1-fázový vs. 3-fázový prúdový chránič

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím Vás, Kedy sa má použiť 1-fázový a kedy 3-fázový prúdový chránič pri elektrickej inštalácií rodinného domu? Vlastne v čom je výhoda 1-fázového chrániča oproti 3-fázovému? Ďakujem Vám za odpovede. S pozdravom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@st89 mna by zase ako prirodzene zvedaveho zaujim…
@minoo zaujíma ma to
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@minoo zaujíma ma to
@st89 mna to zaujima, lebo som zvedavi, ako to chces pouzit - akym sposobom ides s tymi rcd prist do styku... Teba to teda zaujima preco? Lebo ak ide len o ziskanie novej vedomosti, tak je v tvojom pripade nepouzitelna, lebo si sa naucil nieco od konca... Sice si sa dozvedel, ze mas pouzit A-ckovy chranic (aj ked realne nevies co by muselo nastat aby bol uzitocnejsi ako AC) a aky je rozdiel medzi medzi 2P a 4P, ale realne by si nevedel zhodnotit, co pre nejaku konkretnu situaciu pouzit, ako ich zapojit a ako projektovat jednotlive obvody... Preto dedukujem, ze bud mas nejaky konkretny pripad, ze potrebujes specificku info, alebo... -> a to ma zaujima... Podla mna vsetci co ti tu serviruju vedomosti ako na tanieri (este ti ich aj predzuvaju vela krat) si zasluzia vediet, preco to vlastne robia...
Odpovedať

@st89 mna to zaujima, lebo som zvedavi, ako to ch…
@minoo potrebujem vedieť koľko miesta v rozvádzači mi zaberú veci. -Viem ze ak mám 3 zásuvkové obvidy a budem ich chrániť 4P, tak mam dokopy 7 miest obsadených. -jeden zasuvkovy obvod daný na samostatný chránič s nadprudovou ochranou mi zaberie 2 miesta. Iba o toto ide.
Odpovedať
Ako zistím laicky na akej fáze je daný elektrický obvod (istič)?
Odpovedať
Bez merania niako. Co je ciel?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Bez merania niako. Co je ciel?
@starysomar nejako odčítať z lišty? Ze 1-2-3-1-2-3...atd?
Odpovedať
Dá sa to odmerať vzájomne voči sebe ak je prístup v nezablombovanej časti rozvádzača respektíve niekde, kde sú tri fázy no nemal by to skúšať laik - preto to nerozpíšem detailnejšie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

Dá sa to odmerať vzájomne voči sebe ak je prístup…
@starysomar TELENOVELA pokračuje ďalej?????
Odpovedať

@minoo potrebujem vedieť koľko miesta v rozvádzač…
@st89 ""-Viem ze ak mám 3 zásuvkové obvidy a budem ich chrániť 4P, tak mam dokopy 7 miest obsadených""" Ináč na SK je 3x2=6 nie 7...😕
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@st89 ""-Viem ze ak mám 3 zásuvkové obvidy a bude…
@technik007 a Nko?
Odpovedať

@st89 ""-Viem ze ak mám 3 zásuvkové obvidy a bude…
@technik007 fakt nechcem pokracovat v telenovele, ale 4p chranic (3f+n)= 4 moduly + 3 istice= 7 modulov...
Odpovedať

@technik007 fakt nechcem pokracovat v telenovele,…
@minoo Áno máš pravdu že je to 7pozíc a nie 6. Ja som počítal ističochránič3ks +ističe, neviem ale prečo... Pretože som zvyknutý dávať 1modul. ističochrániče a neriešim 3-fázový chránič...Akurát na 400V spotrebiče.... Na 230V dávam ako som spomínal...
Odpovedať

@minoo Áno máš pravdu že je to 7pozíc a nie 6. J…
@technik007 3ks isticochranicov uz nepotrebuju istice, co splietas?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@technik007 3ks isticochranicov uz nepotrebuju is…
@cukrik25 Prečítaj si pozorne čo som napísal vyššie...
Odpovedať

@cukrik25 Prečítaj si pozorne čo som napísal vyšš…
@technik007 ano citat viem: "Ja som počítal ističochránič3ks +ističe"
Odpovedať

@technik007 ano citat viem: "Ja som počítal istič…
@cukrik25 Ja viem že Ty si dokonalý a nepomýliš sa...Prečítaj si aj koniec vety kde si Ty skončil....
Odpovedať
Článok sa načítava...

@technik007 ano citat viem: "Ja som počítal istič…
@cukrik25 klud chlapci, trojfazovy chranic = 4-polovy zabera 4 moduly :) to uz som sa naucil
Odpovedať
Profilova fotka

@cukrik25 klud chlapci, trojfazovy chranic = 4-po…
@st89 počuj sem.. neber to osobne, ale ak si sa po 250+ otázkach naučil LEN to, že "3f RCD je 4-polový a teda zaberá 4 moduly", tak naozaj bude lepšie, ak sa silnoprúdu vyhneš oblúkom, bo v lepšom prípade zabiješ seba, v horšom nejakého nešťastníka okolo teba. Celý čas som ti držal palce, bo ma irituje arogantný prístup niektorých supermanov na tomto fóre, ale naozaj sa pýtaš to isté dookola (mne to nevadí, žijeme v slobodnej krajine) a mám silné podozrenie, že si chceš zapájať rozvádzač (robiť zmeny) svojpomocne. Nvm, či som jediný, ktorý si všimol, že niečo na tvojich dotazoch nesedí - naozaj to nemyslím ako útok ad persona. ..alebo sa nudíš a chceš, aby ti ľudia dávali pozornosť, ale nechcem tu psychologizovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@st89 počuj sem.. neber to osobne, ale ak si sa p…
@gadefox skus chapat to ze ja som nepisal arogantne a zaroven mozno som neporozumel tomu co inym znelo vystizne, je to iba o tom urcite sa nenudim, to si nemysli, tak ak mas chut napis mi ako zistit aky obvod je na akej faze? ked zavolam elektrikara zo skusackou bude to vediet identifikovat?? alebo viem to aj nejako sam?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox skus chapat to ze ja som nepisal arogant…
@st89 ne ne ne, ty píšeš slušné komenty, to sme sa nepochopili.. len tie otázky sú aj pre mňa bez paragrafu trochu podozrivé (hlavne ich počet) a to, že si sa de facto stále pýtal to isté neveští nič dobré. Sorry za úprimnosť..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@st89 ne ne ne, ty píšeš slušné komenty, to sme s…
@gadefox pohoda, kazdy sme nejaky, vies odpovedat prosim na tu otazku este?
Odpovedať

@gadefox skus chapat to ze ja som nepisal arogant…
@st89 ktoré obvody na ktorej fáze ? má to byť označené na schéme ktorá má byť na RS, ak to tam nie je pozri začiatok to nie je plombované, ako sú prepoje na jednotlivé ističe,daľšia možnosť dá sa to zistiť vadaskou,alebo ohmmetrom pri vypnutí, či nejaký pípák, vie poradie fáz, ak ani to ak máš neplombovanú poistkovú skrinku, necháš len jeden obvod a zistíš a ihned značiť,posledná možnosť , poistková skrinka na stlpe býva vyššie, sú tam väčšinou nožové poistky, idú vybrať ,či zemou , tie nebývajú plombované akurát ich má otvárať len distribúcia ,samostatný el.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@st89 ktoré obvody na ktorej fáze ? má to byť ozn…
@duzu vdaka a podla tej prepojovej listy sa to jednoducho neda, ved tam je postupnost 1-2-3-1-2-3-1-2-3 atd, cize urcim to podla pozicie v rozvadzaci, ci?
Odpovedať

@duzu vdaka a podla tej prepojovej listy sa to je…
@st89 ved to stačí na prvom vstupe sú všetke 3 a pozri kam ide prepoj ,tiež bežne po 3, všetke pevné pripojenia rovnomerne rozdeliť, tak isto zásuvkové max 10 a celkový príkon na 16A pri 230 V je to 3,6kW, či svetelné,tak ak vypadne jedna fáza vždy má niečo svietiť
Odpovedať

@duzu vdaka a podla tej prepojovej listy sa to je…
@st89 za predpokladu ze mas 4p chranic a za nim nasukane istice, a je pouzita 3F prepojovacia lista, tak sa zvykne vyckaknut ta vidlicka kde je N kontakt chranica (ak je na 4tej pozicii) a potom mas automaticky posunute poradie faz, zalezi vsak ako to mas zapojene...
Odpovedať

@st89 za predpokladu ze mas 4p chranic a za nim n…
@cukrik25 nemam nic vycvaknute, predstav si 4P chranic a za nim zasuvkove istice, tak prvy istic za chranicom je faza 2, a dalsi za nim faza 3, a potom zas 1-2-3? spravne to chapem?
Odpovedať
Ja davam 4p chranic z prava a potom cisla normalne sedia a ani netreba cvakat... Alebo existuju chranice s N vlavo...
Odpovedať

Ja davam 4p chranic z prava a potom cisla normaln…
@minoo Len potom systém "sprava do ľava" nepôsobí na oči tak trochu nelogicky? Ja som konzervatívec a snažím sa napr. aby aj všetky prívody na ističe, prístroje, išli z hora nadol, nie naopak. Zdá sa mi to také nejaké viac prirodzené 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@minoo Len potom systém "sprava do ľava" nepôsobí…
@petersd mne nie, ja rozlisujem medzi logikou a zvykom 😁. Takze potom startujem z prava vypinac, spd, chranic, atd... a maju teda logicky sled... Inak do tych skriniek nikto nechodi kukat... To len my co okolo toho furt spekulujeme
Odpovedať
Profilova fotka

@petersd mne nie, ja rozlisujem medzi logikou a z…
@minoo logika hovorí, že je lepšie riadiť sa kultúrnymi zvykmi. A v týchto zemepisných šírkach čítame zľava doprava a zhora nadol - na to je naše oko (skôr mozog) prispôsobené. Btw. podľa tohto sa fotia objekty alebo ľudia. Tým nechcem povedať, že zapojenie modulov zprava doľava, popr. zdola nahor je nejaký mega prúser, ale pre Európana to nie je prirodzené. Možno sa to takto bežne realizuje a elektrikári sú zvyknutí, ale..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?