Naša stavba.

Profilova fotka
Ahojte strechari. Chcem sa spitat ťahať múry sa budu s porfixu 30+10 zateplenie. Stačí ? Kúrenie plynom. Ďakujem.
Odpovedať
1
2
nestačí, jedine ak staviate dom na 5 rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
375 stačí ? A prečo na 5,rokov ? Máme to aj v projekte.
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 skor narazal na zateplenie ako na hrubku muriva
Odpovedať
@psychx fakt to nestačí :-| ? My to tiež tak máme v projekte, 300 ytong a 100 zateplenie
Odpovedať
Profilova fotka
@nelimatej stacit a to staci teraz. od buduceho roka je nova norma kde to myslim vychadza na minimalne 20 hrubku zateplenia. my sme zacali zateplovat dnes a davame 18. dali by sme viac ale nepustia okna ktore su rohove a viac sa tam nevojde.
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx dobre a keď zateplim 20 ?
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 najlepsie ak by si mala k tomu spraveny normalny projekt kde sa zoptimalizuje hrubka zateplenia voci hrubke muriva a celkovo nie len na stene ale aj v podlahe a v strope resp v krove. ci je 20 dost ti neviem povedat ale malo by to byt lepsie ako 10
Odpovedať
Profilova fotka
@psychx Ďakujem.
Odpovedať
@salichat22 dobry mi budrme davat do podlahy 10cm,steny 20cm,strop 40cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@salichat22 urcite priadat na zatepleni.. 10 cm je malo .. cena EPS je mozno tretina celkovych nakladov na zateplenie..
Odpovedať
Ja by som si nedovolil takto jasne odpovedať, že je to málo. Áno, uvedomujem si aké sú aktuálne normy a aké budú požadované tepelné odpory od r. 2015 a 2020, no na výstavbu domu treba nazerať jednoznačne komplexne. Nemôžeme mu predsa poradiť, aby tam dal 20 cm alebo viac - čo ak má v podlahe navrhnutých len nejakých 7 cm. Bude mu nanič ak bude mať obvod. murivo s tepelným odporom R okolo 10 a v podlahe skoro nič. Nepoznáme koľko chce investovať financií - ak už má obmedzený rozpočet a zvažuje ešte niečo vylepšiť so zvyšnými obmedzenými financiami, ktoré ma nad rámec rozpočtu hľadal by som miesta, kde každé jedno vložené Euro nad rámec pôvodného plánu prinesie najvyššiu úsporu a najväčší efekt. Príkladom je presne tá podlaha (ak má tam malú hrúbku EPS, každý centimeter EPS naviac v podlahe prinesie oveľa väčšiu úsporu ako na obvodovom murive). Nehovoriac o tom, že treba plánovať s ohľadom na budúcnosť - dostatočnú pozornosť treba venovať miestam, ktoré sa v budúcnosti nedajú už vylepšiť - napr. podlaha, základy, vytvoriť dostatočný priestor na izoláciu v strope (ak ide o bungalov). Čo sa týka zloženia muriva. Problémom pri akomkoľvek pórobetóne zateplenom s EPS je rosný bod - ten nikdy nedostaneš do EPS, jedine pri dosť vysokej hrúbke EPS. Kondenzácia vody bude prebiehať v murive - je potrebné prepočítať ročnú bilanciu skondenzovanej vody a množstva, ktoré je schopné sa "odvetrať". Na čo je ale potrebné dať pozor pri zateplení pórobetónu je správna hrúbka EPS, aby nedochádzalo k zamŕzaniu skondenzovanej vody v murive (teplota na spoji EPS a pórobetón v zime by nemala dosiahnuť záporné hodnoty, pretože inak budú prebiehať zamŕzacie cykly čo môže viesť k deštrukcii tohto pórobetónu. Neviem o aký ide porfix, ak uvažujem ale Porfix plus 300 mm s R =3,45 a EPS 10 cm s R=2,5 bude na styku EPS a porfixu v zime pri -20 teplota okolo -2 až -3, čo podľa mňa nie je šťastné riešenie. Záleží ale aj od klimatickej oblasti kde bude dom stáť - možno teploty v zime nedosahujú ani -20 a možno sa dajú dosiahnuť aj -30.
Odpovedať
@psychx nie uplne, asi si si poplietol tie roky normovanych poziadaviek 2013 - 2015 je pozadovane U = 0.32 / R = 3.0 zvislej steny, nazov podla normy "nizkoenergeticka budova", pozadovana spotreba do 80,4 kWh/m2/rok 2015 - 2020 bude pozadovane U = 0.22 / R = 4.4 zvislej steny, nazov podla normy "ultranizkoenergeticka budova", pozadovana spotreba do 40,7 kWh/m2 2020 + bude pozadovane U = 0.15 / R = 6.5 zvislej steny, nazov podla normy "budova s takmer nulovou spotrebou energie", pozadovana spotreba do 20,4 kWh/m2 Tie nazvy su matuce, kedze sa podobaju na bezne zauzivane nemecke s hodnotami 50-15-5, ale toto hovori nasa norma STN 73 0540-2: 2012 300 porobeton (ytong P2-400) + 100 polystyren dosahuje (podla tabuliek na www.stavebnictvi3000.cz) U = 0.17; R = 5.83, takze nie, nepotrebujes 20cm polystyrenu, aby si splnal normu, urcite nie do 2020 (bavime sa o norme, nie odporucani). Samozrejme sa pocita s adekvatnym zateplenim strechy (ta ma dosahovat od 2015 hodnotu R=9.9), podlahy, adekvatnymi oknami a pod. Opakujem, bavime sa o NORME, nie o odporucani, urcite aj ja odporucam dosahovat aspon normu 2020.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja mám 300 porfix a 100 zateplenie, stačí...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo ... :-D A ja mám starý žigulák. A stačí..... :-D :-D :-D Čo tak trochu vidieť aj kontext, o ktorom sa píše vyššie....? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom zadávateľka diskusie sa pýtala či to stačí a ja som sa vyjadril...
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo - aj ja som sa (iba) vyjadril.... :-D Podľa mňa je to riešenie pre ľudí, ktorí nechcú vidieť, že tu donekonečna nebudú lacné palivá... Kto si vidí trochu ďalej od špičky nosa, do 100-ky už nepôjde a dá poctivých 200 mm... 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@leonardom, @richard71 @slavoslav , ale ked sa jedná a starší rod. dom, kde už su osadené nové okna a nie su osadené na vonkanšej strane muru, tiež by s te to zateplili 20 cm? Tie okná myslím utopím v murive a to nechcem.. Takže mi to príde extrém a nejde mi vôbec o cenu zateplovacieho materiálu.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom, @richard71 @slavoslav , ale ked sa jedná a starší rod. dom, kde už su osadené nové okna a nie su osadené na vonkanšej strane muru, tiež by s te to zateplili 20 cm? Tie okná myslím utopím v murive a to nechcem.. Takže mi to príde ako nezmyselný extrém a nejde mi vôbec o cenu zateplovacieho materiálu. Ja si myslím, že nič netreba preháňať, nie? Alebo sa mýlim?
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 áno.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 .... - pozri, toto je diskusia. Tak diskutujeme. A vrámci tejto diskusie ja tvrdím, že 100 mm je prežitok. Nie som stavebný fyzik, takže nemôžem Ti tu niečo exaktne dokazovať, ale ja verím týmto zdrojom a odporúčam Ti, aby si si ich prečítala aj Ty: http://byvanie.pravda.sk/stavba-a-rek... http://www.energia.sk/otazka/zemny-pl... http://urobsisam.topky.sk/stavba-domu... Sú to tak "populárne" vysvetlené dôvody - ale myslím, že je v tom racionálne jadro. A najmä: potvrdili mi to (pre mňa) dôveryhodní ľudia, ktorí stavajú nízkoenergetické a pasívne domy... 8-) Ja som zateplil dom, postavený v roku 1937 z plnej pálenej tehly o hrúbke vonkajšieho muriva 40 cm systémom Baumit open s "deravým" polystyrénom o hrúbke 18 cm. Ale okná som vytiahol až na hranu pôvodného muriva. "Utopené" sú cca 20 cm...
Odpovedať
@elisss54 ja mám po zateplení hrúbku steny 68cm, okna osadené v pôvodnej rovine a vôbec mi to nepríde nevkusné. volil som 15cm šedého polystyrénu aby som šetril hrúbku.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 A ešte aj toto: http://byvanie.pravda.sk/stavba-a-rek...
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav a koľko cm máš hrubú vonkajšiu špaletu smerom k osadeniu okna v mure ?
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom , dakujem, práve v tých debatách k článkom sa okrem iného píše, že zvýšenie hrúbky polystyrénu zníži návratnosť len o pár rokov skôr. Takže až taká výhra mi to nepríde. Ak si dal okná na úroven pôvodného muru, tak to je iné. V tom prípade by som aj ja zateplila možno cca 15cm. Ale inak musím asi zostať pri tých 10 cm. Nechcem z domu urobiť kryptu bez svetla. Ak môžeš napíš prečo si sa rozhodol pre baumit open a presne pre ktorý. Pozdáva sa mi napr. aj ten s tou reflexnou vrstvou.
Odpovedať
@elisss54 okná sú približne v strede steny vonkajšie ostenie cca 30cm. Čo sa týka znižovania návratnosti s narastajúcou hrúbkou je síce pravda, ale je to krátkozraké. Skús sa pozrieť na to tak, že v budúcnosti si možno povieš: keby som mal lepšiu izoláciu ročne by som platil o xy eur menej. To je to čo budeš riešiť, nie koľko si za to zaplatil pred rokmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav , ja viem, teraz je ten rozdiel ročne cca 25 eur menšia spotreba. To mi príde smiešna suma... Ja si myslím, že pravda bude niekde uprostred. Vždy to tak doteraz bolo. Málokedy ma význam nejaký extrém. Nakoniec sa to o pár rokov vždy potvrdí, že všetky tie fantastické veci až také úžasné neboli.... Aspoň ja som si to doteraz všimla....
Odpovedať
@elisss54 súhlasim, ale 15cm nie je extrém. extrém je 50cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav , na starý dom, kde nie su zateplené podlahy, nie je rekuperácia, moderný kotol / bude určite nový, len neviem kedy/ možno je extrém aj tých 15cm. U nás sa aj nové domy stavane klasícky zatepluju cca tých 10 cm, možno je to málo, ale možno je to aj vzhladom ku klimatickým podmienkam dostačujuce.
Odpovedať
@elisss54 ano, robí sa to takto, lebo komu niet rady, tomu niet pomoci.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 už som sa naľakal, že ste voľakde z Ukrajiny, unás je v Prievidzi a stavbarina je tu na slušnej úrovni. Že niekto zatepluje 10cm, to neznamená, že to robia všetci. Sme národ extrémistov, výpočet je neznámy pojem a riadime sa radami typu "polystyrén" je dobrý, keď je šedý
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?