Osobná skúsenosť s kúpacím jazierkom

Dobrý deň, je tu niekto, kto by sa podelil o osobné skúsenosti s vlastným kupacím jazierkom? Také bez nutnosti upravovať vodu chemicky. Vopred ďakujem 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@ladywero skúsenosti nemám, ale trochu tomu rozumiem. Aby ste dosiahli pohodu pribižne ako v bazéne, musí to mať 200m2 a viac, čím menší je pomer kúpacej a čistiacej časti jazierka, tým silnejšia , nákladnejšia technológia na prevádzku. Čím väčšia plocha na plávanie, tým väčšia plocha na filtrovanie a väčšie čerpadlá na prečerpávanie. Veľkosť čerpadiel nestúpa s plochou úmerne , vplýva väčší čistiaci efekt hladiny. Ale aj sa zväčšuje znečistenie prechom, lístím, trusom
Odpovedať
@jan45 a kupacie jazierko bez čerpadiel? 1/2 na 1/2 kupacia a vysadená časť?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladywero to buhužiaľ možné nie je, kúpacia časť musí byť hlbšia a kal z nej sám nepretečie do filtračnej-koreňovej časti. Jazierka z prospektov sú veľkoplošné a mechanicá časť je maskovaná zeleňou. Naviac kúpacie jazierko potrebuje stály zdroj vody pre názornosť 10m dráha š. 2m potrebuje 3m filtračnú zónu, t.j.50 m2 plochy, z tej sa vlete denne odparí cca 1m3 vody. Sú to ale len orientačné údaje, ale menej to nebude. Ešte aj vzime zo zamrznutého jazierka sa odparí 3-4 mm vody denne.
Odpovedať
@ladywero ja som vo fáze výkopu, kopem to ručne a keď bude všetko hotové, malo by vyzerať ako na tom obrázku. Samozrejme bude bez chémie, ale aby tam nebola filtrácia s UV lampou a čerpadlo, tak to isto nepôjde 😁 u nás aj napr. v CZ sa nájdu firmy, ktoré majú za sebou už možno 10tky realizácii. Osobne som navštívil ľudí, ktoré kupacie jazero majú, prebrali sme detaily. Čo sa SVK firiem týka, tak zrejme majú roboty dosť, pretože niekomu sa priam doprosovat aby aspoň odpovedal na mail....vybral som si CZ firmu, super komunikácia, dokonca mi majiteľ poslal detailný projekt podobného jazera s podrobným popisom kde čo a ako umiestniť alebo nechať prechodky atď ..firma mi bude robiť len fóliu a pomôže so zapojením filtrácie a ostatnej techniky. Zato od nich zoberiem komplet materiál, filter aj čerpadlo. Ale čo je hlavné, tak to sú tie ich skúsenosti, ktoré sa zo žiadneho videa nenaučiš. A aby som nezabudol, keď chceš mať fakt čistú vodu, tak si priprav peňaženku. Tie filtrácie sú riadne pálky. A to jazero som vybral takéto z dôvodu, že sa mi vôbec nepáči, keď je to celé obložené kameňmi a obsypané kamienkami. Vyzerá to ako pri váhu a ten mám tu za rohom.
Odpovedať
@14054 dakujem za pozdielanie skusenosti. Mohla by som Vas poprosit o konkretne firmy SK i CZ do spravy? Rada by som hovorila s niekym (idealne i videla nazivo) kto uz ma taketo jazierko.
Odpovedať
Profilova fotka
@14054 keby ste neboli použili vetu " keď chceš mať fakt čistú vodu, tak si priprav peňaženku." bol by som napísal oponenciu, ale súlasím s tým, že v Česku majú viac skúseností a zvolili ste dobrý postup. K tej foto, to je ilúzia, niekde vedľa je realita a to je časť z tej vety. Je to veľmi príťažlivé, ale mnohých to po čase prejde a je ztoho obyčajné jazierko. Tým nechcem nikoho odradiť, len pripraviť
Odpovedať
@jan45 Tak teraz som mierne sklamaná. Zaplatit tisicky € aby som obetovala velku cast pozemku za “iba” jazierko...Naivne som si myslela, ze to je riesenie pre alergikov a ludi, co sa nechcu kupat v chemii.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladywero odradiť som Vás nechcel, ja by som sa nekúpal ani v bazénoch pri domoch ktoré sa udržujú v prevádzke chemicky. A nie ste prvá, čo takúto otázku položila, len nie cez MS ale cielene. Dakedy sme sa kúpali v prírodných nádržiach do ktorých dnes ani nevlezieme, žiaľ podmienky sa zmenili. Ďaľší argument proti hlbokej vode pri dome je bezpečnosť,. no a posledný, z bazéna sa raz za čas voda musí vypustiť a o tom by už mala byť evidencia, pretože je to voda znečistená a patrí do čistiarne, len my sme ešte stále krajina s nepopísaným listom.
Odpovedať
@ladywero dobry den, dhlsie som tu nebol tak pisem az teraz. Predbezne som dohodnuty s touto firmou https://www.jazierkabanat.sk/ je to ceska firma, sidli pri olomouci, maju tam aj dve vzorove jazierka, resp. jazera. Osobne sa tam chystam ku konci mesiaca.
Odpovedať
@jan45 ta "iluzia" https://www.ceskatelevize.cz/porady/1... od 13:50 min priblizne 🙂
Odpovedať
@ladywero k tým jazierkam, mam skúsenosť len s "nekupacim", ktoré ked na jar vypustim, je na spodku riadny nanos bahna, odumretých kúskov rastlín a kto vie čoho este. Vycisti sa to, napusti čistou vodou, tri dni je voda priezračná a potom len mútnie tak, ze až nie je vidno na dno. Rybám a leknu to staci ale nekupal by som sa v tom. Preto ak sa chce v tom človek omocit, bez riadnej filtrácie to nepôjde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?