám dať hneď na 253V. Že sa je to nebezpečné. Čo Vy na to?

Dobre ránko Teraz som sa rozprával s pánom ktorý…
@joma3333 253 je uplny max. Pri tejto hodnote ma fv vypnut pretoky do siete
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od starysomar:

"odmietaju pripajat nove FVE" - pretože sieť nepr…
@starysomar Priveľa "zelenej energie" dokáže energetickú sústavu dostať "do tmy" ako v Španielsku. Práve preto není na zahodenie stavať nejaké úložiska ... Napr. Prečerpávace elektrárne ... Ten Málinec není až tak odveci čím viac toho bude tým lepšie ... A to túto vládnu sebranku nemusím a ministra ŽP už vôbec nie ale pre objektivitu treba povedať , že toto je dobrý spôsob ako budovať energetiku vrátane jadra ... Tu sú eurohujeri kus mimo ... Tí by chceli elektrinu zadarmo ale zároveň nič pre to neobätovať no takto sa to nedá robiť Ja by som rozhodne začal investovať do energetiky najmä SMR malé modulárne faktory , a samozrejme na palivo z westinhlghouse ne od rusakoch ... A začať ťažiť urán pri Jahodnej už včera bolo neskoro
Samozrejme. Nemám naštudovanú fotovoltaiku - keď som študoval zariadenia silnoprúdovej energetiky - výrobu a distribúciu, ešte "nebola" :) No o tom, ako možno regulovať (alebo zrútiť) energetickú sieť čosi tuším. Poručíme dešti, větru nejak nevyšlo. Nejakú časť výroby elektriny nutne musia tvoriť (a stabilizovať) klasické elektrárne. S vodou začína byť trocha problém - s jej nedostatkom, ani v súčasnosti vodné neidú naplno, nemôžu. Tepelné spaľujú fosílne palivá - tie sa míňajú, niečo ide "dopestovať". Jadro je iná vec. Uregulovať výrobu so spotrebiu je veda. Slnko a vietor sú nestabilné zdroje, prečerpávačky dokážu dodať špičkový výkon - sú jediné kde ide rýchlo reagovať na zmenenú potrebu no na udržanie stabilnej frekvencie siete neslúžia. :) Veterné, solárne áno a čím viac no s rozumom. Na okraj k tým napätiam - elektrina "ide z kopca" teda z miesta vyššieho napätia ku nižšiemu. Ak bude v mieste potreby pripojenia FV do verejnej siete jej napätie na hornej hranici (253V) - nedá sa zrejme do nej dodávať z FV - tá by tiež nemala (nesmie?) prekročiť hornú hranicu napätia.

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Samozrejme. Nemám naštudovanú fotovoltaiku - keď …
@starysomar Jasné ... viď už prvá skúsenosť zo Španielska. 😁 Premýšľam o tom, čo si napísal o elektrike "z kopca". Hm, myslíš teda, že napr. ak domáca FVE by bola nastavená o cca pár voltov menej oproti verejnej sieti, tak že by do verejnej neprebehla žiadna špička ? Myslím na situáciu, keď RD je ostrov oddelený od verejnej siete SMART odpojovačom ?

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.

Nenašli ste čo ste hľadali?