Ako zapojiť prúdový chránič legrand

Ahojte. Nie som elektrikár takže priliž technicke odpovede prosim nepoužívajte. Robievam elektriku v bytových jadrách pri rekonštrukciach byto odkedy nam odisiel elektrikar. Doteraz som pouzival istice tracon ale presiel som na legrand. Problem je v tom ze tracony boli oznacene ktora strana je L a ktora N a aj smer vstupu a vystupu. Legrand nema ziadne take oznacenie takze neviem ako ho napojit. Cital som kade tade ze sa vstup moze napojit aj z hora aj z dola comu velmi neverim, aj ked v prilozenom v technickom liste nieco take znazornene je . A vraj aj nulak je jedno ci je na pravo alebo v lavo. Pripojit istice viem , rovnako ma ale prekvapilo ze sa mozu aj istice zapojit zhora alebo z dola. Mozte mi prosim poradit. Dakujem
Odpovedať
1
2
Ked si neni elektrikar, preco sahas do elektriky? Elektrika je vyhradene zariadenie a na to, aby si to mohol robit potrebujes min par 22. Bytove jadro a zvlast kupelne ma zvysene poziadavky na ochranu atd, dokonca kupelna ako miestnost ma aj normu 7-701. Ak sa raz cosi stane ako sa k tomu postavis?
Odpovedať
Profilova fotka
@patrik0903 Niesi elektrikár, tak sa na to vykašli, lebo ešte niekoho zabiješ. To nemáš 20-30€ na to, aby Ti to niekto zapojil? Nemyslíš vážne... :-p
Odpovedať
@jamk1 dnes peniaze nie su problem, preto je tak tazke zohnat niekoho normalneho na male prace. Napr. ja uz 3 mesiace hladam normalnych omietkarov, ktori by mi prisli urobit len vnutorne omietky prizemia... Vsetci ked pocuju Rakusko a 250m2 omietok, kupeny material a nalepene listy a sietky, tak v lepsom pripade povedia, ze nemaju zaujem, v horsom sa dohodneme a den pred nastupom mi nezdvihaju/oznamia, ze zobrali nieco vacsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja S tým Rakúskom bude problém asi niekde inde... 27 rokov som tam žil a pracoval, takže trochu poznám pomery a hlavne uvažovanie 90% Slovákov, čo tam kúpili, alebo stavajú domy. Stavať dom v Rakúsku, ale zavolať si robotníkov zo Slovenska, dať im 3€ na hodinu a myslieť si, že ako si im pomohol, že môžu ísť pracovať do Rakúska. :-D :-D :-D Ja som pracoval v autoservise, kde hodinová sadzba automechanika bola 90€/hod a klampiara a lakýrnika 115€/hod. To znamená, že ak si prišiel do servisu dať si vymeniť žiarovku v reflektore, čo u dnešného auta nie je problém, aby si pri tom strávil pol a možno aj trištvrte hodiny, tak si zaplatil 45 - 60>€ za výmenu žiarovky, ktorú si kúpil za 3€ :-) Myslíš, že Slovák žijúci v Hainburgu by išiel do servisu v Rakúsku a dal si tam za tie peniaze vymeniť žiarovku? Nie - on radšej zájde do Bratislavy a nechá si ju za 10€ vymeniť na Slovensku. Ale všetci ste veľkí frajeri, lebo žijete v Rakúsku, len ak treba niečo spraviť, tak zháňate lacných Slovákov. :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 1) Rakusko nie je problem pre vacsinu firiem, ktore som oslovil 2) Oslovoval som rakuske, slovenske a madarske firmy 3) Nikdy som im nekecal do cenotvorby do momentu, kym si jedna z firiem nevypytala za 3dnovu pracu, z polovice hotovu (napenetrovane steny, natahane sietky, rohove listy, apu listy) viac, nez si pytali u kamarata v Rakusku o 2 dediny dalej od hranic za komplet vsetku pracu a na Slovensku v tej cene bol este aj material u inej kamaratky. Vsetko prace vykonavane v uplynulych 6 mesiacoch. 4) Najdi mi jeden servis, kde ti v BA vymenia ziarovku za €10. Mozno u kamarata, ale aj Bratislava uz ma bezne hodinove €35-€60. A ty si velky frajer, ze tu hodnotis nieco, co nepoznas. Ale chapem, internet :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja 35€/hod a 90€/hod je stále dosť veľký rozdiel. A že som frajer kvôli internetu? Skôr by som povedal že kvôli tomu, že mám podstatne viac rokov ako ty, nejaké skúsenosti a niečo som už zažil a v živote preskákal. :-)
Odpovedať
@jamk1 Lebo ty presne vies, kolko mam rokov, co som preskakal a co som uz zazil. Ale hlavne treba generalizovat... Skoda dalsej diskusie s tebou. Vsade si bol, vsetko si videl, o vsetkych vsetko vies.
Odpovedať
V zasade suhlasim, ze mal by to robit odbornik, ale ... nasledujuce riadky su urcitymi barlickami, v ziadnom pripade nie je jednoznacnymi radami, na zaklade ktorych sa musis riadit. Kazdy dospely clovek ma svoj rozum a zodpovednost sam za seba. 1) do rozvodu nikdy nedavaj iba 1 chranic ale urobit si viacero zon Dovod je ten, ze pokial sa chranic pokazi, alebo ho nieco aktivuje, v celom byte nemas elektrinu a pokial poruchovy stav trva, nepodari sa ti ho nahodit znova a v takom pripade budes velmi komplikovane hladat pricinu. 2) chranice aj ked maju relativne zlozity obvod, dnesne konstrukcie su urobene tak, aby ich nebolo prilis zlozite zapojit takpovediac priebezne. 3) odporucam rozdelit vetvy obvodov na 3-fazove a 1-fazove, pretoze 3-fazovy chranic pre 1-fazove obvody je zbytocne drahy a nie zrovna vhodny. Zakladna zasada, ktora plati vseobecne pre rozne 3-fazove chranice: maju vstup pre jednotlive fazy, typicky oznacene ako L1, L2, L3 alebo A, B, C alebo 1,2,3 a vystupy oznacene podobne L1', L2', L3' alebo A', B', C' alebo 5,6,7 a pod. Na internete alebo priamo v navode skratka najdes vstupy faz a vystupy faz. Fazy je fajn ak su farebne oznacene, byvaju to tmave farby cierna, hneda, siva ale niekedy su vsetky cierne, alebo vsetky hnede. Ich poradadie je dolezite pre smer otacania elektromotorov inak nemaju velky vyznam. Co je vsak mimoriadne dolezite, ze vstupna faza musi byt rovnaka s vystupnou, cize L1 => L1', L2=>L2', A=>A' B=>B' atd. Vstup do chranica ide z istica, vystup z chranica ide dalej do obvodu. Niektore chranice namaju zapojene N - modry vodic. Tie, ktore ho zapojeny maju, tam treba dodrzat dolezitu vec - vstup N pred chranicom je spojeny v celom obvode. Za chranicom uz nesmie byt N vodic spojeny so vstupnou castou N ani s inym N z ineho chranica !!! Rovnako tak v starsich obvodoch byva N a PE (zltozeleny) spojeny, pred chranicom to mozne je, avsak za chranicom N a PE spojene byt nesmie !
Odpovedať
v tvojom pripade ak chces zapojit 1-fazovy chranic tak nalavo hore je faza vstup, vpravo hore je N vstup. Vlavo dole je faza vystup a vpravo dole je N vystup. Znovu zdoraznujem, N vystup nesmie byt uzemneny, nesmie byt spojeny so vstupnym modrym vodicom a nesmie byt spojeny so zltozelenym vodicom
Odpovedať
Profilova fotka
to patrik0903. Ak nevieš ako to zapojiť, lepšie je to potom nezapájať. Mimochodom na tvojom snímku č.2 je predsa nakreslené ,ako to zapojiť. To schématické znázornenie úplne vpravo. Nepárne čísla sú prívodné vodiče. 1 3 Párne čísla sú odvodné vodiče. 2 4 Ak máš rozvod v sieti TNC /fáza+žltozelený/ tak prúďák nezapojíš, ak si to nerozšíriš na TNC-S /fáza+žltozelený+modrý/ pre spotrebiče čo chceš za chránič zapojiť. Ak sa pridržíš rady "cyberdefence" a toho čo som napísal,tak to zvládneš.
Odpovedať
@patrik0903 1. ANO. Isticu je jedno, ci je privod hore a odvod dole, alebo naopak. U nas sa cita zlava do prava, zhora dole, aj schemy sa tak citaju, aj programatori tak programuju, aj procesor tak vykonava program, aj rozvadzac tak zapajam. 2. Toto nieje chranic, ale isticochranic. 3. Nie si elektrikar a zapajas elektriku v bytovych jadrach... Vela stastia.
Odpovedať
Potrebujem len poradit ohladne prudoveho istica. Roky robim elektriku v kupelniach ja. Na zaciatku to po mne chodil vzdy skontrolovat revizny technik ktory na to mimochodom doteraz dava reviznu spravu, tak az taky mantoz zas nie som. Obrazok 1. Takto som to cele roky zapajal. Len som presiel na ine istice a tam to nie je oznacene ako N a L. to je vsetko. Zaujalo ma len ze na prilozenej scheme je zobrazeny vstup zhora ale vedla na obrazku vstup zdola. A jak je mozne potom ked je vstup len zhora ze na obrazku je znazornena montaz hrebena zhora a na vedlajsom obrazku hreben zdola. Nic ine som od vas neziadal. Ked mi nechcete poradit tak nechajte tak a nerozpisujte sa tu na 20 prispevkoch o rakuskych stavbaroch. Potrebujem len radu. Este raz vopred dakujem za nasledujuci napomocny prispevok.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign 2. Podľa čoho si zistil, že je to ističochránič?
Odpovedať
Dnes som zistil jednu zaujimavost . Vraj ked je na chranici oznacenie Tipe AC tak je chranic mozne zapojit aj zhora aj z dola. Ako sa mam potom s toho vsetkeho vysomarit ja ked kopec z vás sa tvari ako elektrikar (čest výnimkám)ale toto nevie. Ako to vlastne s tym chranicom je??? :-|
Odpovedať
@megdesign To nie je kombinovany prudovy chranic s isticom ale iba prudovy chranic. Keby to bol aj istic, musel by mat uvedenu vypinaciu charakteristiku, co tento nema. A moje slova potvrdzuje aj fotka krabicky, resp. modeloveho cisla.
Odpovedať
@danculd aha. A co sa stane, ak cez neho potecie prud vacsi ako 25A?
Odpovedať
@patrik0903 paneboze. Vrat vyhlasku a uz nic nezapajaj... Pri RCD by som este bral, ze si z toho jelen, ale ked v uvode pises, ze si nevedel, ze sa privod na obycajne istice moze dat hore aj dole.... 8-( Mimochodom: Type AC Type A (alternating and/or pulsating current with DC components) Type A (pulsating, smooth and alternating residual sinusoidal currents up to 1KHz) Type F (for installations when frequency inverters)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign pokiaľ pustíš cez samotný RCD vyšší prúd, ako je nominálny, tak ti ho nevypne, ale napríklad zhoria ti kontakty. Obdobne sú na tom aj modulárne vypínače.
Odpovedať
@megdesign ty nevies, preco treba predistovat chranic, rovnako nedokazes rozoznat na zaklade parametrov chranic od isticochranica, to je na elektrikara dost smutne. Myslim,ze v tejto teme mas z toho minimalne rovnaky chaos ako zadavatel. Hlavne ze casto tu ludom vypisujes,aby volali elektrikara.ak by si to mal byt ty,tak to radsej nech si to zapoja sami.dost by ma zaujimalo,akym paragrafom sposobilosti disponujes
Odpovedať
@danielvalentin chranic sa nepredistuje, ale istenie sa dava za chranic. Preto sa dava chranic vyssej amperaze, ako istic/istice za nim. Chranic od isticochranica rozoznam. O to sa ty neboj. Paragraf 23. A ty mas aspon poucenie? ;-) @merak ale vypne. ;-)
Odpovedať
@megdesign Uff... :-.
Odpovedať
@jamk1 ..ale on to myslí celkom vážne!!!! :-( Bez komentára ;-)
Odpovedať
@megdesign a veruze predistuje, ak treba
Odpovedať
@ondro81 uved priklad, schemu, hocico :-)
Odpovedať
@megdesign skus si sam odpovedat na otazku, naco sa pri chranicoch uvadza amperaz, teraz nemyslim isticochranice
Odpovedať
@megdesign Tak ja ta len upozornim, ze to nie je kombinovny istic a chranic a ty sa hned snazis vytvorit dojem, ze je to jedno namiesto toho aby si uznal, ze si sa pomylil. Aj profesional sa pomyli, ved je to ludske ale nasledne vie uznat chybu a napravit ju a nie pytat sa idiotske otazky a snazit sa stiahnut ostatnych na svoju uroven. Tak ak je to teda jedno, co sa snazis tou otazkou navodit, tak verim, ze nikomu istice uz ani nemontujes a nechavas to len na samotnych chranicoch. Inak pred chranicom mas vzdy nejake istenie uz ked sa ideme chytat za slovicka. Len dodam, vystudoval som elektrotechniku v Liptovskom Hradku, mam platnu 23-ku a uz 21 rokov pracujem v eletrotrchnickom odbore. Keby si sa chcel pytat.
Odpovedať
@megdesign nadprud pri rcd sposobuje jeho znicenie, nie odbavenie nadprudu. Cize svojim sposobom jednorazova ochrana. Bez vypinacej charakteristiky a s povolenym pretazenim v tolerancii. Chranic nemusis predistovat, zalezi od zapojenia. Prakticky je ale vzdy predisteny spolocne s vedenim hlavnym isticom pri elmeri.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign stačí si pozrieť datasheet od výrobcu, že RCD sa istí, v bytovej inštalácii je to hlavný istič pred elektromerom, preto sa dáva RCD s In minimálnej hodnoty, ako je hodnota hlavného ističa. A RCD som ešte nevidel vypnúť pri nadprúde alebo skratovom prúde. Nemá ho čo vypnúť.
Odpovedať
@megdesign chranic sa predistuje, neni pravda, ze sa nemusi predistovat. Ja mam take pravidlo ze davam 2x vyssiu hodnotu chranica ako je hl. istic. Cize ked je 25A dam 40A. Cena +- rovnaka. @patrik0903 aj u istica a chranica to je jedno ci je privod, hore, alebo dole. Je potom dobre dodrzat to zapojenie v celom rozvadzaci. Napr. Na chranic dam napatie, z chranica hrebenom na urcity pocet isticv teda dole a z isticov z vrchu na zasuvky, vyp a pod. Chranic typ AC nepouzivam, je to blbost ja uz pouzivam vsade len a len TYP A. Lebo vela krat sa stalo ze AC nevyhavil a ani vadaskou pretoze tam bola.jednosmerna zlozka a zblbol. A jednosmerna zlozka je skoro vsade, zdroje v TV, v PC, feny svetla maju zdroje ktore robia 12V a pod. Preto davam typ A. Pride cas.ked sa bude davat typ B ale ten je este drahy.
Odpovedať
@megdesign no zjavne istic od isticochranica nerozoznas, ved si tu protirecis v kazdom druhom prispevku.vies vobec ako chranic funguje,ako vypina? Nevies ani to, co je In chranica a preco ho nemozes prekrocit, to je dost smutne na paragraf 23. Po tom,ako ti tu minimalne 5 kolegov argumentacne nalozilo si dufam pochopil, ako zle si tie rozvadzace doteraz zapajal
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?