1-fázový vs. 3-fázový prúdový chránič

Zobraz úvodný príspevok
Zdravím Vás, Kedy sa má použiť 1-fázový a kedy 3-fázový prúdový chránič pri elektrickej inštalácií rodinného domu? Vlastne v čom je výhoda 1-fázového chrániča oproti 3-fázovému? Ďakujem Vám za odpovede. S pozdravom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cukrik25:

@st89 3f chranic mozes pouzit aj na solo obvod, n…
@cukrik25 vidíš, toto som nevedel, otázka je aký by to malo význam ak jeden obvod zaberá 1 fázu....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@frantisekca vďaka, čomu ja stále nerozumiem je t…
@st89 Za 3f chránič môžeš dať aj (iba) jeden okruh, ale bolo by to pomerne drahé riešenie. Alebo 2 okruhy, 3,4,5,6 atď. Proste máš chránič a za ním jednotlivé okruhy (s vlastným ističom). Ak by bol chránič s nadprúdovou ochranou v jednom celku, môžeš s ním istiť taktiež viacero okruhov, ale s tým, že jednotlivé okruhy musia byť také, aby im vyhovovalo to istenia chrániča, teda, ak by bol chránič s nadprúdovou ochranou 16A, tak by vlastne mohol slúžit iba pre jeden zásuvkový okruh. Ak by bol napr. 40A, tak by za ním museli byť zaradené ďalšie ističe, napr. 2 o hodnote 16A, napr. pre dva zásuvkové obvody, musí byť dodržaná selektivita istenia. Ak to hodne zjednoduším, zovšeobecním, v dome je výhodnejšie mať (viacero) 3f chráničov a za ním jednotlivé ističe pre konkrétne obvody. Pre jednoduchší dom napr. 3 (3f) chrániče. 2 pre vnútorné rozvody, tretí pre exteriér. Aj keď v podstate by mohol by byť iba 1 kus, alebo napr. 5 či viac kusov. Zober to jednoducho. Chránič chráni živé stvorenia za ním a istič chráni zariadenia pred nadprúdom, veľmi zjednodušene napísané (a není to celkom tak napr. kôli vodiču PE, impedačnej slučke...), ale pre laické pochopenie asi výstižné. Kedysi dávno v rámci šetrenia sa dal jeden 3f chránič na celý rozvádzač a bolo vystarané. Nepríjemné bolo napríklad, že ak došlo k jeho vypnutiu napr. večer, tak bola všade tma a trebalo po tme hľadať baterku a ísť k rozvádzaču... Alebo počas neprítomnosti (dovolenka) v dome nastala nejaká udalosť na čerpadle v studni a všetko padlo, vrátane mrazáku, kurenia atď ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@st89 Za 3f chránič môžeš dať aj (iba) jeden okr…
@frantisekca opravim - istic ma za úlohu istit vedenie za nim, nie spotrebic.
Odpovedať

@frantisekca čiže môžem to dat tak ze 3f chránič na 3 zásuvkové obvidy Ďalší 3f chránič napriklad aj na 4 zásuvkové obvody A ak by som chcel mať isteny samostatne zasuvkovy obvod tak tam by som použil jeden dvojmodulovy chránič. 3f chrániče pre 3 a viac zásuvkovych obvodov dimenzujem na 40A 1f chránič pre 1 zasuvkovy obvod 16A dimenzujem na 25A Pochopil som správne.?
Odpovedať

@frantisekca už sa do toho dostávam, prúdové chrániče sú: 4polove =3f akebo 2polove=1f. Ak chcem použiť napríklad chranenie 3ks zásuvkovych obvodov 16A tak môžem použiť 4P 40A, Ak chcem použiť istenie 2ks zásuvkovych obvodov 16A,tak je výhodné použiť 2P 25A? Lebo pri 4P 40A by bola jedna fáza nevyužitá... A keď chcem napríklad chrániť jeden zasuvkovy obvod 16A a zároveň nechcem použiť chranic/istič v jednom, tak sa používa 2P 25A, s tým ze jedna fáza je tiež nevyužitá?
Odpovedať

@frantisekca čiže môžem to dat tak ze 3f chránič …
@st89 Nepíšeš či s nadprúdovou ochranou (to sú tie s 4mi spriahnutými páčkami a testovacím tlačítkom), alebo bez (tie s jednou "páčkou" a test. tlačítkom). Ak použiješ ten s nadprúdovou ochranou (tie drahšie), tak v takom prípade je tam ešte jedna nevýhoda, a to práve, že sú fázy spriahnuté, teda ak ti nejaký obvod "vyhodí" (preťaženie, skrat atď.) tak "spadnú" aj ostatné obvody na tých druhých fázach. A osobne si myslím, že zareagovanie kôli nadprúdu sa stáva častejšie, než vypnutie kôli prekročeniu menoviteho rozdielového prúdu (napr. tých 30mA). Prúdový chránič s istením nadprúdu stojí napr. 90€. Prúdový chránič bez stojí napr. 35€. Jednopólový istič stojí napr. 3,5€. Ale ešte treba pamätať aj na to, že pokiaľ je v pláne použiť chránič bez istenia nadprúdu, tak pred ním musí byť istič nadprúdu s rovnakou, alebo menšou hodnotou, ako je uvedený menovitý prúd na tom chrániči (čo zvyčajne problém nebýva, ak sa kupuje napr. 40A, aby ten chránič nemohol byť preťažovanie nad svoje konštrukčné možnosti. Dúfam, že som to nezamotal teraz...
Odpovedať

@st89 Nepíšeš či s nadprúdovou ochranou (to sú t…
@frantisekca obávam sa, že zamotal, najprv chránič, potom istič
Odpovedať

@st89 Nepíšeš či s nadprúdovou ochranou (to sú t…
@frantisekca samozrejme ze prúdový chránič s nadprudovou ochranou, Áno tomu chápem ze ak na danom prúdovom chrániči stiahne jeden obvod, tak tým ze to je 3f tak stiahne ďalšie obvody k tomu. A to co som písal ten posledný príspevok o použití 2P prúdové ho chranica je v poriadku?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@frantisekca obávam sa, že zamotal, najprv chráni…
@foox Chránič s istením nadprúdu: https://www.buco.sk/prudovy-chranic-s... Chránič bez: https://www.buco.sk/prudovy-chranic-t... Ako vidíš, oba majú uvedenú hodnotu 25A. Avšak ten s istenia nadprúdu tam má aj písmenko, B, teda vypinacou charakteristiku, pri ktorej vypína ten nadprúd. Ten druhý tam má uvedené 25A, avšak to chápať ako jeho konštrukčná hodnota, zjednodušene povedané, pri zaťažení nad 25A "zhorí". Preto niekde pred ním musí byť istenia o max. hodnote 25A. Ale používajú sa skôr 40A (práve kôli tomu, že zvyčajne je v ceste pred ním istenia napr. 32A). Tu som iba zámerne vybral dva 25A hodnotou.
Odpovedať

@frantisekca samozrejme ze prúdový chránič s nadp…
@st89 Ak chceš chrániť iba 2 zásuvkové obvody, tak potom 2P chránič s nadprúdovou ochranou (teda 2 kusy s charakteristikou B a amperami 16A). Zaberieš v rozvádzači 4 pozície 2+2 a aj cenovo to bude OK. Teda takéto niečo: https://www.buco.sk/prudovy-chranic-s... Teoreticky by si pre tie 2 zásuvkové obvody mohol použiť aj 1f chránič: https://www.buco.sk/prudovy-chranic-r... A za neho dať 2 jednopólové ističe: https://www.buco.sk/istic-rx-16a-1p-b... Len zas záleží, čo na tých obvodoch bude, lebo sa tým trochu obmedzuje možnosť "rozfázovania" a v prípade, že by tam malo byť niečo výkonnejšie na oboch obvodoch s predpokladom súčasnej prevádzky, tak by bola tá jedna fáza zaťažované viac, a to by zas mohol reagovať istič pred tým chráničom... No a ešte to, že ak na jednom obvode vznikne problém a chránič zareaguje, tak oba obvody budú vypnuté. Takže ušetríš, ale má to svoje úskalia na ktoré je treba myslieť a podľa toho si to navrhnúť a urobiť.
Odpovedať

@foox Chránič s istením nadprúdu: https://www.bu…
@frantisekca .... Ale ešte treba pamätať aj na to, že pokiaľ je v pláne použiť chránič bez istenia nadprúdu, tak pred ním musí byť istič nadprúdu s rovnakou, alebo menšou hodnotou,..... zase ti píšem - najprv chránič, potom istič - ističe
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@frantisekca .... Ale ešte treba pamätať aj na to…
@foox Pred vyše pol hodinou som to písal.
Odpovedať

@st89 Ak chceš chrániť iba 2 zásuvkové obvody, t…
@frantisekca čiže je rozdiel prúdový chránič s nadprudovou ochranou a "iba" prúdový chránič?
Odpovedať

@frantisekca čiže je rozdiel prúdový chránič s na…
@st89 Áno. Buď máš samostatný chránič a istič/e musíš zaradiť za neho (pre @foox - áno, patričné istenie musí byť aj pred ním s rovnakou alebo menšou hodnotou ako je jeho menovitý prúd), alebo chránič s "ističom" v jednom balení. Či sa oplatí jedno, alebo druhé sa nedá jednoznačne povedať, záleží na konkrétnych podmienkach a požiadavkách o čom som písal vyššie.
Odpovedať

@st89 Áno. Buď máš samostatný chránič a istič/e …
@frantisekca podka mna si to trosku doplietol... Bud máš 1. Samostatný istič s nadprudovou ochranou tkzv. istico-chranic Alebo 2. Prúdový chránič plus istič
Odpovedať

@frantisekca podka mna si to trosku doplietol... …
@st89 nic dopletene tam nema... Inak vygoogli si nejake schemy zapojenia chranica, lepsie raz vidiet ako pectokrat citat evidentne... V dobrom...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od minoo:

@st89 nic dopletene tam nema... Inak vygoogli si …
@minoo ten pojem prudovy chranic s nadprudovou ochranou sa mi nepozdava,....ostatne je fajn, zapojenie neriesim
Odpovedať

@minoo ten pojem prudovy chranic s nadprudovou oc…
@st89 to skor istic s nadprudovou ochranou by sa ti nemal pozdavat... Lebo to je ako "skleneny pohar zo skla"...
Odpovedať

@st89 to skor istic s nadprudovou ochranou by sa …
@minoo dobre dostudujem si, ale myli ma to ze napriklad vyrobca EATON ponuka taketo moznosti chranicov: - 2polove -4polove dalej: - prudovy chranic kombinovany s isticom -prudovy chranic obycajny nic take co sa tu pise ("prudovy chranic s nadprudovou ochranou") tam nie je, preto ma to pomýlilo
Odpovedať

@minoo takze nasiel som to takto: prudovy chranic s nadprudovou ochranou zdruzuje funkcie prudoveho chranica a istica. takze je to predsa ten istico-chranic...takze pisali sme o tom istom
Odpovedať

@minoo takze nasiel som to takto: prudovy chranic…
@st89 nadprud je terminus technikus... Ak chces vediet preco sa nieco pouziva nejako, najlepsie je si najprv zistit ako to funguje... Prudovy chranic "neriesi" nadprudy - ani z pretazenia, ani zo skratu, ale unikajuci prud... Nie je to raketova veda...
Odpovedať
"prudovy chranic s nadprudovou ochranou zdruzuje funkcie prudoveho chranica a istica"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od starysomar:

"prudovy chranic s nadprudovou ochranou zdruzuje …
@starysomar Ak máš na mysli klasickú "ochranu" tak nie! V obvode s ňou musí byť aj istič.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@starysomar Ak máš na mysli klasickú "ochranu" ta…
@petersd nemyslel klasicku, myslel "chranic/istič" v jednom = "prudovy chranic s nadprudovou ochranou"
Odpovedať

@minoo toto je prudovy chranic "obycajny" alebo "s nadprudovou ochranou"???
Odpovedať

@minoo toto je prudovy chranic "obycajny" alebo "…
@st89 9ty príspevok na tejto strane som sa snažil ti to vysvetliť aj s odkazmi.... Je to samostatný chránič. Asi jeden z tých najčastejšie používaných. Za neho dáš ističe a na ktoré sa zapoja obvody... "Za neho", tým myslím, že výstup toho chrániča pôjde na ističe a napríklad N mostík. Lebo tie ističe môžu byť umiestnené aj pred ním, napr. kôli lište....
Odpovedať

@st89 9ty príspevok na tejto strane som sa snaži…
@frantisekca a ako potom vyzera k tomuto adekvatny prudovy chranic (4P) s nadprudovou ochranou?
Odpovedať

@frantisekca a ako potom vyzera k tomuto adekvatn…
@st89 9ty príspevok na tejto strane....
Odpovedať

@st89 9ty príspevok na tejto strane....
@frantisekca ale stále sa iba dostaneme k tomu ze chránič s istenim nadprudu je tkzv. "istič-chránič v jednom" alebo inak povedané kombinovaný istico chránič ? Podľa mňa stále hovoríme o tej istej veci. Zhrniem to a ak sa mýlim ma oprav prosím. Ak použijem chránič s nadprudovou ochranou tak tak sa už nepridávaju žiadne ďalšie Ističe na daný obvod. Alebo sa použije ten chránič ako som posielal foto (obyčajný chránič) a tam za ním musia byť dane obvody istene príslušným isticom. Niekto tu aj písal ze je lepšie keď je to takto oddelené, že ten kombinovaný istic chránič sa viac kazí...
Odpovedať

@frantisekca ale stále sa iba dostaneme k tomu ze…
@st89 mna by zase ako prirodzene zvedaveho zaujimalo, ze preco sa to vlastne vsetko pytas?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?