Zateplit či nezateplit?

Chcela by som by som sa opýtať či je vhodné zatepliť Porfix Plus.?Má s tým niekto skúsenosť?Treba či netreba?Ďakujem
Odpovedať
Treba v zime kabat topanky ciapku? Niekomu ano niekomu nie ... Mam rozum, zateplim. Mam vlastny les, jadrovy reaktor, uholnu banu, nemusim zateplit. Naletim na zarucene mudrosti typu steny maju dychat, polystyren sposobuje plesen, ytong lambda a podobne netreba zateplovat ... nemozem zateplit. Takychto otazok su tu stovky. Odpoved je ano, je to vhodne. Hlavne nestavat z 500mm sirokych tvarnic.
Odpovedať
Profilova fotka
Mi ideme a stavba ma necelé 3,mesiace mame s porfixu postavené. Podľa mňa je to lepšie tisíc ľudí tisíc názorov :-) @marry888
Odpovedať
@marry888 Pri otázke je dobré uviesť veľa konkrétnych údajov a informácií - netušíme o akú hrúbku ide - je to Porfix Plus 375 mm? alebo užší? alebo ešte širší?? Chceš zatepliť min. vatou alebo EPS?? Aká je skladba izolačnej stránky domu (podlaha, strop...)?? Kvalita odpovede je úmerná len kvalite otázky. Akékoľvek zateplenie pórobetónu (najmä pri väčších hrúbkach) je samostatná kapitola, ktorá je špecifická jednak správnou hrúbkou EPS (z pohľadu "technického" - aby neboli problémy s plesňami) a jednak z pohľadu ekonomického (pre určenie optimálnej hrúbky EPS). Skús pozrieť tieto diskusie: http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo... Ytong lambda hrúbky 375 mm má takmer identický tep. odpor ako Porfix Plus 375 mm http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo... http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@marry888 Máme postavený dom z Ytongu 375. Pred nedávnom som si dala urobiť prepočet a návratnosť investície by bola cca 20 rokov. Rozhodli sme sa nezateplovať.
Odpovedať
@bubulka722 dobre Ste to spocitali? Nejak sa mi to nezda.
Odpovedať
@hop377 Počítal to inžinier nie my. Nakoľko nemáme okná s izolačným trojsklom a teda vraj hlavne kvôli tomu to vychádza až tak dlho. V streche je 28 cm vaty, v podlahe je 8 cm polystyrén. Kúrenie je plynové s kondenzačným kotlom, podlahovka v obidvoch podlažiach. Termostat ju zapína raz začas, pretože hlavné kúrenie je krbom s akumulačnou obstavbou, výmenníkom, elektr. reguláciou a prieduchmi v celom dome. Moje ročné náklady na kúrenie vrátane TUV sú cca 500,-€.
Odpovedať
Profilova fotka
Nezatepluj, veď aj v reklame hovoria, že netreba... :-D
Odpovedať
@bubulka722 ak vychadzal z toho stavu co popisujes tak je to mozne, ale ak by Ste s to nechali spocitat ete pred stavbou, tak by Ste zistili ze za cenu krbu s celou sustavou ako si ju popisala sSte mohli mat zateplene a este by Vam aj nejake Evri zostalo a navratnost by bola urcite menej ako 10 rokov.
Odpovedať
Počítala som to a investícia 135 000,- Sk čo som dala do krbu sa mi vrátila za 5 rokov. Pozri, ja som vždy chcela mať viac energ. alternatív zvlášť čo sa týka kúrenia. Veľmi som chcela ísť do TČ čo bolo v tej dobe (r. 2007) na Slovensku v plienkach, nikto o tom nič moc nevedel a ceny boli katastrofálne vysoko. Alternatívu k tomu som chcela tak či tak krb. Nie som totiž presvedčená, že mať plyn alebo el. energiu je v tejto divnej dobe samozrejmé. Čo sa týka samotnej stavby, pokiaľ človek nezateplí dom komplexne, tak zateplenie obvodového plášťa budovy je takmer zbytočné. Najviac tepla tak či onak uniká práve strechou.
Odpovedať
@hop377 Zabudla som. Aj k TUV som chcela alternatívu, tak sme si nachystali rozvody na solar. Pokým sa táto milá vláda konečne nespamätá a zisk z predaja emisií tak ako je to v zahraničí neinvestuje do podpory obnov. zdrojov energie, tak je pre mňa návratnosť 15- 17 rokov čo je oničom. Čakám kým ich osvieti a potom ich na strechu dáme.
Odpovedať
samozrejme že zatepliť ....EPS nie je tak drahý ,prípadne vata ak ťa pustí rozpočet. Ale aspoň 15cm . Ja dávam EPS NEO 20cm na 30 tehlu.Nepočítaj návratnosť lebo tá sa ani nedá presne vyrátať,iba ak by sa zabetónovali ceny plynu, elektriny,dreva... Ani ten najväčší optimista z tohto fóra si nemyslí ,že ceny energií za 15 -20rokov budú podobné tým dnešným iba ak by sme mali sociálnu vládu a umelo držali ceny dole a druhou rukou by brala niekde inde od ľudí. Samozrejme aj ceny EPS za 10-15rokov budú inde kedže je to ropný produkt Fasádu spraviť musíš ,takže zatepliť radšej teraz ako po 10-15 rokoch a nanovo ťahať fasádu atď.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bubulka722 - čakal som, čo sa z Tvojho príbehu vykľuje.... Tiež mám známeho, čo postavil z tvárnice (teraz neviem, či ytong, hebel, alebo porfix) - nejakej hrubšej a s prívlastkom "plus". A nezateplil. A tiež zdvojil až trojil systémy: má prepojený kondenzačný kotol so solárkom a teplovodným kozubom a to mu ide do teplovodnej podlahy. Celý tento špás (tuším, že Viessmann) ho vyšiel okolo 12 tisíc €.... A ja sa pýtam, aká je návratnosť do tohoto predraženého systému, postaveného na plytvaní akože "lacnou" energiou, keď zbytočne predražíš vstupné investície...? Fasádu musíš robiť aj tak, či...? Cena 20 cm izolantu by ho pri veľkosti jeho domu nebola vyšla viac, ako 2 - 3 tisíc € aj s robotou. Komplikovaný vykurovací systém za 12.000 sa dal nahradiť pri dobre izolovanej stavbe za 2 - 4 tisíc.... (napr. elektrická podlaha). To je môj názor. Najlacnejšia je určite tá energia, ktorú nemusíš vôbec vyrobiť. Takže ZATEPLIŤ určite ÁNO - už aj aj kvôli dobrej pohode v čoraz nepríjemnejších letných horúčavách...
Odpovedať
@bubulka722 500 € je dokopy za plyn i drevo?
Odpovedať
@marry888 koľko máte vypočítanú potrebu tepla na kúrenie? vyčíslite si v peniazoch za rok a ešte jedna vec - ako máte ošetrené tepelné mosty... tak podľa toho
Odpovedať
@blacksr Ano dokopy. Drevo si robí muž sám v lesoch, takže platím len za dovoz a smiešnu sumu za drevo. Ak by som stavala dnes, tak môžem úprimne povedať, že by som veľa vecí riešila úplne inak. Veci sa za tých pár rokov pohli neskutočne dopredu. V tej dobe sa štandardne zateplovalo 5 cm a na SK bolo pár postavených pasívnych alebo NE domov. Ako som spomínala záležitosti ako TČ alebo rekuperácie boli v plienkach, že ani na výstave Aquatherm mi nevedel dokopy nikto nič o tom povedať. Pri tej biede to myslím máme aj tak v celku dobre poriešené a náklady nemáme vysoké. V tom čase stálo TČ systém zem-voda okolo 400 000,-Sk čo bola totálne nenávratná investícia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?