Pripálený hrniec a panvica: 3 efektívne riešenia na ich čistenie

  • 26.03.2024

Pripáleniny na hrnci a panvici môžu vzniknúť, ak ste varili jedlo pri veľmi vysokej teplote alebo sa o riad staráte nevhodným spôsobom. Jedlo pripravované v pripálenom hrnci nie je ani chutné a navyše môžete ohroziť aj svoje zdravie.

Pripáleniny na hrnci a panvici
Zdroj: iStock

Sóda bikarbóna pripáleniny na hrnci odstráni ľavou zadnou

Sóda bikarbóna je jedným z najúčinnejších pomocníkov, ktorých môžete pri odstraňovaní pripálenín na hrnci a panvici použiť. Má množstvo výhod. Pomáha odstrániť pripáleniny bez poškodenia povrchu riadu a neutralizuje nepríjemný zápach, ktorý s pripáleninou súvisí. Zároveň je vhodnou voľbou, ak vám záleží na ekologických alternatívach komerčných čističov. Použitím sódy bikarbóny nijakým spôsobom neohrozujete životné prostredie.

Sódu bikarbónu zmiešajte s malým množstvom vody. Vytvoríte pastu, ktorú potom naneste na pripáleniny na hrnci alebo panvici. Snažte sa pastu aplikovať na povrch naozaj rovnomerne. Nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín. Najlepšie cez noc. To by malo stačiť, aby sóda bikarbóna rozpustila zvyšky potravín pripálených na hrnci. Potom jemne očistite hrniec. Môžete použiť špongiu alebo hubku. Riad dôkladne opláchnite a uvidíte, že bude vyzerať ako nový.

sóda bikarbóna na pripáleniny
Zdroj: iStock

Použite na drhnutie pripálených hrncov a panvíc mydlo na riad

Mydlo na riad má odmasťujúce vlastnosti. Pomáha rozpúšťať tuky a odstraňovať zvyšky potravín, čím zjednodušuje celý proces čistenia. Je dostupné v rôznych formách a ide o cenovo prijateľné, ale efektívne riešenie. Ak však predsa len nedokáže odstrániť pripáleninu z hrnca, proste ho skombinujte s predchádzajúcou metódou. Použitie tuhého mydla na riad a sódy bikarbóny zdolá určite každú pripáleninu.

Najprv hrniec opláchnite teplou vodou a odstráňte hrubé zvyšky potravín. Priamo na pripravený povrch naneste malé množstvo mydla na riad. Môžete namočenou špongiou alebo hubkou vytvoriť aj mydlový roztok. Postupne povrch hrnca či panvice hubkou alebo špongiou jemne drhnite. Vďaka  mydlu špeciálne vyvinutému na odstránenie pripálenín sa ich dokážete zbaviť veľmi rýchlo a jednoducho.

Ak sú pripáleniny na hrnci naozaj odolné, môžete použiť aj plastovú škrabku na riad. Zvyšky pripálenín však odstraňujte veľmi opatrne, aby ste nepoškodili povrch hrnca alebo panvice. Potom hrniec dôkladne opláchnite pod tečúcou teplou vodou, nechajte vyschnúť alebo osušte utierkou.

mydlo na riad na pripáleniny
Zdroj: iStock

Pripáleniny na hrnci odstráni aj obyčajný ocot

Ďalším skvelým domácim prostriedkom, ktorý účinne odstraňuje pripáleniny z hrncov a panvíc je ocot. Obsahuje totiž kyselinu octovú, ktorá má čistiace a dezinfekčné vlastnosti. Okrem toho však odstraňuje aj zápach z takto pripáleného riadu. Zároveň je to prostriedok celkom ekologický a bezpečný pre životné prostredie.

Odporúčame v malom hrnci zmiešať rovnaké množstvo octu a vody. Roztok ohrejte na sporáku, ale pozor, tekutina sa nesmie variť. Roztok by mal byť teplý, pretože tak odstraňuje pripáleniny z hrnca ešte efektívnejšie. Nechajte ho pôsobiť niekoľko hodín. Odporúčame cez noc. Kyselina octová rozpustí pripáleninu a potom jednoducho riad vydrhnite hubkou alebo špongiou. Uvidíte, ako krásne sa budú pripáleniny z hrnca uvoľňovať. Následne riad dôkladne opláchnite pod teplou tečúcou vodou. Ak však predsa len máte s pripáleninou problém, skombinujte ocot so sódou bikarbónou.

ocot na pripáleniny
Zdroj: iStock

Najúčinnejšia v boji s pripáleninami je prevencia

Najlepšie je, ak sa vám nič v hrnci a na panvici nepripáli. Ako teda znížiť riziko vzniku popálenín? Máme pre vás niekoľko tipov na prevenciu:

  • Varte na správnej teplote a počas varenia teplotu kontrolujte, pretože vysoké teploty môžu riziko pripálenín zvýšiť.
  • Jedlo pravidelne miešajte, aby sa o povrch hrnca neprichytilo.
  • Investujte do kvalitných hrncov a panvíc s nelepivým povrchom.
  • Používajte správne množstvo kvalitného oleja.

Veríme, že vďaka týmto tipom a trikom sa vám podarí vaše hrnce a panvice udržať v čo najlepšom stave a že pripáleniny sa vo vašej kuchyni stanú minulosťou. A ak predsa len nejaké jedlo prihorí, nevadí. Už viete, ako pripáleniny na hrnci a panvici čo najrýchlejšie odstrániť.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku