DOW Insta-Stik - nema ETAG 004 - naozaj sa hodi na zateplovanie fasady?

Ahojte, zacal som zateplovat fasadnym EPS. Lepim to s Tytan Styro 753. Troska mi odtlaca dosky EPS - mam problem ich nalepit uplne rovno. Docital som sa, ze dost vela ludi ( @mio23, @viperko, @dominik_boksansky, @blackomt, ...) lepi fasadny EPS s Insta-Stik. Insta-Stik by mal rychlejsie vytvrdnut ako Tytan - teoreticky by mi platna EPS az tak nepracovala. Tak som volal dovozcovi, ze kde ho v okoli MT kupim. Pytal sa ma, na co ho chcem pouzit. Upozornil ma, ze Insta-Stik sa moze pouzit na lepenie fasadneho EPS, nie je vsak certifikovany pre ETICS. Chvilu som googlil a naozaj, nenasiel som nic, co by hovorilo o tom, ze ma certifikaciu ETICS - ETAG 004. PUR lepidla ako Tytan Styro 753 alebo Ceresit CT 84 certifikaciu ETICS - ETAG 004 maju. Aj napriek tomu som si v Kinekuse kupil 1 ks na vyskusanie :-) Aky je vas nazor - je dobre sa drzat ETAG 004 alebo lepit s takmer s hocicim? Predsalen pri ETAG 004 sa skusaju take veci ako reakcia na ohen, nasiakavost, spravanie pri vlhkostnych a teplotnych zmenach, spravanie pri opakovanom ucinku mrazu, pridrznost lepiacej malty k podkladu, atd.. Dakujem za kazdy nazor. Dusan
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt nebude problem v tom, ze tie dosky tam pritlacis prilis skoro ?
Odpovedať
@majkoj Ano, na zaciatku bol problem v tom. Drzal som sa navodu v technickom liste, kde sa pise: "Ihneď po aplikácii lepidla umiestnite izolačnú dosku na stenu, ľahko pritlačte a vyrovnajte nivelačnou latou". Vcera som zmenil taktiku. Pri poslednych kusoch mi to celkom islo. Prvy rad fasadneho EPS nie je nalepeny moc kolmo - bublinka na vodovahe sa priblizuje k "ciarke". Tak pri poslednych kusoch som vrch prveho radu zbrusil do roviny a hned druha rada lepsie sedela. Nanesene PUR lepidlo som nechal odvetrat cca. 3 minuty a az potom som pritlacil na stenu. Pritlacil som tak, ze EPS bolo cca. 2 mm utopene oproti okolitym EPS. Po case pena EPS vytlacila zarovno ostatnych EPS, pripadne som po cca. 5 minutach dotlacil. Stale to nie je uplne idealne, ale lepsie ako na zaciatku :-) EPS planujem vzdy pred dalsim radom zbrusit, aby bol pekne kolmy - aby bublinka na vodovahe bola pekne v strede :-) I ked stena nie je uplne kolma - tiez sa bublinka priblizuje ku "ciarke" - ako ktora stena... Bud sa naucim robit aj s Tytanom alebo budem brusit ako divy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ked som lepil EPS urobil som si taky ram z dreva ktory mi eps dosku rovnomerne pritlacal kedze som lepil dosky o rezmere 2x1x0,20.Nepamatam si cas spracovania pur peny ale zalezalo to od okolitej vlhkosti,kym som naniesol na druhu dosku tak ta prva uz bola suca na nalepenie...pena si nesmie vytvorit taku skrupinku(taka doska mi tak dobre nedrzala na stene)a nesmie byt ani prilis makka..Najlepsie drzala ked dozrela do takeho stavu ,ze ked som sa jej dotkol sa mi prilepila o prst a mierne ju natiahol ako zuvacku😊
Odpovedať
@dusanmt ahoj, kludne mozes pouzit aj dow. Nebal by som sa (Mraz tam urcite nebude. Aj s klasickou PUR mozes nalepit dole to uz nedas, problem je expanzia - tazko sa to lepi). Dow schne vsak velmi rychlo. Lepsie sa mi nakoniec robilo s tytanom. Tytan musis nechat troska odvetrat 2-3 min. nasledne pritlacit . EPS by nemal byt az na stene. Mala by byt nejaka vola cca 5 mm na penu. Ono ti to troska odtlaci, no ked robis dalsiu, tak tu predch. dotlacis a dalej to neodtlaca. Chce to troska cviku, aj mne to na zaciatku moc neslo. Potom parada. EPS nie su uplne rovne, takze finalnemu prebruseniu sa nevyhnes.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky presne si to napisal ako ja Dusanovi do spravy. Mne sa s inymi penami nerobilo dobre. Strasne dlho to schlo.
Odpovedať
@viperko :). Dow je ako sekundove, ostatne zasa schnu dlho. Tytan taky akuratny.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky tak tak. A ani tolko neodtlacal. Tytana som neskusal. Na dalsom dome mozno. :-D
Odpovedať
@dusanmt Ešte by si mohol zbehnúť do SPOJMART , dole v meste kde je Inkur / DEK stavebniny/. Ja som už iba tam kupoval pur penu , ale presne neviem ktorá to už bola ale asi Fisher a stou som lepil aj polystyrén na fasádu. Tá bola tiež dobrá.
Odpovedať
@dominik_boksansky Insta-Stik naozaj schne dost rychlo. Nechal som ho odvetrat 2-3 minuty a az pri druhej tabuli som si vsimol, ze ked som sa peny dotkol prstom, uz nelepila. Aj napriek tomu som dve tabule nalepil na stenu. ale asi pojdu pri najblizsej prilezitosti dole. Inac Dow odtlaca menej ako Tytan.
Odpovedať
@dusanmt ano, mas pravdu odtlaca o cosi menej. Dow nesmies odvetravat inac nelepi. ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt na insta staci minutka odvetrat a potom ho nacapit.
Odpovedať
Dow Insta-Stik uz nechcem ani vidiet. Vcera to bola sice moja chyba, ze dve tabule som nalepil az po cca. 3 minutach od nanesenia lepidla. Dnes isli dole ako nic. Pripajam foto takej tabule. Na Ytongu neostal ani naznak PUR lepidla. Na druhej foto vidno PUR lepidlo vcelku, ako som ho rukou oddelil od EPS. Ani na EPS moc nedrzalo. Na druhej tabuli uz som z lepidlom vytrhol aj malinke kusky EPS. Vcera som nalepil este dalsie dve tabule, kde som cakal menej. Pred nalepenim som si skontroloval, ci je lepidlo este lepive. Jedna tabula isla dole tazsie, ale isla. Dalsiu som nemohol odtrhnut, tak som PUR od Ytongu oddelil na par miestach pilovym listom. Zlaty Tytan - odtlaca, ale drzi. Dnes som nalepil dve male kocky polystyrenu na zvysny Ytong, co mi ostal. Jednu som nalepil s Insta-Stik (hned po naneseni som ju prilepil) a druhu som nalepil s Tytanom (tuto som nechal odvetrat cca. 3 minuty). Zajtra tie kocky odtrhnem a vlozim sem foto. Ti, co ste lepili s Dow, robili ste odtrhove skusky? Neviem, ci som az tak nieco zanedbal, ale kvalita Dow ma velmi sklamala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Len ma tak napadlo, ako ste pripravovali povrch pred lepenim? Ja som pri lepeni soklovej dosky DT-cka penetroval s DenBraven S-T70. Na zaciatku som pouzival aj DenBraven Thermo Kleber a tam to bolo uvedene v technickom liste (bol tam sice iny penetrak uvedeny). Potom pri lepeni fasadneho EPS som pri prvom rade penetroval Ytong tiez s S-T70. Potom par tabul som nalepil bez penetracie na suchy Ytong. Od vcera som Ytong trocha navlhcil maliarskym valcom pred prilepenim tabule. Samozrejme, Ytong najprv pozametam metlickou.
Odpovedať
Insta-stik je velmi rychlo tuhnuca pena, to treba naniest na dosku a prilozit. Ak si to nechal odvetrat a prilozil tabulu az neskor, tak sa uz mozno stihla vytvorit "skrupina" a pena sa stala stlacitelnou, nelepivou
Odpovedať
Tak tu je vysledok odtrhovej skusky. Som velmi prekvapeny, ze to dopadlo v prospech Insta-Stik. Kocku s Tytanom som odtrhol zapacenim. Kocku s Insta-Stik neslo odtrhnut zapacenim, tak som ju musel odtrhnut pastou. Tytan bol pred nalepenim odvetrany a urcite lepivy - skusil som prstom a tahal sa ako zuvacka. Insta-Stik som prilepil hned po naneseni lepidla.
Odpovedať
Lepil som väčšinu domu s Insta Stikom a bez akéhokoľvek odvetrávania. Skrátka keď sa človek trochu zabudol, tak už to nelepilo, bolo si treba naozaj pohnúť. Pri 2,5×1 m tabuliach to bolo niekedy o držku :) Na záhradný domček som používal štandardné peny od Den Bravenu, a tam som postupoval úplne naopak: Naniesť penu, pritlačiť na stenu a úplne roztlačiť, odtrhnúť, potom nechať niekoľko minút odvetrať, a keď sa vytvorila úplne lepkavá vrstva, pritlačiť späť. Vyžadovalo to ale maximálnu presnosť, pretože v tom super lepkavom stave už nebol priestor na korekcie – úplne sa to pricuclo. Inak k tomu Insta Stiku ešte jedna vec, mal som s tým zlepený taký prípravok na rezanie Ytongov: Debniaca tvárnica 50 x 50 x 25, na nej prilepený zhora ytong 50 x 30 x 25 a na ňom ďalší Ytong 50 x 12,5 x 25 (na výšku). Tri roky to bolo hodené za domom, pršalo na to, mrzlo, svietilo slnko, a keď som to pred nedávnom rozoberal, tak to nešlo. Čakal som, že stačí klepnúť a samé to odskočí, ale držalo to jak divé. Musel som to povaliť na bok, v lepenom spoji podložiť, a keď som po tom švacol najväčším kladivom, tak sa tie Ytongy lámali pár cm od toho lepeného spoja.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusanmt ja som lepil instastikom SDK vnutri baraku. Jedna doska sa nezadarila, davali sme ju dole krompacom, kusok po kusku. To co sa stale tebe nie je lepidlom, hladaj priciny inde. Zapraseny, nenapenetrovany povrch, pena znrzla, alebo nieco take. To pri tvojom druhom teste je presne to ako to ma dopadnut, odtrhnutie ma nastat v EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@samob kolko m2 si nalepil s jednou penou?
Odpovedať
@dusanmt lepil som s insta... hned po naneseni som to capol na stenu a drzi ako fras. Odtrhova skuska asi taka ze som chodil po vrchnej casti polystyrenu, 90kg a bez problemov.
Odpovedať
@branoh Pravdupovediac neviem, nesledoval som to.
Odpovedať
Ešte ma napadlo – keď pozerám na tie obrázky s Insta Stikom, ktorý nelepil – zdá sa mi tam byť príliš hrubá vrstva tej peny. Pri lepení som si všimol, že najlepšie to drží, keď sa tá pena (jedno aká, PUR vo všeobecnosti) úplne roztlačí. Keď tú húsenicu zatlačíš len trošku (napr. lebo sa snažíš vyrovnávať lepený kus oproti susediacim), tak ten lepený spoj určite nebude taký pevný. Aj toto vyzerá byť ten prípad.
Odpovedať
Profilova fotka
Skusal to niekto lepit aj na flexi lepidlo?Aka je spotreba a ako to drzi s porovnanim s PUR?
Odpovedať
Lepil som tytanom a este to nespadlo zatial prezilo to aj zimu ,hadam nespadne :) Nebrusiml som skoro nic,z veznikov som mal spustene dlhe dosky dole a tie tlacili EPS kym nezatvrdol potom som ich poremiestnoval,bolo to v pohode myslim 8-) ,mozno to nespadne ani tuto zimu , uvidime :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som platne po nalepeni tyran stryrom fixoval takýmito prípravkami. Spravíte si presnú rovinu a po dokončení dierky vypenite.
Odpovedať
@dusanmt To je celé zle, hentak nemôže vyzerať PUR pena po dobrom nalepení... Inak instastikom lepím stále, ale že by to bolo ako sekundové lepidlo :), no neviem. Jeden prispievateľ to tu už písal, treba skúšať prstom, ak sa to ťahá za prstom, vtedy je ten správny čas na nalepenie na stenu. Ten čas je podľa počasia 1-2 minúty, takže pri lepení klasických tabúl je to úplne v pohode. A o prídržnosti instastiku nemám žiadne pochybnosti :), x krát preverené. Na lepenie fasády nič lepšie nie je práve pre nízku dodatočnú expanziu, len to chce cvik, ja to pri lepení "rozbúchavam" rukou, po prvom natlačení a potom treba vystihnúť ten čas expanzie, počas ktorého je to dobre pritlačiť, potom pustiť a počítať s vytlačením cca 2mm. Keď som lepil vyrezávaný sokel, tak som to takto lepil prakticky na milimeter presne. Na pritláčanie používam dve 60cm vodováhy, v každej ruke jedna, priebežne premeriavam, 1-2 minúty po nalepení sa to dá ešte v pohode rovnať, tam zas treba vystihnúť tú dobu, kedy už začne pena zaťahovať, doska už musí byť zrovnaná a už len dotlačiť. Samozrejme rovnomerné nanášanie peny a takisto roztláčanie je podmienkou, aby sa dalo s tým pracovať presne. Ak lepíš na porobeton, tak ja dávam predtým 2 vrstvy penetráku, prvú nechám vyschnúť úplne, druhú už len do takej lepivej polosuchej konzistencie, ak nalepím do toho instastik, tak po vyschnutí to drží ako ďas.
Odpovedať
@beginner7 Ano, tam som pochybyl ja - nechal som to prilis dlho odvetrat - cca. 3 minuty. Od lepenia s Insta-Stikom ma akurat odradza to, ze nema certifikaciu pre ETICS. Cim prosim Ta penetrujes Ytong a v akom pomere penetrak:voda? Ja som na zaciatku lepil s DenBraven S-T70 v pomere penetrak:voda 1:2.
Odpovedať
@stif0 Zavidim Ti tu medzeru medzi EPS a Ytongom. Mne sa podarilo dosiahnut od 7 mm do 17 mm. Proste hanba :-(
Odpovedať
Myslíte že nie je problém s lepením EPS pri teplotách mierne nad nulou? V technickom liste uvádzajú aplikačnú teplotu od 0 do +30°C, čiže by to malo byť OK, no aj tak by som nerád niečo podcenil.
Odpovedať
@dusanmt S tým penetrákom ti nepomôžem, ja mám priamo zo zdroja v koncentrovanej forme a riedim si ho podľa potreby a použitia. To čo je dostať v obchode (penetráky) som ešte nikdy nepoužil, tak isto aj dvojzložkovú hydroizoláciu, toto si riešim po vlastnej osi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?