Farebná kuchynská linka: Ako ju vybrať?

  • 24.04.2023

Kedysi sa v každej domácnosti našla výrazná farebná kuchynská linka, dnes sú to biele, čierne a zemité odtiene kuchyne. V poslednom čase idú do popredia kreatívne kombinácie a netradičné farby liniek. Aké to sú a prečo si ich zvoliť?

farebná kuchynská linka

Farebná kuchynská linka v odtieni zelenej

V prípade zelenej farby nemáme na mysli limetkovú lesklú linku. Zamerajte sa napríklad na jemnú matnú olivovú a jej odtiene. Zelená kuchyňa nemusí byť gýčová. Môže byť príjemná, nenápadná a zároveň pozoruhodná. Čím viac ľudí preferuje zelené odtiene. Pôsobia upokojujúco, skvelo sa vynímajú v spoločnosti dreva a zútulňujú miestnosť.

S čím kombinovať zelenú kuchyňu?

Olivová najlepšie vyniká v spoločnosti drevenej alebo kamennej pracovnej dosky. Môžete zvoliť napríklad biely alebo čierny mramor, kompozitné drevo alebo bledšie odtiene farieb.

Nič nepokazíte ani bielym obkladom nad kuchynskou linkou. Veľmi zaujímavou kombináciou je obklad rovnakej farby ako samotná linka.

Odporúčame: Zariaďujete kuchyňu a hľadáte rady a inšpirácie? Opýtajte sa v najväčšom fóre o stavbe a bývaní na Slovensku.

zelená kuchynská linka
mramorový obklad v kuchyni

Luxusná modrá v kuchyni

Modrá matná kuchynská linka dokáže oživiť miestnosť. Hodí sa do slnečnej a dobre presvetlenej kuchyne. Odtieňov je na trhu množstvo. Dôležité je vybrať si stranu: bledá alebo tmavá? Odporúčaním je voliť matné prevedenie. Na rozdiel od lesklého finišu, ktorý pôsobí trochu nekvalitne, matný vzhľad dodá nádych vznešenosti.

Čo k nej?

Tak, ako pri zelenej linke, sa veľmi pekne vyníma s bielou pracovnou doskou a obkladom. Ak však chcete niečo zaujímavejšie, zvoľte medené alebo pozlátené úchytky. Kuchyňa bude pôsobiť luxusnejšie.

modrá kuchynská linka so zlatými úchytkami
tehlový obklad v kuchyni

Kombinované kuchynské linky

Posledným trendom je aj kombinácia farieb v kuchyni. Ak si neviete vybrať jednu farbu, zvoľte dve, pričom jednu použijete na stenu a jednu na linku. Najlepšie spolu ladia pastelové odtiene, alebo jedna dominantnejšia a jedna svetlejšia farba.

Dôležitá je aj voľba pracovnej dosky. V tomto prípade voľte neutrálne tóny, aby ste docielili harmóniu a nie zmes farieb. Možná je aj voľba obkladu, ktorá obsahuje obe vami zvolené farby. Najvhodnejším materiálom je v tomto prípade terrazzo, ktorý je tvorený farebnými úlomkami.

moderná kuchyňa s mramorovým obkladom a rose gold doplnkami

Jemná pastelová kuchyňa

Voľba pastelovej farby do kuchyne je odvážnym krokom. Pri tomto výbere by ste si mali byť istí, že sa vám farba bude páčiť aj o niekoľko rokov. Medzi populárne a pekne sa vynímajúce farby patrí marhuľová, levanduľová, staroružová alebo tyrkysová. Kuchyňu krásne rozjasnia a pôsobia kompaktne. V miestnosti by ste už nemali použiť iné výrazné farby. Lepšie je pridržať sa zvoleného odtieňa a zemitých farieb.

Odporúčame: Potrebuješ inšpiráciu? Sleduj najobľúbenejšie fotoalbumy na Modrej streche.

pastelová kuchynská linka

Biela kuchyňa ako najlepší kamarát

Biele terrazzo a mramor skvelo doplnia a zároveň vyzdvihnú farebnosť kuchynskej linky. Kuchyňa bude pôsobiť čisto a vzdušne.

Autorka článku: Nina Macáková

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku