Zateplovanie a pocit v zime

Prosiim ti ktorí ste zateplovali domy, viete mi povedat ako moc to bolo citit v zime pri kureni. jedna sa o to, ze mame obyvku spojenu s kuchynou v ktorej su dva radiatory. jeden je pod oknom, ja by som velmi chcela to klasicke okno vymenit za velke az po zem, cize radiator by musel ist prec. teraz ideme zateplovat. manzel to nechce menit, ze bude zima, nemate niekto skusenosti??
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka674 to si myslim, ze ma pravdu. Ja mam zatepleny byt, v kuchyni jeden, v jedalni dva, v obyvke jeden radiator, otvoreny priestor s posuvnymi dverami. To je malo co mas. Jedine zeby si si to nahradila infrapanelom na stenu, co je ale drahsie...
Odpovedať
@lenka674 zateplovali sme cca 8 rokov dozadu 25 rocny dom.ten pocit nie je nejak badatelny co sa tyka teploty, pretoze aj pred zateplenim kotol kazdu stratu dokuril. Vidime to skor na fakture za plyn a hlavne sa nam netvoria plesne,s ktorymi bol predtym velky problem.Tiez mame obyvackokuchunu s dvoma radiatormi a po zatepleni je jeden nonstop vypnuty. To velke okno po zem by som na tvojom mieste VELMI zvazil.pamataj,ze ani to najlepsie okno zdaleka neizoluje tak, ako priemerna stena.Stoji to kopu penazi, v lete ho musis draho tienit,inak sa uvaris.V zime je Ti k nicomu, kedze cez den budes v praci a po prichode domov bude tma.Ja trochu nerozumiem tejto dnesnej mode obrovskych vykladovych okien, ktore architekti s oblubou pchaju uplne vsade,tot moj nazor :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 zeby solarne zisky ? :)
Odpovedať
@majkoj hlavne tie letne :-) .. ale vazne,kolko ma stoja tie vykladne okna po obvode celeho domu? a kolko ma stoji to tienenie, ktore je nevyhnutnostou?? kolko rokov mozem za tie peniaze kurit? a kolko domov je takto obohnanych oknami s dvojsklom a zateplenych osmickou?Ja nie som proti solarnym ziskom v zime,ale vsetko s rozumom :-)
Odpovedať
@lenka674 manžel má pravdu. Po zateplení treba rovnaký počet radiátorov, ako pred zateplením, len sa nastaví na kotli nižšia teplota. Ak jeden dáte preč a druhý budete kúriť na nižšiu teplotu (tak ako ostatné v dome), bude tam zima
Odpovedať
@lenka674 pardon oprava, v obyvacko kuchyni sme mali 3 velke radiatory,bolo to predimenzovane uz pred zateplenim, po zatepleni sme v obyvacke jeden z tych dvoch vypli,nepouziva sa a staci to.v kuchyni zostal jeden povodny
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 nuz ja mam 36m2 okien a cuduj sa svete tienenie nemam :).Na zaklade tvojej teorie by som sa mal v lete roztopit a v zime zmrznut. Ale kedze stale zijem asi to nebude take problematicke :)
Odpovedať
@lenka674 jeden radiator bude málo, len pri kvalitnej novostavbe by postačoval ...ale zas v novostavbe je výhodnejšia podlahovka. 1. možnosť je dať ... veľké okno nie až po zem ale pol metra od zeme ...a pod ním úzky široký radiator ... 2. býval som raz v novostavbe v rakúsku a tam v obyvačko kuchyni orientovanej na východ ...presklená stena dlhá 5 metrov v strede dvere na terasu ...a pred oknami na zemi boli po oboch stranách nizučké radiatory dva .... teda normálne pred oknami ... uchytené na zemi. bola tam záclona len na tých oknách a vôbec to nevadilo ...tie radiatory bral som to ako normálne ... (zateplená novostavba s 20cm polystyrénom. ) radiatory boli tam aj tak vypnuté kúrilo slnko ... v zime v slnečnom ráne tam bolo pekne teplúčko ...
Odpovedať
Hlavne netreba zabudnúť na to, že solárne zisky sú čistá strata... (toľko tepla čo ujde cez okná, slnko vo vykurovacej sezóne nedohreje) M.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepa_nr tak sa na to pozrime v realite :). Cez to vsetko, ze tato zima bola studensia ako predosle, teploty boli casto pod -20C a boli dni ked teplota nevystupila nad -10C, som na vykurovanie domu spotreboval menej energie ako predosle roky. Su dve moznosti, bud je to tym, ze ked mrzne je jasno a svieti slnko a solarne zisky funguju, alebo to bude nejaka zahadna magia. Osobne som za tu prvu.
Odpovedať
@majkoj Nevravím, že ti neverím, ale: Koľko je priemerná dĺžka slnečného svitu počas vykurovacej sezóny? Aká je strata/zisk oknom keď slnko do neho nesvieti/svieti? Neber to ako Flame... M.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepa_nr nuz, to su vsetko udaje a otazky, na ktore si mozes odpovedat sam, udaje su na SHMU http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=klim... . Okno ma samozrejme horsie izolacne vlastnosti ako stena, lenze mnozstvo dodanej energie pri slnecnom dni bude vyssie ako strata, treba mat vsak vyriesenu jej akumulaciu, bez nej to nefunguje. Vyhoda je, ze ked su krute zimy, je jasno a su aj vacsie solarne zisky. Keby to tak nebolo, neexistuju pasivne domy. Moj dom nie je pasivny, mam TC a rocne ma kurenie stoji do 100€ a to mam 36m2 okien z toho myslim 18m2 len v obyvackokuchyni. Na TC je samostatny elektromer, takze presne viem, kolko ma ktory rok stalo kurenie. Takze mozem porovnavat teoriu a prax. Posledne roky spotrebovalo TC na kurenie okolo 900 - 1000kWh. Tohtorocnu potrebu som pozeral nejak pred mesiacom, dvoma, takze neviem uplne aktualnu (od vtedy u nas par krat mrzlo), ale vtedy bola okolo 800kWh. Tymto tu nechcem tvrdit, ze bezhlave osadenie velkych okien nesposobi problemy. Ale sikovny architekt sa s tym dokaze popasovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj Súhlasím, že to môže fungovať, ale treba to mať premyslené (ideálne prepočítané). Nie ako je na SK zvykom: " Daj si veľké okno, slnko ti to vykúri." Bol by zaujímavé vidieť aspoň modelový výpočet od profíka, pretože počet hodín slnečného svitu (keď nie je zamračené) je okolo 20% dňa. Sú zisky 5 krát väčšie ako straty? M.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepa_nr Dovolim si nieco skopcit :
Odpovedať
Profilova fotka
@pepa_nr kurna :)
Odpovedať
@majkoj ale ty mas novy dom,isto s trojsklom,slusne zaizolovany,spravne natoceny a zrejme aj vypocitany tak,aby ti slnko svietilo dnu len v zime.a co pozeram fotky,nemas to nijak prehnane,co sa tyka okien. Len tu sa zrejme bavime o starsom dome,teda som si to vydedukoval z otazky,co ak ma to okno na sever? :-) Dom sa toci blbo,uz som to skusal,nejde to :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 preto som pisal "Tymto tu nechcem tvrdit, ze bezhlave osadenie velkych okien nesposobi problemy." :). To sa musi cele spocitat samozrejme.
Odpovedať
@majkoj presne tak
Odpovedať
@pepa_nr Solárne zisky sú realita .... ak niekto stavia dom s " rozumom " 80% novostavieb mi pripadá ako by tu ľudia nepoznali svetové strany . alebo nemali radi energiu zadarmo, ale radi za ňu platili. Podobne ako za bublinkovú vodu z obchodu.
Odpovedať
@leilak1 niekto mozno radsej pekny vyhlad a dom ulozeny na "situacne vhodnom" mieste ako idealne tepelne zisky. Su ludia, co kaslu na 5-10€/mesiac, ktore by usetrili ak sa budu pozerat na "kamenolom" ;) ja som jeden z nich ;)
Odpovedať
@majkoj waw v rychlosti som si pozrela tvoj profil a ty sa vyznas asi vo vsetkom, mohla by som ta poprosit o radu, prave chystame vysadit travnik, objednala som z mountfildu green park universal, nemas nahodou skusenost? je to do zahrady kde bude bazen a pieskovisko a tak, a videla som ze mas tam aj zavlazovaci system vedel by si mi prosim strucne poradit ako na to?? vopred dakujem a prepac ze otravujem
Odpovedať
@ivantausk Ja som myslel tu v mojom okolí ...kde máme super výhľad krásny na juh...a maximálne ideálne podmienky .... na solár zisky aj super výhľad na lesy ... Podľa mojich súčastných vedomostí ...sú to už tisícky eur .. o 5-10 eur sa nemá zmysel ani baviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka674 to osivo zatial nepoznam, ale na doosiatie mam kupene greenpark fun tak uvidim. Co sa tyka zavlazovania , ja som zasiel na stranku gardeny http://www.gardena.com/sk/garden-life... a tam som si vsetko nakreslil a potom pokupil :)
Odpovedať
@majkoj prosim ta a co sa tyka este toho lexanu, ako som ti pisala ze mi mame ten lexan uplne napevno pripevneny o to drevo, tato povedal ze ked to srobovali az sa ten lexan prehybal tak napevno, myslis ze by to mohlo aj tym pukat, ze by pomohlo keby sa to povoli
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka674 lexan je plast, cize zmenou teploty sa roztahuje. Nemam s tym skusenosti, ale osobne by som to montoval tak aby sa to mohlo hybat.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka674 je to tym, ja som montoval lexan tak aby sa mohol roztahovat a nic nepuka, treba si pozriet navod na internete ako sa to ma montovat. ja mam medzi drevom a lexanom gumenu podlozku a medzi hlavou skrutky a lexanom specialnu podlozku s gumenou vlozkou. skrutka sa dotahuje tak aby sa lexan nezdeformoval a drzalo ho len predpatie gumových podloziek.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?