Zateplenie vlhkeho sokla - ano alebo nie?

Zdravim, planujem zateplit starsi rodinny dom s „vypustenym“ betonovym soklom (cca o 5 cm presahuje fasadu, s vynimkou jednej steny). Nie som si isty, ci mam zateplit aj sokel. Na sokli sa totiz celorocne drzia vlhke „flaky“ (vid. foto). Netusim, co sa s touto vlhkostou stane, ak sa sokel uzavrie zateplenim. Nebude sa potom vlhkost prejavovat vlhnutim stien v interieri?
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi, odkial ta vlhkost vlastne ide. ak ide sokel zospodu, teda z pody alebo cez zaklady, tak samotny polystyren to neriesi, skor tu vlhkost zavries dnu a moze sa potom tlacit do stien. ak je to ale len povrchova vlhkost, tak sokel zateplit kludne mozes, len treba pouzit material, co znesie vlhko, napr. xps a nechat dole odskok, nech voda steka.
Odpovedať
Profilova fotka
Vlhkost do stien bude tlacit ak nieje izolavana pata steny. My sme mali takyto sokel tiez a vlhkost tam bola a to preto ze ked prsalo tak na hornu hranu lialo a to savalo a este aj presahoval rovinu zaklad stena a tym padom stena nasavala tiez. Pomohlo mi zateplenim roviny prehodit a to tak ze stenu hrubsou izolaciou ako sokel a sokel bol tym padom uskoceny dnu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Vlhkost do stien bude tlacit ak nieje izolavana p…
Pani, dakujem za odpovede. @wolodymyr, pridam par detailov a jednu doplnujucu otazku.

Vlhkost do stien bude tlacit ak nieje izolavana pata steny.

Dom bol postaveny cca 1948, takze povodne bol medzi stenou (plna palena tehla) a zakladom len terovy papier, aj to nie vsade. Stena bola vlani z exterierovej strany "podpilena" a izolovana asfaltovym pasom ipa. Povodny majitel v minulosti (+40 rokov dozadu) nieco podobne robil aj v interieri, ako kvalitne netusim.

... a to preto ze ked prsalo tak na hornu hranu lialo ... a este aj presahoval rovinu zaklad stena

Ano, tiez tak. Ten nestastny sokel bol ukonceny az nad prvym radom tehal.

Pomohlo mi zateplenim roviny prehodit a to tak ze stenu hrubsou izolaciou ako sokel a sokel bol tym padom uskoceny dnu.

Super, taky je plan - stena 15cm EPS, sokel 5cm XPS. Ma vyznam robit do zateplenia sokla "vetracie" otvory? Rozobera to jeden stary prispevok na webe porada.sk: https://www.porada.sk/t183989-odvetra....

Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od fero987:

Pani, dakujem za odpovede. @wolodymyr, pridam pa…
@fero987 ja som ziadne otvory nerobil a je dobre.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?