Domáca zmrzlina bez cukru: 5 receptov, ktoré zvládne aj dieťa
Leto je obdobím, keď sa osvieženie stáva našou dennou potrebou. A čo je lepšie ako poriadna domáca zmrzlina bez cukru? Pripravíte si ju rýchlo a jednoducho, presne podľa svojich predstáv a z kvalitných surovín. Navyše, ak máte doma deti, môžete ich zapojiť do prípravy a urobiť z toho zábavnú rodinnú aktivitu.
Výroba domácej zmrzliny bez cukru je jednoduchšia, než si myslíte. Nevyžaduje drahé prístroje a nemusíte byť ani skúseným cukrárom. Všetko, čo potrebujete, je mixér, pár čerstvých surovín a chuť experimentovať.
Prečo skúsiť domácu zmrzlinu bez cukru?
Tradičné zmrzliny často obsahujú veľa rafinovaného cukru, ktorý neprináša nič iné než prázdne kalórie. Domáca verzia Vám umožní sladkosť regulovať – namiesto cukru môžete použiť med, javorový sirup, stéviu alebo jednoducho ovocie, ktoré je prirodzene sladké. Takto si pochutíte bez výčitiek a pritom dodáte telu vitamíny, minerály a vlákninu.

Tipy pred začiatkom výroby domácej zmrzliny
Používajte zrelé ovocie – čím sladšie, tým menej budete potrebovať ďalšie sladidlá.
Nebojte sa mraziť – ovocie môžete nakrájať a zamraziť dopredu, aby ste zmrzlinu pripravili kedykoľvek.
Experimentujte s príchuťami – bylinky ako mäta či bazalka dokážu zmrzlinu povýšiť na novú úroveň.
Recepty na osviežujúcu domácu zmrzlinu bez cukru:
1. Banánovo-jahodová rýchlovka
Ingrediencie:
3 zrelé banány (nakrájané a zmrazené)
200 g čerstvých alebo mrazených jahôd
2 lyžice medu (voliteľné)
Postup:
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte, kým nezískate hladkú krémovú zmes. Ihneď podávajte alebo vložte do mrazničky na 1–2 hodiny pre tuhšiu konzistenciu.

2. Mangová zmrzlina s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
2 zrelé mango
200 ml kokosového mlieka
1 lyžica javorového sirupu (voliteľné)
Postup:
Mango ošúpte, nakrájajte a spolu s kokosovým mliekom a sirupom rozmixujte dohladka. Nalejte do formičiek na nanuky a nechajte zmraziť aspoň 4 hodiny.

3. Čokoládovo-avokádová zmrzlina
Ingrediencie:
2 zrelé avokáda
3 lyžice nesladeného kakaového prášku
3 lyžice medu alebo stévie
100 ml mandľového mlieka
Postup:
Avokáda rozmixujte s kakaom, sladidlom a mandľovým mliekom do jemného krému. Zmes vložte do nádoby a nechajte mraziť minimálne 3 hodiny. Pred podávaním nechajte chvíľu povoliť.

4. Lesné ovocie s jogurtom
Ingrediencie:
300 g lesného ovocia (čučoriedky, maliny, černice)
200 g gréckeho jogurtu
2 lyžice medu
Postup:
Ovocie s jogurtom a medom rozmixujte. Nalejte do formičiek na nanuky alebo plastovej nádoby a zamrazte na 4–5 hodín.


Mohlo by vás zaujímať:
5. Melónová granita
Ingrediencie:
500 g červeného melóna (bez kôstok)
šťava z 1 citróna
lístky mäty na ozdobu
Postup:
Melón rozmixujte s citrónovou šťavou. Zmes nalejte do plytkej nádoby, vložte do mrazničky a každých 30 minút premiešajte vidličkou, kým sa nevytvoria ľadové kryštáliky. Podávajte ozdobené mätou.

Zmrzlina, ktorá chutí všetkým
Domáca zmrzlina bez cukru nie je len zdravšia, ale aj zábavnejšia na prípravu. Dáte si presne to, čo máte radi, a môžete zapojiť celú rodinu. Deti si užijú miešanie a ochutnávanie, dospelí zase dobrý pocit z toho, že si doprajú niečo chutné a zároveň výživné.
Tak čo poviete? Vytiahnete mixér a začnete experimentovať? Možno už zajtra si budete vychutnávať svoju prvú vlastnoručne pripravenú zmrzlinu – bez cukru, no plnú chuti.
Autor článku: Lucia Tobiaš
Zdroj foto: iStock




Ahojte, mam doma COV. Vsetko funguje v poriadku, ale mam problem, co s odtekajuc…